|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - "Pewniak" nikona
niantic - Nie 28 Gru, 2014 Temat postu: "Pewniak" nikona Witam serdecznie
Mam nikona d5100.
Myślę jednak o przyszłości i o ewentualnych zmianach...nie wiem jeszcze czy dx czy fx
Sęk jednak w tym, że czytając fora etc, pomijając kilka modeli takich jak właśnie wymieniony d5100, 3300, 5300, 610 to strach cokolwiek kupić.
d7000 i d7100 plus d600 mogą pluć olejem...
d800 problemy z af
d810 jakieś białe plamy na długich czasach
d750 wpuszcza światło (ostatnie nowinki)
i teraz właśnie...co tu kupić lepszego niż d5100 ale nie naciąć się na jakieś problemy - bo powiem szczerze, że na wymianę mnie nie stać finansowo, a na użeranie się z serwisami nie mam nerwów
myślałem mocno o d7100 ale problemy, które on również potrafi mieć, odstraszają..skali problemu nie znam - ale wywalone 3,5 tys w błoto owszem
(kurczę i coś mnie podkusiło żeby olać canona ;p)
mozer - Nie 28 Gru, 2014
niantic, kup przez internet - będziesz mógł oddać w ciągu 10 dni w razie problemów. Poza tym za dużo czytasz Mnóstwo osób używa bezproblemowo tych sprzętów, a wiadomo powszechnie, że niezadowolony człowiek robi najwięcej szumu...
Tutejszyn - Nie 28 Gru, 2014
Zapomniałeś dodać bandingu w D7100 i odklejające się gumy okładzin we wszystkich modelach i bóg wie co jeszcze.
niantic napisał/a: | ..skali problemu nie znam | Problemy są bardziej forumowe, niż rzeczywiste. Coś jak przypadki wzniecania pożarów przez okulary odłożone, aby dać odpocząć oczom. Konkretnie banding w D7100 można znaleźć na fotografiach, których naświetlenie jest już tak złe, że fota i bez tego nadaje się jedynie do skasowania, a i dodatkowo taką fotografię trzeba jeszcze obrobić, aby to zobaczyć. Poza tym D7100 nigdy nie miał problemów z olejem, tak jak i D600. Podejrzewam, że problem światła w D750 jest podobny, to znaczy nigdy w życiu byś tego nie doświadczył.
Wierzysz, że Twój D5100 jest wolny od większości wymienionych przez Ciebie problemów?
dcs - Nie 28 Gru, 2014
Canony mają inne ..."cechy" -akurat dotyczące wszystkich modeli.
"Another thing Nikon's newest cameras are becoming known for is their incredible dynamic range. The Sony-designed sensors capture an incredible amount of detail in the shadows and, when 'pulled up', make myCanon EOS 5D III look like a dinosaur." http://m.dpreview.com/reviews/nikon-d750/10
niantic - Nie 28 Gru, 2014
"Problemy są bardziej forumowe, niż rzeczywiste. Coś jak przypadki wzniecania pożarów przez okulary odłożone, aby dać odpocząć oczom"
no wiesz...chociażby pozwy zbiorowe w stanach, po których to dopiero nikon zaczął coś działać w temacie, nie są chyba jedynie forumowymi problemami choć oczywiście nie znam szczegółow sprawy .. więc ciężko powiedzieć
"Podejrzewam, że problem światła w D750 jest podobny, to znaczy nigdy w życiu byś tego nie doświadczył" - oj chyba bym doświadczył, bo jako amator i hobbysta landszaftów często zdarza się klikanie wschodów czy zachodów pod światło.. :/
"Canony mają inne ..."cechy" -akurat dotyczące wszystkich modeli" - właśnie dlatego zmieniłem na nikona ..banding mnie porażał... choć przyznać trzeba, że pomijając dynamikę, canony to wciąż dobre aparaty/szkła
tak czy siak - dzięki za odpowiedzi
może z tym d7100 nie jest aż tak źle;p
MM - Nie 28 Gru, 2014
mozer napisał/a: | będziesz mógł oddać w ciągu 10 dni w razie problemów |
Od kilku dni jest to już 14 a nie 10
muzyk - Nie 28 Gru, 2014
dcs napisał/a: | "Another thing Nikon's newest cameras are becoming known for is their incredible dynamic range. The Sony-designed sensors capture an incredible amount of detail in the shadows and, when 'pulled up', make myCanon EOS 5D III look like a dinosaur." |
tak tak, jednak, zależy co się pstryka i jak bardzo tej mega dynamiki potrzeba.
lcf - Pon 29 Gru, 2014
niantic D7100 to dobra puszka, i ma wielu zadowolonych użytkowników. Ale jeśli nie spieszy Ci się za mocno, to bym się wstrzymał z zakupem, bo zdaje się w pierwszym kwartale 2015 ma być zaprezentowany jego następca (obstawiam przede wszystkim nowy AF, bo ta puszka na pewno będzie porównywana z Canonem 7D II).
