forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Przys這na (przes這na, diafragma)

Preskaler - Nie 28 Gru, 2014
Temat postu: Przys這na (przes這na, diafragma)
W 鈍iecie "fotograficznym" 篡j� ju� par璠ziesi徠 lat i zawsze do tej pory je郵i kto� zwi瘯sza� przys這n� to znaczy這 dla mnie zaciemnianie. Liczby te� to odwzorowuj� bo przys這na o warto軼i 11 jest wi瘯sza od np. 2,8. Maksymalna przys這na dla danego obiektywy to najwi瘯sza liczba j� okre郵aj帷a i najmniejszy otw鏎 jaki przys這na jest w stanie uzyska�. Jak w zwi您ku z tym rozumie� to co pokazuj� na za陰czonym screenie? Czy瘺ym co� przegapi�? A mo瞠 鈍iat stan掖 na g這wie?

mozer - Nie 28 Gru, 2014

Preskaler, bo w pe軟i poprawnie to si� nazywa 'otw鏎 przys這ny'. Nie zaprzeczysz, 瞠 otw鏎 przy f/40 jest mniejszy ni� przy f/2.8?

Otw鏎 to jest otw鏎 a przys這na to przys豉nia. Jak sama nazwa wskazuje - przys這na musi co� przys豉nia� . Nazywana ona by豉 te� przes這n� i diafragm�. Liczba przys這ny okre郵a stosunek odleg這軼i obrazowania do 鈔ednicy 廝enicy wej軼iowej. Przecie� to wszystko jest logiczne, dlaczego wi璚 kto� wymy郵i� "otw鏎 przys這ny"? Jak ju� chcia� to m鏬� to nazwa� jako� inaczej.
mozer - Nie 28 Gru, 2014

Preskaler, mo瞠 瞠by wyr騜ni�, 瞠 chodzi o zmienn� jasno嗆 uk豉du optycznego sterowan� przys這n�? Szukasz problem闚 na si喚. Tak to si� nazywa i tyle :)
Tutejszyn - Nie 28 Gru, 2014

By� mo瞠 brakuje tam kropki, pomi璠zy cztery i zero. A nawet gdyby to mia豚y by� innego rodzaju b陰d, to nadal jest to zwyk造 b陰d, kt鏎y nie wymaga osobnego w徠ku, z przesadnie powi瘯szonym wycinkiem skreena i opisem, jakby to mia這 dotyczy� afery szpiegowskiej.
T.B. - Nie 28 Gru, 2014

Wszyscy wiedz�, "co autor mia� na my郵i" (autor tych tabelek) i nikt nie zwraca� uwagi na to, jak to napisa�. Ale skoro Preskaler w ko鎍u zwr鏂i� na to uwag�, to powa積ie mog� brzmie� tylko trzy s這wa:
masz racj�, Preskaler.

dcs - Nie 28 Gru, 2014

Przepraszam, a gdzie ta przys這na?
-bo nie zauwa篡貫m...

:P

Mozer, nie szukam na si喚 problem闚 ale lubi� porz康ek i dlatego tam gdzie ma by� "�" nie piszemy "u" a lewa strona (moja) jest stron� praw� dla rozm闚cy, kt鏎y stoi przede mn� i jest zwr鏂ony do mnie twarz�. Takie sprawy powoduj� nieporozumienia. Dlaczego w starych ksi捫kach ich autorzy nie u篡wali takiego okre郵enia a uk豉dy optyczne dzia豉造 przecie� tak samo?

Tutejszyn, nie mo瞠 tam brakowa� kropki bo ten obiektyw nie ma przys這ny poni瞠j 4,5. Nie jest to te� 瘸den b陰d drukarski lecz zjawisko powszechne a ja chcia豚ym wiedzie� jaki i****a wymy郵i� co� takiego i zrozumie� dlaczego za jego przyk豉dem wszyscy to powtarzaj�? Przecie� technika to zbi鏎 nauk 軼is造ch a w nich nie ma miejsca na takie odwracanie znacze�. Szpiegowska to nie ale afera na pewno to jest bo je郵i nagminnie ludzie myl� wielko嗆 przys這ny wyra瘸nej w liczbach bezwzgl璠nych z jej otworem mierzonym w milimetrach no to ja nie wiem jak to inaczej nazwa�?

