forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA CZARNO-BIAŁA 2015

Wujek_Pstrykacz - Czw 01 Sty, 2015
Temat postu: FOTOGRAFIA CZARNO-BIAŁA 2015
Zapraszam.
pes - Sro 07 Sty, 2015

1.

maziek - Sro 07 Sty, 2015

Boże, teraz cały rok taki będzie :( (( .
pes - Sro 07 Sty, 2015

albo jeszcze gorszy: http://www.bloomberg.com/...5-flash-points/ :idea:
maziek - Sro 07 Sty, 2015

W sumie to się pomyliłem, myślałem że to wątek o fotografowaniu blaszanek. A to wątek l'artistic, to może być :) .
pes - Sro 07 Sty, 2015

l'artistique, jak każdy wątek na forum ;)
dcs - Sro 07 Sty, 2015

merdeux
infocyk - Sob 10 Sty, 2015

2.

maziek - Nie 11 Sty, 2015

Chyba jednak miałem rację, że cały rok taki będzie ;) ...
pes - Nie 11 Sty, 2015

maziek napisał/a:
Chyba jednak miałem rację, że cały rok taki będzie ;) ...
:mrgreen:

maziek może ktoś wstawi jaką sepie albo cyjany jakie ;) albo ja walnę kolorowe sweetaśne jakieś w tym temacie ;)

RB - Nie 11 Sty, 2015

Zimno Wam i szaro i wieje...
A było tak pięknie...

3.

pes - Nie 11 Sty, 2015

RB, krzywo
RB - Nie 11 Sty, 2015

Dobra, masz tu marudo prostego ;-)

Ma za to inne wady geometryczne ;-)

4.

pes - Nie 11 Sty, 2015

Od razu lepiej ;) ale nie musiałeś... ;)
RB - Nie 11 Sty, 2015

pes napisał/a:

Pozytywna krytyka mnie była zmobilizowała :mrgreen:

pes - Nie 11 Sty, 2015

RB napisał/a:
pes napisał/a:

Pozytywna krytyka mnie była zmobilizowała :mrgreen:

a to jak tak to miło mie :mrgreen:

maziek - Pon 12 Sty, 2015

RB nie wysiliłeś się. Goście na skuterach dalej są krzywo aż zęby bolą :( .

;) .

muzyk - Pon 12 Sty, 2015

Gorzej jakby włosy bolały :wink:
RB - Pon 12 Sty, 2015

maziek napisał/a:
RB nie wysiliłeś się. Goście na skuterach dalej są krzywo aż zęby bolą :( .

;) .

A miałem się wysilać w postprocesie fotoszopem czy w preprocesie bejsbolem?

maziek - Pon 12 Sty, 2015

Widzę tutaj duże niezrozumienie podstaw fotografii. Bejsbol to jest dobre narzędzie do poziomowania. Załóżmy ktoś jest pionowo, a chcesz, żeby był poziomo, to własnie bejsbol jest dobry, jeśli idzie o preproces. Zaś do pionowania najlepszy jest wysoki głos pani nauczycielki. Można zastąpić rzuceniem petard, z tym, że cześć osób ucieka z krzykiem.
RB - Pon 12 Sty, 2015

maziek napisał/a:
Widzę tutaj duże niezrozumienie podstaw fotografii. Bejsbol to jest dobre narzędzie do poziomowania. Załóżmy ktoś jest pionowo, a chcesz, żeby był poziomo, to własnie bejsbol jest dobry, jeśli idzie o preproces. Zaś do pionowania najlepszy jest wysoki głos pani nauczycielki.

Maziek, nastąpiła niejaka nadinterpretacja. Ja sugerowałm prezentację bejsbola, a Ty od razu sugerujesz użycie...

bassotronic - Wto 13 Sty, 2015

5.
maziek - Wto 13 Sty, 2015

RB napisał/a:
Ja sugerowałm prezentację bejsbola...
Nie lubię półśrodków!
RB - Wto 13 Sty, 2015

maziek napisał/a:
RB napisał/a:
Ja sugerowałm prezentację bejsbola...
Nie lubię półśrodków!

W sumie... leżący Vespowcy to tez mogłoby być ciekawe zdjecie.

kwscore - Wto 13 Sty, 2015

6.

pes - Wto 20 Sty, 2015

7.

bassotronic - Pią 23 Sty, 2015

8.
muzyk - Pią 23 Sty, 2015

No ok, a co chciałeś pokazać tym kadrem?
bassotronic - Pią 23 Sty, 2015

3 kaczki po lewo :)
muzyk - Pią 23 Sty, 2015

bassotronic napisał/a:
3 kaczki po lewo :)

Taaa
Mogłeś np. poczekać, aż ta środowa łódka będzie w jednej linii (jeśli by płynęła w tym kierunku) pomiędzy tą ostatnią, a pierwszą, do tego kaczki.

A tak, nie bardzo wiadomo co chciałeś opowiedzieć tym kadrem, tym bardziej, że druga łódka zachodzi za pierwszą.

degol - Nie 25 Sty, 2015

bassotronic, fot 8 - muzyk słusznie zauważa.
lcf - Pon 26 Sty, 2015

9.

kwscore - Sro 28 Sty, 2015

10.

pes - Czw 29 Sty, 2015

11.

nienietaktak - Czw 29 Sty, 2015

ojp, pesu, ojp.
jak teraz żyć? :D

muzyk - Czw 29 Sty, 2015

hehe, fajne :wink:
dcs - Czw 29 Sty, 2015

RPP obniży stopy?
RadekBolso - Nie 01 Lut, 2015

>>>**<<<
janqseven - Pon 02 Lut, 2015

14.
Monochrome by John √, on Flickr

kojut - Wto 03 Lut, 2015

15.

multics - Sro 04 Lut, 2015

16.

peaceful by mz.multics, on Flickr

Preskaler - Czw 05 Lut, 2015

Szukałem działu ze "starą fotografią" ale nic takiego nie znalazłem na "Forum". Wydaje mi się, że na razie dopóki nie będzie takiego działu zamieszczam własnoręczne fotki z lata 1988r. Rozpoznacie na nich kogoś?
17.

18.

19.

komor - Czw 05 Lut, 2015

Gorbi, Wojtek i mnóstwo panów w ciemnych okularach. :) Kogoś jeszcze powinienem wypatrzeć? Szkoda, że takie małe skany. Ale wartość tych zdjęć jest dokumentacyjna, niestety. Mając dłuższe szkło pewnie udałoby się zrobić coś fajniejszego.

Brawo, masz doskonałe oko! Zdjęcia robiłem "Prakticą" PLC 2 z obiektywem 50 mm. Nie było łatwo wtedy zdobyć coś dłuższego np. 135 mm. O cenach to nawet nie wspominam.
komor - Czw 05 Lut, 2015

Preskaler napisał/a:
Nie było łatwo wtedy zdobyć coś dłuższego np. 135 mm. O cenach to nawet nie wspominam.

