|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA LUDZI 2015
Wujek_Pstrykacz - Czw 01 Sty, 2015 Temat postu: FOTOGRAFIA LUDZI 2015 Zapraszam.
Arkowal - Czw 01 Sty, 2015
1.
Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku:-)
Czesiu32 - Czw 01 Sty, 2015
Jee..eezu! Ale mi się fajne zdjęcie machło jak sypał śnieg. Kolory były tak bure, że przy czarnym płaszczu lepiej zdjęciu w czerni bieli. Fajne wygląda no nie?
Tylko mi nie hejtujcie bo was zabije!
2. - Pada śnieg.
Dochuu - Czw 01 Sty, 2015
Zrobione jeszcze w 2014 ( konkretnie 28.12 ) , ale tamten temat już zamknięty :c
3. Lady Galadriel
Wojmistrz - Pią 02 Sty, 2015
Dochuu, rozumiem, że to ta sesja cosplay, o której pisałaś. Dla mnie fajne.
Dochuu - Pią 02 Sty, 2015
Wojmistrz tak, to ta! jestem niej bardzo zadowolona i pewnie zarzucę jakimiś fotkami, a jeszcze bardziej jestem zadowolona z obiektywu 50mm! gdzie on był całe moje życie? haha
mozer - Pią 02 Sty, 2015
Dochuu, nie rozumiem dlaczego tak ciachnęłaś ucho. W temacie elfki poszedłbym bardziej w hi-key, żeby trochę odrealnić.
Tak wg Ciebie lepiej?
Ucho trochę ucięte z jednej strony przez moją nieuwagę z drugiej miało nieodpowiedni kształt ( za długie i za spiczaste ) i nie było co z tym fantem zrobić :p
mozer - Pią 02 Sty, 2015
Dochuu, tak, wg mnie lepiej. Można by jeszcze na brodzie te ciemne 'placki' wystemplować oraz kreskę na dolnej wardze. Co do ucha, to nie wiem, czy nie lepiej by było je całkowicie usunąć z kadru, choć z drugiej strony charakterystyczny kształt może być istotny w tej tematyce
tutaj trochę widać że ucho jest 'elfie' ale nie widać nieodpowiedniego zakończenia więc wydaję mi się że lepiej żeby zostało
a resztę poprawię chociaż nie jestem pewna czy nie będzie ciut za gładka wtedy ta broda?? :C
mozer - Pią 02 Sty, 2015
Dochuu, zależy jak poprawisz
Wojmistrz - Pią 02 Sty, 2015
Jeśli chodzi o kolorystykę, to na tablecie wersja pierwsza wyglądała fajnie, a druga, zamiast włosów miała białą plamę, ale teraz wreszcie siedzę na normalnym monitorze i tak potwierdzam, pierwsza za żółta, a wersja druga znacznie lepsza.
Ciekawe czy uda mi się skalibrować tablet na windows 8.1 przy pomocy ColorMunki Photo
Czesiu32 - Sob 03 Sty, 2015
Dochuu napisał/a: |
Ucho trochę ucięte z jednej strony przez moją nieuwagę z drugiej miało nieodpowiedni kształt ( za długie i za spiczaste ) i nie było co z tym fantem zrobić :p |
Szpiczaste ucho można było wykroić i przekształcić, jak zamiarem było idealizowanie zdjęcia. Potem nałożyć na wierzch przekształcone ucho.
Zdjęcie zdecydowanie za jasne w zamiarze idealizacji (2-ga wersja) i należałoby dokonać nieznacznego wyostrzenia.
maziek - Sob 03 Sty, 2015
Jak to za długie i za szpiczaste? Widziałem na własne oczy, że elfice takie właśnie mają!
90s - Sob 03 Sty, 2015
Fakt jak to elfka to warto było ucho całe pokazać, bo na pierwszy rzut oka nawet mi przez myśl nie przeszło że to ma być elf.
Tak samo warto byłoby usta wyretuszować i brodę bo są tam jakieś przebarwienia. oraz lokalnie popracować na oczami by miały większy kontrast i kolor wyciągnąć, oraz wyostrzyć delikatnie lewe.
Czesiu32 - Sob 03 Sty, 2015
To dziewczę ze zlotu elfów wygląda na dumne z szpiczastych usząt. Sądzę po tym, że nie przysłania ich włosami, ale eksponuje.
Więc chyba lepiej Dochuu nie idealizować elficy, by upodobnić ją do ludzkiej dziewczyny
Dochuu - Sob 03 Sty, 2015
o jezu jaki zamęt z tym uchem xd uszy miała doklejone od jakiegoś elfa z LOLa ( pozostałości po poprzednim cospie, przed świętami nie miała jak zamówić nowych ) i one są bardzo spiczaste, bardzo odstające i bardzo długie. Galadriel za to, miała dość normalne uszy, delikatnie zaostrzone na końcu. I to był ten problem xd z tego po prostu się nie da zrobić takiego ucha jakie powinno być w 100%. :v za resztę rad dziękuję :p
Tutejszyn - Sob 03 Sty, 2015
Dochuu napisał/a: | z tego po prostu się nie da zrobić takiego ucha... | przepraszam, przechodziłem i przypadkiem usłyszałem tylko, że czegoś nie da się zrobić...
pes - Sob 03 Sty, 2015
Doklejane? Łeee to fotomontaż, pfff...
Zwykłe formowanie. Żaden montaż. Tylko przemieszczenie pikseli.
dcs - Sob 03 Sty, 2015
Jakich pikseli?
To ze szwedzkiego Modelonu -H.
pes - Sob 03 Sty, 2015
z pikseli te doklejane uszy? kurde, toż to innowacja jakaś, czy globalny produkt potencjalny w związku z tym wskakuje na nową, wyższą ścieżkę?
...świetnie.
pes - Sob 03 Sty, 2015
Pewnie, że świetnie innowacje są potrzebne w gospodarce.
multics - Czw 05 Lut, 2015
4.
11:48 by mz.multics, on Flickr
T.B. - Czw 05 Lut, 2015
Fajne - nawet z tym nieboskłonem w lewo. Ale czy to jeszcze jest "fotografia ludzi"? Dla mnie jest to raczej krajobraz z ludziem, spełniającym taką rolę, jaką na innych zdjęciach spełniają drzewa.
multics - Pią 06 Lut, 2015
T.B., dzieki za komentarz.
Czasami przy obrobce zapominam o fundamentalnych rzeczach, takich jak w tym przypadku horyzont.
lcf - Nie 08 Lut, 2015
5.
multics - Nie 08 Lut, 2015
6. W portrecie jestem cienki jak sik komara. Wszelkie uwagi bardziej niż mile widziane
Marta by mz.multics, on Flickr
lcf - Pon 09 Lut, 2015
multics Mi osobiście najbardziej podobają się portrety, które są w jakiś sposób wyjątkowe i zapadają w pamięć - np. jak mają niezwykłe otoczenie lub widać interesującą ekspresję na twarzy. Charakterystyczny model/modelka też oczywiście może spowodować, że człowiek oczu od zdjęcia nie można oderwać.
Niektóre ujęcia pamiętam latami, jak chociażby serię z "elfką" Tokarczuka (elf 173, elf 837). A z takich świeższych, to te mi bardzo do gustu przypadły: Beijing 2, Michelle Ramone, handlebar, AQ5P7069, Ida's Sins.
multics - Pon 09 Lut, 2015
lcf, pierwsze musze nauczyc sie podstaw Mam nadzieje, ze przyjdzie taki czas kiedy portrety ktore wykonam beda zapadaly w pamiec.
lcf - Sob 14 Lut, 2015
7. Tym razem z drugiej strony histogramu i w nieco weselszym klimacie .
90s - Pon 16 Lut, 2015
8.
Little Red Riding Hood 5 by Sanches90s, on Flickr
isfolket - Nie 22 Lut, 2015
9.
mozer - Nie 22 Lut, 2015
90s, klasa! Możesz coś zdradzić na temat doświetlania?
90s - Nie 22 Lut, 2015
mozer, doświetlenie widać na zdjęciu:), poza tym to jeszcze zastane.
Cieszę się że Ci się podoba kolego.
Preskaler - Pon 23 Lut, 2015
Mieszanie świateł o różnej temp. b. jest powszechnie uważane za... nieprawidłowość. IMHO umiejętne dobranie takich świateł stwarza niesamowity klimat i zdjęcia są b. przyjemne w odbiorze.
