|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Czy nikon d7100 ma silnik i co lepsze - d7100 czy d5300?
Dochuu - Sob 27 Gru, 2014 Temat postu: Czy nikon d7100 ma silnik i co lepsze - d7100 czy d5300? witam proszę o szybką odpowiedź ponieważ aparatu potrzebuję na gwałt a mam parę pytań
po pierwsze ( nie mogę nigdzie znaleźć takiej informacji ) czy body nikon d7100 posiada silnik tj czy mogę kupić tańszy obiektyw bez silnika czy muszę kupić dwie stówki droższy ale z silnikiem ( mam tu na myśli nikkor 50mm 1.8 )
drugie pytanie - czym i czy jest to bardzo istotne dla amatora ( którym jestem :p ) różni się body d7100 od d5300? byłam ostatnio w sklepie i widziałam że oba aparaty mają bardzo podobną lub w sumie identyczną specyfikację ale d7100 jest droższy. może mi to ktoś obeznany wytłumaczyć? ))
pozdrawiam
muzyk - Sob 27 Gru, 2014
Oczywiście, że d7100 lepszy.
klik
Co prawda d5300 ma nowszy procesor, ale:
d7100 ma najkrótszy czas 1/8000 sek (d5300 1/4000)
AF 51 polowy z 15 krzyżowaymi (d5300 39 i 9 krzyżowych)
zakres detekcji od -2EV (d5300 od -1EV...)
drugi wyświetlacz (d5300 brak - w tym brak drugiego kółka nastaw)
dwa sloty kart pamięci
wbudowany silnik - czyli można używać wszystkie obiektywy z bagnetem F.
Poza tym bardziej rozbudowany AF niż w d5300.
Innymi słowy: wyższa półka w porównaniu do d5300.
Dochuu - Sob 27 Gru, 2014
ooo czyli ma wbudowany silnik to mogę kupić ten obiektyw i będzie chodzić spoko:
http://www.mediamarkt.pl/...-1-8d,id-116847
wybacz jesli zadaje glupie pytania. raczej średnio się na tym wszystkim znam :c
muzyk - Sob 27 Gru, 2014
Dochuu napisał/a: | wybacz jesli zadaje glupie pytania. |
Dlaczego głupie? Luz.
Wojmistrz - Sob 27 Gru, 2014
Z takich ważniejszych, to brakło jeszcze w D7100 pentapryzmatu ze 100% pokryciem vs lustrzany z 95% w D5300 i szybszej serii D7100. Za to D5300 ma wodotryski (czytaj pożeracze baterii) jak GPS i Wi-Fi
ja sie boje ogolnie o cokolwiek pytac na takich forach bo zaraz jest ' hurr dur hurr jak można tego nie wiedzieć ' :_: otoz mozna bo skąd jak się jest amatorem i oprócz tego co się samemu wykombinowało/poczytało na internetach nie ma specjalistycznej wiedzy... :c
a jeszcze zarzuce pytankiem - czy taki obiektyw z silnikiem jest jakiś łatwiejszy do np ustawienia dla np amatora ?
Ten silnik i "śrubokręt" w korpusie, służy to ostrzenia (Auto Focus), zamiast silnika w obiektywie, który podwyższa koszt obiektywu. Dla ciebie jako fotografującego nie ma to praktycznie znaczenia.
muzyk - Sob 27 Gru, 2014
Dochuu napisał/a: | czy taki obiektyw z silnikiem jest jakiś łatwiejszy do np ustawienia dla np amatora ? |
Zapewne jest nowszy, a przy tym może być optycznie lepszy.
Co do samego ustawiania ostrości, to bym się tak nie przejmował, tym bardziej, że cena podanego przez Ciebie szkła jest konkurencyjna.
