forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Wybór body + obiektyw/y do ~ 10k pln

kuba3d6 - Czw 25 Gru, 2014
Temat postu: Wybór body + obiektyw/y do ~ 10k pln
Witam,
Mogę śmiało powiedzieć, że fotografia to moja pasja. Do tej pory używałem Nikona d7100 + Sigma 18-35 1.8, jeden ze względu na zapotrzebowanie na gotówkę musiałem go niestety sprzedać. Trochę się odkułem i posiadam do wydania 10-12k pln na nowy sprzęt.

Zawsze marzyła mi się pełna klatka, ze względu na to, że najbardziej lubię robić portrety. Chciałbym zacząć zapełniać swoje portfolio i jeżeli umiejętności na to pozwoli zacząć dorabiać na robieniu zdjęć.

W tej chwili zastanawiam się głównie nad aparatami z systemu Nikon, z którym jestem związany od początku mojej przygody z lustrzankami. Rozważam modele d610 lub d750.
Jeżeli zakupiłbym tańsze body, zostałoby mi więcej gotówki i mógłbym pozwolić sobie na dwie jasne stałki + parę drobiazgów. Myślałem o zestawie D610 + Sigma A 35mm 1.4 + Nikkor 85mm 1.8G, alternatywą jest D610 + Nikkor 24-70 2.8, lub D750 + Sigma A 50mm 1.4.

Które rozwiązanie będzie według was lepsze ? Może jeszcze coś innego ? Zastanawiam się jeszcze nad jakimś Canonem, głównie ze względu na ostatnie wpadki Nikona, mówię tutaj głównie o problemie z pojawiającym się cieniem w D750. Aczkolwiek nie wyobrażam sobie siebie z aparatem C.

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

muzyk - Czw 25 Gru, 2014

kuba3d6 napisał/a:
Rozważam modele d610 lub d750.

Bdb rozważasz.
Celowałbym w d750 i jeśli do tego Sigma 50 1.4 - to masz na początek super tandem.

Moje zdanie: kup coś takiego.

kuba3d6 napisał/a:
Zastanawiam się jeszcze nad jakimś Canonem

Jeśli już fociłeś wcale nie najgorszym Nikonem, to chyba pozostań przy nim.
Jeśli zaś Canon, to wielkiego wyboru nie masz: 6d + coś tam, np. Sigma 35 1.4 (tylko AF sprawdzić), bądź Sigma 50 1.4

Na 5dIII brakłoby Ci kasy w połączeniu z którymś z w/w szkieł, niemniej, w 6d miałbyś jeden a bdb punkt centralny AF i taką sobie ergonomię - oczywiście, kwestia przyzwyczajenia, niemniej jako użytkownik 30/40/5DIII preferuję osobny joystick zamiast kółkowybieraka w 60/70/6D.

D750 to świetna pucha, ale Nikon znowu musiał coś zepsuć. Jestem ciekawy jak sytuacja się rozwinie i czy usterka będzie naprawiana. Trochę mnie to odrzuca, że kupuję sprzęt za taką kasę, a istnieje duża szansa wystąpienia w nim wady fabrycznej. Zastanawiam się tylko na ile jest to uciążliwe w codziennym użytkowaniu.
muzyk - Czw 25 Gru, 2014

kuba3d6 napisał/a:
Trochę mnie to odrzuca, że kupuję sprzęt za taką kasę, a istnieje duża szansa wystąpienia w nim wady fabrycznej.

Jeśli jest się świadomym zagrożenia/wpływu na codzienne użytkowanie, to i d600 z jego zapulaną matrycą da się uciągnąć.

Ja osobiście, nie wydałbym kasy na coś, z czymś od początku trzeba się mierzyć z takimi problemami.
Rozumiem, gdyby to chodziło o 1000 zł, ale kilka tysięcy...
pardon, ale tutaj już takich wpadek nie powinno być (moim zdaniem).

Tylko, że 6D też ma swoje problemy z hot pixelami na matrycy, z tego co na szybko wyczytałem (nie interesowałem się tym systemem do tej pory), czy to jest duży problem ? Nigdy się nie interesowałem Canonem, jak wygląda serwis/ obsługa klienta. Według wszystkich testów Nikony wypadają dużo lepiej niż odpowiadające im Canony, jak to jest w rzeczywistości ?

