forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pierwsze używane lustro 500-1000zł

niron - Pią 02 Sty, 2015
Temat postu: Pierwsze używane lustro 500-1000zł
Witam.

Po kilku latach męczenia się z Kodakiem ZD710, po jako takim ogarnięciu ustawień ręcznych nadchodzi chyba pora aby kupić coś z lustrem. Zirytowałem się straszliwie jak chciałem cyknąć kilka "zimowych" fotek samochodu w słabym oświetleniu i mój kompakt ( czy tam hybryda) zwyczajnie sobie nie radził.

Budżet - nie za wielki. 500-1000 zł ( body + obiektyw)

Przeznaczenie:

- Troche makro
-Trochę widoków
-Jakieś pstryki z imprez motoryzacyjnych

Więc aparat ogólnego zastosowania.

Myślałem o Canonie 40D, Co myślicie ? Jest duża różnica między 30d a 40d ( 40 ma chyba podgląd na żywo a wcześniejsze nie?, Lepszy AF?)

Jaki obiektyw byście mi polecili ? Jaka jest "bezpieczna" wartość przebiegu dla tych aparatów ? 80k pstryków to dużo, średnio ? Ile +- wytrzymują bez napraw ?

Pozdrawiam! :)

muzyk - Pią 02 Sty, 2015

niron napisał/a:
Jest duża różnica między 30d a 40d

Jest, ale czy duża, to bym nie powiedział.

Gdyby nie to, że 30D poszedł był do krainy wiecznych pikseli...
raczej nie kupiłbym 40D.

W 40D na plus jest AF, który ma wszystkie punkty krzyżowe,
LV jest, ale działa inaczej niż w nowszych aparatach: obraz znika tak długo, jak długo trzyma się naciśnięty do końca spust migawki.
Są programy użytkownika w 40D, nowsze menu itd.
Seria 6/5 kl/sek wobec 5 kl/sek w 30D.

Wykonanie jest zbliżone - oba są w tym względzie podobnie wykonane.

Jakość obrazu - przewijało się w dwóch czy trzech dyskusjach, że mimo, nowszej matrycy w 40 D daje zbliżoną jakość obrazowania do 30/20D.

Jeśli dasz radę kupić niezajechany 40D w dobrej cenie, kup.
Jeśli dostaniesz jeszcze taniej 30D w bdb cenie i oczywiście stanie - możesz się ewentualnie zastanowić.
niron napisał/a:
80k pstryków to dużo, średnio ?

To bardzo dużo. Migawka w tych aparatach jest przewidziana na 100k.
Swój 40D kupiłem z przebiegiem 25k - choć zapewniano, że max 15...
30D jeden udało mi się wyszarpnąć, a wówczas nie był to już młody sprzęt z przebiegiem ok 2000.

niron napisał/a:
Jaki obiektyw byście mi polecili ?

W budżecie do 1000 zł jesteś skazany na 18-55 3.5-5.6 - najlepiej by by z IS.

niron - Pią 02 Sty, 2015

Dziękuje za odpowiedz

Hm a może nikon oferuje w tym budżecie coś ciekawszego ?( nie chcę zaczynać dyskusji nad wyższością jednego systemu nad drugim)

muzyk - Pią 02 Sty, 2015

niron napisał/a:
Hm a może nikon oferuje w tym budżecie coś ciekawszego ?

czterocyfrowe lustra typu d3000, ewentualnie d3100, względnie d5000, które należą do segmentu o półkę niżej niż 30/40D.
Masz jeszcze Pentax k10/k20D może kR.

niron - Pią 02 Sty, 2015

Skoro sprzęt półkę niżej w podobnej kwocie( tylko chyba nowszy- mniej pstryknięć) to poszukam w canonach.

[ Dodano: Pią 02 Sty, 2015 20:04 ]
A jeszcze pozwolę sobie zapytać. Jak w sprzęcie z 2 ręki wyglądają Pentaxy ?

Warte zawracanie sobie głowy ?

I ostatnie pytanie- nieco przyszłościowe, Czy są jakieś ogromne rozbieżności w cenach szkieł między canonem,nikonem czy pentaxem ? Czy tak naprawdę "jeden pies"?