D610 większych problemów chyba nie miał. D750 są też egzemplarze, które nie robią tych pół-flar, a test można zrobić w kilka sekund (przejechać góra-dół pod światło z włączonym Live View).
niantic - Pon 29 Gru, 2014
muzyk
ano właśnie wiesz..czasem rzeczywiście potężna dynamika nie jest potrzebna - zależy od tematu
więc rozumiem ludzi posiadających rozbudowaną bazę danego systemu-że go po prostu nie zmieniają...plus jako były użytkownik canona stwierdzam, że można przy jego użyciu robić dość dobrej jakośći zdjęcia
ale z drugiej strony - klikając jednak te nieszczęsne widoczki czy jeszcze kilka innych rzeczy - przydaje się i to mocno.... potem zostaje wiesz co - albo banding albo czarny dół fotki .. są filtry-owszem i fakt, że mocno pomagają ale nie zawsze są one rozwiązaniem
a tutaj u nikona dostajesz i lepszą rozdzielczość i lepszą dynamikę i cenę i conajmniej tak samo dobre iso (no..tak z grubsza bez onanizmu) = dla mnie wynik jest jasny...
lcf-właściwie nie wpadłem na to... w sumie można to łatwo sprawdzić
ps-nie śpieszy mi się
muzyk - Pon 29 Gru, 2014
niantic napisał/a: | ale z drugiej strony - klikając jednak te nieszczęsne widoczki czy jeszcze kilka innych rzeczy - przydaje się i to mocno.... potem zostaje wiesz co - albo banding albo czarny dół fotki .. są filtry-owszem i fakt, że mocno pomagają ale nie zawsze są one rozwiązaniem |
ehh, nie ma tragedii.
Myślałem nad d800 i zmianie systemu.
Wziąłem d800 do rąk - dziękuję. Nie odpowiada mi taki uchwyt, tak rozmieszczone kółka.
Kiedyś była dyskusja na ten temat. Ludzi nie przegadasz, jeśli widzą tylko DR i kilka innych rzeczy u Nikona.
Tymczasem, 5dIII daje radę, nawet na iso 12800 - wszystko zależy co się fotografuje.
cygnus - Pon 05 Sty, 2015
Ja też brałem do ręki D800 i D600 - no i D600 absolutnie mi nie leżał - za mały. Rezultat - kupiłem właśnie sześćsetkę i jestem mega-zadowolony.
muzyk - Pon 05 Sty, 2015
cygnus napisał/a: | no i D600 absolutnie mi nie leżał - za mały |
cygnus napisał/a: | Rezultat - kupiłem właśnie sześćsetkę i jestem mega-zadowolony. |
komor - Pon 05 Sty, 2015
cygnus, no właśnie – to w końcu kupiłeś to co Ci nie leżało, czy jednak jakoś inaczej?
jaad75 - Pon 05 Sty, 2015
muzyk napisał/a: | Ludzi nie przegadasz, jeśli widzą tylko DR i kilka innych rzeczy u Nikona. | "Ludzi nie przegadasz" jeśli im właśnie taki uchwyt i takie rozmieszczenie kółek pasuje.
muzyk - Pon 05 Sty, 2015
jaad75 napisał/a: | jeśli im właśnie taki uchwyt i takie rozmieszczenie kółek pasuje. |
No ba. Na to ja już nic nie poradzę, tym bardziej, że jako Pentaksiarz masz tylne kółko nie na brzegu aparatu, tylko bliżej wizjera.
