forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA ZWIERZĄT 2015

Wujek_Pstrykacz - Czw 01 Sty, 2015
Temat postu: FOTOGRAFIA ZWIERZĄT 2015
Zapraszam.
Sabathovka - Czw 08 Sty, 2015

Witam :)
Nie zauważyłam tu "wątku powitalnego", więc przywitam się tu ;)
Jestem na samiutkim początku drogi i przygody z fotografowaniem. Oczywiście zdjęć w życiu zrobiłam mnóstwo, ale zazwyczaj pstrykałam bez zastanowienia, a jeśli jakieś zdjęcie wyszło mi fajnie, było to raczej kwestią przypadku... Niemniej jednak kilka razy spotkałam się z opinią, że "mam oko". Postanowiłam więc spróbować swoich sił, co nie zmienia faktu, że na dzień dzisiejszy jestem zieloniutka jak euglena ;) Wertuję więc internet próbując ogarnąć wszystkie parametry...
Od wczoraj jestem posiadaczką Canona 500d z KITowym obiektywem. Od dziś rozpoczęłam pierwsze testy na zwierzętach ;) Zwierzęta bowiem będą moimi głównymi modelami. Głównie psy, koty, konie. W przyszłości mam nadzieję, uzbrojona w lepszy sprzęt, wybrać się na "polowanie" z aparatem.
Jeeeeju, gaduła ze mnie, wybaczcie.
Poniżej efekty pierwszych "szotów". W przypadkowym świetle i miejscu - tam gdzie kota złapałam. Na razie przede wszystkim oswajam się z aparatem i próbuję różne ustawienia. Pierwsze zdjęcie - żywcem z aparatu, drugie - po zabawie w Photoshopie.
Jeśli ktoś miałby ochotę - chętnie wysłucham konstruktywnych opinii - przyjmuję wszystko na klatę z pokorą ;)

1.

2.

mozer - Czw 08 Sty, 2015

Sabathovka napisał/a:
Nie zauważyłam tu "wątku powitalnego", więc przywitam się tu ;)

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=33

Witaj ;)

Co do zdjęcia - przydałoby się wrzucać trochę większe fotki, bo na takich mało ciężko je oceniać od strony technicznej.
Unikałbym ciasnego kadrowania elementów - jak tutaj zrobiłaś z prawym uchem - i zostawiłbym ciut więcej miejsca z lewej. Te ucięte ucho i drugie ciasno skadrowane mnie rażą, ale ogólnie nie jest źle :)

Z obróbką imho też w dobrym kierunku poszłaś, ale chyba trochę prześwietlił się obszar po lewej stronie od nosa, a obróbka to podkreśliła, bo powstał tam taki biały placek.

Wojmistrz - Czw 08 Sty, 2015

Zdaje się, że 2 to raczej 1b :) gdzie użycie zabawek PS czy innego programu, dało jak dla mnie gorszy efekt od oryginału. :razz:
Sabathovka - Czw 08 Sty, 2015

Cytat:
Co do zdjęcia - przydałoby się wrzucać trochę większe fotki, bo na takich mało ciężko je oceniać od strony technicznej.

Zanim sie zorientowałam, że można dodawać załączniki, załadowałam zdjęcia przez fotosika :)

Cytat:
Unikałbym ciasnego kadrowania elementów - jak tutaj zrobiłaś z prawym uchem - i zostawiłbym ciut więcej miejsca z lewej. Te ucięte ucho i drugie ciasno skadrowane mnie rażą, ale ogólnie nie jest źle :)

Dziękuję za uwagi :) Spodziewałam się właśnie takich ;) mój kot ma pasjami przeze mnie cięte uszy, niestety, choć wiem, że nie przemawia to na korzyść zdjęcia. Jestem jednak fanatyczką kocich oczu, wyrazu pyszczka i te uszy jakoś tak jako najmniej znaczące uciekają mi z kadru ;) Postaram się jednak na przyszłość nie okaleczać fotografowanych zwierzaków ;)

Cytat:
Z obróbką imho też w dobrym kierunku poszłaś, ale chyba trochę prześwietlił się obszar po lewej stronie od nosa, a obróbka to podkreśliła, bo powstał tam taki biały placek.

Photoshopa również się dopiero uczę i choć w swojej pracy wykorzystuję go od dawna (jestem operatorem DTP), to do obróbki własnych zdjęć zaczęłam używać go niedawno. I generalnie to wyważenie bieli sprawia mi największy problem, zawsze gdzieś "przepalę". A problem jest duży, bo mam dużego, białego psa. Inna sprawa, ze do tej pory robiłam zdjęcia telefonem komórkowym, wiec i ciężko było o rewelacyjną jakość zdjęcia. wychodziło to mniej więcej z takim skutkiem (po obróbce w PS):
3.

4.

5.

(przepraszam, że z napisami, ale były przygotowane na inne potrzeby :) )

Cytat:
Zdaje się, że 2 to raczej 1b :) gdzie użycie zabawek PS czy innego programu, dało jak dla mnie gorszy efekt od oryginału.

Ogólnie użycie programów do obróbki zdjęć, z tego co się zorientowałam, ma tyle samo przeciwników, co zwolenników. Jedni uważają, że o prawdziwej wartości fotografii stanowi "surowiec", czyli niczym nie tknięte zdjęcie, ewentualnie drobne korekty, dla drugich - zdjęcie to przede wszystkim baza pod stworzenie zupełnie nowego obrazu. Ja bawić się zdjęciami uwielbiam, jestem samoukiem i odkrywanie funkcji tego programu daje mi mnóstwo frajdy :) I jeśli ze zwykłej trawy uda mi się zrobić wrzosowisko, to nie mam obiekcji pt, że "przecież tak to nie wyglądało w naturze" ;) Ogólnie wg mnie obróbka jest w znacznej mierze kwestią gustu - zarówno sam fakt obrabiania zdjęcia jak i kierunek tej obróbki :)

załączam raz jeszcze dwa pierwsze zdjęcia... yyy, tzn jedno zdjęcie w dwóch "odsłonach" :) Pierwszego postu już nie mogłam edytować.