Może warto dołożyć do 5dm3 ?

akira - Pią 26 Gru, 2014

Zastanów się nad A7 II + Zeiss 55/1.8, dla mnie super duet i chyba zmieścisz się w budżecie.
muzyk - Pią 26 Gru, 2014

kuba3d6 napisał/a:
Tylko, że 6D też ma swoje problemy z hot pixelami na matrycy,

Kto by się takimi ...... przejmował?
kuba3d6 napisał/a:
Według wszystkich testów Nikony wypadają dużo lepiej niż odpowiadające im Canony, jak to jest w rzeczywistości ?

No, Nikony mają większą dynamikę tonalną, czyli w obróbce wyciągasz więcej z cieni, świateł niż z adekwatnych rawów od Canona.
d600/610/d800/d800e.
Cytat:
Może warto dołożyć do 5dm3 ?

Polecam. Ergonomia canońska z osobnym joystickiem, kółkami, przy tym rozbudowanym AF i że tak to ujmę bdb jakością obrazu, choć... w kwestii dynamiki odstającym od Nikonów nieco.
Są testy - można porównać.
akira napisał/a:
Zastanów się nad A7 II + Zeiss 55/1.8

Też ciekawa propozycja - w tym elektroniczny wizjer - dla jednych coś superowego, innych shit.

lcf - Pią 26 Gru, 2014

kuba3d6 Jakbym dzisiaj zestaw FF do portretów miał brać, to najprawdopodobniej by padło na D750 z Sigmą A 50mm. D750 bardziej niż 5D3 czy 6D głównie z powodu radzenia sobie z cieniami, vide porównanie tutaj:
http://www.dpreview.com/reviews/nikon-d750/13

Prawie zawsze strzelam w RAWach, i różnica między tym co możesz z RAWa z D750 i 5D3 wyciągnąć jest spora. DPReview udostępnia RAWy z obu puszek ze sceny testowej, więc samodzielnie też sobie możesz porównać używając ulubionej wywoływarki.

Co do problem z wewnętrznymi odbiciami - dotyczy tylko części puszek, więc po prostu trzeba sprawdzić dany egzemplarz przed zakupem. Nawet na żarówce można test przeprowadzić:
https://www.youtube.com/watch?v=iNp97u51TXI

Poniżej masz porównanie komory lustra w egzemplarzu z wadą i bez wady:

akira - Pią 26 Gru, 2014

lcf napisał/a:
kuba3d6 Jakbym dzisiaj zestaw FF do portretów miał brać, to najprawdopodobniej by padło na D750 z Sigmą A 50mm.

W sumie bardzo fajny zestaw ale kiedy spojrzę, że to waży łącznie 1.7kg :roll:

kuba3d6 - Pią 26 Gru, 2014

Waga zestawu mnie nie przeraża, sam jestem dość duży i tych 2 kg specjalnie noe odczuje. Gdyby udało mi się znaleść sprawny d750 to pewnie zdecydowałbym się na niego. Pytanie czy w sklepach będą chętni do włączenia go i przetestowania bo z tego co słyszałem to różnie z tym bywa. Z drugiej strony kupując d610 zostaje mi więcej $$$ na obiektywy.
Myślałem jeszcze o zestawie d750 + n50 1.4g + n85 1.8g + zostaje mi jeszcze $ na jakieś szerokie szkło np samyang 14mm

Wojmistrz - Pią 26 Gru, 2014

kuba3d6, gdzie się doczytałeś o tych hot pixelach w 6D? Po akira jesteś drugą osobą, u której czytam to, jako argument przeciw 6D. Widzę, że plota jakaś leci na forum, a doczytać się w necie nie mogę. Wszelkiej maści problemy zdarzają się z matrycami, to tyczy wszystkich producentów, ale o jakimś nadmiernym padaniu 6D wujek google opowiedzieć mi nie chce i nie doczytałem się także jakiegoś oficjalnego lub nieoficjalnego stanowiska Canona w tej sprawie, a jednak ten producent dba o swoich klientów.
kuba3d6 - Pią 26 Gru, 2014

Nie chciałem wprowadzać zamieszania, tak jak mówiłem nie interesowałem się do tej pory produktami Canona, gdy został podrzucony pomysł o kupnie 6d wszedłem na stronę któregoś z popularnych sklepów internetowych, albo może było to w komemtarzach na skąpcu, gdzie parę osób pisało o problemach z matrycą. Wiem, że często zdaża się iż sprzęt komentują osoby które nigdy nie miało go w rękach, dlatego o tym tutaj napisałem właścieie w formie pytania czy jest to problem na prawdę ostniejący i poważny.