90s świetnie to zrobiłeś!
komor - Pon 23 Lut, 2015
Preskaler napisał/a: | Mieszanie świateł o różnej temp. b. jest powszechnie uważane za... nieprawidłowość. |
Może było uważane w czasach analogowych. Dziś się to kreatywnie wykorzystuje, nie mówiąc o tym, że w reporterce jest to po prostu nie do uniknięcia. Zresztą nie tylko sprzęt cyfrowy ułatwił radzenie sobie z tym problem, ale i znacznie bardziej się rozpowszechniły różne dziwne formy oświetlania, które powodują, że różnice temperatur barwowych są powszechne wszędzie. Kiedyś była żarówka żarowa i jarzeniówki. I w zasadzie tyle. Dziś doszły powszechnie używane energooszczędne świetlówki, o różnych temperaturach, teraz wchodzą LED-y, misz-masz jeszcze większy.
T.B. - Pon 23 Lut, 2015
Nie wiem, czy dobrze myślę - ale myślę, że nie jest to nieprawidłowość, tylko trudność.
Gdyby to była nieprawidłowość, to nieprawidłowa byłaby każda nocna fotografia miasta na przykład.
90s - Pon 23 Lut, 2015
Preskaler, dziękuje
mozer - Wto 24 Lut, 2015
90s, to idealny moment znalazłeś - myślałem po świetle na palerynie i rękawie, że coś dobłyskałeś jednak
90s - Pią 27 Lut, 2015
mozer napisał/a: | 90s, to idealny moment znalazłeś - myślałem po świetle na palerynie i rękawie, że coś dobłyskałeś jednak |
to była wyjątkowo biała koszula:) ale fakt na pelerynie ładnie światło siadło.
Niestety aż tak dobry nie jestem by takie niuanse robić własnoręcznie:)
Daniel*1977 - Sob 28 Lut, 2015
W 9 rzeczywiście światło bardzo fajnie, jedynie w lampie płomień trochę za duży
11
Open by Daniel Kulinski, on Flickr
12
Closed by Daniel Kulinski, on Flickr
Rippingtons - Nie 01 Mar, 2015 Temat postu: 13. 13. Adam
Dochuu - Wto 03 Mar, 2015
jeszcze świeże fotki, z niedzieli : = )
niestety musiałam je sporo zmniejszyć ( normalnie ważą po 12mb ) i nie są takie ostre jak oryginał : /
nienietaktak - Wto 03 Mar, 2015
16.
Dochuu - Nie 08 Mar, 2015
17.
90s - Pon 09 Mar, 2015
nienietaktak, ładny klasyczny portret.
Dochuu, na razie najlepsze z serii ale strasznie skatowane nie wiem czy to kompresją czy obróbką.
Do tego czarna plama w lewym górnym rogu odciąga uwagę tak samo dziura na tkaninie.
Ogólnie dziura w uchu jak i samo ucho zdaje się być tematem tego zdjęcia. Jest najostrzejsze i znajduje się w centralnym punkcie fotografii.
Dochuu - Pon 09 Mar, 2015
niestety zdjęcie zapożyczone z fejsa modelki także jakość jest jaka jest : / zapewniam że jest miodzio ostre w oryginale ale i bardzo ciężkie a nie bardzo wiem jak je zmniejszyć żeby nie 'rozjechało' forum. jak dostanę się do domu to poszukam oryginału
to nie dziura, to kryształek : D miała przyszyte sporo ich do rękawów na oryginale ofc lepiej to widać
bodzio239 - Sob 14 Mar, 2015 Temat postu: Kocham Cię Babciu. 18
A9 - Sro 18 Mar, 2015
19.
axidus821 - Czw 19 Mar, 2015
20.
bassotronic - Czw 19 Mar, 2015
20. dla mnie bomba !
Intimate - Czw 19 Mar, 2015
Bodzio raczej nie powinno się wrzucać zdjęć z którymi wiążą się Twoje emocje. Raz że nawet kiepskie zdjęcia wydają nam się wtedy poruszające, wyjątkowe itp. a dla każdego postronnego może się to okazać zwykły pstryk bez pomysłu. Dwa, że można za bardzo obnażyć swoją lub czyjąś prywatność.
bassotronic - Pią 20 Mar, 2015
21/22/23/24
Tutejszyn - Pią 20 Mar, 2015
A9, na 19 poległeś przy włosach...
maziek - Sob 21 Mar, 2015
Axidus 20 dobre.
Bassotronic z 22 byliby ludzie, tylko kadrowanie. O wszystkim decydują kadry, jak powiedział Stalin.
nienietaktak - Pon 23 Mar, 2015
25.
axidus821 - Pią 27 Mar, 2015
dzięki za odpowiedzi.
90s - Pią 27 Mar, 2015
26. klimatyczne zdjęcie, podoba mi się.
masza - Sro 01 Kwi, 2015
axidus821, 26 klimatyczne, fakt. 20 też mi się podoba, ale wystemplowałabym tę kwadratową przeszkadzajkę na murze, za oknem. Bo oglądającemu może wydawać się, że dziewuszka patrzy na to coś.
ninja_bunny - Czw 02 Kwi, 2015
Pora na kilka pierwszych zdjęć. Ciekawa jestem Waszej opinii.
27.
28.
29.
hajhet - Czw 02 Kwi, 2015
Na plus kadrowanie, bo nie ma się do czego przyczepić, na minus lampa "we twarz" i obrobka - za dużo zielonego. Chociaż nie wiem, czy tematycznie pasuje, bo w sumie to tematem zdjęcia nie są stricte te osoby, tylko to co robią - takie moje zdanie.
hajhet, dzięki za komentarz. Chciałam tutaj nadać zdjęciom taki klimat a'la "funky" z uwagi na przebrania chłopaków. Jakoś bardziej mi tak pasowało. Co do błyskania to niestety nie miałam nic oprócz wbudowanej w aparat lampy.
monkowy_dziadek - Czw 02 Kwi, 2015
Dzień dobry. Chciałem się przywitać (czy można to zrobić gdzieś oficjalnie, bo nie widzę?).
Moje zdjęcie ludzi, które wybrałem ze swojego zbioru, to jakiś zabieg w gabinecie kosmetycznym. Nie znam się na tym i nie wiem co to było, ale wyglądało groźnie.
30
moronica - Czw 02 Kwi, 2015
31
32
33
monkowy_dziadek, dobrze pokazane co kobiety robią dla swoich facetów
moronica, fajna seria, zmysłowa.
90s - Czw 02 Kwi, 2015
Ja poproszę o zmianę nazwy "zdjęcia ludzi" bo to jest tak mylące i nieprzemyślane że aż do dziś sobie z tego sprawy nie zdawałem:).
Ten dział powinien się nazywać portret a nie "zdjęcia ludzi".
Bo jakimi kategoriami mamy oceniać taką rozbieżność tematyczną?
już zwierzęta mają więcej kategorii.
ninja_bunny, Twoje prace to mają być portrety czy fotografia imprez?
monkowy_dziadek, tak samo chciałbym spytać, to portret czy reklamowa?
moronica, akt czy portret?
pytam bez złośliwości bo jednak każdy typ fotografii cechuje się innymi zasadami stąd wole spytać zanim będę oceniać zdjęcie imprezy pod kątem portretu, tak samo portret oceniał jako akt.
Bo jednak faktycznie nie ma tu działu portret a dział zdjęcia ludzi nic nie mówi z jaką tematyką mamy do czynienia.
90s, ja się zastanawiałam gdzie te moje wrzucić. Z portretem naturalnie nie mają nic wspólnego, a na fotki z imprez to trochę za mało jak na album. Fakt, że działu portret chyba brakuje na forum.
90s, kolezanki chcialy sie promowac jako modelki na zajecia z rysunku i malarstwa ale nie chcialy niczego typowego. Patrz na te zdjecia pod takim katem pod jakim chcesz, pod wzgledem oswietlenia pewnie sa do bani
90s - Czw 02 Kwi, 2015
moronica, no właśnie to problem bo jak oceniać to jako akt to oświetlenie i pozy nie za dobre, jak traktować jako portret to również nie za bardzo jest to jak komentować poza ostatnim.
33 jako portretowe to więcej prawej strony pokazać kosztem pleców na których coś dziwnego jest.
ninja_bunny, to taka tajemnica poliszynela że tutaj raczej zwykło się dawać tylko portrety. Ale faktycznie nazwa bardzo myląca.
