forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - "Pewniak" nikona

niantic - Nie 28 Gru, 2014
Temat postu: "Pewniak" nikona
Witam serdecznie

Mam nikona d5100.

Myślę jednak o przyszłości i o ewentualnych zmianach...nie wiem jeszcze czy dx czy fx

Sęk jednak w tym, że czytając fora etc, pomijając kilka modeli takich jak właśnie wymieniony d5100, 3300, 5300, 610 to strach cokolwiek kupić.

d7000 i d7100 plus d600 mogą pluć olejem...
d800 problemy z af
d810 jakieś białe plamy na długich czasach
d750 wpuszcza światło (ostatnie nowinki)

i teraz właśnie...co tu kupić lepszego niż d5100 ale nie naciąć się na jakieś problemy - bo powiem szczerze, że na wymianę mnie nie stać finansowo, a na użeranie się z serwisami nie mam nerwów

myślałem mocno o d7100 ale problemy, które on również potrafi mieć, odstraszają..skali problemu nie znam - ale wywalone 3,5 tys w błoto owszem ;)

(kurczę i coś mnie podkusiło żeby olać canona ;p)

mozer - Nie 28 Gru, 2014

niantic, kup przez internet - będziesz mógł oddać w ciągu 10 dni w razie problemów. Poza tym za dużo czytasz :P Mnóstwo osób używa bezproblemowo tych sprzętów, a wiadomo powszechnie, że niezadowolony człowiek robi najwięcej szumu...
Tutejszyn - Nie 28 Gru, 2014

Zapomniałeś dodać bandingu w D7100 i odklejające się gumy okładzin we wszystkich modelach i bóg wie co jeszcze.
niantic napisał/a:
..skali problemu nie znam
Problemy są bardziej forumowe, niż rzeczywiste. Coś jak przypadki wzniecania pożarów przez okulary odłożone, aby dać odpocząć oczom. Konkretnie banding w D7100 można znaleźć na fotografiach, których naświetlenie jest już tak złe, że fota i bez tego nadaje się jedynie do skasowania, a i dodatkowo taką fotografię trzeba jeszcze obrobić, aby to zobaczyć. Poza tym D7100 nigdy nie miał problemów z olejem, tak jak i D600. Podejrzewam, że problem światła w D750 jest podobny, to znaczy nigdy w życiu byś tego nie doświadczył.
Wierzysz, że Twój D5100 jest wolny od większości wymienionych przez Ciebie problemów?

dcs - Nie 28 Gru, 2014

Canony mają inne ..."cechy" -akurat dotyczące wszystkich modeli.

"Another thing Nikon's newest cameras are becoming known for is their incredible dynamic range. The Sony-designed sensors capture an incredible amount of detail in the shadows and, when 'pulled up', make myCanon EOS 5D III look like a dinosaur." http://m.dpreview.com/reviews/nikon-d750/10

niantic - Nie 28 Gru, 2014

"Problemy są bardziej forumowe, niż rzeczywiste. Coś jak przypadki wzniecania pożarów przez okulary odłożone, aby dać odpocząć oczom"

no wiesz...chociażby pozwy zbiorowe w stanach, po których to dopiero nikon zaczął coś działać w temacie, nie są chyba jedynie forumowymi problemami ;) choć oczywiście nie znam szczegółow sprawy .. więc ciężko powiedzieć

"Podejrzewam, że problem światła w D750 jest podobny, to znaczy nigdy w życiu byś tego nie doświadczył" - oj chyba bym doświadczył, bo jako amator i hobbysta landszaftów często zdarza się klikanie wschodów czy zachodów pod światło.. :/

"Canony mają inne ..."cechy" -akurat dotyczące wszystkich modeli" - właśnie dlatego zmieniłem na nikona ;) ..banding mnie porażał... choć przyznać trzeba, że pomijając dynamikę, canony to wciąż dobre aparaty/szkła

tak czy siak - dzięki za odpowiedzi

może z tym d7100 nie jest aż tak źle;p

MM - Nie 28 Gru, 2014

mozer napisał/a:
będziesz mógł oddać w ciągu 10 dni w razie problemów

Od kilku dni jest to już 14 a nie 10 :wink:

muzyk - Nie 28 Gru, 2014

dcs napisał/a:
"Another thing Nikon's newest cameras are becoming known for is their incredible dynamic range. The Sony-designed sensors capture an incredible amount of detail in the shadows and, when 'pulled up', make myCanon EOS 5D III look like a dinosaur."

tak tak, jednak, zależy co się pstryka i jak bardzo tej mega dynamiki potrzeba.

lcf - Pon 29 Gru, 2014

niantic D7100 to dobra puszka, i ma wielu zadowolonych użytkowników. Ale jeśli nie spieszy Ci się za mocno, to bym się wstrzymał z zakupem, bo zdaje się w pierwszym kwartale 2015 ma być zaprezentowany jego następca (obstawiam przede wszystkim nowy AF, bo ta puszka na pewno będzie porównywana z Canonem 7D II).