Inna kwestia jest taka, że nawet biorąc pod uwagę że z 6d jest wszystko w porządku to jest on po prostu słabszy od nikona d610, czy się mylę ? Myślę że nie miałbym problemu z przesiadką na C, tym bardziej że N ma ostatnio wielkie problemy z wszystkim co wprowadza na rynek, ale mimo wszystko niedoróbki N we wszystkich testach wypadają lepiej od C.

Chciałbym usłyszeć jakieś argumenty dlaczego 6d jest lepszym wyborem od d610. Czy różnica jest tylko w zakresie tonalnym?
Af podejrzewam, że w d610 też jest lepszy.

akira - Pią 26 Gru, 2014

Wojmistrz napisał/a:
Widzę, że plota jakaś leci na forum, a doczytać się w necie nie mogę. Wszelkiej maści problemy zdarzają się z matrycami, to tyczy wszystkich producentów, ale o jakimś nadmiernym padaniu 6D wujek google opowiedzieć mi nie chce i nie doczytałem się także jakiegoś oficjalnego lub nieoficjalnego stanowiska Canona w tej sprawie, a jednak ten producent dba o swoich klientów.

A jakie Ty chciałeś oficjalne stanowisko w tej sprawie usłyszeć?
To zwykła kanonierska rzeczywistość (podobno używasz tych puszek od ubiegłego wieku), a ten producent zdaje się w odróżnieniu od innych, funkcję mapowania realizuje w ramach gwarancji (inni wszywają to w puszki i aparat sam mapuje co jakiś czas). Zapewne Canon robi to też odpłatnie ale trzeba wysyłać aparat do serwisu.

Kiedyś doszukiwano się związku przybywających kłopotów z matrycą w eksploatowaniu jej do nagrywania filmów - zwłaszcza w kontekście 7D było o tym chyba sporo. Czy również w przypadku 6D ma to jakieś odniesienie?
Nie wiem, nie posiadam tego korpusu. Niektórzy twierdzą, że tak, inni nie. Kupujesz Canona to naucz się z tym żyć (korzystać z google też).
http://www.canonrumors.co...p?topic=17728.0

Wojmistrz - Sob 27 Gru, 2014

akira napisał/a:
A jakie Ty chciałeś oficjalne stanowisko w tej sprawie usłyszeć?
To zwykła kanonierska rzeczywistość (podobno używasz tych puszek od ubiegłego wieku), a ten producent zdaje się w odróżnieniu od innych, funkcję mapowania realizuje w ramach gwarancji (inni wszywają to w puszki i aparat sam mapuje co jakiś czas). Zapewne Canon robi to też odpłatnie ale trzeba wysyłać aparat do serwisu.
Tak, chciałbym. Używam Canona od lat i w razie problemów pokazują się noty serwisowe. 6D ma mapowanie i można je teoretycznie przeprowadzić samemu z puszki, ale praktycznie nie miałem potrzeby testować tej opcji.

akira napisał/a:
Kiedyś doszukiwano się związku przybywających kłopotów z matrycą w eksploatowaniu jej do nagrywania filmów - zwłaszcza w kontekście 7D było o tym chyba sporo. Czy również w przypadku 6D ma to jakieś odniesienie?
Przybliżę ci 60D, bo jemu bliżej do 7D. Teoretycznie obie puszki były oparte na tej samej matrycy, ale 60D była znacznie lepiej przygotowana do filmowania i długotrwałego działania w LV. Podobnie jak 60D, 6D też jest pomyślana konstrukcyjnie jako puszka z naciskiem do filmowania i myślę, że nie ma problemów np z przegrzewaniem się.

akira napisał/a:
Nie wiem, nie posiadam tego korpusu. Niektórzy twierdzą, że tak, inni nie. Kupujesz Canona to naucz się z tym żyć (korzystać z google też).
http://www.canonrumors.co...p?topic=17728.0
Przeczytałeś ten wątek? Zwróciłęś uwagę, że wypowiadały się głównie osoby nie posiadające 6D? Ja zajrzałem tam szukając informacji o hot pixelach na 6D, ale te kilka przypadków opisanych w internecie, jeszcze o niczym nie świadczą. Dla uściślenia, na K-5, bo wiem że uwielbiasz Pentax'a i wiem, że wiesz, że posiadałem ten korpus :twisted: , miałem kilka straszydeł na matrycy po 2-3 miesiącach pracy, ale rzadko przykładam do tego znaczenie jeśli nie są w centrum. Na 6D jak na razie wcale, to samo z 60D, które nieźle dostało w kość przez 3 lata :) Po prostu ktoś trafił na bubel, podróbę/składaka lub świadomie kupił z chin tamtejszą dystrybucję czy refurbished. Po prostu tak bywa.