90s, a jakbym to dala do fotografii innej to jak bys je skomentowal?
zuzelek - Czw 02 Kwi, 2015
34. Portret'y dwa
90s - Czw 02 Kwi, 2015
zuzelek, świetne zdjęcie, oryginalne z pomysłem. Technicznie też pierwsza klasa.
Cytat: | 90s, a jakbym to dala do fotografii innej to jak bys je skomentowal? |
Pisaliście że mało konstruktywnych uwag i komentarzy więc wziąłem sobie do serca i chce pomóc:)
Dałaś do działu który większość traktuje jako portretowy więc kategoriami portretu komentować je chcesz?.
dlaczego nie dałaś do aktu?
fotografia inna? co tam komentować skoro autor sam nie potrafi zdefiniować co zrobił? może jedynie czy się podoba lub nie.
zuzelek - Czw 02 Kwi, 2015
90s napisał/a: | zuzelek, świetne zdjęcie, oryginalne z pomysłem. Technicznie też pierwsza klasa. |
90s dzięki
moronica - Pią 03 Kwi, 2015
90s, nie za dobre, nie za bardzo, cos dziwnego - no to tez wlasnie nie za bardzo cos konstruktywnego wnosi. nie dalam do aktu bo zapomnialam, ze jest. ludzie to ludzie, wybacz ze prostolinijna jestem rozdrabniac tez sie nie lubie
90s - Pią 03 Kwi, 2015
moronica napisał/a: | nie dalam do aktu bo zapomnialam, ze jest. ludzie to ludzie, wybacz ze prostolinijna jestem rozdrabniac tez sie nie lubie |
Fakt najbardziej zakopany temat:)
Co do ludzie to ludzie to również fakt, zwierzęta mają już więcej kategorii:) ogólne, dzikie, ptaki i makro. Ciekawe dlaczego ptactwo takie uprzywilejowane:)?
zuzelek, masz więcej takich zdjęć? bo dość niecodzienny to widok.
zuzelek - Pią 03 Kwi, 2015
90s napisał/a: |
zuzelek, masz więcej takich zdjęć? bo dość niecodzienny to widok. |
Chodzi Ci o inne ryby, czy...?
90s - Sob 04 Kwi, 2015
zuzelek napisał/a: | 90s napisał/a: |
Chodzi Ci o inne ryby, czy...? |
Ciekawe portrety:)
zuzelek - Nie 05 Kwi, 2015
90s napisał/a: | zuzelek napisał/a: | 90s napisał/a: |
Chodzi Ci o inne ryby, czy...? |
Ciekawe portrety:) |
Niestety to mój pierwszy portret. Efekt fajny tak więc pewno będzie ich więcej
dcs - Nie 05 Kwi, 2015
31-33.
wreszcie jakaś kreacyjna twojego autorstwa
axidus821 - Wto 07 Kwi, 2015
35.
ninja_bunny - Wto 07 Kwi, 2015
axidus821, fajne foto
Canonier 400 - Sro 08 Kwi, 2015
Czekam na opinie
36 IMG_4436-2 by jacek.furtak, on Flickr
Born2Be3 - Pon 27 Kwi, 2015
37. Żonka Kim Un Yest
kojut - Pon 27 Kwi, 2015
Born2Be3 napisał/a: | 37. Żonka Kim Un Yest |
Która to? Bo wzrok skupia się raczej na p. Annie Komorowskiej.
Tutejszyn - Wto 28 Kwi, 2015
Born2Be3 napisał/a: | Żonka Kim Un Yest | Miszczu, jak już masz tak opisywać zdjęcia, to lepiej nic nie pisz. "Żonka..." głupek z wioski jesteś?
Born2Be3 - Wto 28 Kwi, 2015
Opisuje zdjęcie tak jak mi się podoba. Jeżeli uraża Twoje jestestwo to może po prostu nie czytaj.
Wojmistrz - Wto 28 Kwi, 2015
Zostawmy uprzedzenia polityczne poza forum.
Tutejszyn - Wto 28 Kwi, 2015
Nie chodzi o uprzedzenia polityczne, ale o zwykły szacunek dla kobiety, kimkolwiek ona jest.
masza - Sob 02 Maj, 2015
moronica, 31-33 bardzo mi się podobają. niezwykle zmysłowy splot ciał. I oryginalnie wyszło. Co zresztą potwierdziła opinia 90s - wymykasz się kategoriom, tylko pozazdrościć.
maziek - Sob 02 Maj, 2015
Ja tam nijakiej zmysłowości nie widzę na ten przykład. No może w ostatnim troszki. A dwa pierwsze to bardziej mi na rzeźby w parku pasują.
ninja_bunny - Pon 04 Maj, 2015
Ostatnio wybrałam się z moją przyjaciółką do fryzjera i postanowiłyśmy zrobić tam kilka zdjęć. Próbuję sił z obróbką i ciekawa jestem jak odbieracie ten zestaw. Fryzura wyszła idealnie, ale to tak na marginesie
38.
39.
40.
maziek - Pon 04 Maj, 2015
Nie cierpię obróbki dla obróbki, ale dobre zdjęcia, szczególnie ostatnie.
Wojmistrz - Pon 04 Maj, 2015
Coś mam wrażenie, że w kolorze były by ciekawsze.
mozer - Pon 04 Maj, 2015
ninja_bunny, kolory może nie, ale dla mnie obróbka trochę za agresywna....
90s - Pon 04 Maj, 2015
ninja_bunny,
38. trochę więcej w prawo by złapać całe odbicie w lustrze, zwłaszcza że masz tyle miejsca co widać po lewej stronie.
39. w lewo bo ta ściana po prawej też nic nie wnosi.
40. najlepsze. Dobry kadr i piękna modelka.
Co do obróbki to delikatnie mówiąc brzydka , najgorsza na 48 ale czym dalej tym lepiej.
Sztuczne ziarno tak jak cyfrowe wygląda tragicznie, tak samo ta ala winieta.
Fotografia czarno-biała kocha kontrasty.
40 na oczach masz na to najlepszy przykład jak przykuwają uwagę.
T.B. - Pon 04 Maj, 2015
38. i 39. to zwykły reportaż. W sensie, że bywają też niezwykłe reportaże.
40. to już jest coś. Całkiem dobry portret. Usunąłbym tylko ten patyk, który wbija się w głowę modelki.
Co do obróbki - nie wypowiadam się. Tak chciałaś i nie jesteś jedyna, która tak ma. Gdyby były kolory, to bym powiedział chociaż, czy mi się podobają
Preskaler - Pon 04 Maj, 2015
Ja dostaję wysypki jak widzę taki szum. Przypomina mi to czasy filmu ORWO wyciąganego na siłę do wysokiej czułości. Pewnie to mam od wtedy.
Nawet na orwo i odbitkach na gruboziarnistym nie było takich szumów
mozer - Pon 04 Maj, 2015
Wojmistrz, na wysokoczułych filmach mogły być
Pamięć zawodna, ale takich nie pamiętam. Może koleżance było mało światła jak na tym przykładzie?
mozer - Pon 04 Maj, 2015
Wojmistrz, ja myślę, że to raczej taki pomysł na stylizację, a nie wyższa konieczność
Preskaler - Pon 04 Maj, 2015
Wojmistrz napisał/a: | Nawet na orwo i odbitkach na gruboziarnistym nie było takich szumów |
Przy kadrowaniu (crop) było dokładnie tak samo.
mozer, dziesiątki niedoświetlonych zdjęć ratowałem przechodzeniem na czarno-białe. Mam nadzieję, że ninja_bunny uraczy nas wersją barwną.
cybertoman - Wto 05 Maj, 2015
ninja_bunny, jak Ty odbierasz ten zestaw?
Tutejszyn - Wto 05 Maj, 2015
Wojmistrz napisał/a: | dziesiątki niedoświetlonych zdjęć ratowałem przechodzeniem na czarno-białe. | Czerń i biel to środek wyrazu, a nie lekarstwo na skopane fotografie.
Dziesiątki... Trochę dużo
Wojmistrz - Wto 05 Maj, 2015
Tutejszyn, wiem, nawet zastanawiałem się nad Lejką mono Naprawiam fotki "sportowo" i nie zawsze swoje.
ninja_bunny - Wto 05 Maj, 2015
90s, T.B., Preskaler, dzięki za uwagi. Może faktycznie przesadziłam z tym szumem. Chciałam pokazać coś innego niż naturalna obróbka.
cybertoman, sama nie wiem. Wydaje mi się, że mają jakiś "klimat". Trochę jak ze starej gazety.