Zdaję sobie sprawę. Jeszcze zainteresowała mnie ta bryka ze zdjęcia 19. Czy to jakiś produkt światłej radzieckiej myśli technicznej, czy obrzydliwy kapitalistyczny rezultat wyzysku robotników. Bo na Czajkę to mi chyba nie wygląda…

Przykro mi ale nie pamiętam co to była za maszyna. Jakoś nie zwróciłem na nią uwagi. Miałem jeszcze zdjęcie "Plastusia" (Urbana) jak szedł do kibla ale gdzieś mi się zawieruszyło i nie mogę go znaleźć.
Mam za to jeszcze jedno zdjęcie zrobione rok wcześniej.

muzyk - Pią 06 Lut, 2015

No no, nieźle :razz:
Daniel*1977 - Sob 07 Lut, 2015

multics, BDB, szukam takiego kadu i znaleźć nie mogę :)

21
Black cross by Daniel Kulinski, on Flickr

22
Walk this way by Daniel Kulinski, on Flickr

23
After party by Daniel Kulinski, on Flickr

degol - Nie 08 Lut, 2015

24

Usjwo - Pon 09 Lut, 2015

Preskaler napisał/a:
Szukałem działu ze "starą fotografią" ale nic takiego nie znalazłem na "Forum".

komor napisał/a:
Ale wartość tych zdjęć jest dokumentacyjna, niestety

Moze trzeba zalozyc watek "Fotografie retro", jak na plfoto, gdzie wrzucaloby sie zdjecia z ery przedcyfrowej.

Preskaler - Pon 09 Lut, 2015

Prośba do Amina o utworzenie takieko działu!
komor - Pon 09 Lut, 2015

Wystarczy założyć nowy wątek w tym dziale – nic nie stoi na przeszkodzie. Choć zaraz pojawią się pytania, czy przypadkiem zrobione dziś zdjęcia analogowe kwalifikują się do retro, czy tylko te wykonane kiedyś, dawno temu. A jeśli tak, to po co taki wątek, skoro nie służy on szlifowaniu warsztatu (trudno szlifować warsztat na zdjęciach zrobionych 30 lat temu). Itd. :)
dcs - Pon 09 Lut, 2015

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=20953
Usjwo - Pon 09 Lut, 2015

komor napisał/a:
Wystarczy założyć nowy wątek w tym dziale – nic nie stoi na przeszkodzie. Choć zaraz pojawią się pytania, czy przypadkiem zrobione dziś zdjęcia analogowe kwalifikują się do retro, czy tylko te wykonane kiedyś, dawno temu. A jeśli tak, to po co taki wątek, skoro nie służy on szlifowaniu warsztatu (trudno szlifować warsztat na zdjęciach zrobionych 30 lat temu). Itd. :)

Technokrata :twisted: :mrgreen:
Taki watek to to art z historia. Mozna zobaczyc jak zmienialy sie trendy i mody w fotografii. Przeciez kazdy z nas ma stare rodzinne albumy, niektore siegaja pewnie poczatku XXw. Ja bym wolal obejrzec takie, niz dyskusje czy czlowiek za bradzo w prawo/lewo i czy ta biala plama to przepal.

degol - Pon 09 Lut, 2015

[quote="Usjwo"]
komor napisał/a:
...
Taki watek to to art z historia. Mozna zobaczyc jak zmienialy sie trendy i mody w fotografii. Przeciez kazdy z nas ma stare rodzinne albumy, niektore siegaja pewnie poczatku XXw. Ja bym wolal obejrzec takie, niz dyskusje czy czlowiek za bradzo w prawo/lewo i czy ta biala plama to przepal.

he he he, mam fotki z zimowego wejścia na Giewont w grudniu 1990r. ( w czasie wyborów/ drugiej tury prezydenckiej - Tymiński vs Wałęsa :D , wspominam to, gdyż Górale gdy się dowiedzieli, że nasza grupa jest z warszawy, to nas zwyzywali - za "wybór Tymińskiego" :D )
Wejście na G udane, ale na fotkach prawie nic nie widać :)

W sumie, Ja również chętnie bym na retro fotografię popatrzył.

Z drugiej strony, może lepiej nie zakładać tegoż wątku - popatrzcie jak " skończył " manolo - zakładający wątek ( patrz link od dcs :)

[ Dodano: Pon 09 Lut, 2015 22:56 ]
Usjwo napisał/a:

... Taki watek to to art z historia. Mozna zobaczyc jak zmienialy sie trendy i mody w fotografii. Przeciez kazdy z nas ma stare rodzinne albumy, niektore siegaja pewnie poczatku XXw. Ja bym wolal obejrzec takie, niz dyskusje czy czlowiek za bradzo w prawo/lewo i czy ta biala plama to przepal.

Ja również chętnie bym na retro fotografię popatrzył.

Z drugiej strony, może nie zakładać tegoż wątku - popatrzcie jak " skończył " manolo - zakładający Retrowątek, zalinkowany przez dcs :) [/quote]

komor - Wto 10 Lut, 2015

Chcecie to zakładajcie, zobaczmy jak tym razem skończy ten wątek. :)
bassotronic - Czw 19 Lut, 2015

Pierwsze strzały z zestawem filtrów Cokin.

Jak dla mnie jeszcze trochę za krótki czas dałem (kadr też dupy nie urywa), ale napiszcie uwagi to uwzględnię je przy następnym wypadzie.
25.

Jakob_K - Pią 20 Lut, 2015

Poczyniłem sesję w pałacu w Pszczynie i natchnęło mnie na obróbkę a'la cyjanotypia. Ostatnio sporo zdjęć obrabiam w tym stylu ponieważ bardzo mi on przypadł do gustu.
Z uwagi na to, że nie mam zbyt dużego doświadczenia z b&w proszę o opinie na temat niżej zaprezentowanego materiału - obróbka jak i oczywiście same zdjęcia.
Z góry dziękuję :D

26

27

28

29

30

31

32

33

Daniel*1977 - Sob 21 Lut, 2015

34
White lights by Daniel Kulinski, on Flickr

35
Human terrarium by Daniel Kulinski, on Flickr

36
Warsaw downtown by Daniel Kulinski, on Flickr

isfolket - Sob 21 Lut, 2015

Cmentarzowo.
Intimate - Pon 23 Lut, 2015

Jakob, mi się też bardzo podoba :)
bassotronic - Wto 24 Lut, 2015

38.
Daniel*1977 - Sro 25 Lut, 2015

39
STEREO by Daniel Kulinski, on Flickr

maziek - Sro 25 Lut, 2015

To je dobre, wykręca umysł na lewą stronę :) .

maziek, :twisted:
T.B. - Sro 25 Lut, 2015

Jak ktoś ma umysł, to mu wykręca.
Ja tam jestem prosty chłopak i muszę mieć na obrazku coś, co znam. Choćby jelenia.
Daniel - co to jest :?:
(Na 39.)

T.B., Wiata na stacji Warszawa Powiśle, w Architekturze widać je w całej okazałości :)
mozer - Sro 25 Lut, 2015

Daniel*1977, dobre! :)
multics - Sro 25 Lut, 2015

Daniel*1977, bardzo ciekawie zrobione.
T.B. - Sro 25 Lut, 2015

Daniel*1977, dzęki :cool:
witkot - Czw 26 Lut, 2015

Daniel*1977--39 Bardzo na tak
bodzio239 - Wto 10 Mar, 2015
Temat postu: Zima 2015
40

[ Dodano: Wto 10 Mar, 2015 09:08 ]
41

[ Dodano: Wto 10 Mar, 2015 09:12 ]
42

[ Dodano: Wto 10 Mar, 2015 09:15 ]
43

[ Dodano: Wto 10 Mar, 2015 09:16 ]
44

[ Dodano: Wto 10 Mar, 2015 09:18 ]
45

isfolket - Wto 10 Mar, 2015

46
witkot - Wto 10 Mar, 2015

bodzio239--Bardzo dobry "set" tylko dziwnie wygląda ta numeracja.
Ciężko zagłosować na faworyta :shock:

bodzio239 - Sro 11 Mar, 2015

witkot napisał/a:
bodzio239--Bardzo dobry "set" tylko dziwnie wygląda ta numeracja.
Ciężko zagłosować na faworyta :shock:

OK. Mea Culpa.

cin3k - Sro 11 Mar, 2015

47.
Sweden by cin3k1, on Flickr

bodzio239 - Sob 14 Mar, 2015
Temat postu: Pajęczynka
48
axidus821 - Czw 19 Mar, 2015

49.