Tutejszyn - Nie 28 Gru, 2014

Rzeczywi軼ie ten parametr znaczy co� innego ni� warto嗆 najni窺zej przys這ny. Pewnie nied逝go kto� wtajemniczony to wyja郾i... Trudno mi powiedzie� dlaczego do tej pory tego nie zauwa篡貫m, a mimo to, nie mia貫m problem闚, aby wiedzie�, z jakim obiektywem mam do czynienia.
Preskaler napisa�/a:
lewa strona (moja) jest stron� praw� dla rozm闚cy
A rozm闚ca na przywitanie si璕a po Twoj� prawic�, czy lewic�?

Si璕a tak jak si� nauczy� ale ju� przy t逝maczeniu czego� powstaj� pomy趾i.

[ Dodano: Pon 29 Gru, 2014 15:42 ]
A oto tekst ze "s這wniczka" te� "Optyczne" i tu jest wszystko jak nale篡. Mo瞠 trzeba in篡nier闚 podaj帷ych parametry obiektyw闚 skierowa� do tego s這wniczka?

Warto嗆 przys這ny
Wielko嗆 m闚i帷a nam o zastosowanym, w momencie wykonania zdj璚ia, stosunku ogniskowej obiektywu do 鈔ednicy uk豉du zbieraj帷ego 鈍iat這. Warto嗆 przys這ny nazywa si� tak瞠 czasami otworem czynnym obiektywu. Parametry obiektywu okre郵a si� podaj帷 jego ogniskow� i minimaln� warto嗆 przys這ny (czyli tak�, przy kt鏎ej do detektora dociera najwi璚ej 鈍iat豉 zwan� tak瞠 otworem wzgl璠nym obiektywu). Przyk豉dowo obiektyw 2/50, ma ogniskow� 50 mm i w jego przypadku maksymalna 鈔ednica zbieraj帷a 鈍iat這 wynosi 50 dzielone na 2, czyli 25 mm.

komor - Czw 01 Sty, 2015

Preskaler, pewnie to nieprawid這wa kalka j瞛ykowa z angielskiego, bo angloj瞛yczni zwykle m闚i� o otworze (aperture), a my o przys這nie, czyli odwrotno軼i (ma豉 przys這na = du篡 otw鏎, du瘸 przys這na = ma造 otw鏎). Zrzut ekranowy jest jak rozumiem z portalu Optycznych, wi璚 mo積a moim zdaniem wnioskowa� o zmian� terminu u篡wanego w tej tabelce na „minimalny otw鏎” albo „maksymalna warto嗆 przys這ny” (o ile si��zmie軼i).
Preskaler - Czw 01 Sty, 2015

"Komor" Wystarczy這 by aby u篡� s這wa "minimalna apertura" zamiast "minimalna przys這na". Wtedy by這 by wszystko w porz康ku.
Z tymi t逝maczami to tak bywa. Ja kiedy� czytam tak� instrukcj� a. foto i u篡wane jest tam s這wo "delikatno嗆". Zastanawia貫m si� chwil� zanim zrozumia貫m, 瞠 chodzi o "czu這嗆". Tylko tak si� zastanawiam dlaczego wszyscy powtarzaj� ten b陰d?

mozer - Czw 01 Sty, 2015

Preskaler napisa�/a:
instrukcj� a. foto i u篡wane jest tam s這wo "delikatno嗆"

Wow, to musia� by� jaki� geniusz t逝macze�...