D610 większych problemów chyba nie miał. D750 są też egzemplarze, które nie robią tych pół-flar, a test można zrobić w kilka sekund (przejechać góra-dół pod światło z włączonym Live View).

niantic - Pon 29 Gru, 2014

muzyk

ano właśnie wiesz..czasem rzeczywiście potężna dynamika nie jest potrzebna - zależy od tematu
więc rozumiem ludzi posiadających rozbudowaną bazę danego systemu-że go po prostu nie zmieniają...plus jako były użytkownik canona stwierdzam, że można przy jego użyciu robić dość dobrej jakośći zdjęcia

ale z drugiej strony - klikając jednak te nieszczęsne widoczki czy jeszcze kilka innych rzeczy - przydaje się i to mocno.... potem zostaje wiesz co - albo banding albo czarny dół fotki ;) .. są filtry-owszem i fakt, że mocno pomagają ale nie zawsze są one rozwiązaniem

a tutaj u nikona dostajesz i lepszą rozdzielczość i lepszą dynamikę i cenę i conajmniej tak samo dobre iso (no..tak z grubsza bez onanizmu) = dla mnie wynik jest jasny...

lcf-właściwie nie wpadłem na to... w sumie można to łatwo sprawdzić
ps-nie śpieszy mi się ;)

muzyk - Pon 29 Gru, 2014

niantic napisał/a:
ale z drugiej strony - klikając jednak te nieszczęsne widoczki czy jeszcze kilka innych rzeczy - przydaje się i to mocno.... potem zostaje wiesz co - albo banding albo czarny dół fotki ;) .. są filtry-owszem i fakt, że mocno pomagają ale nie zawsze są one rozwiązaniem

ehh, nie ma tragedii.

Myślałem nad d800 i zmianie systemu.
Wziąłem d800 do rąk - dziękuję. Nie odpowiada mi taki uchwyt, tak rozmieszczone kółka.

Kiedyś była dyskusja na ten temat. Ludzi nie przegadasz, jeśli widzą tylko DR i kilka innych rzeczy u Nikona.

Tymczasem, 5dIII daje radę, nawet na iso 12800 - wszystko zależy co się fotografuje.

cygnus - Pon 05 Sty, 2015

Ja też brałem do ręki D800 i D600 - no i D600 absolutnie mi nie leżał - za mały. Rezultat - kupiłem właśnie sześćsetkę i jestem mega-zadowolony.
muzyk - Pon 05 Sty, 2015

cygnus napisał/a:
no i D600 absolutnie mi nie leżał - za mały

cygnus napisał/a:
Rezultat - kupiłem właśnie sześćsetkę i jestem mega-zadowolony.

:roll:

komor - Pon 05 Sty, 2015

cygnus, no właśnie – to w końcu kupiłeś to co Ci nie leżało, czy jednak jakoś inaczej?
jaad75 - Pon 05 Sty, 2015

muzyk napisał/a:
Ludzi nie przegadasz, jeśli widzą tylko DR i kilka innych rzeczy u Nikona.
"Ludzi nie przegadasz" jeśli im właśnie taki uchwyt i takie rozmieszczenie kółek pasuje. :roll:
muzyk - Pon 05 Sty, 2015

jaad75 napisał/a:
jeśli im właśnie taki uchwyt i takie rozmieszczenie kółek pasuje.

No ba. Na to ja już nic nie poradzę, tym bardziej, że jako Pentaksiarz masz tylne kółko nie na brzegu aparatu, tylko bliżej wizjera.