[ Dodano: Pią 02 Sty, 2015 20:52 ]
I kolejne :(

Canon 450d vs 40d dla początkującego ? Różnice wyczuwalne ?

w_w - Sob 03 Sty, 2015

niron napisał/a:
Canon 450d vs 40d dla początkującego ? Różnice wyczuwalne ?

Raczej głównie w ergonomii - lepszy wizjer, dwa kółka i drugi wyświetlacz na korzyść 40d. Dodatkowo 40d jest lepiej wykonany co ma znaczenie przy używkach.

niron - Sob 03 Sty, 2015

Decyzja już padła 40D kupiony koło środy powinien być i zaczynam focenie:)) Bardzo się cieszę.

Wielkie podziękowania dla kolegi @muzyk, za podpowiedz tutaj jak i odpowiedz na wiele pytań z mojej strony na pw :)

muzyk - Sob 03 Sty, 2015

niron napisał/a:
Wielkie podziękowania dla kolegi @muzyk, za podpowiedz tutaj jak i odpowiedz na wiele pytań z mojej strony na pw :)

Oj tam. Grunt, żeby przebieg się zgadzał, a wówczas, foć jak szalony. :grin:

niron - Nie 04 Sty, 2015

jak sie nie bedzie zgadzal to wiaderko granatow:p sie naczytalem wczoraj o padajacych migawkach po 20k i.az wystraszylem sie. zobaczymy jak to bedzie:) w miedzy czasie jakis prosty i tani.statyw ogarne
muzyk - Nie 04 Sty, 2015

Taaa... ja kupiłem - miał mieć max 15k, miał 25...
a tera pewnie z 32. Działa.

niron - Nie 04 Sty, 2015

To ja może jako przestroga dla innych szukających wrzucę.

http://allegro.pl/show_item.php?item=4950248725

Ta sztuka ma ponad 76 tyś klepnięć, Pani która sprzedaje aparat nie chętnie dzieli się tą informacją.

Początkowo zapewniała mnie o 3 tyś zdjęć, Kolega Muzyk zwrócił uwagę na zajechaną okolice spustu migawki, napisałem do Pani meila podważającego deklarowany przebieg i dopiero wtedy Pani sprzedająca aparat "Sprawdziła przebieg innym programem i faktycznie jest on wyższy- 76261"

Tłumaczyła się że nie chciała wprowadzić mnie w błąd ale kto to tam wie :)

infocyk - Nie 04 Sty, 2015

W moim 40D migawka padła po 173035 klapnięć, ale to chyba wyjątek. innym problemem może być stan matrycy i spustu migawki. Jak sprzedawca nie podaje przebiegu, to nie ma sensu kupować. Z drugiej strony po wymianie migawki licznik liczy od zera, więc nie tak łatwo stwierdzić "wiek" sprzętu. Ja tam na mojego 40D nie narzekam, sporo się nauczyłem i jeszcze więcej napstrykałem. :smile:
niron - Nie 04 Sty, 2015

Kupiłem sprzęt z przebiegiem ok 35k klapnięć, więc mam nadzieje że posłuży mi :)
Wojmistrz - Nie 04 Sty, 2015

infocyk napisał/a:
W moim 40D migawka padła po 173035 klapnięć, ale to chyba wyjątek.
No fakt, 21k więcej niż w moim 30D nim "odszedł".
niron napisał/a:
Kupiłem sprzęt z przebiegiem ok 35k klapnięć, więc mam nadzieje że posłuży mi :)
A na co koniec końców padło?
niron - Nie 04 Sty, 2015

Cytat:
Decyzja już padła 40D kupiony koło środy powinien być i zaczynam focenie:)) Bardzo się cieszę.

Czytamy Kolego czytamy :)

Dodatkowo doposażyłem się w statyw za uwaga - 40 zł :D na początek starczy .... :)

Teraz zgłębiam widzę odnośnie lekkiej korekcji zdjęć a zapewne za jakiś czas zasypie Was marnej jakości zdjęciami ;p ale- Każdy kiedyś zaczynał :)

Wojmistrz - Nie 04 Sty, 2015

Looz. Umknęły mi te dwie linijki.
niron - Nie 04 Sty, 2015

nic się nie stało, jak już pisałem mam nadzieje że będę zadowolony z wyboru i nie sypnie się ten aparat za szybko ;p
krikus - Pon 05 Sty, 2015

niron napisał/a:

No to łogień! sprzęcior masz teraz fest ;)