kuba3d6, spoko, pytałem tylko o źródła. Absolutnie nie będę ciebie przekonywał do 6D, bo to twój wybór, poza tym jesteś już w systemie Nikon. Trochę poznałeś go, jego menu i klawiszologię na D7100, więc nie zamierzam ci mieszać. Ja mam 6D i jestem zadowolony, chociaż jak każda puszka ma swoje mankamenty. Najczęściej korzystam z centralnego punktu AF i przekadrowuję, bo takie przyzwyczajenia jeszcze z analogów, a tak dobrego AF nie spotkałem nigdy wcześniej. Jest świetny przy filmowaniu (następna w kolejce to chyba dopiero 1D C :D ), oraz doskonale sprawdza się ze starymi szkłami M42 i T2 - o ile nie potrzebna stabilizacja jak niektórym malkontentom :) Poza tym, przy fotografowaniu w wielu sferach ustępuje D610, wiec na silę nie zmieniaj systemu :)

akira - Sob 27 Gru, 2014

Wojmistrz napisał/a:
Przeczytałeś ten wątek? Zwróciłęś uwagę, że wypowiadały się głównie osoby nie posiadające 6D? Ja zajrzałem tam szukając informacji o hot pixelach na 6D, ale te kilka przypadków opisanych w internecie, jeszcze o niczym nie świadczą. Dla uściślenia, na K-5, bo wiem że uwielbiasz Pentax'a i wiem, że wiesz, że posiadałem ten korpus :twisted: , miałem kilka straszydeł na matrycy po 2-3 miesiącach pracy, ale rzadko przykładam do tego znaczenie jeśli nie są w centrum. Na 6D jak na razie wcale, to samo z 60D, które nieźle dostało w kość przez 3 lata :) Po prostu ktoś trafił na bubel, podróbę/składaka lub świadomie kupił z chin tamtejszą dystrybucję czy refurbished. Po prostu tak bywa.

Czy ja aż tak uwielbiam Pentaxa jak się Tobie wydaje? Owszem bawi mnie kiedy mogę trochę porozpychać czekających w kolejce po "zestaw marzeń" czyli tani nikon + 18-105 :mrgreen:
Pentax to dziś system z pewnych względów niszowy ale w moim odczuciu zaspokaja wiele potrzeb, a i w rękach początkującego bywa użyteczny nie mniej niż wszem i wobec polecane nikony.

W temacie 6D - czy ja czytałem? To raczej pytanie dlaczego Ty próbujesz zapuszczać tu jakieś ploty i udajesz greka gdy rzekomo wiadomo co wiadomo. 6D to relatywnie tani korpus. hoty w Canonie to temat tak długi, że aż normalny. Czy mocniej to gryzie w 6D? nie wiem ale widać niektórym nadal przeszkadza. W pozostałych systemach to zjawisko też występuje ale jeśli mnie pamięć nie myli to użytkownicy canona zawsze narzekali głośniej, a później uczyli się z tym żyć. Noty o tym, że nowe matryce lepiej przysposobiono do obciążenia filmowaniem raczej nie pamiętam. Pamiętam, że Sony coś ogłaszało ongiś w tym temacie.

muzyk - Sob 27 Gru, 2014

akira napisał/a:
hoty w Canonie to temat tak długi, że aż normalny.

Że jak? Przerobiwszy 5 puszek nie zauważyłem niczego niepokojącego.
Hmm, być może były te puszki z dobrego wiadra :razz:

Wojmistrz - Sob 27 Gru, 2014

muzyk napisał/a:
być może były te puszki z dobrego wiadra :razz:
+1
akira - Sob 27 Gru, 2014

muzyk napisał/a:
Że jak? Przerobiwszy 5 puszek nie zauważyłem niczego niepokojącego.

Ja pamiętam klekotanie o tym od 50D. Czy było wcześniej? Nie wiem i mało mnie to interesowało. Zapewne większość użytkowników nie ma nawet świadomości, że takie coś występuje ale to nie jest jakaś skrywana tajemnica, że trzeba się z tym liczyć. Nawet przewijało się parę razy na desce ale nie proś o linki bo ja tam okazyjnie zaglądam od jakiegoś czasu. Nie robiłbym z tego sensacji XX wieku ale niech Wojmistrz sprawdza swoje 6D regularnie :mrgreen:

kuba3d6 - Sob 27 Gru, 2014

Jestem właściwie przekonany do pozostania w Nikonie, kwestia tego czy wystarczy mi d610 czy warto dołożyć i poszukać sprawnego d750. Czy różnicy 2000 zł między tymi modeli, jest adekwatna do różnic technicznych między nimi. Patrząc na wynik testów na dxomark, d610 wypadł nawet lepiej od d750, na dpreview lepszy był d750, ale tylko nieznacznie.