Ja tam nie widz� b喚du w poj璚iu 'otw鏎 przys這ny' - jest to jasne i precyzyjne. W dodatku bardziej konsystentne z terminologi� angielsk�.

komor - Czw 01 Sty, 2015

Apertura to ju� rzadko嗆 we wsp馧czesnym j瞛yku polskim (a taka pi瘯na kalka j瞛ykowa by豉), ale rzeczywi軼ie by這by najkr鏂ej. Niebawem zostanie zmienione w szablonie strony.

T逝macz cz瘰to zna j瞛yk ale nie zna j瞛yka technicznego i wychodzi tak jak wychodzi.
Zauwa� "mozer", 瞠 w tabelce nie ma zwrotu " otw鏎 przys這ny" lecz "minimalna przys這na" a to znaczy zupe軟ie co� innego.

mozer - Czw 01 Sty, 2015

Preskaler napisa�/a:
T逝macz cz瘰to zna j瞛yk ale nie zna j瞛yka technicznego i wychodzi tak jak wychodzi

Jak si� nie jest pewnym, to si� u篡wa 'najbezpieczniejszej' formy. Poza tym t逝macz, kt鏎y nie potrafi skorzysta� ze s這wnika technicznego...

Preskaler napisa�/a:
w tabelce nie ma zwrotu " otw鏎 przys這ny" lecz "minimalna przys這na"

No wiem, tego nie neguj�.

Zleceniodawca wybra� najta雟zego t逝macza a najta雟zy t逝macz zwykle jest ob這穎ny robot� i niekoniecznie
zna j瞛yk techniczny. No i nie ma czasu zajrze� do tego� s這wnika. :razz:

Tutejszyn - Pi� 02 Sty, 2015

Preskaler, no chyba si� zap璠zi貫�. Fakt, to okre郵enie mo瞠 by� myl帷e, jednak dotyczy tego jednego okre郵enia, kt鏎e na przestrzeni lat nikogo do tej pory nie zbulwersowa這. Po drugie, czy s康zisz, 瞠 tutaj do czegokolwiek by這 konieczne zatrudniania t逝macza?
D穎zef - Pi� 02 Sty, 2015

Przes這na to tylko mechanizm i nic wi璚ej , nie oznacza to s這wo 瘸dnej warto軼i. Zawsze chodzi przecie� o 鈔ednic� otworu/ogniskowa , nawet je郵i nie ma w obiektywie mechanizmu przes這ny.
Nawet bior帷 za przyk豉d stare systemy z wrzucan� w tor optyczny p造tk� kt鏎a mia豉 sta造 otw鏎 o niezmiennej 鈔ednicy nie mo積a okre郵i� warto軼i takiej przys這ny bo b璠zie ona jeszcze zale積a od ogniskowej obiektywu.

Preskaler - Pi� 02 Sty, 2015

Tutejszyn napisa�/a:
czy s康zisz, 瞠 tutaj do czegokolwiek by這 konieczne zatrudniania t逝macza?

Ta wypowied� dotyczy豉 t逝macza (mam przeczucie, 瞠 to by豉 t逝maczka) kt鏎y przet逝maczy� "czu這嗆" jako "delikatno嗆". Pozosta貫 nadal podtrzymuj� bo chocia� przys這na to mechanizm ale wielko嗆 przys這ny to ju� rozumie si� jako dane liczbowe i tu (wi瘯sza czy mniejsza) ma swoje znaczenie. No chyba, 瞠 kto� rozumie wielko嗆 przys這ny jako u豉mek 1:2,8 i ten u豉mek jest wi瘯szy od u豉mka 1 : 8. Wtedy minimalna przys這na mo瞠 by� okre郵ona jako 1 : 22 np. Podobnie jest z czasami. Czas 500 to jest 1/500 a czas 25 to jest 1/25 tak na prawd�. Stwarza to pewne k這poty, szczeg鏊nie pocz徠kuj帷ym fotografom, aby to sobie jako� pouk豉da� w g這wie. Bo dla nich jest rzecz� niezrozumia陰, 瞠 czas 500 jest kr鏒szy od 25.