|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Czy to autentyczny produkt Canona?
krakn - Nie 04 Sty, 2015 Temat postu: Czy to autentyczny produkt Canona? Witam kupiłem lustrzankę Canona, ale mam trochę wątpliwości.
Numery seryjne coś nie grają, sprzedawca twierdzi że produkt autentyczny przeznaczony na rynek azjatycki.
Tyle że po wpisaniu nr seryjnego w USA wychodzi że to 1D a nie D5.
Nie gra też nr seryjny z plików.
Canon z różnych części świata mnie zbywa, canon polska polecił kontakt z serwisem w Warszawie, ja jestem na 2 końcu Polski.
Poza tym wiadomo jest czas urlopów weekend itd. W czwartek mam szansę się wycofać z zakupu.
Czy jesteście wstanie powiedzieć po zdjęciach czy to jest oryginał?
Dam linka na dropa
[ Dodano: Nie 04 Sty, 2015 14:00 ]
http://www.dropbox.com/sh...2wpeTsVHAa?dl=0
komor - Nie 04 Sty, 2015
1D na pewno to nie jest (brak pionowego gripa), układ klawiszy z tyłu i z góry wygląda na 5D Mark III, ale jakie są bebechy w środku tego urządzenia - trudno zgadnąć.
krakn - Nie 04 Sty, 2015
No niby to jest 5d mark iii, faktycznie robi pełną klatkę, ale może jest to mark 1 lub 2?
Wersja oprogramowania się zgadza
komor - Nie 04 Sty, 2015
Ściągnąłem jeszcze pierwsze zdjęcie z Dropsa, według danych EXIF (które można sfałszować) jest to 5D Mark III o numerze seryjnym 312122000479, czyli innym niż widniejący na tabliczce u dołu aparatu.
W EXIF-ie zdjęcia jest też informacja o autorze zdjęcia – albo wpisałeś tam już swoje dane, albo są to dane poprzedniego właściciela, może pomoże Ci to zweryfikować historię wg sprzedawcy.
Wojmistrz - Nie 04 Sty, 2015
Nie sugerowałbym się komunikatem ze strony Canon USA. Czy w menu, masz wybór wielu języków, czy np tylko dwóch? Nigdy nie możesz mieć pewności, czy to nie składak serwisowy, ale i taki powinien działać poprawnie przez całe lata.
krakn - Nie 04 Sty, 2015
Tak są różne języki, aktualnie ustawiłem na polski.
[ Dodano: Nie 04 Sty, 2015 14:56 ]
Dane o autorze zdjęć są moje, ja kupiłem w sklepie w UK. Tylko że sklep nie daje gwarancji Canona tylko swoją.
Wszystko było by w ok gdyby nie pojawiły się schody z tymi numerami. Sądziłem że to po prostu import z Azji lub USA.
Kupowałem tak inne aparaty, I sprzęt Canona przez internet, znacznie taniej, właśnie w USA i Hongkong, ale takiego numeru nie miałem do tej pory.
mozer - Nie 04 Sty, 2015
Przede wszystkim żaden 1D nie robi zdjęć w tej rozdzielczości. Dla pewności sprawdź jeszcze wypluwane RAWy.
Ale to nie była nowa tylko używana, tak? Możliwe, że jest po naprawie lub wymianie elektroniki. Wersje azjatyckie posiadają tylko dwa języki, a zmiana tego następuje przez wymianę płyty głównej. Możliwe, że płyta jest z jakiegoś dawcy, lub została z hackowana/przelutowany tylko chip itp.
[ Dodano: Nie 04 Sty, 2015 15:01 ]
Co to za sklep?
krakn - Nie 04 Sty, 2015
http://www.tronixcomputers.com, w. Północnym Londynie
[ Dodano: Nie 04 Sty, 2015 15:42 ]
Raw jest tam dostępny na dropie, jeżeli ktoś jest wstanie zidentyfikować coś na ten temat to bardzo proszę
matys - Nie 04 Sty, 2015
Pierwsze słyszę/widzę ten sklep. Po drugie post code - N3 1JX, jest błędny co już budzi podejrzenia, po trzecie sprawdzając adres na google street jest tam sklep z e-papierosami(kwiecień 2014)....