mozer - Czw 08 Sty, 2015

Sabathovka napisał/a:
Postaram się jednak na przyszłość nie okaleczać fotografowanych zwierzaków

Ogólnie w cięciu uszów nie ma nic złego, tylko trzeba robić to zdecydowanie, żeby nie wyglądało przypadkowo :)

degol - Sob 10 Sty, 2015

Spotkane na szlaku z dość dużej odległości ( wrzesień - Tatry ).

zdjecie nr. 6
W sumie były 4 niedźwiedzie, 1 dorosły i 3-ka młodych.
Na fotce nie widać wszystkich niedźwiadków, gdyż jeden z młodych "zabunkrowało" się ;) .
Foto wyk. o zmroku.
Ogniskowa 200, f/2,8, czas 1/160s, iso 1250, łapa potrafi już trząść obrazem przy takiej ogniskowej, a monopada ze sobą nie miałem.
Foto z odległości około 100 m, może ciut więcej.
Późniejszy crop.
Dzień wcześniej, również w tej okolicy, choć zdecydowanie już pod Giewontem stanął przede mną, w odległości kilku metrów niedźwiadek, zanim wyjąłem aparat, On wskoczył w kosodrzewinę i tyle z naszego spotkania.

foto nr. 7
Kozice, sztuk 7.
Między Kopą K., a Giewontem.
Foto z dolnej cz. szlaku.
Wykonane na ogniskowej 200mm, z ustawieniem w puszcze opcji Dx, co dało 300mm ), do tego późniejszy mocny crop, a i tak niewiele co widać :(

arietiss - Sob 10 Sty, 2015

degol, nie wiem czy chciałbym spotkać, bo nigdy nie wiadomo jak takie spotkanie się skończy... Ale pamiątka teraz jest!
Ja dam łanię, którą latem spotkaliśmy przy Czarnym Stawie pod Rysami. Najpierw szła długo tuż przy ksówkach, a potem wskoczyła do Czarnego Stawu, opłynęła niezły kawałek, wyszła i zaszyła się w ksówce kawałek dalej.
8.

Sabathovka - Wto 13 Sty, 2015

Efekty porannego spaceru :)
Fawu - Pią 16 Sty, 2015

Sabathovka napisał/a:

Ładna seria no i model ciekawy, albinos chyba? rzadko się zdarza!
Ja mam rocznego owczarka i on+stary domek+praca=brak czasu na fcenie :sad: ale kiedyś się odrobie :wink:

Sabathovka - Pią 16 Sty, 2015

Fawu napisał/a:

Ładna seria no i model ciekawy, albinos chyba? rzadko się zdarza!

Dziękuję ;)
Nie, to nie albinos :) To Biały Owczarek Szwajcarski :) Wywodzą się od ONków, w których miotach rodziły się także białe szczenięta. Początkowo hodowcy pozbywali się ich biorąc za albinosy właśnie. Gdy ONki trafiły na kontynent amerykański, tam hodowcy pozostawiali białe szczenięta przy życiu. Gdy białe ONki trafiły na powrót do Europy, Szwajcarzy wywalczyli uznanie ich za odrębną rasę. W Stanach i Kanadzie są nadal wersją kolorystyczną ONka :)

AgaS - Pią 16 Sty, 2015

Fawu, stare psy też potrafią być bardzo wdzięcznym obiektem do zdjęć ;)
szwajcary fajne są, chociaż ja mam słabość do belgów ;) Sabathovka, zwróć uwagę na ustawianie ostrości, generalnie przy portretach - oko (albo jego okolice ;D ), tutaj masz z reguły tą ostrość gdzieś na kryzie :)

Fawu - Pią 16 Sty, 2015

Cytat:

Fawu, stare psy też potrafią być bardzo wdzięcznym obiektem do zdjęć ;)

Przecież nie napisałem,że nie są :roll:
Sabathovka napisał/a:
Dziękuję ;)
Nie, to nie albinos :) To Biały Owczarek Szwajcarski :)

Dzięki za info. Tak czy siak ładne psisko :smile:

AgaS - Sob 17 Sty, 2015

Fawu, ale ja tylko stwierdzam fakt nic więcej ;)
infocyk - Sob 17 Sty, 2015

14. Kot, taki sylwestrowy.

Kriksos - Nie 18 Sty, 2015

Witam.
To może i ja pokaże swojego psa na spacerze.
Pozdrawiam

S. Kawka - Pon 19 Sty, 2015

16. - Ciapulek

17.

_13_jacek - Sob 24 Sty, 2015

4,7,12 - bardzo mi się podoba.

18. zdaje się że, widziałem kotecka

isfolket - Wto 27 Sty, 2015

18. Bardzo mi się podoba, jedyne co, to brakuje mi ostrości na uszach. Ale ogólnie na plus. :)

To i ja się odważę. Zawsze mam problem z wyborem, które rzucić na pierwszy ogień. Padło na to, ponieważ zyskało najlepszy odbiór na 500px i na paru grupach facebookowych.

19.

degol - Wto 27 Sty, 2015

isfolket, 19, za mało podłoża, koń z jeźdźcem" za blisko prawego brzega kadru ...
isfolket - Sro 28 Sty, 2015

A tak, zdaję sobie z tego sprawę. Tłumaczyć się nie będę, bo to nie o to chodzi, no ale czasami inaczej się nie da. Ale doskonale o tym wiem i mi też brakuje podłoża. ;)
Wojmistrz - Sro 28 Sty, 2015

Zasadniczo 19 mi się podoba, dość ciekawa fotka i nie przeszkadza mi te mało podłoża :) za to nie podoba mi się dziwnie wyglądająca, nienaturalna nieostrość za koniem w dolnym prawym rogu i ta krecha pewnie po samolocie w prawym górnym.

Z usuwaniem mam jeszcze trochę problemów, jak się poduczę będę poprawiać. Co do krechy, dopiero teraz ją zauważyłam - dzięki!
degol - Sro 28 Sty, 2015

Czy czasem stemplem po ogonie nie pojechałaś ? Nienaturalnie się prezentuje.

Faktycznie pojechałam. No nic, podziałam z usuwaniem od nowa. Tymczasem wstawiam kota.