[ Dodano: Sro 01 Kwi, 2015 09:45 ]
50.

[ Dodano: Sro 08 Kwi, 2015 09:17 ]
51.

[ Dodano: Sro 08 Kwi, 2015 09:18 ]
Dlaczego nowe zdjęcia dodają mi się do starego postu???

ninja_bunny - Sro 08 Kwi, 2015

52.

bassotronic - Sro 08 Kwi, 2015

52.ładnie uchwycone, ładnie padło światło.
Trochę bym jednak jeszcze pobawił się "suwakami" :)

mozer - Sro 08 Kwi, 2015

ninja_bunny, co to w ogóle jest? auto księdza po kolędzie?

bassotronic, hmm... suwakami mówisz :wink:

mozer, to zdjęcie przedstawia wnętrze kutra rybackiego. Widok złapany przez małe okienko. Wpadło mi w oko światło, które padało na ten krzyż.

mozer - Sro 08 Kwi, 2015

Zabawa suwakami dobra rzecz ;)

Hola hola Panowie! Ciekawa jestem co powiedziałyby Wasze Panie wiedząc o tym jacy chętni jesteście do zabaw suwakami... z ledwo co poznaną dziewczyną :oops:
lexus - Sro 08 Kwi, 2015

ninja_bunny, dlaczego podejrzewasz Panów o swoje domysły?

lexus, taka "osa" ze mnie trochę ;)
lexus - Sro 08 Kwi, 2015

ninja_bunny, na pewno znajdziesz tu coś dla siebie :mrgreen:
dcs - Sro 08 Kwi, 2015

http://www.crywolfclothin...ninjabunny2.jpg :???:
mozer - Sro 08 Kwi, 2015

Ojoj, musimy uważać, żeby nas nie użądliła ;)
dcs - Sro 08 Kwi, 2015

http://fc04.deviantart.ne...ers-d2zcgax.png :!:

http://www.freesfx.co.uk/..._1329515675.mp3

I'm not that kind of girl!
forrest - Sro 08 Kwi, 2015

ninja_bunny napisał/a:
I'm not that kind of girl!

Why :?: :cry: :wink:

Tutejszyn - Czw 09 Kwi, 2015

axidus821, Fajne foty zapodałeś. Dobra konwersja i fajnie się je ogląda.

52 porażka... Nie wiadomo o co chodzi. Technicznie też do bani... panie bunny.

ninja_bunny - Czw 09 Kwi, 2015

forrest, poprawiłeś mi humor :)

Tutejszyn, dziękuję za uwagę i za to że jesteś taka spostrzegawcza.

ninja_bunny napisał/a:
i za to że jesteś taka spostrzegawcza.
i nieufna.
maziek - Czw 09 Kwi, 2015

Wy już nie wiecie na co patrzycie, bo widzicie tylko "konwersję", "głębię kolorów" i "GO". 52 można dość długo studiować z zainteresowaniem :) ... Przynajmniej mi to zajęło ze 2 minuty, dużo więcej niż zwykle poświęcam zdjęciu. Nawiasem mówiąc czy dobra konwersja to jest efekt podobny do użycia twardego papieru pod powiększalnikiem ;) ?

Wszystko wymaga staranności. Robiąc obiad można mu poświęcić czas i uwagę, a można po prostu zrobić go byle jak i byłe jak podać. Można powiedzieć oczywiście, że cudowne i niesamowity zapachów bukiet, a można nazwać rzecz po imieniu - wyszła buba.
maziek napisał/a:
Wy już nie wiecie na co patrzycie
52... Tu rzeczywiście - nie wiem na co patrzę, a jakość też skopana.
mozer - Czw 09 Kwi, 2015

No i właśnie dlatego proponowałem zaczęcie od poczekalni...

Cytat:
Nawiasem mówiąc czy dobra konwersja to jest efekt podobny do użycia twardego papieru pod powiększalnikiem ?
Nie.. Raczej jak używanie kolorowych filtrów podczas fotografowania na materiale monochromatycznym. Ty mówisz o kontraście. Staranna konwersja do czerni i bieli to zabawa kanałami. Zmniejszasz, lub zwiększasz nasycenie barw składowych, przyciemniając, lub rozjaśniając poszczególne partie obrazu.

Tutejszyn, pytanie było przewrotne... o efekt końcowy, który określiłeś "dobrą konwersją". Ale nie chce wszczynać. Mamy różne gusta i tyle (z mozerem też). Może nawet nie gusta, ale priorytety i położenie punktu, od którego uznajemy cudowanie za opłacalne.
ninja_bunny - Czw 09 Kwi, 2015

Mnie takie czarno-białe zdjęcie wydawało się sensowne. To naturalne, że nie każdemu musi się podobać. Jeżeli uważacie je za zbędne w tym dziale z uwagi na błędy techniczne to poproszę moderatora o usunięcie bo sama tego nie mogę zrobić.

Ja proszę nie usuwać, bo mi się te nóżki podobają ;) .

maziek napisał/a:
Tutejszyn, pytanie było przewrotne... o efekt końcowy, który określiłeś "dobrą konwersją". Ale nie chce wszczynać.
Ja tam wolę wszczynać. Lepiej to, niż łykać piweczko w milczeniu i tylko gapić się na siebie z niezbyt mądrą miną...
Jedno tylko zdanie o dobrej i złej konwersji. Jedno zdjęcie można skonwertować dobrze na mnóstwo sposobów, tak samo na wiele sposobów można skonwertować źle, jednak nieskonwertowane w ogóle, raczej będzie należało do zbioru źle skonwertowanych. Jeśli obrobimy minerał i oprawimy go w szlachetny metal, będziemy mieli klejnot, bez obróbki ten minerał, to nadal będzie tylko szara bryłka...
Oczywiście możesz spytać co decyduje o tym, czy fotografia skonwertowana jest dobrze? Decyduję ja, czyli widz.

maziek - Pią 10 Kwi, 2015

Tutejszyn napisał/a:
Ja tam wolę wszczynać... Decyduję ja, czyli widz.
Z takiej pozycji to możesz wszcząć tylko ze sobą ;) ...
ninja_bunny - Wto 28 Kwi, 2015

52.

Tutejszyn - Wto 28 Kwi, 2015

52 portret tramwaju... Dobrze, że robisz zdjęcia, poznajesz aparat, techniki i to co wiąże się z fotografią. Być może słuchasz, być może czytasz.. To dobrze. Etap kolejny, to post-prosess. Skoro jesteś już fotografem, robisz zdjęcia już nie do albumu, a chcesz się nimi chwalić, to obrabiaj zdjęcia. Zadbaj o światła, cienie, balans i tak dalej. Aparat tylko rejestruje światło padające na światłoczułe komórki. To fotograf nadaje zdjęciu charakter, dlatego obróbka (najczęściej) jest niezbędna.
To jest uwaga ogólna, a nie komentarz do zdjęcia.

