|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - trzeba juz czyscic matryce?
marco - Sob 03 Sty, 2015 Temat postu: trzeba juz czyscic matryce? Witam, z racji ze to moj pierwszy post tutaj chcialem sie przywitac
mam pytanie, kupilem w wakacje panasonic gh3, nakrecilem nim kilkanascie filmow, porobilem troche zdjec.
nie dawno robiac timelapse nieba zauwazylem delikatne plamki ( pod wzgledem sprzetu jestem pedantem , co prawda nie robie czesto zdjec na f22 ale nie daje mi to spokoju )
dzis wracajac z urlopu, postanowilem zrobic kilka zdjec testowych fotografujac niebo, przed pstrykaniem dalem mechaniczne czyszczenie matrycy.
zdjecia robione na przyslonie f22, na sorowce nie bylo widac wszystkiego dlatego w PS podciagnalem kontrast i zmiejszylem jasnosc by lepiej bylo widac plamki.
co robic w tej sytuacji? zostawic poki niema wiekszych plam czy tez oddac do czyszczenia?
od siebie dodam ze mam dwie lewe rece takze nawet nie probuje samemu czyscic matrycy.
matys - Sob 03 Sty, 2015
Opanuj emocje i idź robić zdjęcia
...nie ma się zbytnio czym przejmować na daną chwile.
marco - Sob 03 Sty, 2015
moja kobieta tez mi mowila wlasnie ze zabardzo jestem wyczulony na tym punkcie czyli mowisz by poki co sie tym nie przejmowac?
mozer - Sob 03 Sty, 2015
marco, Panie, daj sobie spokój
marco - Sob 03 Sty, 2015
faktycznie moze i przesadzam wczesniej mialem przez 3 lata canona 600d i nigdy nie mialem czegos takiego , dlatego wolalem zapytac
Tutejszyn - Sob 03 Sty, 2015
Można się nie przejmować
Koszt czyszczenia to jakieś 100zł. Czy wiesz, że czyszczenie matrycy "na mokro" to dwa ruchy? No niech będzie... cztery. Czas operacji ~minuta. Na YT jest wiele tutoriali, jak to się robi. Po nieudanym czyszczeniu zawsze też można zanieść do fachowca i tę stówkę wybulić
marco - Sob 03 Sty, 2015
z moimi zdolnosciami manualnymi to jednak wolalbym jak cos oddac do serwisu, u mnie koszt to 90zł i na drugi dzien mam wyczyszczony dobra dzieki za odpowiedz, uspokoiliscie mnie poczekam az beda bardziej widoczne te plamy
111lisu - Nie 11 Sty, 2015
Ja to widzę brudy z Pinhole a z normalnym obiektywem to jakoś nie widać
marco - Nie 11 Sty, 2015
a co to znaczy ? bo nie rozumiem
Wojmistrz - Nie 11 Sty, 2015
Porównanie do małej dziurki, ustawiłeś przecież f/22.
mozer - Nie 11 Sty, 2015
kompleks małej dziurki
111lisu - Nie 11 Sty, 2015
Ojtam, ojtam zaraz małej, zależy w jakim kontekście.
W pewnych warunkach 0,3mm to ogromna dziura
Na 22 to tak dobrze tego nie widać
pes - Nie 11 Sty, 2015
Tak myślałem, że lubisz ciasne lisu, ostatnie komenty na to wskazują.
111lisu - Pon 12 Sty, 2015
A kto nie lubi
|
|