My również sie cieszymy i udanych kadrów życzymy.

paul80 - Wto 06 Sty, 2015

niron napisał/a:

Gratulacje :wink: , pewnie że posłuży, tylko od razu napiszę żebyś się nie zdziwił, 40D ma kiepski wyświetlacz, ciężko ocenić ostrość.

niron - Wto 06 Sty, 2015

ale za to z wizjerem chyba lepiej ?:) ogólnie to mi się strasznie trzęsą ręce więc 90% zdjęć wykonuje przez wizjer "usztywniając się "

Żałuje że dziś święto.. przez to aparat będzie dopiero jutro a dziś pięknie świeci słońce :(

niron, raczej chodziło mi o podgląd wykonanego zdjęcia na wyświetlaczu, no a aparat jest naprawdę świetny :wink:
niron - Wto 06 Sty, 2015

aa rozumiem :) Pewnie jak dla początkującego za dobry no ale z czasem go ogarnę. Na razie dużo czytam ale muszę stwierdzić że w necie "poradników" fajnych merytorycznie w języku PL to jak na lekarstwo.
muzyk - Wto 06 Sty, 2015

paul80 napisał/a:
40D ma kiepski wyświetlacz

Nie przesadzałbym...

komor - Wto 06 Sty, 2015

muzyk, ciężko przy jego pomocy ocenić ostrość wykonanego zdjęcia. Nawet po przesiadce z 400D na 40D było przez chwilę dziwnie. Po przesiadce na 50D było jak niebo a ziemia na korzyść 50D.
muzyk - Wto 06 Sty, 2015

komor napisał/a:
ciężko przy jego pomocy ocenić ostrość wykonanego zdjęcia.

Powiększyć można, nie?

komor - Wto 06 Sty, 2015

muzyk, za chwilę dojdziemy do tego, że pęknietym Heliosem też się da zrobić zdjęcie, które sprzedasz za milion ojro…
niron - Wto 06 Sty, 2015

Panowie :) bez wojen :) Do tej pory robiłem zdjęcia leciwym już aparatem bez ręcznego ostrzenia, z wyświetlaczem który na ciemnych polach "szumiał" i elektronicznym wizjerem marnej jakości :) .

Jeśli nawet sprzęt ma jakieś mankamenty to myślę że nie będa one dla mnie na tym etapie przeszkodą bo to co dostane w 40d to będzie kosmos :)

Sprzęt ma swoje lata należy o tym pamiętać ale myślę że takie lustro dla początkującego będzie spokojnie wystarczające, apetyt rośnie w miarę jedzenia więc pewnie za jakiś czas przeskoczę na jakieś ciekawsze nowsze body :)

muzyk - Wto 06 Sty, 2015

komor napisał/a:
za chwilę dojdziemy do tego, że pęknietym Heliosem też się da zrobić zdjęcie, które sprzedaż za milion ojro…

Brniesz... :mrgreen:

w wiadro pełne Heliosów. :razz:

komor napisał/a:
muzyk, ciężko przy jego pomocy ocenić ostrość wykonanego zdjęcia. Nawet po przesiadce z 400D na 40D

dokładnie tak jak piszesz :wink:

muzyk napisał/a:
Powiększyć można, nie?

można, ale nie wiele to pomaga.

Jakieś 3-4 lata temu, byłem pomagać robić foty w przedszkolu, wziąłem swój 400D a kolega miał 40D, zaczął robić foty i ja tam swoje także z za pleców, chwila przerwy i przeglądamy foty na wyświetlaczach, mówię do kolegi że ma jakieś mydlane zdjęcia, że coś się popsuło i zaproponowałem swój aparat, różnica ogromna. Kolega jakby zachował zimną krew a ja zdziwiony że będzie mydło, ale po obejrzeniu na kompie było wszystko w porządku :wink:

mozer - Wto 06 Sty, 2015

komor, w 40D to mi sie wydaje, ze jest problem z oprogramowaniem, bo na LV da sie bez problemu ustawic precyzyjnie ostrosc.
komor - Wto 06 Sty, 2015

mozer, być może małe JPG-i generowane na wielkość ekranu są jakieś niedorobione/niewyostrzone. Nie wiem, ale rzeczywiście te z 400D wyglądały trochę lepiej, choć spory udział w tym też może mieć fakt, że 400D miał chyba ekran tej samej rozdzielczości ale mniejszy fizycznie (2.5" a nie 3" bodaj).
niron - Sro 07 Sty, 2015

No to lustro dojechało. EOS info twierdzi ze jego przebieg to 35867 więc się zgadza :)
Brnę przez masę ustawień, udało mi się nawet włączyć AF w LV a się naszukałem...

