|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Następca D90
eMiDe - Sob 03 Sty, 2015 Temat postu: Następca D90 Witam.
Zamierzam w końcu zmienić moją wysłużoną puszkę D90 na coś innego. Kwota to okolo 2500-3000. Rozglądałem się za D700, D7000, D7100. Mam 3 obiektywy:
Kit 18-15
50mm 1.8D
35mm 1.8G
Wiem, że przy D700 w sumie tylko 50mm bedzie współpracować a nie moge zbytnio zostać bez reszty obiektywów.
Macie jakieś rady, pomysły co do zakupu, wyjścia z tej sytuacji? D7000 to krok do przodu ale D700 to inna bajka.
Proszę o pomoc, pozdrawiam
muzyk - Sob 03 Sty, 2015
D700, 35 sprzedać i kupić taki na pełną i po temacie.(klik)
Z 50 1.8 będziesz miał sporo frajdy na FF.
Sam teraz najczęściej używam 50 1.4 na FF Canona. Oczywiście, moje zdanie nie jest tutaj wyrocznią, ale zastanów się, jeśli już myślisz nad d700.
eMiDe - Sob 03 Sty, 2015
35 w sumie w tedy może być do wylotu, mając 50. Ale bardziej chodzi mi o winietowanie na kitowym obiektywie którego dużo używam.
muzyk - Sob 03 Sty, 2015
Kitowy jest ... ciemny. Ciemność ogranicza kreatywność.
Mając FF, 50 1.8 i ewentualnie 35 1.8 jeśli byś zrobił szacher macher - rządzisz.
P.S. Kumpel miał d90. Sprzedał i kupił d700.
Nie chce widzieć żadnej puszki apsc.
Ja teraz też sobie nie wyobrażam być przyklejonym do apsc.
Poza tym, co do 50 mm - zależy co chcesz focić. Wiadomo, że to nie szkło do wszystkiego...
a wielu przy tym napomina, że to nudna jak flaki z olejem ogniskowa.
eMiDe - Sob 03 Sty, 2015
wiem, że jest ciemny ale uniwersalny. Zajmuję się fotografią motoryzacyjną i potrzebuje uniwersalnego szkła no i jasnych też. sesje głównie 50tką bo lepsza głębia, 35tki używam praktycznie tylko w nocy jak są ciężkie warunki i brak statywu lub w ruchu (1.8 duże iso).
Ale często jestem na torach, rajdach, targach, zlotach. potrzebuje tego przedziału 18-105 zeby wszystko dobrze uchwycić, szerokie kadry jak i poszczegolne elementy.
Wojmistrz - Nie 04 Sty, 2015
eMiDe, sam pokazałeś dwie ścieżki, to jest D7x00 i D700. Pierwsza nie wymaga od ciebie żadnych zmian, a za to na pełnej klatce twoje spojrzenie na pewne sprawy zmienią się nie do poznania. Zauważ, że kąt widzenia jaki oferuje ci aktualnie 35mm, mniej więcej będziesz mieć na 50mm z tym, że głębia też będzie zupełnie inna. Podobnie jest z tym 18-105. Prawdopodobnie na pełnej klatce, będziesz potrzebował zakres od 24mm lub nawet 28mm. Zerknij sobie na taki model jak AF-S 24-120 mm f/4G ED VR
komor - Nie 04 Sty, 2015
Mając budżet 2500-3000 zł nie myślałbym o pełnej klatce, bo zostaniesz bez obiektywów. Nie wiem za ile można kupić używane D700 oraz w jakim stanie (kolegom Muzyk i Wojmistrz przypominam, że w Polsce kupienie niewysłużonego sprzętu tej klasy nie jest łatwe i tanie), ale jeśli dysponujesz taką kwotą jak wyżej i tymi obiektywami jak wyżej, to ja na Twoim miejscu kupiłbym D7000/D7100 i zbierał kasę na następne, lepsze obiektywy. Bo na razie nie masz nic, co przydałoby się w sporcie, a najdłuższa ogniskowa to 105 mm z kitowca.