Chyba, zbyt rygorystycznie podchodzę do ergonomii uchwytu Nikona...
jaad75 - Pon 05 Sty, 2015
muzyk, używam również Nikonów i nie mam problemu z uchwytem i rolkami. To do Canona muszę się specjalnie przestawiać. Tylko po co wracać do tej dyskusji?
muzyk - Wto 06 Sty, 2015
jaad75 napisał/a: | Tylko po co wracać do tej dyskusji? |
Nie ma potrzeby. Każdy i tak ma swoje preferencje i będzie bronił raczej słuszności rozwiązań w aparacie, który najczęściej używa.
komor - Wto 06 Sty, 2015
Ja tam pewnie mógłbym się na Nikona przestawić, gdyby nie to, że ISO mają ze złej strony i tak subiektywnie nie mogę przekonać się do przedniej rolki tak mocno schowanej w rękojeść. Dla mojego palca wystaje toto po prostu za mało i cześć. Zmianę położenia tej rolki (w stosunku do Canona) pewnie po paru tygodniach bym przebolał, ale ta płytkość.
111lisu - Pon 12 Sty, 2015
Muzyk przesadzasz z tą gałkologią Canona tak samo jak kolega Marek. po zmianie auta z benzyniaka na Diesla,
że mu 100/h nie jedzie na pierwszym biegu A teraz ma już drugie z takim samym silnikiem już problemu nie ma
Mnie akurat nie podchodzi gałkologia w Canonie, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia.
Druga sprawa to szklarnia z Nikonem, zakładasz obiektyw z prockiem czy bez mówię o DXXX wszytko śmiga bez dodatkowych bajerów za wyjątkiem AF w obiektywach MF
Nawet widzi jaką przysłonę ustawiłeś w starym struclu MF (same blachy) + potwierdzenie ostrości w Canonie to niemożliwe w taki sam sposób.
Powiedz żeś się ożenił ze szklarnią Canona to przynajmniej będziemy Ci współczuć
Pozdrawiam serdecznie użytkowników Nikona i Canona oczywiście też.
muzyk - Wto 13 Sty, 2015
111lisu napisał/a: | Muzyk przesadzasz z tą gałkologią Canona tak samo jak kolega Marek. |
a wyobraź sobie, że nie przesadzam.
Dopiero jak ostatnio w rękach miałem F6 Nikona... to te wynalazki cyfrowe jak d800 i spółka troszkę wymiękają w kwestii ergonomii przy F6
111lisu napisał/a: | Powiedz żeś się ożenił ze szklarnią Canona to przynajmniej będziemy Ci współczuć |
e tam. I tak leży w pudłach...
111lisu napisał/a: | Druga sprawa to szklarnia z Nikonem, zakładasz obiektyw z prockiem czy bez mówię o DXXX wszytko śmiga bez dodatkowych bajerów za wyjątkiem AF w obiektywach MF
Nawet widzi jaką przysłonę ustawiłeś w starym struclu MF (same blachy) + potwierdzenie ostrości w Canonie to niemożliwe w taki sam sposób. |
Tak, ale z ograniczeniami, bo szklarni m42 nie użyjesz w pełni.
dcs - Wto 13 Sty, 2015
muzyk napisał/a: | ale z ograniczeniami, bo szklarni m42 nie użyjesz w pełni. |
Lepiej jej wcale nie używać.
111lisu - Wto 13 Sty, 2015
muzyk napisał/a: |
Tak, ale z ograniczeniami, bo szklarni m42 nie użyjesz w pełni. |
Tej nie miałem na myśli wcale. Chodziło mi o złącze F takie prawdziwe
Przyznaj nie ma jak Nikoś
muzyk - Wto 13 Sty, 2015
111lisu napisał/a: | Przyznaj nie ma jak Nikoś |
F6 owszem.
W tym aparacie ergonomia uchwytu Nikona FX ma sens, z racji tego, że sam aparat nie jest taki "gruby" trzyma się to to zupełnie inaczej niż d800.
Nie bądź jak kobieta "nie, bo nie"
muzyk - Wto 13 Sty, 2015
111lisu napisał/a: | Nie bądź jak kobieta "nie, bo nie" |
f6. I kropunia.
Będę z czasem dążył, żeby taki mieć
Jak leży w pudłach to ją zaprzedaj, niech się ktoś inny nacieszy, kupisz jakie 800 i "będzie Pan zadowolony"
A co to masz za flagę z خلافة (Kalifatu) w logo?
muzyk - Wto 13 Sty, 2015
111lisu napisał/a: | kupisz jakie 800 |
No coś Ty? Po co? Nie trzeba mi czegoś, co jaszcze bardziej nie wykorzystam niż to co mam, a do tego będzie mi się go ciężej używać.