Wrzucam wersję kolorową, "naturalną". Ciekawa jestem opinii co do takiego podejścia. Kadr jest ten sam co zdjęcie nr 40.
Wojmistrz - Wto 05 Maj, 2015
O jak ładnie
maziek - Wto 05 Maj, 2015
Od razu babka odmłodniała lekko z 50 lat ... Mi się to znacznie bardziej podoba. Spróbowałbym podprostować kadr (piony, jeśli masz zapas kadru w marginesie) - ale nie wiem, czy bym ostatecznie się na to zdecydował po obejrzeniu jak to wyjdzie, bo jest w tym pewien smaczek), usunąłbym łączenie luster za szyją. A może kwadrat?
dcs - Wto 05 Maj, 2015
Nieładnie, bo cień poszerza nos.
Wojmistrz, maziek, dziękuję.
maziek, kwadrat chyba nie, wtedy straciłabym to odbicie w lustrze.
dcs, a umiałbyś usunąć sensownie ten cień? Ja niestety nie mam pojęcia jak można to zrobić, a faktycznie zdjęcie byłoby wtedy pewnie lepsze w odbiorze. No i pozostaje kwestia tego łączenia luster. Faktycznie gdyby to zgrabnie usunąć byłoby lepiej.
monkowy_dziadek - Wto 05 Maj, 2015
ninja_bunny, ja mogę usunąć. Daj kamień i adres tego salonu.
ninja_bunny napisał/a: | maziek, kwadrat chyba nie, wtedy straciłabym to odbicie w lustrze. | Etam, zmieszczą się obie głowy w kwadracie. Nie mówię ex cathedra, że tak byłoby lepiej - ale ja bym z ciekawości popatrzył.
90s - Wto 05 Maj, 2015
ninja_bunny napisał/a: | dcs, a umiałbyś usunąć sensownie ten cień? Ja niestety nie mam pojęcia jak można to zrobić, a faktycznie zdjęcie byłoby wtedy pewnie lepsze w odbiorze. No i pozostaje kwestia tego łączenia luster. Faktycznie gdyby to zgrabnie usunąć byłoby lepiej. |
Tego się nie usuwa tylko tak ustawia modela i świeci by ten cień był tam gdzie Ty chcesz. Poczytaj o technikach oświetleniowych. Lepiej posiedzieć godzinę dłużej podczas robienia zdjęć jak godzinami poprawiać każde z osobna.
komor - Wto 05 Maj, 2015
90s, godzinę dłużej podczas wizyty u fryzjera? Przecież to w sumie reportaż a nie sesja portretowa.
monkowy_dziadek - Wto 05 Maj, 2015
90s, ile zabierasz lamp idąc kupić żywność na cały tydzień, albo przymierzyć dwie koszule? Ludzie się nie wkurzają, że przez godzinę ustawiasz żonę, córkę, koleżankę, brata, kolegę, dziadka, aby zrobić idealne zdjęcie?
monkowy_dziadek, poprawiłeś mi humor z tym kamieniem
maziek, spróbuję z kwadratem, dzięki.
90s, a czy mimo wszystko nie dałoby się jakoś usunąć tego cienia i łączenia tych luster?
dcs - Wto 05 Maj, 2015
na jakiej to ogniskowej?
(bo wygląda, że na za krótkiej)
dcs, nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Co do Twojego to: 50 mm na formacie APS-C.
dcs - Wto 05 Maj, 2015
Pewnie że można. Ja nie obrabiam zdjęć.
Za krótko do główki. Na aps-c lepiej z 90mm.
No i wolałbym więcej dołu -popiersie.
dcs napisał/a: | Ja nie obrabiam zdjęć. | Myślałam, że moje obrobisz...
mozer - Wto 05 Maj, 2015
Pewnie nie umie
Jeśli o mnie chodzi to chyba wolałbym łagodny szwarcwajsu, bez tego agresywnego szumu.
dcs - Wto 05 Maj, 2015
https://www.youtube.com/watch?v=_SM-H-5nB7g
90s - Wto 05 Maj, 2015
komor napisał/a: |
90s, ile zabierasz lamp idąc kupić żywność na cały tydzień, albo przymierzyć dwie koszule? Ludzie się nie wkurzają, że przez godzinę ustawiasz żonę, córkę, koleżankę, brata, kolegę, dziadka, aby zrobić idealne zdjęcie? |
Jasne bo człowiek to drzewo a poza lampami nie mamy innych źródeł światła.
Ty robiąc zdjęcie wybierasz porę, każdego człowieka można poprosić by np usiadł pod oknem, do odbicia światła lub zmiękczenia cienia można użyć nawet białego ręcznika który bez problemu znajdziesz u fryzjera.
Jak robisz zdjęcia rodzinie to zostaw sobie je dla siebie a nie leć z nimi na forum, rozróżniajmy zwykłe bezwartościowe pstryki od tych które wymagały od nas myślenia i planowania. Tych pierwszych szkoda czasu oceniać, nad tymi drugimi warto dyskutować.
Ale najlepiej po prostu pstrykać i później w PSie kombinować albo wymyślać że się czegoś nie dało lub nie miało.
To sesja pozowana a jak już wiele razy wspominałem ten dział jest mylący, bo skąd mam wiedzieć czy oceniać to jako portret czy reportaż ewentualnie coś jeszcze zupełnie innego?
Ale nie będę szedł w zaparte że na tym forum brak działu portrety.
ninja_bunny napisał/a: | 90s, a czy mimo wszystko nie dałoby się jakoś usunąć tego cienia i łączenia tych luster? |
Wszystko się da pytanie tylko czy zdjęcie jest warte takiego zachodu.
Proponuje bardziej skupić się na robieniu zdjęć i kombinowaniu podczas ich wykonywania a nie późniejszym ich ratowaniu.
Dużo więcej Ci do da i same fotografie będą ciekawsze bez efektownych zabiegów w Psie.
mozer - Wto 05 Maj, 2015
90s, wiesz co? Oczywiście masz rację, ale wydaje mi się, że zanim zacznie się kombinować ze sztucznym oświetleniem można najpierw sporo podziałać ze światłem zastanym.
Światła studyjne, modyfikatory itp. to już trochę wyższa szkoła jazdy.
90s napisał/a: | Proponuje bardziej skupić się na robieniu zdjęć i kombinowaniu podczas ich wykonywania a nie późniejszym ich ratowaniu. | Chciałbym mieć swoje własne studio. Niestety... ale może kiedyś? Na razie bazuję na zebraniu materiału, który potem obrabiam w PS. Dwugodzinna sesja, to trochę za mało, aby zrealizować wszystkie pomysły i niestety cierpią też na tym zdjęcia. Nie wszystko wychodzi, tak, jakbym chciał. Potem dopiero w domu widzę, że coś totalnie skopałem. Tak jak tutaj. Światło kompletnie do bani i już nie do uratowania. W moim przypadku kombinowanie potem w PS, to konieczny element sesji. Nie zarabiam na zdjęciach, więc mogę się bawić i... lubię to grzebanie w PS
41.
komor - Wto 05 Maj, 2015
90s napisał/a: | komor napisał/a: |
To nie ja pisałem!
90s - Wto 05 Maj, 2015
komor napisał/a: | 90s napisał/a:
komor napisał/a:
To nie ja pisałem! |
Oczywiście że nie Ty:) nie wiem jak to się stało:)
mozer napisał/a: | można najpierw sporo podziałać ze światłem zastanym |
Zgadzam się w 100% dlatego napisałem że model to nie drzewo, można nim obracać ustawiać do woli tak bliżej jaki i dalej źródła światła.
A jak ktoś uważa że nie warto lub że rodziny itp nie wypada lub sensu nie ma to takie zdjęcia można dać komukolwiek do zrobienia bo efekt będzie taki sam.
Tutejszyn, sam też tak robię, ale zauważ różnicę że starasz się by efekt wyszedł już podczas robienia zdjęć a nie odwrotnie, że coś robisz a później będziemy myśleć.
Sęk w tym że skoro już naprowadzamy początkujących to chyba jednak warto podkreślać co jest najważniejsze w fotografii.