20.

Roy_v_beck - Sro 28 Sty, 2015

20. Ciut za miękkie się wydaje, ostrość jest na nosie, a nie na oczach, ale bardzo ładnie zapozował kiciak. Uchwycony wzruszająco.

Robione Heliosem 44m, w końcu się padalce przyzwyczaiły do mnie i przestały uciekać.

21.

S. Kawka - Pon 02 Lut, 2015

22.

Sabathovka - Pon 02 Lut, 2015

23
bassotronic - Pon 02 Lut, 2015

23. Super się patrzy ! Gratulacje.
dcs - Pon 02 Lut, 2015

Sabathovka, przginasz z reklamą swojej hodowli/bloga.
Sunders - Pon 02 Lut, 2015

Sabathovka, z poziomem też trochę przeginasz :smile:

dcs napisał/a:
Sabathovka, przginasz z reklamą swojej hodowli/bloga.

??????????????? Jakiej hodowli??? Jakiego bloga??? Jaka reklama??? Nic nie wiem, ale zaraz mnie ktoś na pewno uświadomi :P

Sunders napisał/a:
Sabathovka, z poziomem też trochę przeginasz

???

Sunders - Pon 02 Lut, 2015

Sabathovka napisał/a:

Sunders napisał/a:
Sabathovka, z poziomem też trochę przeginasz

???

Wobec zapytań wyjaśniam: twoje zdjęcie nr 23 bardzo mi się podoba i IMO podnosi poziom tego działu :mrgreen:

Sunders napisał/a:

Wobec zapytań wyjaśniam: twoje zdjęcie nr 23 bardzo mi się podoba i IMO podnosi poziom tego działu :mrgreen:

Uffff, bo już sie przestraszyłam, że zupełnie na odwrót :P Dziękuję bardzo ;)

dcs - Pon 02 Lut, 2015

Sabathovka, http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#476889 -czemu te napisy służą -znowu przypadkowo?

http://bregobbs.weebly.com/

dcs napisał/a:
Sabathovka, http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#476889 -czemu te napisy służą -znowu przypadkowo?

http://bregobbs.weebly.com/

Ooo, nawet stronę wygrzebałeś :P
Napisy służą temu, że nieopisane zdjęcia znajduję potem w różnych dziwnych miejscach, np. jako ilustrujące ogłoszenia o wyimaginowanych reproduktorach albo "reproduktorach" bezpapierowych, tudzież na blogach, stronach wirtualnych hodowli, na ogół podbierane przez małolaty. Ale nie tylko. Zdjęć tak opisanych raczej nie wykorzystują, bo już nie są anonimowe. Tyle w kwestii wyjaśnień czemu mają służyć. Rozumiem, że forum tego zabrania a ja nie doczytałam regulaminu... (?). Bo w innym przypadku trochę mi ciężko zrozumieć takie święte oburzenie.

Dla uściślenia - nie prowadzę hodowli. Mój pies był reproduktorem. Ale ma już prawie 9 lat, jest na "emeryturze" i nie potrzebuję go reklamować :P

Preskaler - Wto 03 Lut, 2015

24.

kwscore - Sro 04 Lut, 2015

25.

kufel - Sro 04 Lut, 2015

25 udane. high key pewnie celowe , ale nie wiem czy bym nie zdjał tego przepału z kota.
komor - Sro 04 Lut, 2015

Sabathovka, co do zasady (patrz regulamin) nie akceptujemy reklamowania przedsięwzięć komercyjnych, czy stron WWW/blogów które mają znamiona komercyjności. Ponieważ na swoich zdjęciach nie dałaś explicite żadnego adresu strony lub nazwy silnie sugerującej nazwę firmy, to uznałem, że nie jest to reklama.
dcs, podając konkretny adres WWW w zasadzie „skomercjalizowałeś” to zdjęcie, niezgodnie z intencją regulaminu (i pewnie z Twoją intencją). :wink:

A fotka fajna, bardzo mi się podoba.

Sabathovka - Sro 04 Lut, 2015

komor napisał/a:
Sabathovka, co do zasady (patrz regulamin) nie akceptujemy reklamowania przedsięwzięć komercyjnych, czy stron WWW/blogów które mają znamiona komercyjności. Ponieważ na swoich zdjęciach nie dałaś explicite żadnego adresu strony lub nazwy silnie sugerującej nazwę firmy, to uznałem, że nie jest to reklama.

Bo NIE JEST - wyjaśnienia co do napisu na zdjęciu - w poprzednim poście. Nie prowadzę żadnej działalności komercyjnej związanej z moim psem ;)

T.B. - Sro 04 Lut, 2015

Nie obraź się Sabathovka, bo piszę to w dobrej wierze.

Napisy na zdjęciu byłyby uzasadnione, gdybyś na przykład chciała pokazać przygotowaną przez Ciebie okładką czasopisma, albo coś w tym rodzaju. Zwykłe zdjęcie do galerii napis tylko szpeci. Spróbuj sobie wyobrazić, czy zdjęcie z napisem ktokolwiek przyjąłby Ci na wystawę. No a podpis na zdjęciu, to już jest obciach. Dlaczego? Bo fotografowie zdjęć na zdjęciach nie podpisują. Chyba, że ktoś poprosi o autograf. W sieci można znaleźć zdjęcia naprawdę wielkich fotografów i sobie je na przykład "ukraść" - i one nie są podpisane.

dcs - Sro 04 Lut, 2015

Rozumiem podpis: nickiem, inicjałami, nazwiskiem
ale twego sześciowyrazowego podpisu już nie.
Szczególnie że pisałaś:
Sabathovka napisał/a:
(jestem operatorem DTP)
(przepraszam, że z napisami, ale były przygotowane na inne potrzeby  ) 

Czekam na zdania złożone w podpisach albo od razu poematy.

komor - Czw 05 Lut, 2015

I pomyśleć, że moja żona ciągle mnie gwałci, żebym dawał napisy na zdjęcia jej jedzenia na bloga… Na razie się bronię, ale napisy na zdjęciach to dość powszechna praktyka w blogosferze. T.B., tempus fugit.
T.B. - Czw 05 Lut, 2015

Blog jedzeniowy, modowy itp. - jest bliższy czasopismom kulinarnym, modowym itp. niż galeriom. Tutaj mamy galerię zdjęć. Jeszcze raz:
- czy na wystawy fotograficzne daje się zdjęcia z napisami?

