forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Zielone odblaski na zdjęciach

Przemo - Pon 24 Mar, 2008
Temat postu: Zielone odblaski na zdjęciach
Witam, dopiero wczoraj udało mi się na chwile wyprowadzić nowy nabytek na spacer. Popstrykałem kilkadziesiąt fotek i nasuwa mi się kilka pytań.

1. Przy zdjęciach zachodu słońca pojawiły się dziwne zielone odblaski na fotce.

2. Druga sprawa to, że wiele fotek osób wychodzi poruszonych/rozmytych. To raczej moja wina, więc pewnie trzeba więcej poćwiczyć. Próbowałem zarówno w trybie auto, portret jak i AV robić.

3. Jeśli wybiore tryb zapisu RAW+L to aparat zapisuje dwa identyczne pliki (taka sama wielkość) jpg o takiej samej nazwie, jeden ma tylko numer na nawiasie. Jeśli wybiore samo RAW to aparat zapisuje tylko plik .cr2. Czy to normalne?

MM - Pon 24 Mar, 2008

Zielone to blik. To kwestia obiektywu, tutaj tragedii jeszcze nie ma.
Poruszenie to kwestia kreacji i umiejętności fotografa a także sprzętu. Jak był długi czas to się rozmyło. Recepta to jasny obiektyw i wysokie ISO.
Jak się wybiera RAW + L to masz dwa zdjęcia, jedno w jpg a drugie w RAW-ie. One mają identyczne rozmiary w pikselach, ale już nie w "wadze". RAW ma sporo większą obiętość w MB. Polecam obróbkę RAW-ów w choćby w DPP Canona.

A z tym "blikiem" to jakoś walczyć można? Jakiś filtr? Ustawenia inne? Nie ukyrwam, że lubie sobie popstrykać zachody słońca nad morzem, a jeśli zawsze ma takie coś się pokazywać to lipa. Wczoraj na wszyskich fotkach słońca takie coś było.

W najbliższym planie mam zakup obiektywu 50 mm f/1.8 więc powinno być lepiej?

Jeśli chodzi o ten tryb RAW+JPG to się wyjaśniło. Gdy przez mój komputer zgrywałem z aparatu to 2x jpg było. Dopiero gdy przez oprogramowanie canona to widac plik RAW i można go zgrać.

MM - Pon 24 Mar, 2008

Można walczyć używając osłony przeciwsłonecznej lub... kupując lepszy obiektyw :mrgreen:
Czasami wystarczy zrobić inny kadr, najlepiej bez mocnego żródła światła w kadrze :wink:

MM napisał/a:
Można walczyć używając osłony przeciwsłonecznej lub...

Rozumiem, że takie coś wystarczy?

http://www.allegro.pl/ite...d_350d_300.html

Czy lepiej zainwestować w oryginalną, która kosztuje dwa razy tyle?

Znalazłem też takie coś

http://www.allegro.pl/ite...vat_zobacz.html

Jaka jest różnica? Która lepsza?

MC - Wto 25 Mar, 2008

Przemo, a nie miales przypadkiem oslony jak kupowales obiektyw?
Przemo - Wto 25 Mar, 2008

Nie miałem nic, kupowałem 400d z kitem.

Powinna być w komplecie?

goltar - Wto 25 Mar, 2008

W komplecie 400D z kitem nie ma osłony do 18-55.
MC - Wto 25 Mar, 2008

Ok, ja tak sie tylko spytalem, bo dolozenie oslony wydawalo mi sie oczywista oczywistoscia. Nawet jak kupowalem A100+kit to oslonka byla.
goltar - Wto 25 Mar, 2008

MC napisał/a:
bo dolozenie oslony wydawalo mi sie oczywista oczywistoscia.
Takie rzeczy to tylko w Erze :wink: a u Canona niestety tylko w L-kach :sad:

W takim razie, który filtr lepiej kupić?

Oryginalny Canona ?
Dedykowany do Canona
Tulipana

MM - Wto 25 Mar, 2008

Przemo napisał/a:
W takim razie, który filtr lepiej kupić?