Jakiś tam sobie pstryk

Nowa zabawka cieszy :) Pracuje chyba ok, AF w trybach AV demonem szybkości nie jest ale też nie jest źle. Denerwuje mnie tylko klapka na wyświetlaczu ale zaraz wymyślę jak ją zdemontować;p

Ogólnie chyba dobrze trafiłem :)

Jeszcze raz dziękuje za pomoc w wyborze

muzyk - Sro 07 Sty, 2015

Gratulacje :mrgreen:
mozer - Sro 07 Sty, 2015

niron napisał/a:
AF w trybach AV demonem szybkości nie jest

A co ma tryb fotografowania do szybkości AF?

niron - Sro 07 Sty, 2015

To było ogólne stwierdzenie bo na manualu i LV działa jeszcze dziwniej- wolniej :) i co ciekawe AF na LV działa mi tylko z wyłączoną lampą, to normalne ?

Edit:

O teraz znowu nie działą AF NA LV hmm uparta bestia ide brnąć w instrukcje ;p

mozer - Sro 07 Sty, 2015

niron, w 40D nie ma AF w trybie Live View....
niron - Sro 07 Sty, 2015

a właśnie że jest. ustawiamy LV tryb manualny. wciskamy przycisk gwiazdki, znika podgląd na LV łapie ostrość słychać BIP po czym znowu włącza sie LV ;p kilka razu zrobiłem tak a teraz znowu nie umiem

Do tego trzeba było ustawić kilka rzeczy w C.FNIII i IV

mozer - Sro 07 Sty, 2015

niron, no dobra, ale to nie jest w trybie LV, bo na czas fokusowania tryb LV jest wyłączany :P

To z lampą mogę Ci sprawdzić.

niron - Sro 07 Sty, 2015

No nie jest to jakby płyny ustawienie w czasie lv, ale ogólnie np można w ten sposób użyć AF w czasie robienia zdjęć na LCD z statywu:) Tylko kurde teraz mi nie chce zatrybić

Cytat:
1. How to turn on LV (pg. 107) - shows how to turn on LV and start/stop it.
2. C.Fn III-6 - Enable (pg. 160) - shows how to Auto Focus with LV on. (ps...push AF-ON button & One Shot must be set, mirror will lock up and focus on center point (beep) and then drop to show LV in forcus)
3. C.Fn IV-7 - LV Exposure Simulation (pg. 163) - show real time brightness with LV on.

Niby mam i podziałało i juz nie działa ;p

mozer - Sro 07 Sty, 2015

niron, nic się nie dzieje po przytrzymaniu w LV przycisku AF-ON? Masz włączony AF w obiektywie?
niron - Sro 07 Sty, 2015

Tak af mam włączone , tryb one shot, Jak wcisne AF On to lustro wydaje z siebie dzwięk i naciśnięcie * nic nie robi ;p
mozer - Sro 07 Sty, 2015

niron, a w wizjerze wtedy widać obraz przez obiektyw?
niron - Sro 07 Sty, 2015

AAA!!!! trzeba przytrzymać AF ON, gdzieś naczytałem się na zagranicznych forach o * i się tego trzymałem już działa ;p. Dziękuje za chęci :)
mozer - Sro 07 Sty, 2015

niron, to chyba można różnie ustawić w custom functions, ale pewien nie jestem.
komor - Sro 07 Sty, 2015

mozer napisał/a:
to chyba można różnie ustawić w custom functions, ale pewien nie jestem

Kiedyś, jak nie było osobnego przycisku AF-On, to można było ustawić na gwiazdce, ja tak miałem na 400D. Ale od czasu, kiedy jest osobny przycisk, to nie ma sensu dublować tego na gwiazdce, nawet jeśli nadal jest taka możliwość w menu (też nie pamiętam).

niron - Sro 07 Sty, 2015

Zauważyłem Panowie to o czym mówiliście, w trakcie podglądu na aparacie zdjęcia są jakby nie ostre :) .