Czas ucieka, wieczność pozostaje.
Nie goń za modą, komor. Pomyśl, co po Tobie pozostanie na wieczność. Jeśli zdjęcia, niech przemawiają obrazem, a nie napisem.

dj crazy - Czw 05 Lut, 2015

Czekam na krytykę :D

26.

kwscore - Pią 06 Lut, 2015

27

Preskaler - Pią 06 Lut, 2015

Ja bym podniósł trochę kadrowanie bo cały grzbiet jest obcięty a nic nie wnosząca do zdjęcia noga od deski do prasowania jest mało efektowna. Prawa łapka jest wypalona a to nie jest tu potrzebne IMHO. Poza tym lekko bym przyciemnił całość.

dj crazy
Podoba mi się Twoje zdjęcie! To znaczy się zdjęcie psa oczywiście. :wink:

jaad75 - Pią 06 Lut, 2015

dj crazy, nastęnym razem zadbaj o światło - w tym wypadku mieszane zdecydowanie działa na niekorzyść.
dj crazy - Pią 06 Lut, 2015

Jaad na zewnątrz ciemno było, w pokoju tez w sumie... Nie wiem jak mogłem to poprawić, długie naświetlanie odpada po pies sekundy w miejscu nie usiedzi.

dj crazy, na zewnątrz nie bylo tak ciemno (widać okno w oku psa), a temeratura barwowa światła dziennego padającego z okna znacząco różni się od żarowego, którym masz oświetlone wnętrze. Długie naświetlanie różnic nie zniweluje - musisz się zdecydować na ktoreś ze śródeł światła lub mieszać takie o w marę zgodnej temperaturze barwowej (np. flash i dzienne).
Można się bawić w postprocesie, ale wymaga to trochę wprawy, a i efekty nie zawsze będą zadowalające.

dj crazy - Pią 06 Lut, 2015

Tylko flash odpada pies się boi. Dzięki za rady następnym razem będę wiedział już, żeby tak nie robić. Ale itak zawsze to światło przez okno jednak wpada no a bez oświetlenia w pokoju AF za cholerę by nie trafił. Obiektyw na 1,8 był już otwarty.

dj crazy, trzeba zasłonić okno i lepiej oświetlić pokój/psa, albo poczekać na światło dzienne.
Dżozef - Pią 06 Lut, 2015

Pies zdecydowanie wygrywa z kotem. Mimo mieszanki świateł czerń czytelna kadr poprawny a nie jak w przypadku kota gdzie chodziło chyba tylko o dresiarską głębię ostrości a reszta leży...
Sabathovka - Pon 09 Lut, 2015

28
Chantell - Pon 16 Lut, 2015

31
isfolket - Czw 19 Lut, 2015

Dawno mnie tu nie było. :)
T.B. - Czw 19 Lut, 2015

35, a 32 - niebo, a ziemia (z małej litery, gleba).

33 - ładnie się pokazał(a?), dołożyłbym sobie pięć minut pracy i zniknął te taśmy.

34 - super - nic dodać, nic ująć.

Jak mnie znowu natchnie na obróbkę to pousuwam. ;) Nie do końca rozumiem komentarza odnośnie 35 i 32, w sensie że bw nie do końca mi poszło? :)
T.B. - Czw 19 Lut, 2015

W sensie, że bw ja nie lubię. Nie po to mądrzy ludzie się trudzili z wynalezieniem fotografii kolorowej.
Zauważyłaś, że w telewizji pokazują czarno białe obrazki wtedy, gdy ktoś umarł?

dcs - Czw 19 Lut, 2015

Twój cyrk, twoje małpy [nawet nie pytam dlaczego cz-b. :wink: ].
T.B. - Czw 19 Lut, 2015

Bo w kolorze to cholerstwo było ciągle za duże (w kB) jak na awatar i forum nie chciało przyjąć. Taka małpia złośliwość.
A poza tym - to tylko awatar, emblemat, znaczek, do którego "wartości artystycznej" nie przywiązywałem żadnej wagi. Nie było w tym żadnego zamiaru - w przeciwieństwie do zamieszczenia tego samego zdjęcia w dwóch wersjach.

W takim razie rozumiem twój punkt widzenia. Ja osobiście bardzo lubię bw, według mnie nadaje innej głębi fotografii, zmusza do innego spojrzenia. Tylko mi nie zawsze wychodzi, ale lubię eksperymentować. :)
mozer - Czw 19 Lut, 2015

dcs, bo nie żyją.
dcs - Czw 19 Lut, 2015

Mój awatar tak nieartystycznie i przede wszystkim mało poważnie wygląda w porównaniu z Twoim T.B. :???:
T.B. - Czw 19 Lut, 2015

Skoro tak mówisz, to na pewno tak jest.
Sunders - Sob 21 Lut, 2015

Ping :smile:
T.B. - Sob 21 Lut, 2015

Sunders - dzięki! :cool:

36.

"Klasyka gatunku"

dcs - Nie 01 Mar, 2015

:???:
T.B. - Nie 01 Mar, 2015

Dzięki dcs :cool:

Pies z dwoma tułowiami i kot z jednym okiem.
(Kot, niestety, naprawdę.)

37.

38.

dcs - Nie 01 Mar, 2015

38.
może protezkę z guzika :???:

T.B. - Nie 01 Mar, 2015

Fotoszopem też można zoperować :smile:
douche - Pią 06 Mar, 2015

Nocny Siwy :wink: 39, 40
Wojmistrz - Sob 07 Mar, 2015

40 fajne, 39 na konisku mocno rzuca się w oczy wyciąganie w grafice.
Intimate - Pon 09 Mar, 2015

41.

bodzio239 - Sro 18 Mar, 2015
Temat postu: Psia służba.
42
infocyk - Sro 18 Mar, 2015

43. Kot.

maziek - Sro 18 Mar, 2015

Można powiedzieć, że lekko wkurzony ;) .
lcf - Wto 31 Mar, 2015

No to i ja kociaka podrzucę, bo ostatnio wpadł w odwiedziny - młody co prawda jeszcze i dosyć rozbrykany, ale kilka w miarę ostrych ujęć udało się złapać :) .