Wojmistrz - Wto 28 Kwi, 2015

Tutejszyn, poprawność "polityczna" - fotografką :P
ninja_bunny - Sro 29 Kwi, 2015

Wojmistrz, aż sobie zmieniłam awatar na bardziej adekwatny skoro Tutejszyn tak usilnie robi ze mnie osobnika płci męskiej.

Tutejszyn, a komentarz do tego konkretnego zdjęcia? Co tutaj można usprawnić jeśli chodzi o post-proces? Zbyt blada konwersja? Jestem ciekawa Twojego zdania.

Tutejszyn - Sro 29 Kwi, 2015

ninja_bunny, pani dyrektor... a może lepiej brzmi pani dyrektorowo? Fotograf, to fotograf bez względu na płeć. Jak chcesz się certolić, to mogę Cię nazywać, jak chcesz.

Komentarz do zdjęcia: Zdjęcie poprawne technicznie. Kompozycja poprawna i w ogóle zdjęcie jest OK. Tylko, że to samo można powiedzieć o codziennym śniadaniu, o lampce biurkowej, czy o innych rzeczach, które nas otaczają. Po prostu są i są tak bardzo zwyczajne, że ich nawet nie zauważamy. Podobnie jest z tym zdjęciem. To nie znaczy, że nie mają powstawać takie zdjęcie. Właśnie mają powstawać. Dopiero, kiedy zrobisz ich tysiąc i ktoś poprosi, abyś pokazała swoje najlepsze zdjęcia, w tym momencie się okaże, że tak naprawdę nie masz nic do pokazania. Od tego momentu zaczniesz dopiero fotografować. Trzeba szukać sposobu, aby zwykłą rzecz pokazać w ciekawy, odkrywczy sposób...

ninja_bunny - Sro 29 Kwi, 2015

Tutejszyn, rozumiem. Miałam po prostu wątpliwości czy może coś jest nie tak z tym czarno-białym zdjęciem, które wrzuciłam. Właśnie pod kątem obróbki. Cóż nie pozostaje mi nic innego jak wrzucać dalej i czekać na opinie. Może w końcu coś wyjątkowo wpadnie w oko. Możesz mi mówić po imieniu, jestem Nina :)
mozer - Sro 29 Kwi, 2015

Tutejszyn, coś Ci się świeci na krawędziach w górnym prawym rogu. Poza tym spoko.
Tutejszyn - Sro 29 Kwi, 2015

Ta fotografia to tylko element mojego komentarza. Jak widzisz nie dałem kolejnego numerka.
niron - Nie 03 Maj, 2015

Z dzisiejszej wycieczki :)

54.

90s - Nie 03 Maj, 2015

Tutejszyn, świetne ujęcie, bardzo ciekawe zdjęcie pełne dynamiki, szkoda że nie jest bardziej mroczne i burzowymi chmurami. Ale i tak pierwsza klasa kolego
mozer - Nie 03 Maj, 2015

90s, nie oceniaj! nie wolno!
90s - Nie 03 Maj, 2015

mozer, a co za akcja? bo trochę mnie nie było a widzę że nic się nowego nie urodziło.
mozer - Nie 03 Maj, 2015

90s, Tutejszyn zabronił - nie ma numerka!
90s - Nie 03 Maj, 2015

mozer, hahahah dobra skoro tak się sprawy mają:)
Tutejszyn - Pon 04 Maj, 2015

Sprawy mają się zwyczajnie. Nie ma sensu szukać problemów tak, gdzie ich nie ma.
Bardzo dziękuję, za pozytywne komentarze i negatywne też, jeśli takie się pojawią.

ninja_bunny - Pon 04 Maj, 2015

Ciekawa jestem w szczególności zdania Tutejszyn-a :)

55.

Preskaler - Pon 04 Maj, 2015

Dlaczego biednemu kiciusiowi obcięłaś uszy? Nie musiał być chyba tak ciasny kadr? Wąsy (wibrysy) też przycięte. No i ten niefortunny cień zlewjący się z czarnym kotem nie jest zbyt przyjemny. Najlepiej takiego skubańca fotografować na szarym tle o dość grubej fakturze.
Tutejszyn - Pon 04 Maj, 2015

ninja_bunny, wielki plus za poszukiwanie ciekawego kardu. Być może właśnie to poszukiwanie odróżnia fotografa od nie-fotografa.
Są błędy techniczne, ale nie czuję się osobą właściwą do dawania dobrych rad. Najczęściej kieruję się wrażeniem, jaki dany obraz na mnie wywiera. Tu jest OK... choć musisz popracować nad techniką, opanować światło...

ninja_bunny - Pon 04 Maj, 2015

Tutejszyn, dzięki za komentarz. Czy może przychylasz się w ocenie do kolegi powyżej? Każda uwaga mile widziana :)
Tutejszyn - Wto 05 Maj, 2015

Preskaler napisał/a:
Nie musiał być chyba tak ciasny kadr?
A dlaczego nie?
Mankamenty zdjęcia to zbyt twarde światło, błyśnięte zbyt blisko. Zdjęcie jest niewyprostowane. O ile ze światłem już nic nie zrobisz, to prostowanie zgodnie z pionową linią nosa (a nie poziomą linią oczu), zrobić możesz jak najbardziej. Uszy przyciąć jeszcze bardziej, aby zgubić wrażenie przypadkowego kadrowania, jednocześnie dla równowagi można przyciąć trochę dół. To można zrobić... Ogólnie zdjęcie technicznie jest trochę zepsute, więc już nie skupiałbym się na tym zdjęciu, tylko dalej fotografował, szukając nowych, ciekawych tematów i ciekawego na nie spojrzenia, dbając jednocześnie bardziej o światło i inne takie fotograficzne duperele.

ninja_bunny - Wto 05 Maj, 2015

Tutejszyn, ale tam nie był użyty flash :roll: Szukam zatem nowych tematów i postaram się dbać o te "duperele".
moronica - Nie 10 Maj, 2015

56

Wojmistrz - Nie 10 Maj, 2015

56 bardzo ciekawe kompozycja.
witkot - Nie 17 Maj, 2015

Biebrzański "set" w wersji B&W

57.

58.

59.

60.

61.

62.

Pozdrawiam.

multics - Nie 17 Maj, 2015

witkot, 62 jest bardzo bardzo. Z tego setu biorę jeszcze 61.
T.B. - Nie 17 Maj, 2015

witkot,

Ja naprawdę się Ciebie nie czepiam - to jest uwaga ogólna:
- jak można zrobić coś takiego Biebrzy? :smile:
Ja całkiem niedawno przerabiałem zdjęcie na czarno-białe, ale było to zdjęcie cmentarza i miało być na smutno.

witkot - Nie 17 Maj, 2015

T.B.-Tak się składa że gdy tam byłem pogoda była szary,bura i ponura.Nie widzę powodów by pokazywać piękne kolorki skoro ich nie było.
Tak Biebrzę odebrałem i tak ją pokazałem.

muzyk - Pon 18 Maj, 2015

T.B. napisał/a:
- jak można zrobić coś takiego Biebrzy? :smile:

Jak można kojarzyć czarno białe zdjęcia tylko w kontekście smutku?

mozer - Pon 18 Maj, 2015

muzyk, jeżeli czyjeś obycie ze sztuką opiera się na obserwacji klepsydr i nekrologów, to można...
dcs - Pon 18 Maj, 2015

muzyk, http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#482451
T.B. - Pon 18 Maj, 2015

muzyk napisał/a:
Jak można kojarzyć czarno białe zdjęcia tylko w kontekście smutku?

