|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - 5D MK1 oraz jasne szkło
sasquacz - Czw 25 Gru, 2014 Temat postu: 5D MK1 oraz jasne szkło Hej.
Mikołaj był szczodry w tym roku więc czas kupić sobie prezent więc wybór padł na obiektyw.
Posiadam Canon 5D MkI do tego szkło 50 1.8 od Canona + 2 obiektywy Canona które pomine.
Pomyślałem że zakupie coś z przysłoną 2.8 ale na orginalne szkło Canona mnie nie stać wiec w grze pozostał Tamron oraz SIGMA a może coś jeszcze? (jakaś firma zapewne mi umkła). Wiem, że woja trwa na forach między Tamronem a Sigma i co forum to inna odpowiedź co lepsze.
Z tego co wyczytałem Sigma lepiej spisuje się optycznie ale jak wygląda kompatybilność tych obiektywów z dziadkiem jakim jest Mk1?
Warto pchać się w używki? np: Sigma 24-70 1:2.8
Czy lepiej dołożyć do nówki np: Tamrona 28-75
Boje się o występowanie BF/FF gdy kupie stary obiektyw.
muzyk - Czw 25 Gru, 2014
Pytanie zasadnicze.
Ile kasy chcesz wydać na słoik?
sasquacz napisał/a: | Z tego co wyczytałem Sigma lepiej spisuje się optycznie ale jak wygląda kompatybilność tych obiektywów z dziadkiem jakim jest Mk1? |
AeFowo jak najbardziej, bo nie wiem, czy nawet niektóre bardzo stare szkła Sigmy nie zadziałają z mkI (na nowszych np. 40D, 5DIII pokazuje error - szkłó np. 400 f5.6, 24 2.8 itp)
Mam 24-70 2.8 macro (czyli made in dość optyczna lipa)- udało się z jakiegoś wiadra przyzwoity egzemplarz wyrwać, który nie ma HSM, ale w sumie do jakichś tam "wymazów" się nadaje.
Jeśli go tanio wyrwiesz i z dobrego wiadra, tak gdzie za 600 zeta może 700, to chyba warto.
Oczywiście tampon będzie lepszy, ale też węższy na szerszym o te 4 mm...
sasquacz - Pią 26 Gru, 2014
Co do kasy wiadomo im taniej tym lepiej, myśle że w graniacach 1200zł.
muzyk - Pią 26 Gru, 2014
sasquacz napisał/a: | Co do kasy wiadomo im taniej tym lepiej, myśle że w graniacach 1200zł. |
Cóż... szaleństwa nie będzie.
Znajdziesz Tamrona 28-75 - bierz.
Wojmistrz - Pią 26 Gru, 2014 Temat postu: Re: 5D MK1 oraz jasne szkło
sasquacz napisał/a: | Warto pchać się w używki? np: Sigma 24-70 1:2.8 | Warto, jeśli tanio i na miejscu. Przetestuj bo BF/FF często sprawa.
sasquacz napisał/a: | Czy lepiej dołożyć do nówki np: Tamrona 28-75 | Jeśli ta różnica 24-28 ci pasuje, a w sklepie dadzą ci przetestować lub wykorzystasz nowe przepisy o zakupach internetowych, to czemu nie.
sasquacz - Pią 26 Gru, 2014
Wiesz dlatego tak się pytam o nówke gdyż zawsze jest gwarancja. (cóz chyba bede musiał dołozyc troszke do nówki) , BO jak sie orientuje BF czy FF sam nie wyreguluje?
muzyk - Pią 26 Gru, 2014
Nie. Musiałbyś do serwisu.
komor - Pią 26 Gru, 2014
Jakieś stare używane Sigmy 24-70 to pchanie się w kłopoty w większości wypadków. To wolałbym już Tamrona. A stałoogniskowego jakiegoś byś nie wolał? Jaki budżet? Jakie zastosowania?
