forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Jaki aparat przy takim budżecie?

cytrynaaaaa - Nie 28 Gru, 2014
Temat postu: Jaki aparat przy takim budżecie?
Chciałabym kupić pierwszą lustrzankę. Zamierzam robić zdjęcia krajobrazów (góry, rzeki, lasy), zdjęcia w ruchu (biegnące psy), ewentualnie osoby znajdujące się na tle krajobrazu. Lubię robić też zdjęcia makro. Dobrze by było gdyby aparat miał też obrotowy ekran ale nie jest to sztywne wymaganie. Na razie robię zdjęcia aparatem z telefonu (marne 8mpx), lubię robić zdjęcia i chcę tą pasję rozwijać ( w załącznikach dodaję swoje zdjęcia). Jaki aparat pasowałby do moich wymagań mając do dyspozycji 2000-2100zł (body+obiektyw)? Czy Nikon d5100 to dobry wybór czy jest coś lepszego w tej cenie?
muzyk - Nie 28 Gru, 2014

cytrynaaaaa napisał/a:
Czy Nikon d5100 to dobry wybór czy jest coś lepszego w tej cenie?

Tak to dobry wybór, ale ... pojawi się tu taki jeden i zaproponuje Pentaxa K30/K50 :razz: :mrgreen:

Przydałoby Ci się do przyszłego aparatu szkło o zacięciu makro, np. Tamron 60 f2

Preskaler - Nie 28 Gru, 2014

Nikony to dobre aparaty ale do makro lepiej wybrać inny. Nikony źle współpracują z obiektywami analogowymi (a do makro to dobre i ekonomiczne rozwiązanie). Poza tym lepiej będzie kupić używane body, za które zapłacisz niewiele, wtedy pozostałą część pieniędzy możesz przeznaczyć na dodatkowe wyposażenie (obiektywy, adaptery, pierścienie itp.). Jeśli chcesz nowy to tu masz moją propozycję:
http://allegro.pl/ShowIte...ars_rule_id=114

cytrynaaaaa - Nie 28 Gru, 2014

Dzięki, zaraz zobaczę. I jeszcze mam pytanie, co myślicie o tych zdjęciach? Jestem 100% amatorem, dopiero się uczę. :mrgreen:
Tego Canona też miałam na oku ale widziałam tylko ceny powyżej 2300zł.
Nie wiem czy przy lustrzance robiłabym dużo zdjęć makro, robię takie telefonem bo jakość krajobrazów przy 8mpx nie jest zadowalająca.

muzyk - Nie 28 Gru, 2014

Preskaler napisał/a:
Nikony źle współpracują z obiektywami analogowymi

Zależy który Nikon i z którym analogiem. Nie zapominaj, że Nikon ma swoje analogowe szkła/swój analogowy bagnet. :wink:

Niemniej, masz rację. Pentax zwłaszcza, czy np. Canon też, poradzą sobie lepiej ze szkłami np. m42.

akira - Nie 28 Gru, 2014
Temat postu: Re: Jaki aparat przy takim budżecie?
cytrynaaaaa napisał/a:
Zamierzam robić zdjęcia krajobrazów (góry, rzeki, lasy), zdjęcia w ruchu (biegnące psy), ewentualnie osoby znajdujące się na tle krajobrazu. Lubię robić też zdjęcia makro. Dobrze by było gdyby aparat miał też obrotowy ekran ale nie jest to sztywne wymaganie.

Ciekawszym pomysłem ale poza budżetem byłby tutaj Sony RX10 i jako dodatek raynox dcr-250. Po rozważeniu dodatkowych kosztów (tak aby D5100+18-105 spełniał się w równie szerokim zakresie ogniskowych, a dodatkowo w macro) cena RX10+DCR250 może okazać się do przełknięcia.

[ Dodano: Nie 28 Gru, 2014 23:48 ]
muzyk napisał/a:
Tak to dobry wybór, ale ... pojawi się tu taki jeden i zaproponuje Pentaxa K30/K50 :razz: :mrgreen:

Akurat jeśli chodzi o niezłe macro niewielkim kosztem to byłby to lepszy wybór niż D5100. Mimo wszystko wolałbym puszkę z odchylanym ekranem i nie polecę ani D5100 ani K-50.
Natomiast może niegłupim pomysłem byłby bezlusterkowiec.