Z tych(klik) 50 1.8 G jest bdb.
wielkie dzięki za poświęcony mi czas!
rozważam między tymi dwoma:
http://www.mediamarkt.pl/...-af-s,id-152517
http://www.mediamarkt.pl/...47#specyfikacja
wiem że 1.4 robią jaśniejsze foty ale ceny są dużo wyższe i chyba aż tak tego nie potrzebuję...
muzyk - Sob 27 Gru, 2014
Dochuu napisał/a: | wiem że 1.4 robią jaśniejsze foty |
To nie do końca tak.
W 50 1.4 możesz wykorzystać 1.4 (o ile jakość wówczas będzie wystarczająca dla Twoich wymagań) by uzyskać bardzo małą głębię ostrości.
Jeśli przymkniesz do 1.8 - masz to same światło co 50 1.8
50 1.4 vs. 1.8(klik)
Oba te modele były przetestowane na optyczne.pl i wygląda na to że G był odrobinę lepszy. Zerknij do testów, chociaż wiem, ze mogą być dla ciebie mało zrozumiałe. f/1.8D f/1.8G
obejrzałam te zdjęcia i mimo wszystko bardziej mi się i tak podobają te zrobione 1.8
dzięki za wszystko! jutro lecę kupować aparat i obiektyw, o ile znajdę hehe :p
muzyk - Sob 27 Gru, 2014
Pamiętaj, że d7100 + 50 mm da pole widzenia takie, jak obiektyw 75 mm na pełnej klatce.
Tutaj możesz sobie porównać.(klik)
wszystko fajnie ale nie widzę swojego body do wyobru :C ?
edit: już widzę nie wiem jak się usuwa posta heh ;d
muzyk - Sob 27 Gru, 2014
Nie musisz body wybierać.
Wystarczy, że porównasz 50 mm na FX (pełna klatka) DX (APSc u Nikona)
obiektyw FX i single focal, a korpus DX format
hm hm a czy to źle czy dobrze? ;D 50 chcialam uzywac glownie do portretow/zdjec z bliska a w zestawie mam jeszcze 18-105 bodajze ktorego chcialam uzywac do calej reszty. jest spoko?
muzyk - Sob 27 Gru, 2014
Dochuu napisał/a: | D 50 chcialam uzywac glownie do portretow/zdjec z bliska |
To bierz.
Dochuu napisał/a: | jest spoko? |
Jest.
no to zajebiście
sama 50 to chyba trochę słabo. robi fajne zdjęcia ale na wakacje czy wycieczki gdzie w grę oprócz ludzi wchodzą wszelkie widoczki to trochę słabo : p
muzyk - Sob 27 Gru, 2014
Dochuu napisał/a: | robi fajne zdjęcia ale na wakacje czy wycieczki gdzie w grę oprócz ludzi wchodzą wszelkie widoczki to trochę słabo : p |
oj tam
Niektórzy Heliosem 58 f2 wszystko obfocą, nawet wiadra z innymi, tymi złymi Heliosami.
Dochuu, nie ma obiektywów specjalnie do portretu, każdy jest dobry, jeśli osiągniesz nim jakiś zamysł. Mowa co najwyżej może być o odległości portretowania czyli około 2-3m od modela.
W teorii, każde zdjęcie z uchwyconym na nim człowiekiem jest portretem Zastanów się tylko, na jakim portrecie ci zależy. Znając kąt widzenia, z wzoru na tangens alfa, możesz wyliczyć ile będziesz widział z jakiejś odległości, co może być dla ciebie kluczowe. Jeśli nastawiasz się na portret całej postaci, 50mm może okazać się bardzo wąskie i nie będziesz mieścił całej postaci w kadrze lub będziesz musiał zrobić dodatkowe kilka kroków w tył. Przy twarzy, 50mm może okazać się zbyt szerokie, a zbliżenie zakłuć naturalną perspektywę.
muzyk - Sob 27 Gru, 2014
Wojmistrz napisał/a: | ile będziesz widział |
Ekhm... to ona
spróbuję jak się wprawię huehue :p chociaż z tego co patrzyłam na obiektywie koleżanki ( też 50 ) to bardzo ładne zdjęcia wnętrz wychodzą takie 'blogerskie' :p
poza tym przeglądam sobie właśnie wątki na tym forum, szczególnie podoba mi się ten o fotografii ślubnej i portretach dużo można się poduczyć jak dobrze pójdzie to w niedzielę lub w przyszłym tyg koleżanka cosplayerka mi trochę popozuje, może się odważę coś wrzucić
Sorry, nie zwróciłem uwagi na ikonkę, a nick wydał mi się męskoosobowy.