Powoli zmuszam go do współpracy zemną ale tryb auto czasami jest cwańszy, jakoś lepiej sobie błyska lampą i na tym opiera czas ;p np mi na AV na tej samej przysłonie i iso wychodzi czas 1/8 a w auto na tych samych ustawianiach 1/60. ;p ale powoli do przodu na chwilą obecną około 300 zdjęć zrobiłem :D

mozer - Sro 07 Sty, 2015

niron, on nie opiera czasu na błysku. Ma ustawione na stałe pewne wartości i tyle. Pomiar zastanego przy Av jest bardzo przydatny przy pracy z lampą.
Przy 1/60 naświetli Ci tylko to, co oświetli lampa - odleglejsze plany będą ciemne. Ja zazwyczaj ustawiam niedoświetlenie od -2EV do -1EV i wtedy coś z tła się łapie, a i lampa nie musi strzelać tak mocno.

Wojmistrz - Sro 07 Sty, 2015

Miłego focenia życzę.
komor - Czw 08 Sty, 2015

niron, przy błyskaniu lampą w trybie AV zachowanie aparatu można zmieniać przy pomocy odpowiedniej funkcji Custom Function. O ile mówimy o 40D, to jest to C.Fn. I-7. Niestety są tam w tym modelu tylko dwie opcje: Auto (które masz pewnie ustawione) i 1/250 s, czyli najkrótszy czas możliwy do uzyskania z błyskiem lampy (nie uwzględniając specjalnego trybu FPP). Jak ogarniesz kwestie ekspozycji, migawki i błysku, to wszystko stanie się łatwiejsze.
niron - Czw 08 Sty, 2015

cos tam juz ogarniam. potrafie jako tako uzyskac swiatlo jakoe chce no ale pocwicze. ustawieniami sie bawie i testuje :)
komor - Czw 08 Sty, 2015

Tak naprawdę błyskając lampą w trybie TTL to łatwiej w Canonie uzyskać dobre efekty używając trybu manualnego niż AV. Ustawiasz sobie manualnie czułość, czas i przysłonę w zależności od warunków oraz zamiarów, pilnując na drabince niedoświetlenia nie większego niż –1 czy –2 EV (jak wyżej napisał mozer), a resztę ekspozycji zostawiając lampie pracującej w TTL.
Jeżeli lampa jest za słaba na dane warunki/pomieszczenie, to czasem trzeba zmienić założenia, np. podbić ISO. Jeżeli dany model lampy nie jest zbyt powtarzalny przy błysku TTL, to niestety też trzeba sobie z tym jakoś radzić.

mozer - Czw 08 Sty, 2015

komor, jednak jeśli warunki szybko się zmieniają, to użycie trybu Av może być czasami łatwiejsze, bo nie trzeba ciągle zmieniać ustawień.
komor - Czw 08 Sty, 2015

mozer, masz rację, choć w przypadku 40D mamy wtedy albo Auto albo 1/250. Z dwojga złego lepsze pewnie Auto, ale jego nieodgadnioność (dla mnie) powodowała, że wolałem ręcznie zmieniać ISO zostawiając przysłonę i czas, niż zdawać się na automat, który dobierał 1/30 lub 1/100 nie wiadomo jak i czemu. ISO w 2-cyfrowym Canonie zmienia się bardzo wygodnie, nawet jak nie ma dobrze działającego Auto-ISO (a w 40D nie ma).
Tak na marginesie tego uświadomiłem sobie jak bardzo nie doceniamy tych drobnych zmian pomiędzy modelami, które powodują wygodniejszą pracę „reporterską” i moim zdaniem są co najmniej równie ważne co emocjonowanie się aptekarskimi różnicami w pracy na wysokim ISO czy innymi tabelkowymi parametrami.

mozer - Czw 08 Sty, 2015

komor, o ile ja pamiętam to inaczej działało - w trybie Av mierzone było po prostu światło zastane, więc ustawienie korekty -2EV dawało całkiem fajne wypełnienie pierwszego planu i tła... Może to nie było domyślne działanie i trzeba było coś zmienić z custom functions, ale pamiętam, że tak tego używałem...
komor - Czw 08 Sty, 2015

mozer, tak, mierzone było zastane, tyle że dobór czasu w przypadku aktywnej lampy błyskowej był taki dość mocno przeszkadzający, jak pamiętam, tzn. albo za krótki ten czas, albo za długi. Po prostu Auto nie oznaczało dowolnej wartości tylko jakąś tendencję, ale też już do końca nie pamiętam, bo po prostu zacząłem stosować M+TTL i cześć.
jaad75 - Czw 08 Sty, 2015