Chyba, że gdzieś kopiłeś u nich w stacjonarnym sklepie a maja na ten adres zarejestrowaną działalność. Na sam widok tej strony nie kupiłbym nic u nich a już na pewno coś, co jest warte tyle, co 5D mkIII.
mozer - Nie 04 Sty, 2015
krakn, kupiłeś przez Internet, czy osobiście?
krakn - Nie 04 Sty, 2015
Przez internet, ale będę w czwartek w Londynie i mogę oddać, płatność mam ubezpieczona z już złożyłem spór o zwrot.
Ale chcę mieć pewność że to podróbka.
Mam ich aktualny adress
mozer - Nie 04 Sty, 2015
krakn, ale co jest dla Ciebie podróbką? Jeśli złożony z 3 aparatów oryginalnych, to Ci pasuje? Czy cena była na tyle okazyjna, że warto się w to bawić?
krakn - Nie 04 Sty, 2015
Hm no była okazja, przed świętami był wysp okazji dałem za niego 2000 funtow.
Hm samochód składak mogę zrozumieć, trochę mi się nie podoba aparat składak, bo zastanawiam się czy jak za 3 lata tfu tfu padnie coś czy canon będzie wogole chciał się tego tknac
mozer - Nie 04 Sty, 2015
krakn, a to miał być nowy sprzęt? Ja za 1000 zł oszczędności to bym się nie w to nie bawił...
krakn - Nie 04 Sty, 2015
Tak nowy, trochę więcej bo dokładnie 2045 funtow razem Z obiektywem. Ale przed świętami można było w sklepie na głównej ulicy kupić 300 funtów drożej. Raz że cena, dwa że nie bardzo miałem czas lecieć do sklepu
mozer - Nie 04 Sty, 2015
krakn, zmylił mnie ten wszechobecny pył/kurz na aparacie
matys - Nie 04 Sty, 2015
krakn napisał/a: | Hm no była okazja, przed świętami był wysp okazji dałem za niego 2000 funtow. |
To nie była żadna okazja kolego. Używane 5d mark III w UK chodzą po 1500-1800f zależnie od przebiegu i od stanu. Wysyłaj to z powrotem najlepiej ubezpieczoną i rejestrowaną paczką z potwierdzeniem odbioru lub własnie osobiście. A nowy to ten aparat to nie jest, raczej takim bym go nie nazwał,
http://www.mpbphotographi...=simple&used=on
http://www.cameraworld.co...y.html?___SID=U
mozer - Nie 04 Sty, 2015
matys napisał/a: |
To nie była żadna okazja kolego. |
Jak nie - dla sprzedawcy na pewno ;P
krakn - Nie 04 Sty, 2015
Dzięki.
Czyli jest to sprzęt po naprawie.
No pył jest bo nim robię fotki od kilku dni.
Mam otwartą dyspute, o zwrot kasy do 9 stycznia.
Wstepnie się z nimi umówiłem że oddam .
Wolę jednak zapłacić więcej, bo to nie jest sprzęt za 200 funtów.
I miec pełny suport Canona w razie w.
Hm chyba tajemnica rozwiązana.
Jak by ktoś miał jakieś uwagi to oczywiście oczekuje.
Bardzo dziekuje za naprowadzenie.
Aparat przyszedł zapakowany jak nowy, dokumenty, kable wszytko pięknie zapakowane... Faktycznie na pudełku nie było plomby.
Czyli pewnie to refurbished i niekoniecznie oryginalny. Swoją drogą promocja jak... w PortUS Digital, zestaw CANON 5D MKIII + 24-105MM L LENS z 3 letnią gwarancją jest po £1969.
matys - Pon 05 Sty, 2015
BTW, krakn, jakbyś był na dniach w Londynie to w Jessops mają dilla tylko w sklepie body 5D mk.III za 1999£
Dziś widziałem
komor - Pon 05 Sty, 2015
Kolega krakn zdaje się za te £2045 kupił razem z 24-105L, więc cena kusząca. Nigdy nie korzystałem z kuszących cen i u mnie chyba tak już pozostanie.
krakn - Pon 05 Sty, 2015
Tak, kupiłem w zestawie z obiektywem.
Wojmistrz - Wto 06 Sty, 2015
Święto jakieś , bo pierwszy raz widzę, aby SimplyElectronic miało drożej coś od PostUS Digital.