Wojmistrz - Nie 04 Sty, 2015
komor napisał/a: | kolegom Muzyk i Wojmistrz przypominam, że w Polsce kupienie niewysłużonego sprzętu tej klasy nie jest łatwe i tanie | Tak, biorę to pod wagę, dlatego nie pisałem posta pokroju "bierz D700 i się niczym nie martw" Szkła to podstawa. Inwestując w obiektywy pełnoklatkowe teraz, w przyszłości będzie o wiele łatwiej na przesiadkę.
komor - Nie 04 Sty, 2015
Spoko, Wojmistrz. 35/1.8 kolega już ma, więc na razie nie ma co się przejmować, że jest tylko na DX, a pozostałe szkła poza standardowym (bądź kitowym) zoomem ciężko kupić niepełnoklatkowe. Co do standardowego zooma to ja tradycyjnie jestem za kupowaniem go dopasowanego do matrycy, mało kto nie potrzebuje mieć szerzej niż 24mm na APS-C, szczególnie jeśli chce robić zdjęcia typu reportażowego.
Tutejszyn - Nie 04 Sty, 2015 Temat postu: Re: Następca D90
eMiDe napisał/a: |
Macie jakieś rady, pomysły co do zakupu, wyjścia z tej sytuacji? D7000 to krok do przodu ale D700 to inna bajka... | D7000 to niewielki krok do przodu. D700 to... mit pełnej klatki. Trudno coś poradzić. Odpuściłbym sobie pełną klatkę, bo jest drożej, a większa matryca nic Tobie nie da. Nic, oprócz zaspokojenia potrzeby, której źródłem jest pielęgnacja mitu pełnej klatki. Skoro potrzebujesz zmiany... D7100? Wolalbym jednak nie radzić, co kupić, a raczej czego nie kupować.
dcs - Nie 04 Sty, 2015
Tutejszyn, a ty masz pełną klatkę,
to o micie to z doświadczenia?
komor - Nie 04 Sty, 2015
Tutejszyn napisał/a: | D7000 to niewielki krok do przodu. |
W stosunku do D90 niewielki krok??? Tyle się naczytałem o tej rewelacyjnej matrycy… Jak w budżecie uda się kupić D7100 to oczywiście też warto. Ale… budżet.
Tutejszyn - Nie 04 Sty, 2015
Miałem pełną klatkę. Zenita i potem jeszcze dwa Nikony. Ale jakie to ma znaczenie? Wystarczy oglądać obrazy zarejestrowane na DX i FX.
dcs - Nie 04 Sty, 2015
No wiesz Tutejszyn,
zawsze możesz spytać forumowiczów którzy niedawno na pełną klatkę przeszli,
albo od dawna używają tego i tego
czy to mit.
[ Dodano: Nie 04 Sty, 2015 16:39 ]
Różnica między pełną klatką a aps-c jest mniej więcej taka
jak pomiędzy Zenitem a Narcyzem http://www.foto-kurier.pl...rze-4-1993.html
komor napisał/a: |
Ale… budżet. | czy to nie rozwiązuje dylematów związanych z FX?
muzyk - Nie 04 Sty, 2015
O jakim micie pełnej klatki tu mowa?
Wiesz jaka jest zasadnicza różnica pomiędz ff a apsc?
mozer - Nie 04 Sty, 2015
dcs, zależy o jakim micie mówimy. Niewątpliwe szumy będą mniejsze i da się uzyskać mniejszą GO z odpowiednimi stałkami, ale poza tym? Nie każdy tę różnicę wykorzysta w zależności od uprawianej fotografii...
RB - Nie 04 Sty, 2015
muzyk, ta zasadnicza rzecz to rzecz względna
Dla jednych na pewno będzie to cena
dcs, porozmawiać? Myślisz, ze kiedy nasłucham się "Och", "Ach!", to coś to zmieni? Naprawdę wystarczą mi prezentowane zdjęcia.
komor - Nie 04 Sty, 2015
Tutejszyn napisał/a: | komor napisał/a: |
Ale… budżet. | czy to nie rozwiązuje dylematów związanych z FX? |
Moim zdaniem rozwiązuje, negatywnie. Pisałem już w pierwszym poscie.
dcs - Nie 04 Sty, 2015
Grunt że użytkownicy dostrzegają różnicę.
mozer - Nie 04 Sty, 2015
dcs, brawo, merytorycznie!
dcs - Nie 04 Sty, 2015
Na 1024x1024pix to trudno.