Wojmistrz - Pon 29 Gru, 2014

cytrynaaaaa, jeśli podoba ci się D5100, to nawet nie pytaj tylko kupuj :) Mniej dbaj o korpus, a więcej o odpowiednio dobrą optykę, szczególnie jeśli chcesz posiadać tylko jeden, góra dwa obiektywy.

akira, po kiego do takich fotek DCR-250? Przecież to tylko zbliżenia i do prawdziwego makro temu daleko. Zauważ, że wiele osób w tym założę się że i koleżanka cytrynaaaaa, takie zbliżenia jakie pokazała na fotkach rozumie jako makro.

akira - Pon 29 Gru, 2014

Wojmistrz napisał/a:
akira, po kiego do takich fotek DCR-250? Przecież to tylko zbliżenia i do prawdziwego makro temu daleko. Zauważ, że wiele osób w tym założę się że i koleżanka cytrynaaaaa, takie zbliżenia jakie pokazała na fotkach rozumie jako makro.

Tym razem odpiszę - bo niewielkim kosztem kreatywnie zwiększy możliwości.
Następnym razem pomyśl zanim zadasz takie pytanie bo ponoć jesteś obeznanym użytkownikiem.

Dodam, że taki RX10 będzie znacznie wygodniejszym zestawem właśnie z uwagi na niewielkie rozmiary oraz wagę i bardzo uniwersalną ale dobrą optykę. Jeszcze raz polecam rozważyć.

cytrynaaaaa - Pon 29 Gru, 2014

Jestem uczniem gimnazjum, a co za tym idzie nie pracuję i raczej aż takich pieniędzy niestety nie uzbieram. 2100zł to już taka maksymalna cena, która jest akceptowalna. Czyli tak jak ktoś pisał wyżej, w moim przypadku lepiej kupić używane body, a resztę pieniędzy przeznaczyć na obiektyw/y? Jeśli chodzi o modele to chyba jednak zdecydowałabym się na któryś z tych, które wcześniej już miałam na oku - Nikon d5100/d5200 lub Canon 600d. Który z nich jest lepszy technicznie? Jestem trochę niezdecydowana, ale średnio się znam na sprzęcie fotograficznym a jeszcze trudniej jest podjąć decyzję kiedy czyta się dwie różne opinie. :lol:
Wojmistrz tak te ujęcia to tylko zbliżenia, niestety z telefonu więcej nie wyciągnę.

akira - Pon 29 Gru, 2014

d5100+18-105 to będzie taki przyjemny zestaw ogólnie po trochu do wszystkiego.
jeśli trzyma Cię budżet i kolejne środki na szklarnię nie pojawią się szybko to wspomniany tutaj K-50 czy K-30 też jest niezłym wyborem bo łatwo podłącza się do niego niedrogie manualne szkła Pentaxa jak i szklarnię m42 (taką jak do zenita, którą znajdziesz na allegro od 30-70 zł). z takim pierścieniem odwrotnego mocowania to daje już całkiem fajne możliwości macro. dla niezamożnego gimnazjalisty Pentax jest bardzo kreatywną alternatywą. aczkolwiek Nikon na pewno jest większym systemem, a i zestaw d5100+18-105 jest ogólnie na tyle wygodny, że przeważnie na tym kończą się inwestycje :mrgreen:

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. W takim razie kupię używane body Nikona i obiektyw 18-105.
Myślę, że lepiej już uzbierać jakąś sumę i kupić coś lepszego niż zaoszczędzić i kupić byle jaką 'żeby tylko była' więc jeśli będzie trzeba to odłożę sobie większą sumę, ale też w granicach rozsądku.

cytrynaaaaa, ja takie coś uważam za zbliżenie, bo można to zrobić praktycznie każdą lustrzanką nawet z "zestawowym" obiektywem. Wystarczy fotka na najwyższej ogniskowej przy najkrótszej możliwej odległości + odrobinka zabawy w programie graficznym, a efekty mogą być znacznie lepsze niż na tym zdjęciu.