[ Dodano: Sob 27 Gru, 2014 02:20 ]
Dochuu napisał/a: | jak dobrze pójdzie to w niedzielę lub w przyszłym tyg koleżanka cosplayerka mi trochę popozuje, może się odważę coś wrzucić | O, no to czekamy i zapraszamy do działu fotografia ludzi.
nie ma sprawy z tym nickiem zawsze mnie biorą za faceta :p muszę wgrać jakieś foto do ikonki
szczerze mowiac to 50 którą miała moja koleżanka ( a ma tą którą ja chcę kupić ) robiła naprawdę piękne zdjęcia. nie mogę się doczekać aż się do tego obiektywu dobiorę :p w porzednim aparacie ( który był mocno średni tj olympus e-510 ) miałam tylko jakiś kitowy i jeśli zdjęcie nie miało być zdjęciem widoczku to zazwyczaj mi się nie podobały :c
co do cosplayu to już dwa razy jej robiłam zdjęcia starym aparatem, razy wyszły fajnie a raz poruszone i brzydkie i myślałam że się popłaczę bo miała taki wspaniały armor :c
W e-510 była mniejsza matryca, co też nie pozostaje bez znaczenia.
Jeśli cię stać na f/1.4 to może jednak warto zainwestować, o ile lubisz płytką głębie. Przy okazji zawsze możesz odrobinę skrócić czas.
dcs - Sob 27 Gru, 2014
Lepiej kup 50-tkę z silnikiem - tzn. G.
Tutejszyn - Sob 27 Gru, 2014
Wojmistrz napisał/a: | Dochuu, nie ma obiektywów specjalnie do portretu, każdy jest dobry, jeśli osiągniesz nim jakiś zamysł. Mowa co najwyżej może być o odległości portretowania czyli około 2-3m od modela.
W teorii, każde zdjęcie z uchwyconym na nim człowiekiem jest portretem Zastanów się tylko, na jakim portrecie ci zależy. Znając kąt widzenia, z wzoru na tangens alfa, możesz wyliczyć ile będziesz widział z jakiejś odległości, co może być dla ciebie kluczowe. Jeśli nastawiasz się na portret całej postaci, 50mm może okazać się bardzo wąskie i nie będziesz mieścił całej postaci w kadrze lub będziesz musiał zrobić dodatkowe kilka kroków w tył. Przy twarzy, 50mm może okazać się zbyt szerokie, a zbliżenie zakłuć naturalną perspektywę. | Dobrze jest unikać pewnych rzeczy. Dobrze jest nie włazić na modela i chuchać mu w twarz podczas fotografowania. Dlatego 50mm do portretów twarzy nadaje się średnio. Moim ideałem do twarzy jest 70-200mm z ustawieniem bliżej 200. niż 70. *)
Kurcze, nigdy w życiu nie liczyłem tangensów podczas fotografowania...
*) matryca DX
muzyk - Sob 27 Gru, 2014
Tutejszyn napisał/a: | Dlatego 50mm do portretów twarzy nadaje się średnio. |
Zależy jaki chce się osiągnąć efekt.
Można i 24 mm na pełnej klatce robić portrety.
50 mm to pole widzenia szkła 75 FF, zatem 50 na apsc będzie bardzo akuratne.
Tutejszyn napisał/a: | Moim ideałem do twarzy jest 70-200mm z ustawieniem bliżej 200. niż 70. |
Widzisz. Ty swój pomysł na portretowanie już znalazłeś.
|
|