111lisu napisał/a: | A co to masz za flagę z خلافة (Kalifatu) w logo? |
nie widzisz białego i czarnego? A wiesz jakie zdjęcia robię?
dcs - Wto 13 Sty, 2015
Robiłeś.
muzyk - Wto 13 Sty, 2015
niestety... ostatnio więcej zajmuję się wyklikiwaniem, niż klikaniem w spust.
muzyk napisał/a: |
nie widzisz białego i czarnego? A wiesz jakie zdjęcia robię? |
No wiem, takie trochę Kalifatyczne
Myślałem że to nasz w negatywie albo, że Cię "bracia" muzułmanie do szeregów wcielili
Jak by Cię miało odmienić to tak to wygląda w praniu
https://www.youtube.com/watch?v=zBQzK1i2DAQ
Pozdrawiam Cię z Roztocza
muzyk - Wto 13 Sty, 2015
111lisu napisał/a: | No wiem, takie trochę Kalifatyczne |
Cytat: | Myślałem że to nasz w negatywie albo, że Cię "bracia" muzułmanie do szeregów wcielili |
Se nie żartuj, bo akurat jestem świadkiem nieciekawych rzeczy...
No cóż wrócisz do czystego narodu i już
I trochę się to oddali w czasie
muzyk - Wto 13 Sty, 2015
111lisu napisał/a: | No cóż wrócisz do czystego narodu i już
I trochę się to oddali w czasie |
Wrócę, jak zmienię system.
Dopiero zmieniali
teraz to chyba tylko na ten czarny chyba ze wschodu
Wojmistrz - Wto 13 Sty, 2015
Fakt panowie, że o pewnych rzeczach lepiej powinniście sobie popitolić na prv, bo to z Nikonem ma mało wspólnego.
muzyk - Wto 13 Sty, 2015
Wojmistrz napisał/a: | Fakt panowie, że o pewnych rzeczach lepiej powinniście sobie popitolić na prv, bo to z Nikonem ma mało wspólnego. |
Piszę. Pewniak Nikona to F6. Jak ktoś nie wierzy, niech sam wypróbuje.
Cyfrowy? Zdaje się, że d700 był całkiem nieźle dopracowany w tych nurtujących aspektach, z których powodów ten temat założony został był.
Nie mogę się z Tobą nie zgodzić
Tzn. zgadzam w każdym calu szkoda, że matrycy z 800 nie ma w 700
Chociaż na pierwszy rzut oka wielkich różnic nie ma.
Do Człowieków czy sportu to i ta wystarcza, przynajmniej mnie.
Jednak do studyjnych to D800 jest prawie jak średni format.
cygnus - Nie 08 Mar, 2015
komor napisał/a: | cygnus, no właśnie – to w końcu kupiłeś to co Ci nie leżało, czy jednak jakoś inaczej? |
No cóż, kiedy "brałem do ręki" to bez zamiaru kupowania, ot tak, dla porównania co bardziej chwytne i jak leży w dłoniach. A warto nadmienić że w nieodlegej przeszłości używałem D100.
Ale kiedy padł D90 i pilna stała się kwestia zakupu nowego korpusu - rozważyłem specyfikacje i CENY. Zadecydowały mniejsze pliki, niższa cena i fakt, że zakładałem przez dłuższy czas używanie starej szklarni, przy której gęściejsza matryca i tak nie pokazałaby swojego potencjału.
Co mi nie pasuje w D600 - to nie rozmiar korpusu (miałem nawet power pack ale bardzo rzadko używałem), do którego się szybko przyzwyczaiłem, ale lokalizacja przycisku AE-L/AF-L. Nie trafiam weń, koliduje z okularami, w rezultacie baaardzo rzadko używam.
komor - Nie 08 Mar, 2015
cygnus napisał/a: | Co mi nie pasuje w D600 - to nie rozmiar korpusu (miałem nawet power pack ale bardzo rzadko używałem), do którego się szybko przyzwyczaiłem, ale lokalizacja przycisku AE-L/AF-L. Nie trafiam weń, koliduje z okularami, w rezultacie baaardzo rzadko używam. |
I to są właśnie te drobne detale, które powodują, że różni ludzie wybierają różne rzeczy do pracy/zabawy, bez względu na to, co tam wychodzi z suchych tabelek, porównań i testów.
cygnus - Pon 09 Mar, 2015
Bardzo dobrze. Na szczęście lustrzanki różnią się nie tylko rozmiarem matrycy
111lisu - Pon 16 Mar, 2015
Ja bym tego tak nie ujął.
|
|