Takie coś to dla mnie makro. Wymaga cierpliwości, sprzętu i często odpowiedniej techniki np wykonania kilkunastu zdjęć i złożenia z nich jednego względnie ostrego obrazu (stack). Typowa skala odwzorowania to minimum 1:1, gdzie obiektywy klasy zoom z dumnym napisem makro, dają odwzorowanie np 1:4 względnie jest kilka dających 1:2. W drugą stronę, masz dla przykładu obiektyw Canon MP-E 65mm f/2.8, który pozwala na uzyskanie odwzorowania 5:1.

Powiedz nam, jakiego odwzorowania ty oczekujesz, bo może się okazać, że jeden obiektyw plus jakiś niewielki pierścień pośredni, okaże się dla ciebie najlepszym rozwiązaniem.
PS. Fotki nie moje.

dcs - Pon 29 Gru, 2014

cytrynaaaaa,

D5100 z 18-105mm i ewentualnie pierścieniem makro będzie odpowiedni.

akira - Pon 29 Gru, 2014

Jeśli to macro jest takie istotne to szukałbym czegoś co ma peaking.
Np. takie A6000 do którego podepniesz prawie każde ustrojstwo będzie lepszym wyborem niż D5100.

cytrynaaaaa tutaj możesz zerknąć jak chłopaki z Pentaxami kombinują sobie tanie zestawy do macro i z jakim efektem :wink:

Zastanawiam się też na ile jest sens kombinować z używanym body i kitowym 18-105.
Teraz masz D5200 + 18-105 za 2399 zł ale jeśli kupisz przed 31.12 to dostajesz 250 zł zwrotu od Nikona

Alternatywą może być Pentax K-50, którego dostaniesz za 2100 zł (posiada peaking ale ekran nie jest uchylny).

A6000 wyjdzie nieco drożej bo samo body to około 2500 zł. Ale to byłby z wielu względów bardzo ciekawy wybór.

Nie wiem jak z Samsungami, a tam też były ostatnio bardzo ciekawe oferty na bezlusterkowce.

Wojmistrz rozumiem, tak jak pisałam z telefonu więcej nie wyciągnę. Nie znam się jeszcze na wszystkich tych technikach, obiektywach, totalny ze mnie laik. :lol: Aparat chciałabym kupić jakoś na końcu przyszłego roku, ale już wolę pytać i właśnie uczyć się co jest dobre, jak czegoś używać. Macro nie jest istotne, z lustrzanką raczej wolałabym już robić zdjęcia właśnie głównie krajobrazów, osób i zwierząt więc zależy mi na tym żeby zdjęcia obiektów w ruchu wychodziły ładne.
Chodzi mi o zdjęcia mniej więcej takiej jakości (zdjęcia pożyczone):
Jeśli w tej cenie nie da się kupić takiego aparatu to mogę poczekać i zdecydować się na coś droższego ewentualnie.
[/b]

muzyk - Pon 29 Gru, 2014

cytrynaaaaa napisał/a:
Chodzi mi o zdjęcia mniej więcej takiej jakości (zdjęcia pożyczone):

Do ptaków potrzebujesz obiektywu przynajmniej 400 mm -
tutaj opcje są rzędu paru tysięcy zł za egzemplarz.

Portrety możesz robić niemalże każdą ogniskową - zależy jaki chcesz efekt osiągnąć.
Na matrycy APSC może być fajną portretówką 50 mm, które da pole widzenia jak 75 na matrycy pełnoklatkowej.

Oczywiście, coś dłuższego też, np. 85
Poza tym, jakaś lampa - Yongnuo np. albo dwie, wyzwalacze i takie tam bajery.
Temat rzeka trochę.

Też do portretów na Nikonie DX (matryca apsc) możesz wykorzystać 35 1.8 G - bardzo udany obiektyw.

akira - Pon 29 Gru, 2014

cytrynaaaaa napisał/a:
Aparat chciałabym kupić jakoś na końcu przyszłego roku, ale już wolę pytać i właśnie uczyć się co jest dobre, jak czegoś używać. Macro nie jest istotne, z lustrzanką raczej wolałabym już robić zdjęcia właśnie głównie krajobrazów, osób i zwierząt więc zależy mi na tym żeby zdjęcia obiektów w ruchu wychodziły ładne.