Nie wiem, muzyk, jak można kojarzyć czarno-białe zdjęcia tylko w kontekście smutku. Ja kojarzę jeszcze na przykład w kontekście czarno-białej telewizji. Była kiedyś taka - i tylko taka. I już jej nie ma. Ale Ty nie pamiętasz. Na tym nie kończą się moje czarno-białe skojarzenia.

[ Dodano: Pon 18 Maj, 2015 02:29 ]
dcs,
- dziękuję Ci, przyjacielu!
Teraz przynajmniej muzyk wie, że nie zmieniam zdania zbyt często.

Fredas_147 - Pon 18 Maj, 2015

witkot, - a co to się podziało na 62??? Zaszalałeś pędzelkiem z tymi odbiciami :mrgreen: Trochę psuje mi to odbiór, tzn rozczarowałem się :wink:
T.B. - Pon 18 Maj, 2015

Za to nie użyłeś pędzelka, witkot, żeby zlikwidować tę białą kreskę na linii horyzontu.
Teraz się czepiam z nudów. Ale tak łagodnie :smile:

witkot - Pon 18 Maj, 2015

Fredas_147 napisał/a:
witkot, - a co to się podziało na 62??? Zaszalałeś pędzelkiem z tymi odbiciami :mrgreen:

Możesz rozwinąć co jest nie tak w tych odbiciach :roll: :?:

T.B.- Albo jestem zmęczony albo czas na nowy monitor.
Mam prośbę -zaznacz na zdjęciu o jaką białą kreskę ci chodzi?

T.B. - Pon 18 Maj, 2015

Przy takim powiększeniu to jeszcze ładniej drzewo wyszło, na co nie zwróciłem uwagi wcześniej. Widać?

O w mordę T.B. dzięki-jesteś wielki.
Czas na nowy monitor -nawet na moim telefonie teraz to widzę.

T.B. - Pon 18 Maj, 2015

witkot napisał/a:
O w mordę T.B. dzięki-jesteś wielki.

No nie - tego to ja nigdy nie stosowałem. Chociaż waga pomiędzy 110, a 112 kg dawała mi zwykle więcej racji w sporach. Kiedyś :neutral:

Cytat:
Albo jestem zmęczony albo czas na nowy monitor.

Albo masz źle oświetlone stanowisko.
Klasyka wieczorna to jest biurko, komputer i obowiązkowa lampka na biurku. Do tego jeszcze, dla oszczędności, wyłączone inne oświetlenie - i jest kaplica. Żadnych lampek obok, za, przed, pod ani nad monitorem. Wokół monitora ciemność ma być, a słabe oświetlenie pokoju za plecami.
No, to znowu się powymądrzałem, ale sam to odkryłem dopiero na starość.

Serio :shock: - naprawdę -na moim laptopie też tego nie widać.
O co "kaman" ??-znawcą w tych dziedzinach nie jestem.
Z góry dzięki za info.

T.B. - Pon 18 Maj, 2015

Nie wiem.
Na tym powiększeniu też nie widać? No to może jednak ekran słaby. Bo wielkość ma znaczenie. Na netbooku, przy którym teraz siedzę, na zamieszczonym przez Ciebie zdjęciu też trudno to zauważyć. Ja tylko wiedziałem z dużego monitora, że to tam jest. Ale na powiększeniu to już oczywiście widać.

Fredas_147 - Wto 19 Maj, 2015

witkot, - no wg. mnie 62 to fotomontaż. Sądząc po nachyleniu terenu, drzewa stoją w odległości co najmniej kilkudzisięciu metrów, zatem żeby mogły dawać cienie na wodzie, musiałaby stać tuż na brzegiem lub na wielkiej skarpie. Myle się? :wink:
Preskaler - Wto 19 Maj, 2015

Fredas_147 napisał/a:
witkot, - no wg. mnie 62 to fotomontaż. Sądząc po nachyleniu terenu, drzewa stoją w odległości co najmniej kilkudzisięciu metrów, zatem żeby mogły dawać cienie na wodzie, musiałaby stać tuż na brzegiem lub na wielkiej skarpie. Myle się? :wink:

"Fredas_147"Nie neguję, że może to być fotomontaż ale dowód na to musisz znaleźć inny bo to nie są cienie tylko ODBICIE tak jak w lustrze a to może mieć miejsce jeśli obserwator (fotografujący) znajdzie się mniej więcej na tej samej wysokości od lustra wody co obiekt. Tego nie da się tutaj ustalić.

Preskaler, - masz racje, jasne - to odbicie, żle się wyraziłem. Nie zmienia to jednak faktu, iż dalej trzymam się swojego zdania.
witkot, - tylko Ty mozesz rozwiać wątpliwości? :smile:

Preskaler - Wto 19 Maj, 2015

Fizyki się nie oszuka.Kąt padania równa się kątowi odbicia. Jak nie wierzysz to zrób sobie doświadczenie z lustrem leżącym płasko na stole. W zależnosci od wysokości oka będziesz widział przedmioty nawet zmnacznie oddalone od brzegu (lustra).

maziek - Wto 19 Maj, 2015

A jak widać odbicie Księżyca w kałuży to fotomontaż, bo Księżyc musiałby być nad jej brzegiem ;) ?
goornik - Wto 19 Maj, 2015

To ja coś bez odbić
X30 z filtrem polaryzującym, symulacja filmu cz-b z filrtem czerwonym
63

Preskaler, - dzięki za przypomnienie materiału z 6 klasy podstawówki :wink:
To prawda, że mame oszukasz, tate oszukasz...ale fizyki - nie oszukasz :wink:

No cóż, zatem jestem odosobniony w ocenie, że nienaturlanie to wygląda i jakoś będę musiał z tym żyć :wink:

witkot - Wto 19 Maj, 2015

Fredas_147 napisał/a:
Preskaler, - masz racje, jasne - to odbicie, żle się wyraziłem. Nie zmienia to jednak faktu, iż dalej trzymam się swojego zdania.
witkot, - tylko Ty mozesz rozwiać wątpliwości? :smile:

Powiem krótko .
Fotomontaż :zalamany: :zalamany: :roll: :roll: -litości :!:
Kto chętny to wysyłam czystego RAW-a :wink:

Fredas_147 - Sro 20 Maj, 2015

witkot, - w końcu rozwiałeś wątpliwości.
Tylko się nie obrażaj za ten fotomontaż :wink: , nie był to zarzut, nie miałem na myśli pejoratywnego wydźwięku, choć przyznam, że te odbcia skutecznie skupiły moją uwagę i wpłynęly na ocenę całości. No ale w takim razie zmieniam zdanie :wink:

Natomiast, nie zmieniam zdania, że taki temat wolałbym w kolorze.
No ale nie zawsze jest możliwość bycia wszędzie w złotej godzinie i często konwersja w BW ratuje zdjęcia. Pewnie tam jeszcze wrócisz.

witkot - Sro 20 Maj, 2015

Fredas_147-To akurat był zachód słońca.
Centralnie pod światło.Musiałem stosować filtry bo koniecznie chciałem "rozmyć" rzekę.
A z filtra wyszedł mój ulubiony fiolet zafarb :evil: więc zdecydowałem się na B%W.

ps.czemu miałbym się obrażać :wink: :wink:

Pozdrowionko :razz:

Fredas_147 - Czw 21 Maj, 2015

witkot,
Cytat:
A z filtra wyszedł mój ulubiony fiolet zafarb :evil: więc zdecydowałem się na B%W.

Skąd ja to znam...I o tyle dziwne u mnie, ze na Cokin ND8 zafarb jest duży, a na Hoya ND400 w ogóle problem nie występuje. Z tego co czytałem, ekekt jest różny na różnych matrycach.