Najważniejsze w fotografii jest dobre zdjęcie a nie ile fotograf je męczył. Jakie miałoby znaczenie dla nagrania, czy pianista fałszuje, bo uczy się od tygodnia, czy dlatego, że ma dębowe ucho, mimo że klepie w klawisze od 10 lat?
Zdjęcie o którym rozmawiamy to jest 90 czy 95% tego, co można było osiągnąć ze światłami czy bez i z tego powodu uważam, że to bardzo dobre zdjęcie, bo jest w nim ŻYCIE, choć oczywiście nie wiem, czy fotograf taki zdolny, czy mu wyszło. Ale ta ocena (w kategorii sprawności technicznej) jest całkowicie drugorzędna - to jest po prostu dobre zdjęcie.
Wcale nie uważam, że podstawowym przekazem dla początkujących jest to, że robienie zdjęć to taaaka wielka sprawa jak profesura na Sorbonie i że trzeba przemyśleć, czekać, naznosić lamp i czort wie czego jeszcze a potem siedzieć jeszcze i wyciągać cienie. Wręcz przeciwnie, moim zdaniem oczywiście. Co mnie to obchodzi, jak kto do tego podchodzi?
A może ta pani ma taki nos - mi się on podoba akurat... (reszta tej pani też ).
maziek, przekażę ale Tatiana ma już chłopaka
Dziękuję Wam za opinie, uwagi i rady. Wszystkie traktuję jako bardzo cenne. Miło jest na tym forum
dcs - Wto 05 Maj, 2015
już
maziek napisał/a: | Najważniejsze w fotografii jest dobre zdjęcie a nie ile fotograf je męczył. | Dla mnie najważniejsze w obrazie jest wrażenie, jakie wywiera na widzu. Czy mówimy o tym samym? Nie sądzę.. Nie mówisz tego wprost, a może właśnie mówisz... ostatnio wielokrotnie akcentujesz jakąś.. hmm.. pogardę w stosunku do fotografii, które powstały w laboratorium. Sam czasem mam problem z nazywaniem swoich prac fotografiami, dlatego mówię często "obrazy". Obrazy nie w znaczeniu lanszaft, oprawiony w ramy, ale obrazy, jako zbór pikseli, obrazy będące nie-fotografiami, albo czy-to-jeszcze-fotografiami-?. Nie liczy się wkład pracy, ale efekt. Zawsze mogę powiedzieć, że to co pokazuję, to takie fotograficzne hokus-pokus. Taka bajka na dobranoc zaczynająca się słowami "za lasami, za górami...". A to, że ma niewiele wspólnego z realnym życiem...? Wolę takie bajki, niż opowieści w stylu "6:00 - pobudka. Śniadanie o ósmej, ale wcześniej umyłem zęby."
Nie musisz cenić prac, w których nie ma ŻYCIA. Pomyśl tylko, czy gdzieś po drodze, nie zatraciłeś obiektywizmu, które wylazło gdzieś daleko poza GO.
[ Dodano: Wto 05 Maj, 2015 20:03 ]
maziek napisał/a: | Wcale nie uważam, że podstawowym przekazem dla początkujących jest to, że robienie zdjęć to taaaka wielka sprawa jak profesura na Sorbonie i że trzeba przemyśleć, czekać, naznosić | ... Fotografowanie, to raczej jest wielka sprawa. Podobnie jak gotowanie. Ważny jest czas gotowania temperatura, przyprawy. Trzeba zaglądać do garnka, pilnować, czasem podlać wodą. Inaczej wyjdzie "coś", albo "byle coś".
T.B. - Wto 05 Maj, 2015
Mogę o coś zapytać?
No to zapytam:
- czy avatar ninja_bunny to jest selfie?
komor - Wto 05 Maj, 2015
ninja_bunny napisał/a: | ale Tatiana ma już chłopaka |
Maźkowi to na pewno nie przeszkadza.
Tutejszyn napisał/a: | Fotografowanie, to raczej jest wielka sprawa. Podobnie jak gotowanie. |
Ale Maźkowi chodzi raczej o to, żeby nie straszyć jak na kursie pilotażu, że za sterami to usiądziesz dopiero po 100 godzinach w symulatorze i zdaniu egzaminu teoretycznego. Zrobienie złego zdjęcia nie grozi katastrofą, więc można zachęcać bardziej pozytywnie niż negatywnie. Robić, pstrykać, słuchać, patrzeć, wyciągać wnioski.
Prawda Maziek, że o to Ci chodzi?
90s - Wto 05 Maj, 2015
Cytat: | Najważniejsze w fotografii jest dobre zdjęcie a nie ile fotograf je męczył |
Czyli sugerujesz że rodzimy się z darami że jedni mają oko do fotografii inni do malarstwa, a reszta to już jak naciśnie, jak pędzlem ruszy to już dzieło mu z tegi wychodzi?
Fotografia tak jak i cała reszta wymaga nauki i ćwiczenia, na początku się człowiek męczy, później pewne rzeczy zaczyna robić automatycznie i naturalnie.
I nie uważam że wyznacznikiem zdjęcia jest ile się ktoś męczył, ale na pewno skoro zero wysiłku włożyłeś by chociaż pomyśleć co robisz to nie licz że to będzie to dobre.
I abstrahuje całkowicie od w/w zdjęć tylko pije do tej samej naiwności że waląc milion bezmyślnych zdjęć z czasem coś z tego będzie.
@komor o to chodzi mi oczywiście, a z Tatianą przestań bo jeszcze w tryby zarobię .
@Tutejszyn - mówimy o tym samym.
Tą pogardą to mnie zabiłeś i pójdę teraz sobie popłakać za niesprawiedliwą ocenę . Absolutnie nie deprecjonuję wysiłków fotografa. Co prawda nie startuję w konkurencjach w których Ty startujesz, ani tez nie robię tego co robi 90s i tak dalej, nie uprawiam też fotografii ala fatman, nie siedzę w czatowniach fotografując orły itepe, itede, co nie znaczy że sam nie poświęcam czasu i nie zdzieram kolan na innych polach - wiem więc o co chodzi, znam wysiłek nie przynoszący efektów względnie niewidoczny na zdjęciu.
Nie uważam też, żewszystkie zdjęcia jakie robi 90s czy fatman czy Ty można zrobić wchodząc z ulicy ze smarfonem. Jest wiele dziedzin fotografii, w których liczy się bardzo solidne przygotowanie, albo odpowiedni sprzęt, albo odpowiedni czas - i nie da się tego załatwić przysłowiową małpką na stojaka.
Natomiast z drugiej strony nie uważam, że tylko takie rodzaje fotografii się liczą, że tylko tak można robić portrety, czy martwą naturę. I tylko z tym dyskutuję. Nie ma tak, że portrety się robi obowiązkowo z baterią lamp i blend a zdjęcia ptaków z czatowni.
To że osobiście bardzo cenię walor "tu i teraz" fotografii, że lubię kiedy zdjęcie jest "o czymś", że doceniam reporterkę i coś co "wyszło przypadkiem" bo ktoś miał szczęście albo refleks - to nie znaczy, że nie doceniam wysmakowanej i subtelnej dzierganiny, kompozycji, gry plam. Ale doceniam efekt, a nie że ktoś się namęczył.
Uważam po prostu, że żadna z tych pozycji nie powinna sobie rościć pretensji do jedynej słusznej. A zdjęcia i tak oceniam albo ja - albo widz. Bardzo wiele zdjęć, które mi się bardzo podobają nie znajduje uznania i vice versa. Tak już jest.
@90s - tak własnie uważam, a nawet nie tyle uważam, co wiem obserwując ludzi, że jeśli chodzi o dziedziny artystyczne to są ludzie utalentowani bardziej i mniej. Nie bardzo jest sens z tym dyskutować. Oczywiście, aby zagrać na fortepianie Szopena trzeba się dużo nauczyć, czysto fizycznie trzeba się sporo naćwiczyć - ale nie jest prawdą, że z osoby z kiepskim słuchem wyjdzie artysta I kategotrii jak odpowiednio długo poćwiczy. Absolutnie nie oznacza to, że ćwiczyć nie należy.
T.B. - Wto 05 Maj, 2015
A Nikifor Krynicki - uczył się? Męczył się? Stosował wyrafinowane techniki typu farba z jajami? W jego obrazach jest wiedza i nauka?
A gdyby urodził się kilkadziesiąt lat później i zamiast kredek dostał aparat cyfrowy?