Agata była chyba zadowolona z przejścia, Usjwo i FuzBal też.
dcs, mnie nie przekonasz, chodzi o to, że przy skromnym budżecie lepiej chyba zaprzyjaźnić się z mniej obciążającą alternatywą. Tutaj alternatywa to tylko D7000? Trochę mało. Może to nie czas na zmiany, albo okazja, aby rozejrzeć się po ofercie w innym segmencie aparatów?
mozer - Nie 04 Sty, 2015
dcs, ale czy Ty rozumiesz co się pisze? Nie wszystkim to potrzebne, nie przy wszystkich zastosowaniach będzie to zauważalne. Dajmy za przykład krajobrazy ze statywu na ISO100. Czasami wręcz może być gorzej ze względu na rogi.
dcs - Nie 04 Sty, 2015
Ale ja nie piszę o tym przypadku, tylko o twoim micie.
D7000 to nie mało.
Jakim segmencie?
mozer - Nie 04 Sty, 2015
dcs, jakim moim micie? Gdzie ja coś takiego napisałem - podałem wyżej 2 zasadnicze korzyści. Widzisz inne?
dcs - Nie 04 Sty, 2015
mozer,
Taaak
bo rogi na aps-c są lepsze. ..
jak używa się szkieł FF.
[ Dodano: Nie 04 Sty, 2015 17:32 ]
Micie Tutejszyna -to do niego.
mozer - Nie 04 Sty, 2015
dcs, myślisz, że tak trudno znaleźć na APS-C zestaw dający lepsze rogi niż np. 5D+16-35 lub 17-40? Nie robiłem samodzielnei porównań, ale sądzę, że nawet Sigma 10-20 będzie lepsza...
komor - Nie 04 Sty, 2015
Tę dyskusję już przerabialiśmy. Ale skupmy się może na budżecie pytającego, czyli 2500-3000 zł plus 18-105, 50mm 1.8D, 35mm 1.8G. Moim zdaniem pieniędzy wystarczy na zakup D7000/D7100. Kupno zwłok D700 w tej cenie, sprzedaż za grosze kita 18-105 + 35G i co dalej? Jakim obiektywem focić? Jak żyć?
eMiDe - Sro 07 Sty, 2015
niestety zmiana przyda się bo obecne D90 już ma troche nastukane i sporo przeżyło wiec za długo czekać nie mogę pełna klatka to głównie chodzi mi o iso, czesto nocne fotki w ruchu w cięzkich warunkach. Na D90 iso 1250 to max jak dla mnie zeby cos odratowac.
Jak wygląda w D7x00 czułość iso?
komor - Sro 07 Sty, 2015
eMiDe, matryca z modelu D7000 to jedna z najbardziej chwalonych na tym forum. Niedościgniony wzór dla innych modeli APS-C. D7100 ma już 24mpix i per-pixel nieco bardziej szumi, ale to też dobra matryca.
mozer - Sro 07 Sty, 2015
komor, czy warto w ogóle pisać o zachowaniu per-pixel? Zakładając ten sam rozmiar wydruku/rozdzielczość wynikową D7100 jednak da lepszą jakość, a z Twojej wypowiedzi wynika jakby co najwyżej ledwo dorównywał D7000.
jaad75 - Sro 07 Sty, 2015
mozer napisał/a: | Zakładając ten sam rozmiar wydruku/rozdzielczość wynikową D7100 jednak da lepszą jakość | Zazwyczaj, ale nie zawsze.
mozer - Sro 07 Sty, 2015
jaad75, a kiedy nie?
mozer, jak mocno ciągniesz z cieni.
mozer - Sro 07 Sty, 2015
jaad75, hmmm... testowałeś to?
Wydaje mi się, że szum tak samo powinien się uśredniać...
mozer, szum się uśrednia, banding już nie.
mozer - Sro 07 Sty, 2015
Paaaanie, banding to tylko w Canonie
mozer, no niestety, przy tej Toshibie też wychodzi i psuje dobre wrażenie.
matys - Sro 07 Sty, 2015
jaad75, banding to najczęsciej na forach występuje(miedzy innymi na tym). Zrobiłem na d7100 przez rok 35tys klapnięć w rożnych warunkach oświetleniowych i się z tym nie spotkałem, tak samo jak z morra...
Taa, użytkownicy Canonów, w których jest on powszechnym zjawiskiem twierdzą to samo.
Na wszystkich zdjęciach, na których sprawdzałem (z dwóch różnych korpusów) występował, w sieci trochę też o tym jest, więc albo masz wyjątkowy korpus, wolny od tej wady (nie twierdzę, że to niemożliwe), albo po prostu nie używasz na tyle głębokich cieni, by to zauważyć.