Cytat:
ps.czemu miałbym się obrażać :wink: :wink:

No wiesz, dzisaj hejtowanie jest w modzie, dyskusja już nie bardzo.
Zatem pełen szacun :wink:

axidus821 - Czw 21 Maj, 2015

64.
Fredas_147 - Czw 21 Maj, 2015

axidus821, - temat jest zbyt mało wyeksponowany moim zdaniem, zbyt słabo odcina się od tła, może lepiej byłoby w kolorze. Sam ślimak niczego sobie.
witkot - Czw 21 Maj, 2015

No i zdecydowanie z niższej perspektywy :wink:
axidus821 - Czw 21 Maj, 2015

Tez mam z nizszej, ale tak zapierniczal, ze uciekl mi z GO ;-)
Preskaler - Pią 22 Maj, 2015

axidus821 napisał/a:
Tez mam z nizszej, ale tak zapierniczal, ze uciekl mi z GO ;-)

To musisz poćwiczyć na jakimś wolniejszym zwierzaku. :mrgreen:

robank - Pią 22 Maj, 2015

65.
czekając na zielone

66.
pasażer na gapę

67.

Brighton Pier

bassotronic - Pią 22 Maj, 2015

66. Bomba :D
Fredas_147 - Pią 22 Maj, 2015

robank,
65 - fajny pomysł, fajny tytuł, choć dziwi mnie pokazanie smug kolorowych świateł w BW. No ale sądząc po tytule, nie one miały być tematem, tylko przechodzień. Jeśli tak, to dużo ciaśniej bym kadrował, żeby wyeksponować temat, bo za dużo dzieje się na drugim planie.
66 - fajne
67 - przesunałbym kadr nieco w prawo i trochę drażnią mnie ludzie rozmyci. Jakie było Twoje założenie? Nie są tematem, nie mają pokazywać ruchu, zatem pokusiłbym się o drugie zdjęcie z krótszym czasem albo max długim, żeby ich całkowicie wyeliminować (kiepsko to brzmi - wyeliminować ludzi :grin: )

65 - Fredas_146 masz racje z tym ciaśniejszym kadrem, zresztą i tak chce sie wybrać jeszcze raz w to samo miejsce i zupełnie inaczej zabrać sie do tego zdjęcia. Postać powinna być bardziej w mocnym punkcie a o to nie trudno tylko trzeba troszke poczekać a dlaczego B&W? No wlasnie ze względu na tytuł
66 - Dzięki....unexpected photos są najlepsze ;)
67 - No coz byłem tylko chwile w Brighton...słońce dawało niemożliwie, iso 50 filtr ND 1024 i f 16 a ludzi sie nie pozbyłem ;)

T.B. - Pią 22 Maj, 2015

66. rewelacja. Konkursowe.
Trzeba tylko wyszukać konkurs, na jaki je wysłać :smile:

Kolego @ T.B. Myślałem juz o tym zdjęciu jako konkursowym, nawet konkurs znalazłem w temacie street foto ( chyba nadaje sie ?) ale jako amator z rocznym stażem jestm jeszcze człowieczkiem małej wiary w swoją fotografie no ale po tych opiniach napewno je wyślę :-)
T.B. - Pią 22 Maj, 2015

robank napisał/a:
nawet konkurs znalazłem w temacie street foto ( chyba nadaje sie ?)

Na konkurs street foto jak najbardziej.
Jedna uwaga, jeśli z nią zdążę:
- na wszelki wypadek wyprostuj zdjęcie obracając je o 3,2 stopnia w prawo.
I tylko tyle. Wg mnie mogłoby startować jak jest, jako "strzelone z biodra", nawet tak bardziej dynamicznie wygląda. Ale gdyby przypadkiem tylko z tego powodu miało być niżej ocenione, to byłoby szkoda. Kompozycja - w sposób zamierzony lub przypadkowy - wychodzi bardzo OK.

robank - Sob 23 Maj, 2015

@T.B. Wielkie dzięki za rade i napewno poinformuje o wyniku konkursu ale to dopiero w lipcu
Pozdrawiam

witkot - Nie 24 Maj, 2015

Z porannego spaceru :mrgreen: :mrgreen:
Ciągnę temat "Teraz inaczej"

68.

69.

multics - Nie 24 Maj, 2015

witkot, świetne!
T.B. - Nie 24 Maj, 2015

Zacznę od czegoś nowego:
zdjęcia czarno-białe są ... czarno-białe :???:

Mimo to 68. podoba mi się.
69. trochę mniej, ale to z powodu tych nieładnych budek na zdjęciu. Wolałbym ładne budki :smile:

multics-Dzięki

witkot-Coś nowego bo nie w moim stylu a budki takie bo klimat okolicy taki.
Kwestia odbioru :wink:

T.B. - Nie 24 Maj, 2015

Dzięki - T.B. :mrgreen:

Nie ma za co witkot :mrgreen: :mrgreen:
FotoVideo - Pon 25 Maj, 2015

48. taka pajeczyna to dla mnie fotomarzenie 68. te kominy to jest wlasnie fotografia zdjecie ma dusze jak dla Mnie mistrzostwo !
Fredas_147 - Wto 26 Maj, 2015

witkot,
68 - za przedmówcam, świetne, proste, mocne i na temat - gratulacje
69 - poprawiłbym kompozycję, zbyt symetrycznie w pionie i poziomie jak dla mnie

witkot - Wto 26 Maj, 2015

FotoVideo,Fredas_147
Dziękuję no i każde uwagi przyjmuję na "klatę" :lol:
Symetria i przestrzeń pomiędzy garażami w założeniu ma prowadzić wzrokiem ku głównej części kompozycji (dwa duże kominy) Taki był zamiar ale oczywiście każdy ma prawo indywidualnego odbioru. :wink:
Pozdr.

Fredas_147 - Wto 26 Maj, 2015

witkot, - no własnie w tym miałem problem, że nie wiedziałem do końca, co jest tematem, czy kominy, czy garaże, czy kontrast między nimi. Jeżeli kominy, to osobiście umieściłbym błiżej mocnego pkt i zdecydowanie przyciął góre. No ale wtedy powiedziałbyś, że jest zbyt książkowo i nudno :wink: Tak sobie myślę, że możnaby równiez bardziej wyeksponować ten mały kominek z garażu jako nawiązanie do głównego tematu.

Na jakim czasie to robiłeś? (nie mam podglądu)
Też mam kominy w pobliżu, zainspirowałeś mnie :smile:

witkot - Wto 26 Maj, 2015

Szczerze to miałem zupełnie inny zamiar z tymi kominami tylko był problem z podejściem bliżej (ochrona,ogrodzenie itp.)
Dalej to nie jest to co bym chciał :zalamany: :zalamany:

ps.Exposure Time (1 / Shutter Speed) = 185/1 second ===> 185 second

kojut - Wto 26 Maj, 2015

70.

maziek - Wto 26 Maj, 2015

Dobre, a może posteryzacja?
T.B. - Wto 26 Maj, 2015

70. tak w ogóle, to dobre. Dobrze wypatrzone. Ale moje receptory w mózgu, czy gdzieś tam, wołają o kadr centralny w tym przypadku. Tak jak jest, odbieram obraz jako krzywy, chociaż oczywiście krzywy nie jest.
kojut - Wto 26 Maj, 2015

maziek napisał/a:
Dobre

Dzieki
maziek napisał/a:
a może posteryzacja?

