|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - LR 5.7.1 vs Adobe Photoshop Elements 13
Andrzej.M. - Pon 29 Gru, 2014 Temat postu: LR 5.7.1 vs Adobe Photoshop Elements 13 Czy ktoś może mi powiedzieć czym różni się Adobe Photoshop Elements 13 Win PL BOX od samego LR? Taki okrojony PS? Czy może LR z dodanym interfejsem PS?
Dla mnie najważniejsze są funkcje LR ale kilka funkcji PS by się przydało. CO prawda mam starego PS (CS2) ale nie widzi plików PEF a jedynie DNG ... Dlatego się zastanawiam nad PS Elements 13. Osoby znające ten program bardzo proszę o głos.
Wojmistrz - Pon 29 Gru, 2014
Tak, już odpowiedziałem ci w moim temacie
http://forum.optyczne.pl/...?t=25140#475277
Tutejszyn - Pon 29 Gru, 2014
Jakie funkcje PS chciałbyś znaleźć w PSE?
Andrzej.M. - Pon 29 Gru, 2014
Dzięki - zależało mi głównie na LR wzbogaconym o kilka funkcji z PS - jak warstwy, photomerge, czy łączenie zdjęć w panoramy. Niestety podstawa to pełny LR ze wszystkimi funkcjami jakie ma. Jak okrojony - to już mam całkiem niezły DxO Optics Pro 8 Elite - który niestety nie jest w stanie mnie zadowolić - np. brakuje mu opcji wstawiania znaku wodnego, i za słaby zakres regulacji balansu barwy , oraz kilku narzędzi . No i zbyt często się "wiesza" odświeżanie obrazka. I podgląd nie oddaje dokładnie tego co jest później na JPEG-u. Choć to może być kwestią ustawiania jakiegoś profilu wyświetlania DxO do którego jeszcze może nie dotarłem.
muzyk - Wto 30 Gru, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Dzięki - zależało mi głównie na LR wzbogaconym o kilka funkcji z PS - jak warstwy |
No sorry, ale LR tego nie ma. On jest tylko częścią PS.
Andrzej, zainwestuj uczciwie w LR. Warto.
Wojmistrz - Wto 30 Gru, 2014
Proste jak lekko korygować, kadrować, naprawiać i wywoływać to Lr, jak mocno obrabiać, retuszować, przerabiać i robić nie wiadomo co jeszcze to PS.
Andrzej.M. - Wto 30 Gru, 2014
Włąśnie jestem na etapie zakupu - stąd pytanie - bo zobaczyłem w podobnej cenie co LR te Elementy13...
muzyk - Wto 30 Gru, 2014
LR to tylko część PS. Wywoływarka rawów.
PS i inne programy działają w LR pod statusem plug-in'ów.
Polecam Topazy, Nik - teraz pod google.
Andrzej.M. - Sro 31 Gru, 2014
Zamiast plug-in wolę określenie wtyczka . W LR mam ich sporo - tyle że właściwie wiele więcej nie trzeba. Chyba że łączenie obrazków - ale to można albo w PS albo w GIMP-ie ... Nie wiem co kamienie mają do tego , chyba że masz na myśli nazwę programu - to link bym prosił... Ostatnie zdanie dość niejasne jest dla mnie.
muzyk - Sro 31 Gru, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | chyba że masz na myśli nazwę programu |
http://www.topazlabs.com/store
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Ostatnie zdanie dość niejasne jest dla mnie. |
Bo NIK został wykupiony przez google.
https://www.google.com/nikcollection/
Andrzej.M. - Pią 09 Sty, 2015
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - to jakby gotowe szablony(presety) pod LR lub PS? Tyle ze z dodatkowymi własnymi narzędziami?
komor - Pią 09 Sty, 2015
To jest plugin (wtyczka) uruchamiana z poziomu LR/PS, która przetwarza obraz. Ma gotowe presety, ale także (a może przede wszystkim?) suwaczki. Presety w pluginach nie mylić z presetami w LR, pluginy dostają gotowy/surowy obraz (jako np. TIFF) i przetwarzają go własnymi sposobami/algorytmami, więc presety z LR nie mają z tym nic wspólnego.
muzyk - Pią 09 Sty, 2015
Tak jak Komor pisze.
Wielu zapewne wystarczy PS do tego wszystkiego, niemniej, jeśli ktoś chce szybko osiągnąć ciekawe efekty, a nie grzebie w PS, LR + takie pluginy są niezłym rozwiązaniem, żeby nie napisać bardzo dobrym.
|
|