44.

45.

mozer - Wto 31 Mar, 2015

No i właśnie wielce szanowna administracjo o tym piszę.
lcf, bez urazy, ale czy 'parę ostrych fotek' wystarczy, żeby się nimi chwalić na forum bądź co bądź fotograficznym? ;)

lcf - Wto 31 Mar, 2015

mozer Nie traktuj wszystkiego tak poważnie ;P. Nie wrzucam przecież każdego ostrego ujęcia, a tylko te, które mi się spodobały, po selekcji :) . Wiem, że to nie szarżujący tygrys, ale akurat nie miałem pod ręką, mam nadzieję, że wybaczysz ;P :) .
mozer - Wto 31 Mar, 2015

lcf, ale tu nie chodzi o temat zdjęcia tylko samo zdjęcie. Wszystko można ciekawie sfocić ;)

Czepiam się tego zdjęcia, bo jest nowe, a akurat w sąsiednim wątku rozpoczęliśmy dyskusję - wcześniejsze nie są wcale lepsze... :)

lcf - Wto 31 Mar, 2015

mozer nie bądź taki Pan Doskonały :) . Zdjęcia trzeba robić, i na ile to możliwe samodzielnie robić ostrą selekcję, ale w gusta innych nie zawsze się trafi, i trzeba się z tym pogodzić. Jakbym wrzucał tylko te kadry, które uważam za naprawdę świetne, to pewnie do dzisiaj ani jednego bym nie opublikował, i niczego się nie nauczył. A chyba po to też jest to forum, żebyśmy mogli poznać opinie innych (co nie oznacza oczywiście automatycznie, że się z każdą zgadzali) i z warsztatem szli do przodu - czyż nie? :)
T.B. - Wto 31 Mar, 2015

lcf napisał/a:
nie bądź taki Pan Doskonały

Przekonanie "niektórych" osób o własnej doskonałości jest powalające.
Jest tutaj parę osób, a może nawet wiele, których zdjęcia podziwiam - ale nie są to ci, którzy robią najwięcej hałasu.

mozer - Wto 31 Mar, 2015

Czy ja gdzieś napisałem, że uważam swoje zdjęcia za wspaniałe? W ogóle chyba nie rozumiecie zagadnienia...

T.B. napisał/a:
Jest tutaj parę osób, a może nawet wiele, których zdjęcia podziwiam - ale nie są to ci, którzy robią najwięcej hałasu.

Lepiej nie mów tym osobom, że o nie chodzi, bo się na pewno cholernie ucieszą mając takiego wyrafinowanego odbiorcę :P

lcf - Wto 31 Mar, 2015

mozer jak nie rozumiemy, to pisz chłopie jaśniej ;) . Ja krytyki się nie boję, i wnioski z błędów staram się wyciągać. O ile coś uznam za błąd, oczywiście - bo różnice w gustach niestety ciężko do błędów zaliczyć. Moja żona np. nie lubi wyreżyserowanych portretów, wkurzają ją sztucznością, szczególnie studyjne - dużo bardziej woli streeta, reportażowe, czy wszelkiej maści ujęcia z życia zrobione w jakimś fajnym momencie. Czy to oznacza, że ktoś ma przestać publikować ujęcia studyjne? Oczywiście, że nie. Gusta się różniły, różnią, i różnic się będą, i tyle.

Co do kryteriów do publikacji, to mam następujące:
1. Ujęcie musi być w jakiś sposób wyjątkowe (fajny obiekt, moment lub otoczenie, najlepiej wszystko naraz).
2. Musi podobać się mi, i w miarę możliwości też żonie ;) .
3. Nie mogę mieć zastrzeżeń technicznych.

Czasem to oznacza wybranie 1 z 20 zdjęć, czasem 1 z 200, różnie bywa. Czy daje mi to jakąkolwiek gwarancję, że ktoś inny nie uzna poziomu zdjęcia za zbyt niski na publikację? Oczywiście, że nie. Ale cóż - no risk, no fun ;) .

mozer - Wto 31 Mar, 2015

lcf, wygląda na to, że zasadniczo się rozumiemy, przynajmniej teoretycznie ;)

Może nie do końca z tym 1. - bo moment i obiekt mogą być fajne, ale zdjęcie totalnie skaszanione. Właśnie m.in. chodzi mi o oddzielenie tematu od jego realizacji.

cygnus - Wto 31 Mar, 2015

Oddzielając treść od elokwentnej oprawy słownej - zdjęcia 44 i 45, jakkolwiek w słusznym rozmiarze, moim steranym oczom nie wydają się ostre.
Zdarza mi się wrzucić fotkę którą sam uznaję za niezbyt dobrą technicznie, jeśli przedstawia jakiś obiekt czy akcję warte, mimo niedoskonałości realizacji, pokazania. Ale w tym przypadku ja bym się powstrzymał z publikacją.
Icf - na Optycznych nie ma łatwego życia. Przeważnie albo dostajesz same krytyczne uwagi, albo... całkowite milczenie.

Wojmistrz - Sro 01 Kwi, 2015

Jak już przy temacie kotów...
FuzBal - Sro 01 Kwi, 2015

cygnus napisał/a:
na Optycznych nie ma łatwego życia. Przeważnie albo dostajesz same krytyczne uwagi, albo... całkowite milczenie.