A jak to się robi?
T.B. napisał/a:
70. tak w ogóle, to dobre. Dobrze wypatrzone.

Też dzieki
T.B. napisał/a:
/.../ kadr centralny w tym przypadku.

Mi nie pasował właśnie

mozer - Sro 27 Maj, 2015

kojut, ja bym przyciął tak, żeby tego dalszego krajobrazu po lewej nie było widać.
Jakob_K - Sro 27 Maj, 2015

Witam. 13 moich najlepszych zdjęć b&w poczynionych podczas majowego urlopu w Pieninach. Napiszcie mi parę słów na ich temat proszę. Moi znajomi niestety nie podzielają mojego entuzjazmu, więc możliwe, że tylko mnie się te zdjęcia podobają.

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81

82

83

Tutejszyn - Sro 27 Maj, 2015

Jakob_K, bardzo podoba mi się klimat tych fotografii.
witkot - Sro 27 Maj, 2015

Całkiem przyjemny"set"
75-jest moim faworytem.

Fredas_147 - Czw 28 Maj, 2015

Jakob_K, - jest ładnie. znajomi się nie znają :wink:
Jeżeli traktować to jako jedną opowieść, to usunałbym 83 (nie pasuje tematycznie) oraz 80 i 81 (słabsze kadry), a także 77 (powtarza się z 75) - czasami mniej znaczy więcej. Do tego spóbowałbym zrównać kontrasty.

fatman - Czw 28 Maj, 2015

Jakob_K, nie wiem jak z tą czernią-bielą u Ciebie ale u mnie widać lekką "cyjanografię" :mrgreen:
Przychylam się. 75 najlepsze w serii.

Jakob_K - Czw 28 Maj, 2015

Dziękuję za ciepłe słowa i cenne uwagi. Miałem taki zamysł, aby zafarbować cienie opcją split toning w Lightroomie. Mnie się tam podoba, ale nie wiem czy "poważniej" wygląda czysty b&w czy upierać się przy cyjanografii?
Preskaler - Czw 28 Maj, 2015

Cyjanografia lub sepia są wyższymi odmianami B&W więc chyba masz możliwość od czasu do czasu urozmaicić ten rodzaj fotografii? :wink:
Jak dla mnie jest dobrze! :grin:

fatman - Czw 28 Maj, 2015

Jakob_K napisał/a:
Dziękuję za ciepłe słowa i cenne uwagi. Miałem taki zamysł, aby zafarbować cienie opcją split toning w Lightroomie. Mnie się tam podoba, ale nie wiem czy "poważniej" wygląda czysty b&w czy upierać się przy cyjanografii?

Nie no... cyjano jest jak najbardziej w porzo.
Niektóre zdjęcia zyskują.
Chciałem się upewnić, że z moim monitorem wszytko OK :wink:

T.B. - Czw 28 Maj, 2015

Ja bym zostawił serię 74., 75. i 76. - i byłoby (dla mnie) ekstra.
fazi75 - Nie 31 Maj, 2015

84.

maziek - Nie 31 Maj, 2015

No, no, fajny złoczyńca :) . Całkiem jak ten z Pinokia :) .
Introverder - Pon 01 Cze, 2015

Jakob, mi się niektóre też podobają, zwł. te początkowe bo mają KLIMAT, oj mają :)
robank - Czw 04 Cze, 2015

85.

T.B. - Czw 04 Cze, 2015

No super kadr :cool:
fatman - Pią 05 Cze, 2015

Kadr ładnie zdjęty aczkolwiek miejsce obfocone w ten sposób już na maksa.
Gdyby jeszcze ta kopuła nie była tak "radioaktywna".... :twisted:

robank - Pią 05 Cze, 2015

No cóż, przyznaję się bez bicia, nie przyłożyłem się i w sumie nie widziałem tego a daje jak Czarnobyl ;)
maziek - Wto 16 Cze, 2015

86. Taki heavy metal ;) ...

Daniel*1977 - Wto 16 Cze, 2015

87
Double happy by Daniel Kulinski, on Flickr

komor - Czw 18 Cze, 2015

Daniel*1977, jak zwykle kreatywnie! Modelka Ci rośnie. :)
kojut - Czw 18 Cze, 2015

88.

Daniel*1977 - Sob 20 Cze, 2015

komor, Dziękuję!!! Będę miał dwie :D
Fredas_147 - Pon 22 Cze, 2015

Daniel*1977, - mięciutko, plastycznie, ślicznie!
Daniel*1977 - Sro 24 Cze, 2015

Fredas_147, Dziękuję!

89 Jest i druga, chociaż z tą ciężko się współpracuje :D

White shoes by Daniel Kulinski, on Flickr

Fredas_147 - Czw 25 Cze, 2015

Daniel*1977, - o ile 87 jest świetne, to z 89 mam problem. Tlo miałeś nieciekawe, stąd pewenie duża winieta, która spowodował, że wzrok skupia się na bodziaku, zamiast na emocjach twarzy czy butach. No ale tak to jest z dzieciakami, że cyka sie ile popadnie, a potem liczy na choć jeden udany kadr :wink:
Daniel*1977 - Czw 25 Cze, 2015

Fredas_147, 89 to tylko przyszła modelka, zdjęcie na szybko zrobione telefonem.
Winieta rzeczywiście ma ukryć niedoskonałości :)
Generalnie taki produkt powinien trafić co najwyżej do domowej galerii :mrgreen:

kojut - Sob 22 Sie, 2015

90.

91.

92.

Jakob_K - Sob 22 Sie, 2015

Pałac Rudolfa Kellera w Łodzi.
93

94

95

96

Trafiłem na przyjemne miejsce, ale nie bardzo wiedziałem jak wykadrować. Podpowiecie mi coś edukacyjnie?

97 (to to miejsce)

i kilka wariacji
98

99

100

101

FotoVideo - Nie 23 Sie, 2015

Jakob_K, 95 swiatlo cienie płaszczyzny sporo się na tym zdjęciu dzieje 100 % fotografia jak dla Mnie Gratuluje !
witkot - Pon 24 Sie, 2015

A ja myślę że przy takiej grze świateł i cieni poszedłbym jeszcze bardziej w kontrast.
Co nie zmienia faktu że bardzo ciekawe zdjęcia.

maziek - Pon 24 Sie, 2015

A ja bym się zastanowił, po co robię te zdjęcia. Co chcę powiedzieć. To oczywiście moje skromne zdanie - ale po co fotografować ruiny (jeśli nie ściśle dokumentacyjnie)? Co z tego ma być? Potem cel wskaże środki. Masa ludzi fotografuje pustostany i rudery, ponieważ wydaje się to świeże i nęcące swym dramatyzmem, ale tylko bardzo nieliczne z tych zdjęć chce się zobaczyć drugi raz... W końcu destrukcję, podobnie jak głupotę, można napotkać na każdym kroku...
Jakob_K - Pon 24 Sie, 2015

Dziękuję za opinie.
maziek, pewna w tym symbolika ma być. Pałac z 1892 roku. Przetrwał dwie wojny światowe, a wykończy go demokracja. Wspomniana przez Ciebie głupota idzie w parze z popadaniem w ruinę tego co dookoła nas i dzieje się to hurtowo. W drugą stronę niestety już tylko detalicznie.

maziek - Pon 24 Sie, 2015

Symbolika, OK. Trzymając się tego - czy z tych zdjęć wynika jakakolwiek symbolika? Są to bardzo dobre techniczne zdjęcia jakiegoś pustostanu (choć sepia manierystyczna). Ty wiesz jakiego i znasz jego historię a ja nie i z tych zdjęć jej nie wyczytam. Mogły być zrobione w XIX wieku, w międzywojniu, po wyzwoleniu a nawet w 2015 roku - wyglądałyby dokładnie tak samo, jak zrobione w 2050, jeśli nic się nie zmieni.