Nikifor Krynicki miał akurat bardzo wypracowaną technikę, do której co prawda doszedł sam, ale nie znaczy to, że nie było wielu szmatogodzin po drodze. Jego prace są bardzo "pracochłonne" jeśli tak można powiedzieć - i między innymi dlatego są trudne do podrobienia.
P.S. Bardzo lubię pewna powiastkę - do chińskiego malarza przyszedł człowiek i poprosił o namalowanie koguta. Wiecie jak malują chińscy malarze, dwa ruchy pędzlem i kogut jak żywy. Po chwili, kiedy obraz był już gotowy malarz, zażądał bardzo wysokiej ceny. Kiedy klient próbował oponować - zaprowadził go na zaplecze i pokazał wielki stos malunków na jedwabiu leżących w zakurzonym kącie. Na wszystkich były koguty - widzisz, tyle musiałem zepsuć kogutów, aby twego dobrze namalować .
W zasadzie wszystko zostało powiedziane...
Może tylko zdanie do komora
komor napisał/a: | żeby nie straszyć jak na kursie pilotażu, że za sterami to usiądziesz dopiero po 100 godzinach w symulatorze i zdaniu egzaminu teoretycznego. | Na forum są ludzie inteligentni i wiedzą co jest poradą i wskazówką. Nie sądzę, aby ktokolwiek tutaj uwierzył, że dopiero po odliczeniu tysięcznego zdjęcia stanie się fotografem.
cybertoman - Wto 05 Maj, 2015
Tutejszyn napisał/a: | W zasadzie wszystko zostało powiedziane... | Tylko tego by brakowało....
Dopóki są różnice zdań, nie jest źle. W momencie, gdy wszyscy się ze sobą zgadzają, można z uśmiechem na ustach i egzaltacją w sercu wpakować się w porządny, ślepy zaułek. A nawet potem w nim trwać.
Ogólnie rzecz biorąc, myślenie o tym, co się robi ma zdecydownie więcej zalet niż wad. Natomiast dobór stosowanych technik to sprawa bardzo indywidualna i "rzecz gustu". Sam należę do szkoły "lepiej narobić się przed naciśnięciem spustu, niż po" i gdy wiem, że trzeba będzie coś "wyszparować" to staromodną metodą fotografuję maskę zamiast otrzymywać ją w post/procesie. Również staromodnie rozciągam rolkę z tłem na podłogę. Jak widać, nie jedna droga prowadzi do celu. Niemniej jednak, w taki lub inny sposób, narobić sie trzeba.
Uważam, że różnorodność rozwija, więc unikajmy unifikacji!
Tutejszyn - Sro 06 Maj, 2015
cybertoman napisał/a: | Tutejszyn napisał/a: | W zasadzie wszystko zostało powiedziane... | Tylko tego by brakowało.... | Powinienem odpowiedzieć Maźkowi, ale moja odpowiedź, byłaby już tylko biciem piany, a nie mogłem mu nie odpowiedzieć. Mógłbym odnieść się do tego, co powiedział 90's, ale.. znów bicie piany. Dlatego odpowiedziałem ogólnie, co wcale nie miało oznaczać, że dyskusja została zamknięta cybertoman napisał/a: | Również staromodnie rozciągam rolkę z tłem na podłogę. | Ja też, ale studio jest malutkie i mimo najszczerszych chęci włazi mi w kadr wszystko, co tylko potrafi tam wejść, więc bez względu na starania i tak tło łatwiej jest usunąć, niż potem łatać zdjęcie. Poza tym, w tym przypadku (mówię o kulisach powstania fotografii 41) szare tło to była koncówka. Można było wymienić rolkę, ale to znowu byłby dodatkowy koszt za skopanie kartonu. Życie...
42. ...już wcześniej prezentowane
ninja_bunny - Sro 06 Maj, 2015
Ojej, ale ożywiona dyskusja.
T.B., to nie do końca "selfie" ponieważ zdjęcie zrobiła moja koleżanka (ta sama co na zdjęciu u fryzjerki).
Cytat: | a z Tatianą przestań bo jeszcze w tryby zarobię |
maziek, uśmiałam się chińska opowiastka też fajna
Mc_bad - Pią 08 Maj, 2015
Tutejszyn, wydaje mi się, że zmarnowałeś czas pracując nad tym zdjęciem. Przykro mi, ale nie chciałabym być sfotografowana i przedstawiona w ten sposób.
ninja_bunny - Pią 08 Maj, 2015
Imprezowo <3
43.
44.
43 i 44 nadaja się do albumu dokumentującego szaleństwa z koleżankami, ale nic więcej. Ninja, nie zaniżaj poziomu i nie dawaj facetom powodów do szydzenia z fotografek.
komor - Pią 08 Maj, 2015
Mc_bad napisał/a: | Tutejszyn, wydaje mi się, że zmarnowałeś czas pracując nad tym zdjęciem. Przykro mi, ale nie chciałabym być sfotografowana i przedstawiona w ten sposób. |
Oceniasz tę część związaną z samym zdjęciem czy obróbką? Mnie tam się obróbka podoba, co najmniej w tym sensie, że sam bym tak na pewno nie umiał.
ninja_bunny - Pią 08 Maj, 2015
Mc_bad, a co nie pasuje Ci w tych zdjęciach? Co złego w dokumentowaniu miłego babskiego wieczoru?
T.B. - Pią 08 Maj, 2015
Mc_bad napisał/a: | Tutejszyn, wydaje mi się, że zmarnowałeś czas pracując nad tym zdjęciem. Przykro mi, ale nie chciałabym być sfotografowana i przedstawiona w ten sposób. |
A jeśli zapytam dlaczego, to odpowiesz, czy będziesz filozofować jak w.?
komor - Pią 08 Maj, 2015
ninja_bunny, to są przyzwoite dokumentacyjne zdjęcia, ale nie bardzo mają się do niniejszego wątku FOTOGRAFIA LUDZI, w którym staramy się prezentować prace wymagające większej pracy i przygotowań.
ninja_bunny, złego nic, ale po co się chwalić i zdradzać to, co dzieje się na babskich wieczorach?
komor, czas najwyższy zacząć się uczyć, a nie przyklaskiwać osobom, które w rzeczywistości niewiele potrafią. Skupianie sie na dorabianiu lustrzanego odbicia to nie szczyt obróbki. Odbicia graniczące z przepałem na twarzy modelki, odległość od tła, dobór ogniskowych, sztuczna poza modelki to tylko niektóre błędy.
T.B., jesteś takim specjalistą, czy takim laikiem?
Wojmistrz - Pią 08 Maj, 2015
ninja_bunny, w obu przyciąłbym trochę po lewej.
T.B. - Pią 08 Maj, 2015
Widzę, że filozofowanie jest zaraźliwe.
(To do Mc_bad.)
ninja_bunny
Trzy minuty roboty i mnie podoba się bardziej.
(Gdyby ktoś nie rozumiał: nikomu innemu nie musi się podobać wcale.)
witkot - Pią 08 Maj, 2015
T.B. napisał/a: | Mc_bad napisał/a: | Tutejszyn, wydaje mi się, że zmarnowałeś czas pracując nad tym zdjęciem. Przykro mi, ale nie chciałabym być sfotografowana i przedstawiona w ten sposób. |
A jeśli zapytam dlaczego, to odpowiesz, czy będziesz filozofować jak w.? |
Myślałem że skończyłeś
T.B., to, że się nie udzielałam się w dyskusjach, wcale nie znaczy, że nie obserwowałam tego, co się tutaj dzieje. Powiem to delikatnie: lepiej, żebyś nie dotykał cudzych zdjęć, bo robisz autorce krzywdę. Może nikt, w zalewie ogólnie panującego tutaj TWA, nie ma odwagi tego powiedzieć, ale ja, jako niepowiązana z nikim i z niczym, a obserwująca, mogę to zrobić, więc powiem: nie masz wystarczającej wiedzy, ani wyczucia, aby oceniać jakiekolwiek zdjęcie i na temat jakiegokolwiek dyskutować.
Gdy się tutaj rejestrowałam jakiś czas temu, było inaczej. Dyskusje, jeśli nawet były ostre, przynajmniej bywały konstruktywne. A teraz? Nie ma tego. Przaśno - wiejski klimat i nic więcej.