A tak z ciekawości, jak zachowuje się w Canonach M z AutoISO z lampą w TTL?
mozer - Czw 08 Sty, 2015

jaad75, ustawia mi iso na 400. Nie wiem czy da się to jakoś przestawić. Mogę później potestować jak nikt inny nie będzie wiedział ;)

A bez lampy dobiera normalnie?
mozer - Czw 08 Sty, 2015

jaad75, pytasz o 40D czy o różne aparaty? W 40D było mocno ograniczone, w nowszych dobiera normalnie.

Wiem, że w starszych Canonach było to mocno okrojone. Chodzi mi o to, czy we współczesnych modelach automat uwzględnia lampę w pomiarze, czy traktuje się osobno ekspozycję zastanego i ekspozycję lampy, którą ustala się względem niej? Czyli np. chcę mieć typowy układ jaki stosuję w M (zastane na drabince na -2EV, lampa TTL na zero) - u mnie w TAv, zrzucam wtedy kompensację ekspozycji na -2, ale tyczy się ona również lampy, więc tę muszę podbić na +2, żeby była na zero. Jak to jest realizowane w Canonach, wyposażonych w działające M z AutoISO?
komor - Czw 08 Sty, 2015

W 7D tryb M z Auto ISO i lampą nadal zachowuje się idiotycznie (400 ISO na sztywno). Gdy kieruję obiektyw na okno dostaję prześwietlenie (przy przysłonie i migawce określonej, oczywiście) i aparat nadal nie wybiera ISO 100.

Auto ISO działa w 7D prawidłowo w trybie M bez lampy (lub z radiowymi wyzwalaczami), z tym że nadal nie ma możliwości ustawienia kompensacji w stosunku do prawidłowej ekspozycji. Zresztą guzikologia na to nie pozwala ;) bo w 2-rolkowych Canonach nie ma osobnego przycisku kompensacji, a w trybie M tylne kółko obsługuje przysłonę lub czas. Trzebaby tę kompensację czymś dziwnym robić.

Hmm, ciekawe jak w 7DII...
komor - Czw 08 Sty, 2015

W ramach uzupełnienia, sprawdziłem jeszcze Auto ISO w trybie AV, wtedy zmienia ISO w zakresie 100-400, przynajmniej przy przysłonach typu f/2.8–4. Za cholerę nie chce wyjść poza ISO 400, nawet kosztem czasu typu 1 s. Po przestawieniu C.Fn. dotyczącego zachowania lampy w AV z Auto na 1/250–1/60 ustawia najdłuższy dopuszczalny czas, czyli 1/60, ISO 400 i resztę ekspozycji uzupełnia błyskiem. Można wtedy (czyli w AV z AutoISO i lampą w TTL) stosować kompensację ekspozycji, czyli mniej zastanego kosztem bardziej pocącej się lampy, czyli domyślnie lampa wyrównuje ekpozycję, pomimo kompensacji –2 EV. Dopiero kiedy osobno ustawię kompensację lampy (FEC) to mogę kadr przyciemnić lub rozjaśnić w sumarycznej ekspozycji.
komor - Czw 08 Sty, 2015

jaad75 napisał/a:
Hmm, ciekawe jak w 7DII...

O ile nie zmienili czegoś zasadniczo, to pewnie bez zmian, bo jak wspomniałem powyżej, bez zmiany guzikologii nie bardzo jest jak zaimplementować tej kompensacji w M tak, żeby było to wygodne. Sprawdziłem w 7D, że nie da się tego podpiąć pod żaden z pozostałych konfigurowalnych przycisków z tyłu (AF-On, *, AF-Sel).