Jaki budżet możesz przeznaczyć gdybyś zdecydowała się na zakup już teraz? Określ kwotę, realną.

Aktualnie to żadną, ale realną za ten rok-półtora max.2300zł ze względu na to, że mam jeszcze swojego psa, za którego utrzymanie płacę ze swoich odłożonych pieniędzy. Dlatego co miesiąc odkładałbym sobie pewną kwotę do momentu w którym byłaby zadowalająca. Wiem, że dzieci nie bierze się zazwyczaj na poważnie ale zwierzęta i robienie zdjęć to moja mała pasja którą chcę rozwijać i fajnie, że można to ze sobą połączyć.

Rok to długo. W tym czasie może się sporo zmienić z cenami i mogą pojawić się kolejne ciekawe wynalazki - głównie bezlusterkowce, które co rusz, zmieniają podejście do fotografii.
akira - Pon 29 Gru, 2014

cytrynaaaaa napisał/a:
Wiem, że dzieci nie bierze się zazwyczaj na poważnie ale zwierzęta i robienie zdjęć to moja mała pasja którą chcę rozwijać i fajnie, że można to ze sobą połączyć.

Do zwierząt przydałby się dobry śledzący tryb AF.
Może inaczej, zbierz jakąś kwotę do wakacji i wtedy wróć znowu do tematu.
Niekoniecznie musisz zakładać budżet na tak wysokim pułapie.
Jeśli uda się zgromadzić choćby połowę to wymyślimy jakiś zestaw z rynku wtórnego.
Wydaje mi się, że tu nawet lepiej sprawdzi się standardowy kiciak 18-55 i dodatkowo jakieś stałe 35 lub 50/1.8 do portretowania.
Fajnie gdybyś jeszcze mogła do tego wygodnie podpinać/odwracać heliosa aby topić nos w kwiatkach ;) pomyślimy
Odezwij się jak licznik skarbonki dobije do 1000 zł :)

[ Dodano: Pon 29 Gru, 2014 14:36 ]
Wojmistrz napisał/a:
które co rusz, zmieniają podejście do fotografii.

Rok to na pewno sporo w kwestii cen i oferty sprzętowej bo producenci cały czas dorzucają nowe puszki. Jednak nie popadajmy w chorobę sprzętową, trzy najważniejsze elementy w fotografii to nadal - temat, kompozycja i światło, a sprzęt ma po prostu ułatwiać zabawę tymi składowymi.

Racja, w takim razie napiszę znowu kiedy będę już mogła jakąś kwotę wydać i wtedy poradzę się ponownie. Dziękuję za odpowiedzi.

akira napisał/a:
Rok to na pewno sporo w kwestii cen i oferty sprzętowej bo producenci cały czas dorzucają nowe puszki. Jednak nie popadajmy w chorobę sprzętową...
To tak jak każdy ignorował 4K, bo ceny telewizorów i monitorów z kosmosu i jeszcze co najmniej z 5 lat minie, nim trafią pod strzechy - a tu co? Wchodzę w sobotę do PC World, bo nie byłem z pół roku, a tam Samsungi i LG 42" 4K poniżej 400 funtów, a 40" po 349. Myślę, że i w Polsce w okolicy 2000zł już można je dostać. Przewiduję, że producenci nieźle nas zaskoczą w przyszłym roku.
Preskaler - Pon 29 Gru, 2014

W "Media" widziałem w promocji przed świętami 4D Samsung 50" za 3 kzł.

4D ciekawe co to.
Preskaler - Pon 29 Gru, 2014

4K oczywiście. Sorry!
siosio - Pon 29 Gru, 2014

cytrynaaaaa napisał/a:
Racja, w takim razie napiszę znowu kiedy będę już mogła jakąś kwotę wydać i wtedy poradzę się ponownie. Dziękuję za odpowiedzi.

Póki co kup sobie podręcznik do fotografii :twisted:

Na pewno warto pomyśleć nad bezlusterkowcem. A jak lustrzanka to Nikon D5200 z 18-105 - ma lepszy AF od D5100 ... Jeżeli Canon to 100D nie jest drogi.

