|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - makro kombinacje
akira - Wto 23 Gru, 2014 Temat postu: makro kombinacje Mam takie pytanko - pod jednym ze zdjęć macro zauważyłem podpis:
Pentax K20D + Pentax DA 18-55 WR + reverse Pentax SMC-M 50mm F1.7
Rozumiem, że autor na kita nakręcił odwrócony 50/1.7
Jaką przejściówką dokonać takiego odwrotnego mocowania? Gwinty 52>49 mm, z góry dzięki za odp
Wojmistrz - Wto 23 Gru, 2014
Nakręcił nie "adapter mocowania odwrotnego", a "pierścień mocowania odwrotnego". Kiedyś używałem czarnej taśmy izolacyjnej i też było dobrze.
akira - Wto 23 Gru, 2014
Zdaje sobie sprawę, że to tylko pierścień odwrotnego mocowania ale nigdy takiego nie używałem. Bez problemu znajdę taki podwójnie gwintowany? Są ze zmienną średnicą gwintów czy muszę szukać konkretnie 52>49?
WojciechW - Wto 23 Gru, 2014
Musisz szukać konkretnie. Kiedyś sporo miał eltec, ale są inne sklepy.
akira - Wto 23 Gru, 2014
dzięki
gdyby ktoś miał inne sprawdzone źródła to proszę i linki
Wojmistrz - Wto 23 Gru, 2014
Musisz szukac konkretnie pod gwint, lub dodatkowo uzyc pierscieni step-up/step-down, ale akurat takie nawet najtansze z chin tez sie swietnie sprawuja.
kojut - Wto 23 Gru, 2014
akira, ebay. Z chin idzie co prawda trochę długo, ale warto. $1.99 z przesyłką 49mm-52mm
muzyk - Wto 23 Gru, 2014
akira napisał/a: | ale nigdy takiego nie używałem. |
Kup tanio z odpowiednimi gwintami i używaj.
Można przeróżne kombinacje stosować np. pierścienie, mieszek, pierścień retro i ...
Helios z wiadra. Wszystko razem skręcone - bardzo małe światło i mikroskopowe niemalże powiększenia
akira - Wto 23 Gru, 2014
kojut napisał/a: | akira, ebay. Z chin idzie co prawda trochę długo, ale warto. $1.99 z przesyłką 49mm-52mm |
No prawda prawa, tylko jak się to zowie w ichniejszej szukajce
kojut - Wto 23 Gru, 2014
Reverse macro ring 52-49 http://www.ebay.com/sch/i...+52-49&_sacat=0
akira - Sro 24 Gru, 2014
Już zdążyłem sobie poradzić ale mimo wszystko dzięki może ktoś skorzysta
moronica - Sro 24 Gru, 2014
Miewalam takie tanie pierscienie, niektore byly tak marne ze im sie gwint kruszyl. Kupuj tylko takie z karbowaniem dookola, bywa ze jak skrecisz juz dwa obiektywy to pierscien wkreca sie tak mocno w jeden z nich, ze bardzo ciezko go potem odkrecic a zlapac nie ma za co
|
|