To samo pytanie ma do obiektywów, warto dokładać do s50 1.4, może wystarczy n50 1.4 lub nawet 1.8, bo pozwoli na zakup dodatkowych szkieł.

Chciałbym zakupić dwa, a najlepiej 3 szkła, coś szerokiego 20-24mm, 50mm i 85mm. Jakbym postawił na d610 to mógłbym wziąć jeszcze n20 1.8, n50 1.4 i n85 1.8

muzyk - Sob 27 Gru, 2014

kuba3d6 napisał/a:
To samo pytanie ma do obiektywów, warto dokładać do s50 1.4, może wystarczy n50 1.4 lub nawet 1.8, bo pozwoli na zakup dodatkowych szkieł.

Jeśli Cię stać na Sigmę 50 1.4 art, to wybór jest prosty.

akira - Sob 27 Gru, 2014

Jeśli celujesz w nowy sprzęt i budżet nie jest sztywny to bierz D610+N14-24, dobry cashback na taki zestaw. Resztę uzupełnisz sobie po Nowym Roku.
FuzBal - Sob 27 Gru, 2014

kuba3d6, miałeś w ręku d610? Ja ostatnio sam zastanawiałem się nad zmianą Canona na Nikona bo i tak cały zestaw przebudowywałem (budżet był podobny) ale po testowaniu d610 odpuściłem temat nikona - bo właśnie d610 chciałem. Po 15min już nie mogłem go trzymać, grip ma profil pod dłoń 7 letniej dziewczynki :twisted: Badałem go z nowym 70-200/2.8 i 24-70/2.8. Same szkła nikona były dość mocno przelatane ale z 2 strony leciwe i dość mocno zużyte obiektywy canona jednak trzymają się w dużo lepszej kondycji. Generalnie jeśli nie miałeś w łapach d610 to najpierw go pomacaj bo ja gdybym zamówił go w ciemno to pewnie plułbym sobie teraz w brode.

akira napisał/a:
hoty w Canonie to temat tak długi, że aż normalny.

Zaczynając od leciwego 1d2 przerobiłem 5 różnych puszek canona i dziwnym trafem w ani 1 hotpikseli nie uświadczyłem.

Generalnie sprzęt będę kupował na pewno w sklepie stacjonarnym, więc jeszcze się przejdę i wybadam jak to wygląda.

Jakie szkła do Canona byście polecali w tym przedziale cenowym ? Czytałem jakieś plotki o mającym pojawić się w niedługim czasie 6Dm2 czy to prawda, wiadomo coś więcej na ten temat ?

muzyk - Sob 27 Gru, 2014

Ja stawiam na stałki:
35 f2 IS
50 1.4
85 1.8

względnie tylko 35 f2 IS (chyba, że kupiłbyś Sigmę 35 1.4) i 85 1.8

akira - Sob 27 Gru, 2014

FuzBal napisał/a:
Po 15min już nie mogłem go trzymać, grip ma profil pod dłoń 7 letniej dziewczynki :twisted:

Zapewne jest tutaj trochę osób pracujących D600/D610 i myślę, że to byłyby bardziej miarodajne opinie. 15 min czy nawet dzień lub dwa to trochę za mało aby jednoznacznie wyrażać się na temat ergonomii danej puszki.
Grip może nie uchodzi za wygodny ale też chyba nie jest aż tak dramatycznie źle jak wynikałoby z Twojej opinii. Trwałość szkieł też trudno porównywać na ledwie paru konkretnych przelatanych egzemplarzach, które nie pracowały w tych samych warunkach.

FuzBal - Sob 27 Gru, 2014

akira, dla mnie jest tragicznie wyprofilowany i tyle. Dlatego podrzuciłem pomysł, że jesli autor nie miał go w ręku niech lepiej najpierw go pomaca. Ja miałem go w łapach przez 2h podczas ''sesji'' i były to 2 niewygodne godziny ;] Kolejny dzień 2... 150 nie zmieniłby nagle tego, że aparat lepiej by mi leżał w dłoni. Dla mnie jest niewygodny i tyle. Jak kupuje gacie nie musze sie zastanawiać tydzień czy jest mi w nich wygodnie czy nie.