Oczywiście z kilkoma wyjątkami, które chętnie oglądam i podziwiam, ale to bardzo rzadkie perełki.
mozer - Pią 08 Maj, 2015
Dla Teba każda krytyczna wypowiedź na forum to filozofowanie.
T.B., weź się przenieś do jakiegoś mniej wymagającego intelektualnie kółka. Może zaczniesz szydełkować, haftować lub pielić grządki?
Wojmistrz - Pią 08 Maj, 2015
Ludzie, czy możemy tu krytykować zdjęcia, a nie innych użytkowników? Dziękuję.
cybertoman - Sob 09 Maj, 2015
Mc_bad napisał/a: | nie zaniżaj poziomu i nie dawaj facetom powodów | Forum do tej pory nie bylo miejscem walk w tej wojnie i niech tak zostanie.
ninja_bunny - Sro 13 Maj, 2015
Dziękuję za uwagi i komentarze. Kolejna próba portretowa. Tym razem z majówki nad morzem. Byłam z koleżanką w Kątach Rybackich i namówiłyśmy tego chłopaka do pozowania
45.
Tutejszyn - Sro 13 Maj, 2015
ninja_bunny, miałyście ze sobą blendę? Być może źle rozszyfrowuję światło, ale słońce jest po prawej, a twarz po drugiej stronie jest (dziwnie) doświetlona. Moim zdaniem trochę za bardzo.. Ale ogólnie jest OK.
Arkowal - Pią 15 Maj, 2015
46.
47.
48.
ninja_bunny - Pią 15 Maj, 2015
Tutejszyn, sporo gmerałam przy tym zdjęciu żeby uzyskać taki efekt. Stwierdziłam, że zainwestuję w obróbkę co de facto mi sugerowałeś. Liczyłam na więcej komentarzy, no ale trudno.
maziek - Pią 15 Maj, 2015
Przecież tu prawie sami faceci siedzą .
mozer - Pią 15 Maj, 2015
maziek, i co w związku z tym?
Mozer, a Ty UFO ?
mozer - Pią 15 Maj, 2015
maziek, nadal nie rozumiem jaki to co piszesz ma związek z podaniem uwag do zdjęcia portretowego...
Jak Ci wytłumaczę żart to już na pewno nie będzie śmieszny.
mozer - Pią 15 Maj, 2015
maziek, i tak nie jest śmieszny
maziek - Sob 16 Maj, 2015
Subiektywnie masz rację . Przewidując co napiszesz, napisałem "na pewno", bo gdyby był dla Ciebie śmieszny, to byś się nie pytał - bo przecież obiektywnie wiem, że nie chciałeś się mnie tak zwyczajnie czepić .
A teraz napisze coś o samym zdjęciu, żeby moderator mnie nie wykasował - i przyjmę nawet Twój punkt widzenia (co nie znaczy, że dojdę to takich samych wniosków).
IMO zdjęcia w naturalnym otoczeniu w bezpośrednim świetle słonecznym bardzo cierpią, jeśli zabiegi doświetlające są widoczne, bo od razu wiadomo, że jest jakieś "oszustwo". Światłocień na prawej ręce i na lewym obojczyku (ostre słońce) zupełnie nie odpowiada temu, co dzieje się na twarzy. Do tego niebo zniknęło w obróbce - w efekcie wygląda jakby zdjęcie składało się z trzech kawałków - faceta do szyi, faceta od szyi i tła na ścianie. Model bardzo przystojny .
T.B. - Sob 16 Maj, 2015
Jeszcze nikt nie napisał, że leci w lewo
Horyzont - bo chłopak w prawo, jak się wyprostuje horyzont.
serko - Pią 29 Maj, 2015
49.
lcf - Nie 07 Cze, 2015
50.
T.B. - Nie 07 Cze, 2015
Na smutno?
FotoVideo - Wto 09 Cze, 2015
51
Usjwo - Czw 11 Cze, 2015
51 - jakbys jeszcze pokazal co ja przestraszylo to moze byloby ciekawe
bassotronic - Czw 11 Cze, 2015
Usjwo napisał/a: | 51 - jakbys jeszcze pokazal co ja przestraszylo to moze byloby ciekawe |
Padłem
komor - Czw 11 Cze, 2015
Wizualizuję sobie pana rozchylającego poły płaszcza. Ta dziewczynka nie wygląda na przerażoną, jej minę opisałbym bardziej jako: seriously?
multics - Czw 11 Cze, 2015
50 i 51, inni autorzy ale fajna historyjka
_13_jacek - Nie 14 Cze, 2015
24 koła czyli, wyginam śmiało ciało + bonus: słoneczko
52.
53.
54.
cobalt - Wto 16 Cze, 2015
Spokojnie można było wstawić do działu portret.
Sporo tego drzewka, trochę mnie to przytłacza.
Nie będę Ci grzebał w fotach dlatego wstawiam link jak ja to widzę: http://vlep.pl/k2evc5.jpg
Możne lekkie "ocieplenie" kolorków też by się przydało.
Ale to tylko moje nic nie znaczące zdanie .
goornik - Pon 06 Lip, 2015
To ja wrzucę dwie "gorące" fotki z krakowskiego rynku
FotoTomek - Wto 07 Lip, 2015
goornik napisał/a: | To ja wrzucę dwie "gorące" fotki z krakowskiego rynku |
To drugie fajnie wyszło. Niezły efekt.
PS. Nie numerujemy już fotek?
Rafix84 - Sro 08 Lip, 2015
Moje dwa skarby:
57.
Tutejszyn - Sro 08 Lip, 2015
Rafix84, myślę, że zdjęcia powinny być uniwersalne, takie które oglądane gdziekolwiek i przez kogokolwiek, będą oceniane poprzez swoje cechy, a nie przez pryzmat tego, jak bardzo lubimy fotografowane osoby. Oczywiście zdjęcia ukochanych osób mogą być uniwersalne, jednak spacerowe pstryki powinny pozostać w rodzinnym albumie.
Rafix84 - Czw 09 Lip, 2015
Ok, dzięki za postawienie do pionu;)
bassotronic - Czw 09 Lip, 2015
Tutejszyn, bardzo dobra odpowiedź, lepiej bym tego nie ujął
lcf - Sob 11 Lip, 2015
58.
Tutejszyn - Nie 12 Lip, 2015
58 - Nie podoba mi się zastosowana obróbka. Wysoki klucz, to raczej do gładziutkiej buziuchny. Jeśli człowiek ma rysy bardziej zdecydowane, lepiej użyć innych technik.
komor - Nie 12 Lip, 2015
A mnie się podoba. Są kultury, w których na pogrzebach się nie płacze, tylko na wesoło wspomina zmarłego. Są kultury, w których ludzie nie wstydzą się swoich zmarszczek. Popracowałbym tylko trochę nad zębami (ciut, ciut). No i format do samodzielnej prezentacji zdjęcia mi się nie podoba. Taki pasek ewentualnie pasuje gdzieś w konkretnym layoucie, ale nie jako samodzielne dzieło.
lcf - Nie 12 Lip, 2015
Tutejszyn Mi się akurat bardzo podobają wyraziste twarze, a wysoki klucz pasował mi do pozytywnego nastroju.
komor Odnośnie obróbki zdjęć to akurat dosyć zasadniczy jestem - kadrowanie i obróbka na poziomie całego kadru (krzywe, itp.) jak najbardziej OK, ale poprawiania rzeczywistości w fotografii po prostu nie uznaję.
Co do formatu, to w ramach zabawy z różnymi proporcjami stwierdziłem, że ciasnym poziomym portretom kinowe proporcje 21:9 całkiem fajny klimat nadają, więc ostatnio dosyć chętnie używam .
dcs - Nie 12 Lip, 2015
"An ideal format for filming the life of a dachshund!" Billy Wilder
“CinemaScope is fine for snakes and coffins, but not for people.” Fritz Lang
https://vimeo.com/21819056
lcf - Nie 12 Lip, 2015
dcs Nie mówię przecież, że to uniwersalne proporcje najlepsze do każdego kadru - bo i w kwadracie niektóre ujęcia bardzo dobrze wychodzą, a niektórzy wprost niczego innego poza 1:1 nie uznają . U mnie różnie bywa, nie ograniczam się do jednego formatu - ostatnio mam lekką fazę na 21:9, ale z innych formatów też korzystam, zależy od zdjęcia.
dcs - Nie 12 Lip, 2015
Przecież żartuję -wystarczy spojrzeć na avatara.