SimplyElectronic £2099.95 Before Discount: £2729.95
PostUS Digital £1,969.00
Tak czy inaczej są w UK co najmniej dwa sklepy, które sprzedają w podobnych cenach, wiec o okazji mowy nie ma.
krakn - Pią 09 Sty, 2015
Bo te dwa sklepy to te same ciapate są.
Krętacze jak to oni, rozmowa telefoniczna to jak rozmowa z idiotami.
OK sprawa się wyjaśniła.
Aparat posiadał wymienioną płytę główną i trafił na rynek wtórny.
Sprzedawca wprowadził mnie w błąd twierdząc ze jest to sprzęt nowy import z innego rynku (azjatyckiego)
Dziś poszedł do zwrotu.
Poczekam aż pieniądze wrócą na kartę i jednak się kopnę po sklepach.
Dziękuje za wszelkie sugestie.
Można temat do kosza.
Wojmistrz - Pią 09 Sty, 2015
krakn, ja kupowałem w portusie i wydaje mi się, że to żółte małe rączki.
komor - Sob 10 Sty, 2015
krakn napisał/a: | Można temat do kosza. |
Raczej ku pamięci, żeby nie korzystać z „okazji”.
maziek - Nie 11 Sty, 2015
Zasadniczo co złego było w tym aparacie, skoro był "jak nowy", a tańszy? Kwestia gwarancji czy co?
Wojmistrz - Nie 11 Sty, 2015
Ale mi to tańszy...
mozer - Nie 11 Sty, 2015
maziek, nie uważasz, że jak płacisz jak za nowy, to nowy powinieneś dostać? A nie po przeróbkach, nawet jak 'jest jak nowy' i działa sprawnie?
maziek - Nie 11 Sty, 2015
Tzn. brzydko, ze sprzedawca oszukiwał, ale w sumie dla mnie to by się bardziej liczyło, czy mam pełnowartościowy sprzęt. Jeśli więc on był "fabrycznie nowy" w takim sensie, że tę płytę wymieniono u Canona i że ma ważną gwarancję jako nowy - to kwestia prawdomówności sprzedawcy nie byłaby u mnie na pierwszym miejscu, choć oczywiście czerwone lampki by mi się zapaliły.
krakn - Pon 12 Sty, 2015
No tańszy był, bo w cenie fabrycznej puszki, masz obiektyw kitowy.
Generalnie nie było w tym nic tragicznego, jak wielu zauważyło podobnych aparatów na rynku jest wiele i pewnie wiele osób nawet nie wie że coś jest nie tak.
Kwestia gwarancji, niby sklep obiecuje że 3 lata, ale z drugiej strony obiecywali że towar jest nowy.
Po prostu jak ich (tą nacje) znam to ja im nie wierzę.
W razie czego, to wyegzekwować kwestie gwarancji było by cudem.
Gdy chciałem wskoczyć na moto i im zawieźć sprzęt i żeby odebrał i zrobił mi zwrot, to zaczęli juz wymyślać że mi będą musieli potrącic ileś tam kasy...
Więc się wq i wysłałem paczką i skorzystałem z ubezpieczenia płatności. Bo zgłosiłem że zostałem oszukany.
Po prostu dostane kasę na kartę za tydzień.
Canon USA rozpoznawał nr seryjny jako Mark 1
Canon Asia, nie mogli się ustosunkować, ale im coś też nie grało. Canon polska i serwis Canona, oraz canon UK stwierdzili że została wymieniona płyta główna. Tylko nikt nie jest wstanie określić dlaczego jest takie zamieszanie z numerami. Wiec trudno też powiedzieć co ew zostało tam wymienione i na co...
Za dużo niewiadomych, jak by to była lampa błyskowa, za połowę ceny to bym nawet nie wynikał, ale przy takim sprzęcie to jednak Lubie mieć zarejestrowany, tym bardziej że często gdy jadę w świat to ubezpieczam również swój sprzęt. A rejestracja to jeden z dowodów posiadania sprzętu.
Mam nadzieje że w przyszłym tygodniu rusze po zakup nowego sprzętu. Bo mi strasznie brakuje klikania
Trzymajcie kciuki
maziek - Pon 12 Sty, 2015
A no jak tak kręcili to też bym jak najprędzej oddał .
|
|