To tak nie działa. Fala krytyki pojawia się w przypadku gdy ktoś po raz kolejny wrzuca gnioty (zaznaczam, że nie mówie tu o konkretnych przykładach), wszyscy wolą oglądać dobre wrzutki a w zalewie kupy wypływa irytacja. Całkowitym milczeniem pomijane są w większości te ''zwykłe'' zdjęcia, albo po prostu ''dobre'', albo ''raczej słabsze'' - bo co tam komentować? Tu poruszenie mniejsze czy większe budzi coś NAPRAWDE DOBREGO. Ale wynika to jak myśle z faktu, że wszyscy tu już widzieliśmy tony zdjeć i stajemy się wybredni :D

''Akcja'' z 45 mnie sie podoba, jakościowo takie se... :P

maziek - Sro 01 Kwi, 2015

Wielcy artyści zawsze są niezrozumiani ;) ! Ale czy świeciliby jak gwiazdy - gdyby nie podkład z plebsu?
T.B. - Sro 01 Kwi, 2015

FuzBal napisał/a:
Fala krytyki pojawia się w przypadku gdy ktoś po raz kolejny wrzuca gnioty

Coś Cię ominęło tym razem, FuzBal.
Tym razem furię mozera wywołało to, że komuś spodobało się moje zdjęcie. I ani mozer nie jest tu przypadkowy, ani powód jego furii, ani to, że na odsiecz ruszył nienietaktak, gdy ktoś zwrócił mozerowi uwagę na niestosowność jego zachowania.
Potem, to już ta dyskusja zaczęła żyć własnym życiem, a teraz zamienia się nawet w głuchy telefon, co widać na załączonym obrazku.

mozer - Sro 01 Kwi, 2015

T.B., ojp, Ty to jednak powinieneś się leczyć na nogi...
lexus - Sro 01 Kwi, 2015

T.B. napisał/a:
FuzBal napisał/a:
Fala krytyki pojawia się w przypadku gdy ktoś po raz kolejny wrzuca gnioty

Tym razem furię mozera wywołało to, że komuś spodobało się moje zdjęcie. I ani mozer nie jest tu przypadkowy, ani powód jego furii, ani to, że na odsiecz ruszył nienietaktak, gdy ktoś zwrócił mozerowi uwagę na niestosowność jego zachowania.
Potem, to już ta dyskusja zaczęła żyć własnym życiem, a teraz zamienia się nawet w głuchy telefon, co widać na załączonym obrazku.

taktak

FuzBal - Sro 01 Kwi, 2015

T.B. napisał/a:

Tym razem furię mozera wywołało to, że komuś spodobało się moje zdjęcie.

Że co? Generalnie https://www.youtube.com/watch?v=9ttyV5JuXXw ale chyba masz jakieś urojenia, ja tu żadnego przytyku w stronę Twoich zdjęć nie widziałem (przynajmniej na ostatnich 3 stronach...). Więc ocb ? :O

Borneq - Sob 04 Kwi, 2015

47
Dziki kot

infocyk - Pią 10 Kwi, 2015

48. Oswojony kot.

49. Dzika pszczoła miodna.

Wojmistrz - Pią 10 Kwi, 2015

50.

mozer - Pią 10 Kwi, 2015

No, daliście czadu chłopaki :P
monkowy_dziadek - Pią 10 Kwi, 2015

Proszę o ocenę Szanownych Forumowiczów
51.

maziek - Pią 10 Kwi, 2015

Nie możet byt - KOZI ?!!!

Nie rozumiem co dziwnego jest w zdjęciu zwykłej kozy :shock:
maziek - Pią 10 Kwi, 2015

Spoko, to był żarcik do starych dziadów na tym forum ;) a Twoje zdjęcie tej prześlicznej kozy z rzęsami jak nimfa zostało jedynie przeze mnie niecnie wykorzystane jako podbudowa :) . Był do niedawna na forum człowiek, co się kozą w podobnym ujęciu pieczętował :) .
mozer - Pią 10 Kwi, 2015

Brawo, kopiecie pod dnem w mule :P

maziek, dziękuję za wyjaśnienie.
mozer, mógłbym prosić o rozwinięcie Twojej opinii?

mozer - Pią 10 Kwi, 2015

monkowy_dziadek, moja opinia dotyczy jakości wstawionych tu ostatnich kilku zdjęć :P Nic ciekawego tu nie ma...
Preskaler - Sob 11 Kwi, 2015

Zwierzęta same w sobie są bardzo ładne więc...

Syn Garfielda? :wink:

mozer - Sob 11 Kwi, 2015

Preskaler napisał/a:
Zwierzęta same w sobie są bardzo ładne więc...

Świetnie, tyle że to jest forum o fotografii, a nie o zwierzętach :P

infocyk - Sob 11 Kwi, 2015

53.

mozer - Sob 11 Kwi, 2015

infocyk, no, wreszcie :) Fajne ujęcie!
infocyk - Nie 12 Kwi, 2015

mozer dla mnie, to zabawa, raz lepiej raz gorzej. Jak odwiedzam rodzinę to pstrykam psy i koty, a tak to do lasu i wszystko co się rusza, a głównie lata :smile:
T.B. - Nie 12 Kwi, 2015

Żabą w koty?! Ja protestuję! :mrgreen:

54.

ninja_bunny - Wto 14 Kwi, 2015

55.

mozer - Wto 14 Kwi, 2015

ninja_bunny, kampania wyborcza?
Wojmistrz - Wto 14 Kwi, 2015

mozer, to samo pomyślałem :)
maziek - Wto 14 Kwi, 2015

Proszę nie obrażać świń!
T.B. - Wto 14 Kwi, 2015

Czarno-białe to zdjęcie, bo świnki już zjedzone? :neutral:

T.B., pewnie ktoś je w końcu zjadł i popił miodowym Bushmills'em...
T.B. - Wto 14 Kwi, 2015

Żeberka w miodzie i czosnku - mniam! :mrgreen:

T.B. napisał/a:
jakie to pierwotne...
T.B. - Wto 14 Kwi, 2015

ninja_bunny napisał/a:
T.B. napisał/a:
jakie to pierwotne...
No.
Taki prostak ze mnie. Smalec, kaszankę i salceson też lubię. :???: [confused]

Raczej prawdziwy facet. Według mnie pierwotne instynkty leżą w męskiej naturze :)
T.B. - Wto 14 Kwi, 2015

ninja_bunny napisał/a:
Raczej prawdziwy facet.