(choć cytaty są prawdziwe)
lunislava - Pon 13 Lip, 2015
Nieśmiało pozwolę sobie wkleić i poprosić o komentarze
59.
Rafix84 - Pon 13 Lip, 2015
Podoba mi się tylko jedno mi nie pasuje. Posąg zasłania twarz modelki, od razu odciąga to uwagę.
Tutejszyn - Wto 14 Lip, 2015
59 bardzo OK. Trochę za dużo światła na twarzy i jest trochę płasko, ale fotografia mi się podoba.
lunislava - Czw 16 Lip, 2015
Bardzo dziękuję za opinię
Rafix84 napisał/a: | Posąg zasłania twarz modelki, od razu odciąga to uwagę. | - taaak, też mi to trochę przeszkadza, niestety jeszcze nie wszystko ogarniam na bieżąco.
lcf - Czw 23 Lip, 2015
60.
dcs - Czw 23 Lip, 2015
Nocticron?
lcf - Czw 23 Lip, 2015
dcs Yup . Jeszcze się oswajam, ale zabawka mi się spodobała .
Dochuu - Pon 27 Lip, 2015
a co mi tam
61.
Tutejszyn - Pon 27 Lip, 2015
61, no i bardzo fajnie. Jest zwiewnie, bajkowo, odważnie i z poświęceniem. Pełna profeska
maziek - Pon 27 Lip, 2015
Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać ...
dcs - Pon 27 Lip, 2015
Nasze zdjęcia » FOTOGRAFIA LUDZI 2015 » Ich Troje
Dochuu - Pon 27 Lip, 2015
Tutejszyn wielkie dzięki! To chyba moje najlepsze zdjęcie, nie spodziewałam się że wyjdzie takie spoko bo dopiero parę miesięcy bawię się w fotografa ._. Poświęcała się modelka bo musiała stać po kolana w jeziorku Ja stałam na brzegu ;p
Maziek - uprzejmie proszę nie ściągać mojego zdjęcia i nie dorabiać modelce dziwnych rzeczy na głowie...xd
maziek - Pon 27 Lip, 2015
Już nie będę .
FotoVideo - Pon 27 Lip, 2015
Przypomnial mi się tekst z filmu Miauczyk dym !!!
tsergairl - Sro 29 Lip, 2015
hej ho
a dawno nic nie dodawałem, to może troszeczke nadrobię ,
takie moje pierwsze próby w "film noir"
63
64
65
i jak?
FotoVideo - Sro 29 Lip, 2015
tsergairl, 63 i 65 jak najbardziej "film noir" bardzo Mi się podoba!
komor - Sro 29 Lip, 2015
65 fajne, 63 też, natomiast w 64 zgrzyta mi trochę zarówno światło jak i niepasująca stylizacja (w sensie: nie jest starodawnie).
Wileki dzieki za koment, ciesze sie ze sie podobuje
lcf - Sro 29 Lip, 2015
tsergairl podoba się, szczególnie 63 .
A jak już przy czarno-białych jesteśmy, to lecimy dalej - 66:
i 67:
dzieki
co do to 67 - cos tu chyba nie poszlo tak jak mialo , skóra chlopca jakas dziwna sie zrobila
w czym to obrabiane bylo ?
lcf - Sro 29 Lip, 2015
tsergairl Z Capture One Pro 8 korzystam. Co do skóry, to wszelkie przebarwienia przy podbijaniu kontrastu się zawsze uwypuklają - a że nie uznaję wygładzania skóry, dorabiania łokci i innych rodzajów fotomanipulacji, to tak zostało. Jak chcesz zerknąć na RAWa, to podrzucam tutaj: P7281542.ORF.
spoko spoko ,
wlasnie zrucilem i patrzalem jak to idzie w silever effex, sprawa podobna, troszke da sie zdjac ciemnych miejsc na buzi , uciekajac z kanalu czerwonego na strone żółtego , i delikatnie zdejmujac strukture zdjecia w midtonach
nie no tak sobie gdybam , bo natrafia sie na rozych modeli i trza wiedziec zawsze jak ich czasami wypichcic bez uzywania PSa tak dla swojego treningu
dzieki
maziek - Sro 29 Lip, 2015
A mi 64 bardzo leży, najbardziej z tych trzech, od razu widzę Humphreya Bogarta z fajką poza kadrem .
hahahaha
a wiesz ile razy Bogart mi sie przeiwnął po monitorze jak studiowalem oswietlenie do takich zdjec
Dzieki za koment
Q'bot - Czw 30 Lip, 2015
68.
cybertoman - Czw 30 Lip, 2015
tsergairl napisał/a: | i jak? | i eksperymenty ze swiatlem fajne. 65 wygrywa kompozycja kadru, pozostale sa pod tym wzgledem niezdecydowane.
lunislava - Sob 08 Sie, 2015
69.
Tutejszyn - Sob 08 Sie, 2015
lunislava, Zdjęcie fajne i trochę niefajne. Poległaś przy świetle (zbyt blisko, zbyt twardo) i przy makijażu (buzia się błyszczy).
monkowy_dziadek - Nie 09 Sie, 2015
Tutejszyn napisał/a: | Poległaś przy świetle (zbyt blisko, zbyt twardo) | i za nisko
lunislava - Nie 09 Sie, 2015
monkowy_dziadek napisał/a: | Tutejszyn napisał/a: | Poległaś przy świetle (zbyt blisko, zbyt twardo) | i za nisko |
dziękuje za wskazówki, w moim przypadku światło to ciągle jeszcze kwestia przypadku, niestety.
Zachęcona tym, ze nikt mi jeszcze nie każe poszukać sobie innego hobby wstawiam kolejne
70.
moronica - Wto 08 Wrz, 2015
71
72
73
74
Dochuu - Sro 09 Wrz, 2015
75.
jakość ujemna, ale zdjęcie prosto z fejsbuka xd niestety za każdym razem kiedy próbuję wstawić zdjęcie ( już sporo zmniejszone ) przez tinypic to i tak rozwala całe forum, takie jest ogromne :v
maziek - Sro 09 Wrz, 2015
Nie chcę Cię urazić, ale kompozycja zdjęcia, kadrowanie i cała reszta też jest z fejsbuka.
co do kompozycji i kadrowania nie będę się kłócić bo zdjęcia robię od paru miesięcy dopiero i wiem że mogę mieć braki, chociaż wg mnie nie popełniłam tutaj żadnych kardynalnych błędów
za to chętnie posłucham co masz do powiedzenia w kwestii " cała reszta " ?
maziek - Sro 09 Wrz, 2015
Wiedziałem, że za to drogo zapłacę . Reszta - wszystko - mam na myśli, że ogólnie zdjęcie wygląda na przypadkowo zdjęte smartfonem. Ja już nawet nie wspomnę, że tak drogi mym oczom biust przycięty... Jak można?!
drogo zapłacę? po to jest forum żeby wstawiać zdjęcia i komentować, a ja się dopiero uczę więc chętnie posłucham konstruktywnej krytyki
ale powiedz dokładniej co sprawia że zdjęcie wygląda jak robione komórką? fajnie by było gdyby komórki robiły foty z filtrami z fotoszopa i automatycznie wygładzały buzię, usuwały włosy z twarzy i poprawiały makijaż
T.B. - Sro 09 Wrz, 2015
Ciekawe - ja do usuwania włosów z twarzy nie używam fotoszopa.
ja wolę w fotoszopie ale w np gimpie też szybko idzie. co kto lubi co komu wygodniej : = )
T.B. - Sro 09 Wrz, 2015
Ja wolę maszynkę Gillette
ahahaha xD chodziło o takie wychodzące włoski z peruk to jest prawdziwa masakra niestety ;p mam nadzieje ze moje modelki nie musza używać golarek : o
cybertoman - Sro 09 Wrz, 2015
Czarny prostokąt bardzo wciąga i w sumie nie dotarłem do sedna tego zdjęcia.
Tu jestem w domu i tu zostaje.
No i nie zaprosiłaś na wystawę...
moronica - Czw 10 Wrz, 2015
cybertoman, to fajnie bo wlasnie prostokat mnie sklonil do wykonania tego zdjecia no i to, ze gorna partia wyglada na pierwszy rzut oka na cos innego niz w rzeczywistosci
wystawa nadal trwa, mozesz wpasc
dcs - Pon 28 Wrz, 2015
https://www.google.pl/sea...q=Araki+bondage
|
|