forum.optyczne.pl

Filmowanie cyfrowe - C70D VS Panasonic HC-X920

Wojtek86 - Sro 24 Gru, 2014
Temat postu: C70D VS Panasonic HC-X920
Witajcie,

Mam spory dylemat. Potrzebuję kamerę do użytku prywatnego, rejestrującą ostry obraz w naturalnej kolorystyce.

Obecnie mam C450D + 17-55 2,8 IS USM (i inne graty jak lampa, filtry itp)

Zastanawiam się nad wymianą C450D na C70D lub zakupieniem Panasonica HC-X920.

W sumie już byłem zdecydowany na 70D, ale w porę zorientowałem się, że HC-X920 ma jedną zasadniczą zaletę w stosunku do zestawu Canona - poręczność! 70D + 17-55 2,8 ważą grubo ponad kilo. Poza tym kamerę można obsługiwać bezproblemowo jedną ręką.

Co o tym sądzicie? Zrobić upgrade do 70D? (co dodatkowo będzie wiązało się z ponowną kalibracją obiektywu), czy może jednak pomyśleć nad kamerą?

Wojmistrz - Sro 24 Gru, 2014

Wojtek86, żaden aparat nie może się porównywać do kamery i odwrotnie. Inne zastosowania ma filmowanie kamerami lub aparatami z dużą matrycą i (lub nie)wymienną optyką, a inne z miniaturową. Ergonomia kamer to kolejna sprawa: wygoda uchwytu, waga i wyspecjalizowanie przycisków w filmowaniu roznoszą wszelkie lustrzanki i kompakty.
Jeśli nastawiasz się na filmowanie i nie potrzebujesz robić ujęć "artystycznych" z papierową głębią, to zakup kamery jest lepszym rozwiązaniem. Miałem dość podobny model kamery Panasonica i sprawował się świetnie. Bardzo dobrze działała hybrydowa stabilizacja, bardzo użyteczne były ostrzeżenia przy zbyt szybkim ruchu kamery, a jakość obrazu z 3 przetworników MOS była obłędna. Z tego co widzę, twój model w porównaniu do mojej kamery, ma co najmniej dwie świetne dodatkowe funkcje bez których dziś nie umiem się obyć - wizjer i podłączenie zewnętrznego mikrofonu/słuchawek. Dodatkowo jak wszystkie podobne jemu modele Panasonica, masz wbudowaną lampę błyskową. Jakość zdjęć mi się nie podobała, ale "od biedy" zawsze można coś pstryknąć i lepiej to, niż smartfonem.