Miałem go właśnie w rękach i jak dla mnie jest ok. Bardzo podobmy do mojego d7100, myślę że nie miałbym z nim problemu.
muzyk - Sob 27 Gru, 2014

FuzBal napisał/a:
dla mnie jest tragicznie wyprofilowany i tyle.

Kiedyś poruszałem temat dotyczący d800...
zaraz Ci rzesza użytkowników napisze, że za bardzo jesteś przyzwyczajony do Canona, który ze względu na bla bla trzyma się nienormalnie i że nie potrafisz trzymać Nikona...

akira - Nie 28 Gru, 2014

kuba3d6 napisał/a:
Miałem go właśnie w rękach i jak dla mnie jest ok. Bardzo podobmy do mojego d7100, myślę że nie miałbym z nim problemu.

To skorzystaj z cashbacku.
D610 nie choruje na problemy wieku dziecięcego.
Osiągi matrycy ma na poziomie D750, a kolory moim zdaniem nawet ładniejsze.
14-24 to król w swojej klasie i nie pożałujesz tego wyboru.

muzyk - Nie 28 Gru, 2014

akira napisał/a:
14-24

Akurat bardzo szerokie obiektywy są moim zdaniem dość "specjalistyczne" i szybko może się okazać, że jednak krótkie, czy długie tele jest tym najczęściej używanym. :idea:

kuba3d6 - Nie 28 Gru, 2014

Powiem tak na DX najczęściej używałem 35mm, więc na FX najbardziej zależy mi na dobrym odpowiedniku czyli 50mm. Jeżeli chodzi o dłuższe ogniskowe to były one przez mnie rzadko używane, ale zdaje sobie sprawę, że jeżeli chciałbym zająć się fotografią trochę bardziej zarobkowo to będę potrzebował coś dłuższego i teraz zastanawiam się czy przy portretach, ślubach i innych okolicznościowych imprezach bardziej przydatna okaże się stałka 85 1.8 czy może jakiś zoom 70-200 ?
Dodatkowo na pewno chciałbym coś szerokiego, ale też nie jestem do końca przekonany, o potrzebie posiadania w tej chwili szkła typu 14-24, ponieważ budżet z gumy nie jest o te 12k to maks jaki mogę na razie wydać i chciałbym się w tej kwocie zmieścić ze sprzętem, tak aby było i uniwersalnie i w miarę profesjonalnie.
Jeżeli chodzi o szeroki kąt to na dniach ma się pojawić tamron 15-30 2.8, może warto będzie się nim zainteresować.
Generalnie mój plan jest taki żeby na początek kupić body + jakąs 50 i później zobaczyć czego mi brakuje i dokupić następny obiektyw.
Teraz pytanie czy warto inwestować w sigmę 50 1.4A, która zje mi większość budżetu, czy może lepiej zainwestować w zwyķłą 50 1.8 i mieć budżet na inne fajne szkła.
Pozdrawiam

dcs - Nie 28 Gru, 2014

Zdjęcia z innych pięćdziesiątek będą dość ostre.
kuba3d6 - Czw 01 Sty, 2015

Podsumowując, poniewaź w weekend idę na zakupy wymyśliłem sobie taki zestaw:

Body - Nikon d610
Szeroki kąt - Tokina 16-28 2.8
do tego Nikon 50mm 1.8,
Portret - Nikon 85mm 1.8

Zastanawiam się jeszcze ewentualnie czy zamiast 85 nie dołożyć i nie wziąć nowego Tamrona 70-200 2.8, albo używanego Nikkora 70-200 2.8, którymi również da radę zrobić portret, a dodatkowo miałbym większy zakres i mógłbym też oblecieć sport na hali.

muzyk - Czw 01 Sty, 2015

Bardzo ładny zestaw, a co do tele - musisz przrmyśleć.
Jeśli Nikkor to używany 70-200 ll.

kuba3d6 - Czw 01 Sty, 2015

Jak najbardziej miałem na myśli Nikkora II, ceny używanych na allegro są bardzo podobno do nowego Tamrona, jednak trochę boję się używanego sprzętu za takie pieniądze. Po za tym według dxomark to Tamron wypada optycznie nawet lepiej od Nikona, ale podejrzewam że mechanicznie to Nikon wypadnie dużo lepiej, może miał ktoś w rękach oba szkła i mógłbym pomóc doradzić ?