O! To, to - Moja Duszko!
O! To, to! :smile:

Wojmistrz - Wto 14 Kwi, 2015

Ja tam jestem zdania, że jak ktoś nie jest gotowy zabić zwierzęcia by je zjeść, to powinien zostać wegetarianinem :P
T.B. - Wto 14 Kwi, 2015

Wtedy wszystkie małe dzieci musiałyby żywić się sałatą i rozumki by im nie urosły.
Staruszkowie też musieliby żywić się sałatą i nie umieliby zawiązać sobie sznurowadeł na kokardkę.
O kobietach to już szkoda gadać. :neutral:

Żart: "wegetarianin" w języku Indian to "za-głupi-żeby-polować".
Fakt naukowy: staruszkowie jedzący mięso dłużej są samoobsługowi, niż ci, którzy nie mogą (jeść mięsa).

maziek - Wto 14 Kwi, 2015

Prawdziwi mężczyźni nie zabijają zwierząt przed jedzeniem!
Preskaler - Sro 15 Kwi, 2015

Wy tu prawicie o żarciu a... to takie piękne blondynki są. :wink:
bassotronic - Czw 16 Kwi, 2015

Wiewiór był bardzo zainteresowany aparatem :)
Wojmistrz - Czw 16 Kwi, 2015

Fajna "baśka", u mnie tylko takie:
59.

JAndo - Nie 19 Kwi, 2015

Mój kotełę. Zdjęcie zrobione telefonem oraz obrobione w "hipsterskim" programie. Ale efekt nawet dobry :)

Przynajmniej mam dobrego modela!

kopier212 - Sro 22 Kwi, 2015

JAndo, takie zdjęcia nadają się prędzej na instagr@ma niż forum fotograficzne.
T.B. - Czw 23 Kwi, 2015

kopier212 napisał/a:

Podobnie jak Twój "łabądek", kopier212.
Spróbuj pisać takie opinie, jakie sam chciałbyś otrzymywać. Chyba, że chciałbyś właśnie takie. Na dodatek ktoś taki jak ja - nie znający Instagrama - myśli od razu, że to coś w rodzaju śmietnika. A co do tego też chyba wielu się z Tobą nie zgodzi.

Mam też nadzieję, że zrozumiałeś, że to co napisałem nie oznacza zakazu krytykowania.

Arkowal - Czw 23 Kwi, 2015

62.

maziek - Czw 23 Kwi, 2015

A masz takie ze słońcem schowanym za zadem?
Wojmistrz - Czw 23 Kwi, 2015

Arkowal, całkiem ładnie :)

Wojmistrz napisał/a:
Arkowal, całkiem ładnie :)

Dzięki:-)

[ Dodano: Czw 23 Kwi, 2015 11:08 ]
maziek napisał/a:
A masz takie ze słońcem schowanym za zadem?

maziek zrobiłem tam około 20 fotek,ale żeby słońce było schowane za zadem niestety,ale nie mam :cry:

Fawu - Czw 23 Kwi, 2015

Arkowal napisał/a:
62.

Pięknie wyszło!

Fawu napisał/a:
Arkowal napisał/a:
62.

Pięknie wyszło!

Dzięki Fawu :wink:

T.B. - Czw 23 Kwi, 2015

Tak z ciekawości - co to za koniki?
JAndo - Czw 23 Kwi, 2015

kopier212 napisał/a:

Drogi kopier212 - tak zdjecia sa "instagramowe". Ale czy to robi ze mnie hipstera? Nie. Mi sie podoba Instagram z powodu bardzo to fajnych filtrow, ktore mozesz znalesc rowniez w innych programach: np. POMELO.

Fotografia polega tez na tym, zeby dana osobe lub rzecz "ladnie" uchwycic. To ze po tym zaczelam sie bawic filtrem, to chyba nie powinno byc dla mnie nagana i banem z forum fotograficznego. Zreszta to forum polega tez na tym, by porozmawiac o sprzecie i roznych formach fotografowania - czy sie myle?

bodzio239 - Pią 24 Kwi, 2015
Temat postu: Kot
63.
T.B. - Pią 24 Kwi, 2015

Cóś mało dziki, ten dziki kot. :smile:
Wujek_Pstrykacz - Pią 24 Kwi, 2015

bodzio239, przeniosłem fotkę do mniej dzikich zwierząt, tu temu kotkowi będzie bezpieczniej :razz:
Arkowal - Sob 25 Kwi, 2015

T.B. napisał/a:
Tak z ciekawości - co to za koniki?

T.B. Musiałbyś tutejszych Gypsy zapytać:-)

T.B. - Sob 25 Kwi, 2015

Aha - jak Gypsy, to mogą być Tinkery albo ich mieszanka. Tak pomyślałem od razu, ale wydały mi się zbyt baryłkowate. Może takie ujęcie.

Żeby nie było, że off topic:
- konie to piękny temat, tak jak kobiety w tańcu i fregaty pod pełnymi żaglami :smile:
(No - konie najlepiej w galopie - ale nie można mieć wszystkiego.)

kopier212 - Sob 25 Kwi, 2015

T.B., Rozumiem,mogłem ująć inaczej moją krytykę,nie była ona pomocna dla JAndo.nie staram się być nie miły czy nastawiony negatywnie do jej zdięć, bo tak jak ja pewnie zaczyna się bawić fotografią.
łabądka tutaj nie ma,bo uważałem że właśnie przez dość dużą obróbkę nie pretendował do stawania w szranki z tutejszymi zdjęciami.Wstawiłem go do naszych pierwszych zdjęć ponieważ oczekiwałem na krytykę która by mi pomogła,w dalszych zmaganiach z aparatem.
JAndo, Nie uważam że używanie filtrów z instagrama na fotografii czyni cię hipsterem,nie taki był zamiar mojej wypowiedzi,po prostu źle ubrałem w słowa moją opinie,mam nadzieje że się nie gniewasz.

degol - Nie 26 Kwi, 2015

Arkowal 62, fajne światełko schwytałeś.
Horyzont lekko leci ci na praw.
Zabudowy z tła psują co nieco klimat fotografii.
Fajnie działo się na niebie :) warto też zwrócić uwagę na cienie, które się malują przy podłożu w takich okolicznościach.

Coś robiłeś z cieniami koni, mam na myśli konie z lewej cz. kadru ?

douche - Pon 27 Kwi, 2015

pierwsze wiosenne foty :-)
T.B. - Pon 27 Kwi, 2015

Fajne zwierzątka :smile:
Arkowal - Pon 27 Kwi, 2015

degol napisał/a:
Arkowal 62, fajne światełko schwytałeś.
Horyzont lekko leci ci na praw.
Coś robiłeś z cieniami koni, mam na myśli konie z lewej cz. kadru ?

Dzięki degol.Tak leci,zgadza się.Zauważyłem po czasie,ale już nie edytowałem.
Nic nie robiłem,tak wyszło:-)

bhpchmiel - Sro 03 Cze, 2015

Kilka fotek z fokarium w Sarbsku:

65.

66.

67.

T.B. - Czw 04 Cze, 2015

66. bardzo dobre, reszta fajne :smile:
matys - Sro 10 Cze, 2015

68.

Cat by Mateusz, on Flickr

S. Kawka - Pią 12 Cze, 2015

69. - kociak

[ Dodano: Wto 30 Cze, 2015 20:41 ]
70. - ten sam kilka dni później

lcf - Pią 31 Lip, 2015

71.

72.

[ Dodano: Sob 01 Sie, 2015 11:19 ]
73.

_13_jacek - Nie 09 Sie, 2015

74. czerwony wewiór :smile:

FotoVideo - Nie 09 Sie, 2015

lcf, 71 sympatyczny pyszczek :) Mysle ze na przyslonie 5,6 i więcej byłoby jeszcze groźniej !
_13_jacek, 74 Super ! Fajana winetka u góry wyszla.

BeautySensitive - Pon 10 Sie, 2015

75

76 - Kaczucha z przetrąconą łapą

FotoVideo - Wto 11 Sie, 2015

BeautySensitive, 75 Zdjecie byka PO BYKU....super
infocyk - Wto 11 Sie, 2015

BeautySensitive napisał/a:
...76 - Kaczucha z przetrąconą łapą...

chyba Gęgucha :smile:

BeautySensitive - Wto 11 Sie, 2015

No chyba raczej.... mój błąd ;]

[ Dodano: Sob 15 Sie, 2015 23:10 ]
FotoVideo napisał/a:
BeautySensitive, 75 Zdjecie byka PO BYKU....super

Dziękuję.

S. Kawka - Nie 23 Sie, 2015

77. - sympatyczny piesek

FotoVideo - Pon 12 Paź, 2015

Szkoda ze przez szybe :(
adamus1 - Pon 12 Paź, 2015

FotoVideo-bardzo ładnie jaszczury wyszły
komor - Sro 14 Paź, 2015

78 choć poprawne to dość zwyczajne (czyli: sam bym umiał zrobić :) ) ale 79 bardzo mi się podoba kadr i kąt widzenia.
arietiss - Sob 31 Paź, 2015

80.

artemida - Pon 02 Lis, 2015

81.

arietiss - Pon 02 Lis, 2015

82.

T.B. - Pon 02 Lis, 2015

Co to za stworek, ten na 81? :smile:
Sunders - Pon 02 Lis, 2015

T.B. napisał/a:
Co to za stworek, ten na 81? :smile:

Szynszyla?

T.B. - Pon 02 Lis, 2015

Za małe uszy. Chyba, że jej jeszcze nie urosły.
artemida - Pon 02 Lis, 2015

Tak, to szynszylek ^^ Miał wtedy 2-3 miesiące, dlatego uszy u niego skromne :)
arietiss - Pon 02 Lis, 2015

Miałem kiedyś parkę. Fajnie skakały po kuchni!

83.

Sunders - Pon 02 Lis, 2015

arietiss, gdzie robiłeś 80. 82. i 83. ?
dcs - Pon 02 Lis, 2015

Fajne brioszki zostawiają.
cybertoman - Pon 02 Lis, 2015

arietiss napisał/a:
Hipopotamków ?
busz - Wto 03 Lis, 2015

cybertoman napisał/a:
arietiss napisał/a:
Hipopotamków ?
Co w tym dziwnego?
arietiss - Wto 03 Lis, 2015

Sunders, afrykarium zoo Wrocław.
cybertoman, chyba 2 sztuki by mi nie weszły... No może 1 ale z tym skakaniem to by szału nie było... :wink:
Kiedy miałem szynszyle to fajnie skakały wieczorem po kuchni, ale poobgryzały przy tym nogi od stołu, no i w nocy tak harcowały po klatce, że właśnie dlatego wylądowały w kuchni.

Sunders - Czw 05 Lis, 2015

arietiss napisał/a:
Sunders, afrykarium zoo Wrocław.

Będę musiał się tam wybrać, bo jak widać dawno już nie byłem. :smile:

arietiss - Czw 05 Lis, 2015

Sunders, na prawdę warto to zobaczyć! Zrobione na światowym poziomie.
84.

adamus1 - Czw 05 Lis, 2015

arietiss- bardzo mi sie podoba fotka 84.No i hipki tez fajne
arietiss - Czw 05 Lis, 2015

adamus1, dzięki! :smile:
T.B. - Pią 06 Lis, 2015

Też z Afrykarium.

85.

arietiss - Pią 06 Lis, 2015

Oczy...
86

87

Jedynie to co na minus zauważam w Afrykarium we Wrocławiu, to straszny spadek jakościowy zdjęć robionych przez tą grubą pleksę. Szyba zdecydowanie mniej zniekształca i zmętnia. A w samym tunelu po kilkunastu minutach kręciło mi się w głowie.

WojciechW - Nie 15 Lis, 2015

To może stworzonka, których ugryzienie nie będzie aż tak groźne.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

[ Dodano: Nie 15 Lis, 2015 21:20 ]
PS Ale taki gryzoń z rodziny wiewiórkowatych (Marmota marmota) to trochę jednak może ugryżć, niezależnie od tego, że jest bardzo sympatyczny.

adamus1 - Nie 22 Lis, 2015

dziś pierwsze wyjscie do parku z nowym szkiełkiem,które dostałem dwa dni temu

90

91

Rafix84 - Pon 23 Lis, 2015

Ostre to szkiełko.