Na szczęście zmiana ISO w 2-rolkowych Canonach jest naprawdę mało upierdliwa. Zamiast zwracać uwagę na to, czy jest prawidłowa kompensacja, wystarczy zwracać uwagę na ISO, czy pozostaje w okolicy tego –1 czy –2 EV, które chcemy mieć na zastanym, a lampa w TTL wyrówna resztę (jak da radę…), przy czym osobną sprawą jest możliwość ustawienia kompensacji lampy, jak ktoś chce mieć nieco prześwietlone lub niedoświetlone zdjęcia.

mozer - Czw 08 Sty, 2015

komor, ale spokojnie mogłoby w trybie M działać autoISO przynajmniej tak jak w Av, nie wiem co to za filozofia przyświecała konstruktorom, żeby zrobić inaczej...

Z tego co piszecie, to i tak widzę, że tradycyjne M dla naświetlenia zastanego i lampa w TTL jest najlepszą i najpewniejszą metodą. W sumie może to i lepiej. Zresztą próbowałem sobie usprawnić u siebie, tak jak pisałem wyżej i jakoś nie chce mi się uczyć zachowania automatyki - niby zazwyczaj jest wszystko fajnie, ale nie czuję się pewnie z dwoma automatycznie zmienianymi parametrami.
mozer - Czw 08 Sty, 2015

Generalnie to problem z lampą w canonie wynika chyba z braku kompensacji ekspozycji w trybie M - no bo jak ISO ma być automatycznie zmienne to jak ustawić niedoświetlenie?
muzyk - Czw 08 Sty, 2015

a z zewnętrzną? Wszystko ok?
dcs - Czw 08 Sty, 2015

Co zewnętrzną :???:
komor - Czw 08 Sty, 2015

mozer napisał/a:
ale spokojnie mogłoby w trybie M działać autoISO przynajmniej tak jak w Av, nie wiem co to za filozofia przyświecała konstruktorom, żeby zrobić inaczej...

mozer, jak się zastanowić to nie do końca, to znaczy mogłoby działać tak samo, pod warunkiem jednoczesnego uruchomienia możliwości zadawania ujemnej kompensacji na zastane. Z definicji bowiem, jeśli Auto ISO w trybie M dąży do zbilansowania ekspozycji na 0, to włączona lampa błyskowa nie miałaby co robić. Żeby zmieszać zastane z błyskowym, tak w ogólności, to zastane musi być trochę niedoświetlone.

Edit:
No widzę, że potem sam to napisałeś, ja długo nie wysłałem posta i przegapiłem wasze dalsze głosy.
mozer napisał/a:
Generalnie to problem z lampą w canonie wynika chyba z braku kompensacji ekspozycji w trybie M - no bo jak ISO ma być automatycznie zmienne to jak ustawić niedoświetlenie?

Muzyk, wszystko co napisałem powyżej dotyczy lampy zewnętrznej. Wbudowanej nie używam.

jaad75 napisał/a:
Z tego co piszecie, to i tak widzę, że tradycyjne M dla naświetlenia zastanego i lampa w TTL jest najlepszą i najpewniejszą metodą.

Moim zdaniem – tak. Wadą jest potrzeba pilnowania parametrów, np. ISO, przy zmiennych warunkach lub przemieszczaniu się fotografa w obrębie różnych warunków pomieszczenia.

mozer - Czw 08 Sty, 2015

komor, w sumie niekoniecznie, bo mogłoby chociaż ustawiać ekspozycję na 0, choć użyteczność takiego rozwiązania jest wątpliwa ;)
niron - Czw 08 Sty, 2015

No dobra Instrukcje przeczytałem wszytsko powciskałem co było do wciśnięcia jako tako obsługę aparatu ogarniam. Czas chyba wyjść z statywem i popróbować popstrykać jakieś "nocne" zdjęcia.:))

[ Dodano: Czw 08 Sty, 2015 21:15 ]
no to pierwsze koty (pstryki) za płoty. Pierwsza fotka dodana w fotografia inna :)

Mam problem z kadrami których jedno miejsce jest oświetlone punktowym światłem, albo wychodzi mi za ciemno w większości kadru albo świecący punkt kosi "mieczem świetlnym" :( no ale z czasem :)

komor - Pon 12 Sty, 2015

niron napisał/a:
Mam problem z kadrami których jedno miejsce jest oświetlone punktowym światłem, albo wychodzi mi za ciemno w większości kadru

To typowy problem aparatów – rozpiętość tonalna sceny jest większa niż możliwości aparatu lub co najmniej możliwości automatycznie generowanego JPG-a.

muzyk - Pon 12 Sty, 2015

dcs napisał/a:
Co zewnętrzną

Lampą.