Jeżeli myślisz używać głównie ekranu LCD przy fotografowaniu to raczej lepszym wyborem jest bezlustekowiec :wink:

muzyk - Wto 30 Gru, 2014

siosio napisał/a:
Póki co kup sobie podręcznik do fotografii :twisted:

Nie bądź złośliwy. :wink:
Wiele rzeczy można w necie przeczytać:
czas otwarcia migawki,
przysłona,
iso,
kompensacja ekspozycji,
głębia ostrości,
ogniskowe,
kadrowanie.

siosio napisał/a:
Na pewno warto pomyśleć nad bezlusterkowcem.

Owszem, ale byle jakiego nie warto kupować.
Sensowne propozycje oscylują np. w granicach GX7, OM1, OMD 5, 10,
Nx 30 Alfa 6000. Ale też warto G5.

siosio napisał/a:
A jak lustrzanka to Nikon D5200 z 18-105 - ma lepszy AF od D5100 ... Jeżeli Canon to 100D nie jest drogi.

Tak, tylko trzeba zaznaczyć, że choć 18-105 dość udanym obiektywem jest, to jednak zalicza się do palety bardzo ciemnych obiektywów - coś za coś, czyli zakres ogniskowych, a cena; tzn. swiatłosiła 3.5-5.6.

Ciemniej jest już tylko w szałasie o 2 podczas bezksiężycowej nocy.

RB - Wto 30 Gru, 2014

muzyk napisał/a:

siosio napisał/a:
Na pewno warto pomyśleć nad bezlusterkowcem.

Owszem, ale byle jakiego nie warto kupować.
Sensowne propozycje oscylują np. w granicach GX7, OM1, OMD 5, 10,
Nx 30 Alfa 6000. Ale też warto G5.

muzyk, mówiąc szczerze nie do końca ogarniam kryteria wykorzystane przy tworzeniu tej listy. No chyba, że chodzi tylko o obecność wizjera.

dcs - Wto 30 Gru, 2014

^wątpię...
bo Nex-6 i 7, G6 i GH zabrakło. :wink:

muzyk - Wto 30 Gru, 2014

RB napisał/a:
mówiąc szczerze nie do końca ogarniam kryteria wykorzystane przy tworzeniu tej listy

To są aparaty, których kupno nie będzie się żałować.
dcs napisał/a:
bo Nex-6 i 7, G6 i GH zabrakło.

Nexów - owszem.
GH ze względu na cenę... :razz:

Wojmistrz - Wto 30 Gru, 2014

Tak szczerze, do amatorskiej fotografii zmieniając po latach puszkę na jakąkolwiek nową lub kupując pierwszy aparat, nigdy nie ma się czego żałować. Żal pojawia się dopiero, jak wejdzie się na takie forum i poczyta tę "wojnę systemów", przy której co najmniej połowa będzie udowadniać ci, że twój wybór był zły :mrgreen:
cytrynaaaaa - Wto 30 Gru, 2014

Zdobycie większej wiedzy nt. fotografii to u mnie konieczność.
:mrgreen: Chyba ostatecznie zdecyduje się na Nikona 5200 + 18-105mm i kupie go prędzej niż za rok bo okazało się ze będzie taka opcja możliwa.

dcs - Wto 30 Gru, 2014

cytrynaaaaa, może się przyda
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=25518
http://petapixel.com/2014...rses-tutorials/

forrest - Wto 30 Gru, 2014

to też
siosio - Sro 31 Gru, 2014

cytrynaaaaa napisał/a:
Zdobycie większej wiedzy nt. fotografii to u mnie konieczność.
:mrgreen: Chyba ostatecznie zdecyduje się na Nikona 5200 + 18-105mm i kupie go prędzej niż za rok bo okazało się ze będzie taka opcja możliwa.

Myślę, że na początek to jest fajny zestaw - wystarczy Ci do kwiatków, krajobrazów, a nawet zdjęć psa w ruchu ....