muzyk - Pią 26 Gru, 2014
Cytat: | Jakieś stare używane Sigmy 24-70 to pchanie się w kłopoty w większości wypadków. |
Widocznie miałem szczęście - trafiłem na dobre wiadro
MM - Pią 26 Gru, 2014
muzyk napisał/a: | Widocznie miałem szczęście - trafiłem na dobre wiadro |
Ja bym tutaj pisał nawet o CUDZIE
muzyk - Pią 26 Gru, 2014
MM napisał/a: | Ja bym tutaj pisał nawet o CUDZIE |
Mam szczęście do wiader - dobry ocynk, względnie emalia
Wojmistrz - Sob 27 Gru, 2014
Miałem zarówno Sigmę 28-70/2.8 jak i 24-70/2.8. Obie kupiłem używane i obie trafiały w punkt... to chyba dopiero CUD
muzyk - Sob 27 Gru, 2014
Wojmistrz napisał/a: | to chyba dopiero CUD |
pozłacane wiadro musiało być
Wojmistrz - Sob 27 Gru, 2014
Z pokrywką, żeby się nie kurzyło
muzyk - Sob 27 Gru, 2014
Wojmistrz napisał/a: | Z pokrywką, żeby się nie kurzyło |
Oczywiście, np. jakby komuś z d600 zachciało się słoik w pobliżu wymieniać.
sasquacz - Sob 27 Gru, 2014
komor napisał/a: | Jakieś stare używane Sigmy 24-70 to pchanie się w kłopoty w większości wypadków. To wolałbym już Tamrona. A stałoogniskowego jakiegoś byś nie wolał? Jaki budżet? Jakie zastosowania? |
Budżet tak jak pisalem ok 1200zł wiadomo im taniej tym lepiej .
Tak też sobie myślałem powiedzmy biore uzywke szkło nie trafia w punkt wysyłam na serwis i ile taka przygoda moze mnie kosztowac?
Co do stało ogniskowej mam w tym momencie 50 1.8 i szczerze to mi wystarcza jednak brakuje tego krecenia obiektywem.
Zasotosowanie: amatorskie troche tu troche tam
muzyk - Sob 27 Gru, 2014
sasquacz napisał/a: | Co do stało ogniskowej mam w tym momencie 50 1.8 i szczerze to mi wystarcza jednak brakuje tego krecenia obiektywem.
|
Ja mam odwrotnie. Mając jakieś tam zoomy, 50 1.4 jest cały czas na puszce
MM - Sob 27 Gru, 2014
muzyk napisał/a: | Mając jakieś tam zoomy, 50 1.4 jest cały czas na puszce |
Nie wieje nudą? To dość pospolity kąt widzenia
muzyk - Sob 27 Gru, 2014
MM napisał/a: | Nie wieje nudą? |
Nie, bo bardzo mało ostatnio w ogóle pstrykam.
50 mm na ff jest póki co moją ulubioną ogniskową.
Do krajobrazów - 70-200
sasquacz - Nie 28 Gru, 2014
MM napisał/a: | muzyk napisał/a: | Mając jakieś tam zoomy, 50 1.4 jest cały czas na puszce |
Nie wieje nudą? To dość pospolity kąt widzenia |
Właśnie dlatego szukam szkła do kręcenia
Okej ile może mnie kosztować kalibracja w serwisie ? miał ktos może przygody z taką usługą?
[ Dodano: Sro 31 Gru, 2014 11:53 ]
Temat niestety przycichł ale wyszły nowe fakty:
Mianowicie dostałem ofertę
SIGMA 24-70 2.8 EX DG MACRO z gwarancja który jest w tej samej Cenie co Tamron 28-75 więc znów przeszperałem internet i co opinia to inna...
Który z nich lepiej sprawdzi sie optycznie?
muzyk - Wto 20 Sty, 2015
Może takie jasne szkiełeczko?(klik)
Wojmistrz - Wto 20 Sty, 2015
Canon EF-S
muzyk - Sro 21 Sty, 2015
Faktycznie. Pardon. Nie spojrzałem dokładnie na oznaczenie.
Wojmistrz - Sro 21 Sty, 2015
Jak by to był EF... to już bym miał tego naleśnika w domu.
muzyk - Sro 21 Sty, 2015
Kurde, zobaczyłem to w sklepie... stał obok 40 2.8, więc pierwsza myśl, że kontynuacja pomysłu małych naleśników poc ff, a tu wtopa...
Wojmistrz - Sro 21 Sty, 2015
Wtopa Canona to POWINNO być szkło na FF.
|
|