Chyba, zbyt rygorystycznie podchodzę do ergonomii uchwytu Nikona...

jaad75 - Pon 05 Sty, 2015

muzyk, używam również Nikonów i nie mam problemu z uchwytem i rolkami. To do Canona muszę się specjalnie przestawiać. Tylko po co wracać do tej dyskusji? :roll:
muzyk - Wto 06 Sty, 2015

jaad75 napisał/a:
Tylko po co wracać do tej dyskusji? :roll:

Nie ma potrzeby. Każdy i tak ma swoje preferencje i będzie bronił raczej słuszności rozwiązań w aparacie, który najczęściej używa.

komor - Wto 06 Sty, 2015

Ja tam pewnie mógłbym się na Nikona przestawić, gdyby nie to, że ISO mają ze złej strony :) i tak subiektywnie nie mogę przekonać się do przedniej rolki tak mocno schowanej w rękojeść. Dla mojego palca wystaje toto po prostu za mało i cześć. Zmianę położenia tej rolki (w stosunku do Canona) pewnie po paru tygodniach bym przebolał, ale ta płytkość.
111lisu - Pon 12 Sty, 2015

Muzyk przesadzasz z tą gałkologią Canona tak samo jak kolega Marek. po zmianie auta z benzyniaka na Diesla,
że mu 100/h nie jedzie na pierwszym biegu ;) A teraz ma już drugie z takim samym silnikiem już problemu nie ma :D

Mnie akurat nie podchodzi gałkologia w Canonie, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia.

Druga sprawa to szklarnia z Nikonem, zakładasz obiektyw z prockiem czy bez mówię o DXXX wszytko śmiga bez dodatkowych bajerów za wyjątkiem AF w obiektywach MF ;)
Nawet widzi jaką przysłonę ustawiłeś w starym struclu MF (same blachy) + potwierdzenie ostrości w Canonie to niemożliwe w taki sam sposób.

Powiedz żeś się ożenił ze szklarnią Canona to przynajmniej będziemy Ci współczuć ;)

Pozdrawiam serdecznie użytkowników Nikona i Canona oczywiście też.

muzyk - Wto 13 Sty, 2015

111lisu napisał/a:
Muzyk przesadzasz z tą gałkologią Canona tak samo jak kolega Marek.

a wyobraź sobie, że nie przesadzam.
Dopiero jak ostatnio w rękach miałem F6 Nikona... to te wynalazki cyfrowe jak d800 i spółka troszkę wymiękają w kwestii ergonomii przy F6 :razz:
111lisu napisał/a:
Powiedz żeś się ożenił ze szklarnią Canona to przynajmniej będziemy Ci współczuć ;)

e tam. I tak leży w pudłach...
111lisu napisał/a:
Druga sprawa to szklarnia z Nikonem, zakładasz obiektyw z prockiem czy bez mówię o DXXX wszytko śmiga bez dodatkowych bajerów za wyjątkiem AF w obiektywach MF ;)
Nawet widzi jaką przysłonę ustawiłeś w starym struclu MF (same blachy) + potwierdzenie ostrości w Canonie to niemożliwe w taki sam sposób.

Tak, ale z ograniczeniami, bo szklarni m42 nie użyjesz w pełni.

dcs - Wto 13 Sty, 2015

muzyk napisał/a:
ale z ograniczeniami, bo szklarni m42 nie użyjesz w pełni.

Lepiej jej wcale nie używać.

111lisu - Wto 13 Sty, 2015

muzyk napisał/a:

Tak, ale z ograniczeniami, bo szklarni m42 nie użyjesz w pełni.

Tej nie miałem na myśli wcale. Chodziło mi o złącze F takie prawdziwe

Przyznaj nie ma jak Nikoś ;)

muzyk - Wto 13 Sty, 2015

111lisu napisał/a:
Przyznaj nie ma jak Nikoś ;)

F6 owszem. :razz:

W tym aparacie ergonomia uchwytu Nikona FX ma sens, z racji tego, że sam aparat nie jest taki "gruby" trzyma się to to zupełnie inaczej niż d800.

Nie bądź jak kobieta "nie, bo nie"
muzyk - Wto 13 Sty, 2015

111lisu napisał/a:
Nie bądź jak kobieta "nie, bo nie"

f6. I kropunia.

Będę z czasem dążył, żeby taki mieć :razz:

Jak leży w pudłach to ją zaprzedaj, niech się ktoś inny nacieszy, kupisz jakie 800 i "będzie Pan zadowolony"
A co to masz za flagę z خلافة (Kalifatu) w logo?

muzyk - Wto 13 Sty, 2015

111lisu napisał/a:
kupisz jakie 800

No coś Ty? Po co? Nie trzeba mi czegoś, co jaszcze bardziej nie wykorzystam niż to co mam, a do tego będzie mi się go ciężej używać.
111lisu napisał/a:
A co to masz za flagę z خلافة (Kalifatu) w logo?