Zresztą możemy to łatwo sprawdzić - uploaduj gdzieś RAW-a i wrzuć tu linka.
muzyk - Sro 07 Sty, 2015
Z bandingiem to racja. Widziałem go w 30D.
W 5dlll się nie dopatrzyłem szczególnie, bo staram się nie wyciągać głębokich cieni.
matys - Sro 07 Sty, 2015
jaad75 napisał/a: | ....albo po prostu nie używasz na tyle głębokich cieni, by to zauważyć.
Zresztą możemy to łatwo sprawdzić - uploaduj gdzieś RAW-a i wrzuć tu linka. |
No może coś w tym jest. No ale jak ktoś ciągnie za "uszy" z cieni +3EV +4EV i później marudzi, że ma banding...
No to pobawimy się trochę
Wrzucam dwa RAWy jeden z normalną expozycją(wg światłomierza w aparacie) a drugie niedoświetlone o jakieś 3-4EV
Nie wiem czy takie pstryki będą dobre, jak coś to cyknę coś innego.
Wiec suwaczki do ręki i do dzieła.
https://drive.google.com/file/d/0B0JY01J9L2hhbENrYXYxVUhqYWM/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0B0JY01J9L2hhRXJCUmg0dGVCVXM/view?usp=sharing
muzyk - Sro 07 Sty, 2015
Imponujące w sumie. Ładnie się obrabia raw z nikosia.
Banding jest w cieniach / na czarnym ogólnie.
matys napisał/a: | No może coś w tym jest. No ale jak ktoś ciągnie za "uszy" z cieni +3EV +4EV i później marudzi, że ma banding... | Ciągnięcie z cieni +4EV nie jest niczym niezwykłym jeśli układasz sobie po swojemu jasność kontrastowej sceny, naświetlonej do prawej. W tym "marudzeniu" chodzi przede wszystkim o to, że w D7000 było czysto, 24-ki Sony też nie wykazują bandingu (choć nieco mocniej szumią), a te Toshiby mają taką przypadłość, która nieco psuje dobre wrażenie jakie robią. Człowiek szybko przyzwyczaja się do dobrego. Nie sprawdzałem swoją drogą jak kolejne implementacje tej matrycy i czy się z tym uporali.
[ Dodano: Sro 07 Sty, 2015 23:52 ]
A co do plików, to przy ciągnięciu niedoświetlonego banding widać wyraźnie, natomiast prawidłowo naświetlony ma problematyczne głównie cienie pod łóżkiem i okolice telewizora, choć akurat w przypadku tego zdjęcia można bez szkody ukryć go w czerniach.
eMiDe - Pią 09 Sty, 2015
z tego co widzę, to moje przypuszczenia co kupna d7x00 były trafne ale teraz tak patrzyłem na optyczne na test 7100 i porównałem sobie zdjęcia z d90, d7000 i d7100 jeśli chodzi o czułość iso. zdjecia przy 1600/800/400 i d7000 wypada gorzej od 90tki szczegolnie przy iso 1600. A jak już pisałem zależy mi na pracy przy wyższych wartosciach (noc, ruch itp)
dcs - Pią 09 Sty, 2015
eMiDe, a jak ci się udało to porównać?
Przeskalowałeś w głowie,
przeliczałeś SNR ?
jaad75 - Pią 09 Sty, 2015
eMiDe napisał/a: | d7000 wypada gorzej od 90tki szczegolnie przy iso 1600 | Wypada zauważalnie lepiej.
eMiDe - Sob 10 Sty, 2015
dsc - na optyczne jest w teście taka opcja porównać zdjęcie z 3 aparatów zmieniając iso i według mnie d90 wyszla lepiej niz d7000
dcs - Sob 10 Sty, 2015
eMiDe, to jest per pixel
eMiDe - Sob 10 Sty, 2015
możliwe, nigdy wcześniej z tego nie korzystałem
komor - Sob 10 Sty, 2015
eMiDe, jak najbardziej wypada lepiej, szczególnie jak trzeba coś rozjaśnić w postprocesie. Per-pixel może szum być bardziej widoczny, bo tych pikseli masz więcej.
eMiDe - Nie 11 Sty, 2015
czyli najrozsądniej wybrać D7100 w moim przypadku
dcs - Nie 11 Sty, 2015
albo D7000
matys - Nie 11 Sty, 2015
Jak ci starczy kasy na D7100 to bierz.
|
|