|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Panasonic Lumix DMC-XS3, Samsung WB50F czy coś innego do 500
joohtz - Wto 23 Gru, 2014 Temat postu: Panasonic Lumix DMC-XS3, Samsung WB50F czy coś innego do 500 Witam wszystkich!
Jestem nowym użytkownikiem forum i chciałbym kupić sobie pierwszy aparat kompaktowy do 500zł - ewentualnie mogę troszkę dołożyć, gdyby miała być duża różnica w jakości sprzętu Podstawowy wymóg to niewielkie rozmiary i waga, abym mógł go nosić w kieszeni. Drugą kwestią jest stosunkowo poprawna jakość zdjęć, jednak zdaję sobie sprawę, że za te pieniądze aparat o małych rozmiarach pięknych zdjęć robić nie będzie. Zdjęcia będę robił głównie na dworze w dzień (przyroda, ludzie) oraz czasami w pomieszczeniach. Dobry zoom optyczny bardzo mile widziany, ale najważniejsze są rozmiary i jakość zdjęć. Pytałem w sklepie internetowym to doradzono mi modele Panasonic Lumix DMC-XS3 oraz Samsung WB50F. Wiadomo jednak jak to bywa w sklepach - mogą proponować mi akurat to, czego mają dużo i co akurat nie schodzi. Dlatego też będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
WojciechW - Wto 23 Gru, 2014
Co rozumiesz pod pojęciem dobry zoom? Podstawowa różnica tych dwu aparatów to zakres zoomu pierwszy ma tylko 5x, więc może jest mniej wygodny na jakiejś wycieczkach w góry, ale za to ma nieco jaśniejszy obiektyw. Drugi ma zoom optyczny 12x. Zasadniczo większą renomę ma Panasonic, ale Samsung produkuje całkiem niezły sprzęt. Jeżeli nie musisz mieć dalekiego tele to wybierz Lumixa.
Inne aparaty w zbliżonej cenie można też podzielić na podobne dwie kategorie.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
|
|