:neutral:
nie widzisz białego i czarnego? A wiesz jakie zdjęcia robię? :zalamany:

dcs - Wto 13 Sty, 2015

Robiłeś.
muzyk - Wto 13 Sty, 2015

Cytat:
Robiłeś.

niestety... ostatnio więcej zajmuję się wyklikiwaniem, niż klikaniem w spust.

muzyk napisał/a:

nie widzisz białego i czarnego? A wiesz jakie zdjęcia robię? :zalamany:

No wiem, takie trochę Kalifatyczne :mrgreen:

Myślałem że to nasz w negatywie ;) albo, że Cię "bracia" muzułmanie do szeregów wcielili ;)

Jak by Cię miało odmienić to tak to wygląda w praniu ;)
https://www.youtube.com/watch?v=zBQzK1i2DAQ

Pozdrawiam Cię z Roztocza ;)

muzyk - Wto 13 Sty, 2015

111lisu napisał/a:
No wiem, takie trochę Kalifatyczne :mrgreen:

Cytat:
Myślałem że to nasz w negatywie ;) albo, że Cię "bracia" muzułmanie do szeregów wcielili ;)

Se nie żartuj, bo akurat jestem świadkiem nieciekawych rzeczy... :zalamany:

No cóż wrócisz do czystego narodu i już ;)
I trochę się to oddali w czasie ;)

muzyk - Wto 13 Sty, 2015

111lisu napisał/a:
No cóż wrócisz do czystego narodu i już ;)
I trochę się to oddali w czasie ;)

Wrócę, jak zmienię system. :twisted:

Dopiero zmieniali
teraz to chyba tylko na ten czarny chyba ze wschodu ;)

Wojmistrz - Wto 13 Sty, 2015

Fakt panowie, że o pewnych rzeczach lepiej powinniście sobie popitolić na prv, bo to z Nikonem ma mało wspólnego.
muzyk - Wto 13 Sty, 2015

Wojmistrz napisał/a:
Fakt panowie, że o pewnych rzeczach lepiej powinniście sobie popitolić na prv, bo to z Nikonem ma mało wspólnego.

Piszę. Pewniak Nikona to F6. Jak ktoś nie wierzy, niech sam wypróbuje. :razz:

Cyfrowy? Zdaje się, że d700 był całkiem nieźle dopracowany w tych nurtujących aspektach, z których powodów ten temat założony został był.

Nie mogę się z Tobą nie zgodzić ;)
Tzn. zgadzam w każdym calu szkoda, że matrycy z 800 nie ma w 700 ;)
Chociaż na pierwszy rzut oka wielkich różnic nie ma.
Do Człowieków czy sportu to i ta wystarcza, przynajmniej mnie.
Jednak do studyjnych to D800 jest prawie jak średni format.

cygnus - Nie 08 Mar, 2015

komor napisał/a:
cygnus, no właśnie – to w końcu kupiłeś to co Ci nie leżało, czy jednak jakoś inaczej?

No cóż, kiedy "brałem do ręki" to bez zamiaru kupowania, ot tak, dla porównania co bardziej chwytne i jak leży w dłoniach. A warto nadmienić że w nieodlegej przeszłości używałem D100.
Ale kiedy padł D90 i pilna stała się kwestia zakupu nowego korpusu - rozważyłem specyfikacje i CENY. Zadecydowały mniejsze pliki, niższa cena i fakt, że zakładałem przez dłuższy czas używanie starej szklarni, przy której gęściejsza matryca i tak nie pokazałaby swojego potencjału.
Co mi nie pasuje w D600 - to nie rozmiar korpusu (miałem nawet power pack ale bardzo rzadko używałem), do którego się szybko przyzwyczaiłem, ale lokalizacja przycisku AE-L/AF-L. Nie trafiam weń, koliduje z okularami, w rezultacie baaardzo rzadko używam.

komor - Nie 08 Mar, 2015

cygnus napisał/a:
Co mi nie pasuje w D600 - to nie rozmiar korpusu (miałem nawet power pack ale bardzo rzadko używałem), do którego się szybko przyzwyczaiłem, ale lokalizacja przycisku AE-L/AF-L. Nie trafiam weń, koliduje z okularami, w rezultacie baaardzo rzadko używam.

I to są właśnie te drobne detale, które powodują, że różni ludzie wybierają różne rzeczy do pracy/zabawy, bez względu na to, co tam wychodzi z suchych tabelek, porównań i testów.

cygnus - Pon 09 Mar, 2015

Bardzo dobrze. Na szczęście lustrzanki różnią się nie tylko rozmiarem matrycy :)
111lisu - Pon 16 Mar, 2015

Ja bym tego tak nie ujął.