Później pomyśl o jakiejś stałce - np. Nikkor af-s 35 1.8 albo 50 1.8

Poczytaj o głębi ostrości.

Zwróć też uwagę na pomiar światła.

Pomyśl też o programie do obróbki NEF ów - np. lightroom

cytrynaaaaa - Pią 02 Sty, 2015

Dziękuję. Mam jeszcze pytania odnośnie innych aparatów i tego jak te modele z podanymi obiektywami (i do jakich zdjęć się przydadzą) wypadają przy Nikonie d5100 + 18-105mm:
-Nikon D3200 18-55 mm + AF 55-200 mm
-Pentax K-500 + DAL 18-55 mm + DAL 50-200 mm
-Sony SLT-A58K + DT 18-55 mm SAM II
-Canon EOS 1200D + 18 - 55 mm DC III + Tamron 70-300 DiLD
-Nikon D3200 18-55 VR II + 70-300 DiLD Macro 1:2
-Nikon D3200 + 18-55 mm + 70-300mm
-Canon EOS 1200D + 18 - 55 mm DC III + 75 - 300 mm DC III
-Nikon D3200 18-55 mm VR II + AF 55-200 mm VR

Pytam bo mam wrażenie że na razie jeden obiektyw mi nie wystarczy jeśli kupię Nikona d5100 z obiektywem 18-105mm a zależy mi na fajnych zdjęciach z różnych odległości. :lol:

muzyk - Pią 02 Sty, 2015

Jeśli Pentax to nie K500. Brak podświetlanych punktów AF w wizjerze z czasem przeszkadzałby Tobie.
Cytat:
-Nikon D3200 18-55 mm VR II + AF 55-200 mm VR

ten zestaw wydaje się najlepszy. Pamiętaj, że d3200 ma 24 MPx. To dobrze i może się okazać, kłopotliwe, gdybyś zechciała tak duże pliki obrabiać - mam na myśli RAW'y.

Przeglądam zdjęcia robione za pomocą tego aparatu i obiektywu i też wydają mi się chyba lepsze jakościowo niż te robione Nikonem d5100. Jeśli chodzi o obróbkę to też dopiero muszę się tego nauczyć.
dcs - Pią 02 Sty, 2015

Wydaje ci się.

D5100 to lepszy aparat.

Ten zoom Tamrona 70-300 DiLD z zestawów to nic ciekawego.

[ Dodano: Pią 02 Sty, 2015 20:27 ]
może używane? http://allegro.pl/nikon-d...4941165493.html

Im więcej czytam, tym większy mętlik mam w głowie. :shock: Jednak chyba zostanę przy początkowym zestawie, ale czy zdjęcia psów (i innych zwierząt) nim robione będą ostre? Bo głównie o to mi chodzi. Bo jeśli kupię d5100 + 18-105mm to zostanę przy tym obiektywie trochę dłużej.
muzyk - Pią 02 Sty, 2015

Cytat:
Im więcej czytam, tym większy mętlik mam w głowie.

Jakby to nie musiał być Nikon, a przeżyłabyś używany zakup, to poleciłbym Ci Canon 40D z jefo 6.5 klatkami na sekundę, do tego od , jeśli udałoby się opanować budżet Tamron 70-300 VC, bądź używaną "elkę" 70-200 f4

Z drugiej strony, ciężko byłoby się załapać na szeroki kąt, chyba, że 40D wraz już z jakimś obiektywem, choćby ciemnym, niezłym od 18-35 mm optycznie 18-55 3.5-5.6 IS.

cytrynaaaaa napisał/a:
ale czy zdjęcia psów (i innych zwierząt) nim robione będą ostre?

Zależy od Ciebie, tzn. jak pewnie będziesz trzymała aparat, jaką wybierzesz przysłonę, jakie iso - w programie z priorytetem przysłony.
Jeśli z priorytetem migawki (czasu otwarcia) to Ty ustalisz czas, a iso i przysłona zostaną dobrane za Ciebie.

Ustalisz sama czas i migawkę, pozostawisz iso automatyce - ewentualnie.

Jeśli zaś zdasz się kompletnie na automat, to wówczas nawet lustrzanka nie jest tak naprawdę potrzebna, a dobry kompakt.