Oryginalny Canona ?
Dedykowany do Canona
Tulipana

A co to są za dedykowane filtry do Canona? Tulipanka zawsze warto mieć. Filtrów jest zatrzęsienie i kupujesz jakie chcesz. Do kita nawet nie warto kupować UV bo jeszcze większe bliki wyjdą :wink: Możesz sobie kupić jakiegoś polarka, ten zawsze się przydaje (tylko go nie noś cały czas założonego na obiektywie, on nie służy jako ochrona od blików :mrgreen: ).

pomyłka z mojej strony, chodziło mi o osłone przeciwsłoneczną a nie filtr

na allegro można spotkać właśnie 3 rodzaje (oryginalne, dedykowane - tańsze podróbki i tulipany)

komor - Wto 25 Mar, 2008

Ale czy osłona przeciwsłoneczna pomoże cokolwiek jeśli słońce ma być w kadrze? Bo o taki przypadek chyba chodzi koledze Przemo.

Cytat:
Ale czy osłona przeciwsłoneczna pomoże cokolwiek jeśli słońce ma być w kadrze?

No właśnie? Chodzi mi o robiebie takich fotek jak te poniżej.

Te fotki byly pstrykane zwykłym kompaktem i kurcze nie było problemów większych.

maziek - Wto 25 Mar, 2008

A może Przemo miałeś UV-kę na obiektywie?

maziek napisał/a:
A może Przemo miałeś UV-kę na obiektywie?

Tak. Filtr Hoya UV podstawowy - zielona seria bodajże.

maziek - Wto 25 Mar, 2008

To ją zdejmij :) . Zawsze da "duszka" mocnego żródła światła w pobliżu osi obiektywu.
MM - Wto 25 Mar, 2008

Zdecydowanie zdjąć takiego UV i najlepiej wywalić do kosza. Nikomu i NIGDY nie polecę czegoś z zielonej serii HOYA.
Dingo - Wto 25 Mar, 2008

MM, przed wrzuceniem do kosza HOYA green-line proponuję jeszcze go zniszczyć. Tak na wszelki wypadek - żeby mieć pewność, że nikt go już nigdy nie użyje ;)
Monastor - Wto 25 Mar, 2008

Dingo, no chyba, że jako filtr dający kreatywny efekt zielonego odblasku. Przecież stąd nazwa całej serii zielonej :razz:

No chyba, że to jednak przez optykę kitowego obiektywu Canona, ale nie kojarzę, żeby ktoś jeszcze się podobnymi odblaskami żalił.

Dingo - Wto 25 Mar, 2008

Monastor, masz rację - naprawdę szkoda, że zielone filtry HOYA pozycjonowane są przez producenta jako filtry podstawowe, a nie kreatywne ;)

... a sam canonowski kit moim zdaniem aż tak kreatywny nie jest.

Przemo - Sro 26 Mar, 2008

Dobra filtr do kosza, ale co dalej?

Kupić jakiś inny czy do kita nie potrzeba zbytnio?

Sprzedawca w FotoJokerze strasznie zachwalał filtry Hoya, jako niezbędne dla ochrony obiektywu, itp. dlatego w sumie zakupiłem, gdyż sam nie miałem zbyt pojęcia o tych sprawach.

MC - Sro 26 Mar, 2008

Przemo, najczesciej niestety jest tak, ze pracownik FJ glupoty wygaduje byle tylko cos wcisnac. Filtry Hoya moze nie sa najgorsze, ale z cala pewnoscia nie z zielonej serii.
O ile nie uzywasz aparatu w ekstremalnych warunkach, to raczej sobie daruj taka ochrone obiektywu, ktora tylko pogarsza jakosc zdjec.

No w ekstremalnych warunkach aparatu zdecydowanie nie używan. Jak będę miał chwilę to spróbuje podobne zdjęcie bez filtra zrobić.

A jeśli już zakładać jakiś filtr to jakiej firmy?

MC - Sro 26 Mar, 2008

Zalezy jaki filtr.
Test filtrow uv byl tu robiony, poogladaj jego wyniki, to da Ci oglad sytuacji.
Z polarow polecam B+W

Dzięki! Poczytam sobie.