Zawiesiłem oko na tym z krzesłem na pierwszym planie i schodami. To jedno coś trąciło w mej skarlałej duszy :) .

Jakob_K - Pon 24 Sie, 2015

Cieszę się, że udało mi się wzbudzić w Tobie ferię emocji :D A na poważnie cieszę się, że widzicie w tych zdjęciach poprawność techniczną. Jestem na etapie niedowierzania sobie. Pewnie wynika to z braku pewności co do poprawności kompozycji.
maziek - Wto 25 Sie, 2015

Ale jaja, mój domowy monitor crt to jednak miszcz. W domu te zdjęcia to sepia, w robo na lcd są zielonkawe :) . A może to jak z tą złotą kiecką?
Fredas_147 - Wto 25 Sie, 2015

kojut,
88 - urokliwa ta droga, ale konwersja do BW tylko zaszkodziła temu zdjęciu. Poszczególne plany złaly się w jeden i wzrok zamiast podążać za droga, ucieka chaotycznie w każdym kierunku i nie może przestać :wink: Dodatkowo, trochę mniej asfaltu pokazałbym na pierwszym planie.
90-92 - to samo, po co psuć ciepłe promyki słońca przebijające się przez gęstwine soczysto zielonego lasu? Jak dla mnie kompozycyjnie OK tylko 91, 92 jest poruszone.

Jakob_K
Ładna gra świateł, kompozycyjnie jest dobrze, na 94 podobba mi się zderzenie pustej podłogi z zabudową sufitu, kadry z krzesłami można by wykorzystać to stylizowanej sesji portretowej. Natomiast wariację ograniczyłbym do 99 (szeroki plan jest na 97).

ravenus88 - Sob 03 Paź, 2015

102.

Rzadko się bawię w cz-b (w HDR też), ale te smutne oczy i popękany chodnik bardzo mi w tej wersji podpasowały, co sądzicie?

bassotronic - Pon 05 Paź, 2015

Chyba coś w obróbce poszło nie tak. Pies dookoła ma białą poświatę, pewnie tło było zbyt doświetlone :)
kojut - Czw 08 Paź, 2015

Fredas_147, dzięki za opinię. Jak miałbym cokolwiek konwertować, to raczej z cz.-b. do koloru ;-) Poruszen nie dało się uniknąć, mi jednak nie przeszkadzają.

103.
52 by Mateusz Kozuch, on Flickr

bassotronic - Pon 12 Paź, 2015

Prawie codziennie przechodzę koło opuszczonej zajezdni autobusowej i ostatnio mnie natchnęło, żeby tam wskoczyć i spróbować coś uchwycić w kadrze. Niestety brakło mi czasu i palce mi prawie zamarzły. Na pewno tam jeszcze wrócę bo można napotkać ciekawe rzeczy :)

Pozostałe zdjęcia można obejrzeć tutaj:
https://www.flickr.com/ph...157659333012680

Czekam na opinie :)

fatman - Pon 12 Paź, 2015

bassotronic, fajna seria. Lubię takie klimaty.
Przypominają mi lata siedemdziesiąte....
Wtedy było to ładnie pomalowane i były białe krawężniki jak sekretarz przyjeżdżał :mrgreen: :twisted:

T.B. - Pon 12 Paź, 2015

Jestem w szoku.
Szyby nie pozbijane, radio stoi i telefon :shock:

Ciekawe, czy telefon czynny? Na amerykańskim filmie byłby czynny.

fatman - Pon 12 Paź, 2015

T.B. napisał/a:
Na amerykańskim filmie byłby czynny.

Ba! Zadzwoniłby akurat wtedy, kiedy byś do niego podchodził :mrgreen:

kojut - Nie 18 Paź, 2015

108.
68 by Mateusz Kozuch, on Flickr

Kanapa - Sob 24 Paź, 2015

109

fazi75 - Wto 17 Lis, 2015

Witajcie i napiszcie co o tych fotkach myślicie :-)
Kilka leśnych fotek w czarno-białej jesieni :-)

110.

111.

112.

113.

WojciechW - Wto 17 Lis, 2015

Dla mnie mogą być 111 i 113.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

maziek - Sro 18 Lis, 2015

Fazi, ładna seria, potępiam b/w, ale ładna. Na niektórych trochę się rzuca w oczy obróbka (np. 113), ale ogólnie bardzo dobre :) .
fazi75 - Sro 18 Lis, 2015

maziek napisał/a:
Fazi, ładna seria, potępiam b/w, ale ładna.

Dziękuję. Miło to słyszeć.
maziek napisał/a:
Na niektórych trochę się rzuca w oczy obróbka (np. 113)

Mógłbyś nieco szerzej o tym napisać? Będę bardzo wdzięczny, bo ciężko coś nieraz u siebie zobaczyć.
Dzięki.

maziek - Sro 18 Lis, 2015

Nic konkretnego, wydaje mi się, że obniżyłeś clarity i chyba trochę ściemniałeś tu i ówdzie, w każdym razie najciemniejsze miejsca wyglądają, jakby "tusz sie wylał poza kontury" i mają spłaszczony kontrast - trudno mi powiedzieć :) . Poza tym ja jestem przewrażliwiony ;) .
fazi75 - Sro 18 Lis, 2015

maziek napisał/a:
Nic konkretnego, wydaje mi się, że obniżyłeś clarity i chyba trochę ściemniałeś tu i ówdzie

Dokładnie tak. Trochę klimatu tajemniczości i chyba lekkiego lęku chciałem wprowadzić.
Dzięki za wyjaśnienie.

bassotronic - Czw 19 Lis, 2015

112. od razu skojarzyło mi się z jakimś horrorem :D
WojciechW - Czw 19 Lis, 2015

Horrorem fotograficznym?

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

bassotronic - Czw 19 Lis, 2015

Horrorem filmowym :)
bhpchmiel - Pią 20 Lis, 2015

fazi75, bardzo ładna seria :mrgreen:
fazi75 - Pią 20 Lis, 2015

bhpchmiel napisał/a:
fazi75, bardzo ładna seria :mrgreen:

Fajnie że nie tylko latadła się Tobie podobają :mrgreen:

bhpchmiel - Pią 20 Lis, 2015

fazi75, no coś Ty :razz: Wszystko co ładne mi się podoba :mrgreen: :cool:
arietiss - Nie 22 Lis, 2015

114
Stara grusza...

WojciechW - Nie 22 Lis, 2015

Teraz 114 bardzo mi się podiba.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

Wojmistrz - Nie 22 Lis, 2015

Kiedy spojrzałem na 114 w miniaturze na smartfonie to pomyślałem, że nawet bym to na ścianie powiesił. Po powiększeniu mi przeszło, bo jednak te gałęzie skrajne zginęły po nadaniu efektu białej winiety, ale gdybyś teraz je wzmocnił by nieco "wychodziły" z niej, to było by super.
arietiss - Nie 22 Lis, 2015

Wojmistrz, efekt w pełni zamierzony. Celem było zatuszowanie efektu złego kadrowania. Najzwyczajniej dałem ciała i obciąłem końcówki gałęzi koncentrując się, żeby pobliskie nowoczesne zabudowania nie wlazły mi w kadr... :roll: