forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA KOLEJOWA 2015

Wujek_Pstrykacz - Czw 01 Sty, 2015
Temat postu: FOTOGRAFIA KOLEJOWA 2015
Zapraszam.
bodzio239 - Sob 14 Mar, 2015
Temat postu: Błękitna strzała.
1

[ Dodano: Sro 18 Mar, 2015 15:57 ]
2

arietiss - Pią 04 Wrz, 2015

3

Dolby - Pią 04 Wrz, 2015

3 - To ten z Wałbrzycha? :)

4

arietiss - Pią 04 Wrz, 2015

Dolby, kto wie...?
chester - Sob 05 Wrz, 2015

Raczej nie za bardzo, bo okazety tam nie jeździły. A ten egzemplarz jako czynny stacjonuje w Chabówce (zresztą na tę linię i linię do Krynicy była projektowana seria OKz32).
No i perony ziemne to specjalność Galicji. U Prusiech była wyższa kultura techniczna ;)

arietiss - Sob 05 Wrz, 2015

5

[ Dodano: Nie 06 Wrz, 2015 19:15 ]
6

7

WojciechW - Nie 11 Paź, 2015

To też ważny szlak kolejowy.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

8.

chester - Nie 11 Paź, 2015

10.

Usjwo - Pon 12 Paź, 2015

10 to chyba tramwaj lub szynobus :lol:
chester - Pon 12 Paź, 2015

Niestety, tak aktualnie w ojczyźnie wygląda multum pociągów pospiesznych typu Warszawa - Kielce, bo chyba taki to był. A zdarzają się też składy dwuwagonowe.
WojciechW - Wto 13 Paź, 2015

Ale mamy Pendolino (coś chyba z siedmioma wagonami, ale nie jestem pewien). Nawet udało mi się podróżować onym cudem techniki, choć nie miałem okazji go pstryknąć.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

chester - Wto 13 Paź, 2015

WojciechW napisał/a:
Ale mamy Pendolino (coś chyba z siedmioma wagonami, ale nie jestem pewien). Nawet udało mi się podróżować onym cudem techniki, choć nie miałem okazji go pstryknąć.

Mówisz - masz. To Skowarcz, czyli niedaleko małej ojczyzny Redaktora Naczelnego.
11.

komor - Sro 14 Paź, 2015

Na 11 ekspozycja jest bardziej na niebo niż główny obiekt zdjęcia. Próbowałeś coś tam w postprodukcji rozjaśniać na dole?
WojciechW - Sro 14 Paź, 2015

Dziękuję za zdjęcie. Zawszeć to znak czasu.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

chester - Sro 14 Paź, 2015

komor napisał/a:
Na 11 ekspozycja jest bardziej na niebo niż główny obiekt zdjęcia. Próbowałeś coś tam w postprodukcji rozjaśniać na dole?

Niewykluczone, ze nawet ściemniłem dół, z okazji monitora... Teraz na tablecie widzę, że ciemne (chociaż tablet ma gorszy zakres dynamiki tonalnej ekranu, wiec nic przesądzonego). Muszę ustawić lepiej monitor, to pierwszy oczywisty wniosek.
Ekspozycja była z pewnym istotnym priorytetem na niebo, bo nie znoszę przepalonego nieba, a niestety pogoda wtedy była do d. i rozpiętość sceny gigantyczna.

PS. Czy takie widać lepiej?

[ Dodano: Sob 17 Paź, 2015 12:38 ]
Powyżej numer [12] oczywiście

A tu [13] pt. "Orły z Gwiezdnej Floty" :)

komor - Nie 18 Paź, 2015

Dla mnie lepiej, choć 12 nadal bym rozjaśnił. Nieprzepalone niebo nie powinno być moim zdaniem wytłumaczeniem dla niewidocznego głównego obiektu zdjęcia, skoro to nie niebo jest bohaterem fotki.
chester - Nie 18 Paź, 2015

komor napisał/a:
Nieprzepalone niebo nie powinno być moim zdaniem wytłumaczeniem dla niewidocznego głównego obiektu zdjęcia, skoro to nie niebo jest bohaterem fotki.

Z twierdzeniem ogólnie się zgadzam, ale wydaje mi się, że na [12] obiekt nie jest aż tak ciemny, by się wydawał "za ciemny". Tu pewnie de gustibus...

[14] "Osobowy i... towarowy?"

Kanapa - Sob 24 Paź, 2015

15

WojciechW - Nie 25 Paź, 2015

Rzeczywiście widać efekt niewielkiej GO.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

[ Dodano: Pon 02 Lis, 2015 19:34 ]
Może jeszcze coś z kolei przemysłowych.

T.B. - Sro 11 Lis, 2015

17.

18.

WojciechW - Nie 15 Lis, 2015

To może też coś z trakcji wąskotorowej, choć już trochę bardziej specyficznej. Czymś takim można dojechać nawt na Jungfrau Joch, chociaż niekoniecznie na Bergen Spitz.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

bodzio239 - Pon 16 Lis, 2015
Temat postu: Następca "Błękitnej strzały" - na Jasło.
21
Canonier 400 - Pon 16 Lis, 2015

Przeszkadza słup na środku szynobusa. I gałęzie po prawej stronie zdjęcia.
WojciechW - Pon 16 Lis, 2015

Czy te 21 to trochę inaczej wykadrowane 2 z poprzedniej strony?

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

bodzio239 - Wto 17 Lis, 2015

Canonier 400 napisał/a:

Wedle twojej rady przyjacielu jutro wezmę piłę motorową i utnę to drzewo i tego słupa , aby Ci nie przeszkadzało .

cygnus - Sro 18 Lis, 2015

bodzio239 napisał/a:
Wedle twojej rady przyjacielu jutro wezmę piłę motorową i utnę to drzewo i tego słupa , aby Ci nie przeszkadzało .

Przeszkadza każdemu oglądającemu, ale fotografującemu nie przeszkadzało. Po prostu ich nie widział. A mógł znaleźć inne miejsce i trochę inny moment wyzwolenia migawki.
Obrażanie się na oglądających zdjęcie nie prowadzi do doskonalenia umiejętności fotograficznych.

Na marginesie: jeśli "Ci" to również 'Twojej" i "Przyjacielu".

Dżozef - Sro 18 Lis, 2015

cygnus napisał/a:
Przeszkadza każdemu oglądającemu

Mi tam nie przeszkadza, wolę takie autentyczne widoczki od muzealnych trupów stojących w zapomnianych "uporkach".

Canonier 400 - Czw 19 Lis, 2015

bodzio239 napisał/a:
Canonier 400 napisał/a:

Wystarczy w PSie usunąć ;)

Preskaler - Czw 19 Lis, 2015

I bez piły można wyciąć. :mrgreen:

To tylko GIMP.

WojciechW - Czw 19 Lis, 2015

Ale w ten sposób zdjęcie zupełnie traci swą wartość jako dokument. A to chyba niedobrze.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

Sunders - Czw 19 Lis, 2015

Preskaler napisał/a:
I bez piły można wyciąć.

Preskaler chyba zaoszczędziłeś bodzio239 fatygi.
Są tacy co mają piłę i tacy co maja PS-a, oba środki prowadzą do celu.
:mrgreen:

Preskaler - Sro 25 Lis, 2015

Piłę to ja mam ale nie mam PS-a (na razie?). To zrobiłem w GIMP-ie.
Zdjęcie jako dokument - oczywiście - tak ale ileż z nzszych zdjęć chcemy użyć w takim celu? Zdjęcia policyjne lub sądowe to i owszem ale te "nasze do zabawy" to chyba bez obaw można poprawić.

chester - Sro 25 Lis, 2015

Preskaler, chyba nie zdajesz sobie sprawy, jak te słupy telegraficzne znikają z linii kolejowych. Więc patrząc na dokumentacyjną stronę tamtej fotografii, ten słup był chyba największym rarytasem (jestem za stary by docenić piękno szynobusu). ;)
PS. Co nie zmienia faktu, że powinno się tak skomponować kadr, by szynobus nie był przecinany przez słup.

T.B. - Sro 25 Lis, 2015

Kolej bez słupa, to jak bez soli zupa.
(Inne rymy też wchodzą w grę.)

Zajrzałem na stronę fotografii kolejowej, bo okazuje się, że wszystko co się rusza ma swoich spotterów. No i nie powiem, że widać to często, ale wcale nie rzadko pociągi są tam za jakimiś słupami - często wieloma - i nie zauważyłem jakiegoś specjalnego unikania takich elementów krajobrazu kolejowego, Bo to - moim skromnym zdaniem - jest element krajobrazu kolejowego. Na liniach zelektryfikowanych zwłaszcza. No a kiedyś - to tak jak napomyka chester - były tory, były i słupy telegraficzne.

maziek - Sro 25 Lis, 2015

Nie chodzi o to, co jest na tym zdjęciu, tylko o to, że jest pozbawione kompozycji i przypadkowe. Trudno sobie wyobrazić, jak ten konkretny kadr zepsuć bardziej ;) ...
T.B. - Sro 25 Lis, 2015

Trainspotters.

22.

23.

chester - Sro 25 Lis, 2015

Z okazji dzisiejszego Dnia Kolejarza będzie 23:

[ Dodano: Sro 25 Lis, 2015 21:10 ]
I postscriptum do tych słupów.
Słupy są ważne, ale jak ten pociąg zostanie pocięty bez rozmysłu przez słupy, to nie ma na czym oka zawiesić. Cały witz, by i słupy były i nie przeszkadzały...
pierwszy lepszy z brzegu przykład (przepraszam za ten gwałt na jakości, wygrzebałem jakiś swój skan z odbitki z początków lat 2000.)
24.