forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD z mocowaniem do PENTAX

MegM - Nie 04 Sty, 2015
Temat postu: Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD z mocowaniem do PENTAX
Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD

Jest z mocowaniem do Pentax ?

Jeśli nie, to czy jest inny tele w podobnej cenie (1200zł) z tym mocowaniem, ale równie dobry :) ?

[ Dodano: Nie 04 Sty, 2015 20:22 ]
Chyba, że są jakieś przejściówki albo coś w tym stylu :) ?

dcs - Nie 04 Sty, 2015

Przykro mi :twisted: ale nie ma.
Jest stara wersja Tamrona
albo http://www.optyczne.pl/in...&szukaj=Filtruj

komor - Nie 04 Sty, 2015

Wchodzisz na stronę główną optyczne.pl, klikasz link Obiektywy, z listy producentów wybierasz Tamrona, następnie na liście obiektywów wyszukujesz interesujący Cię model i już lądujesz na stronie Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD, gdzie masz link do testu tego obiektywu (jeśli dany model był testowany, a ten akurat był), a pod spodem tabelkę z parametrami, gdzie na dole są wymienione Dostępne mocowania. Niestety Pentaksa tam nie widzę, a żeby się upewnić czy na stronie Optycznych nie ma akurat jakiegoś błędu lub lista mocowań się nie zmieniła, możesz jeszcze wejść na stronę producenta lub dystrybutora, ot choćby tamron.eu/pl, gdzie informacja o mocowaniach jest trochę ukryta, ale całość jest po polsku, więc na pewno dasz sobie radę.
MegM - Nie 04 Sty, 2015

Dobra, w takim razie co polecacie z tele zooma pod pentaxa w kwocie max 1300 zł :twisted: :twisted: ?
kojut - Nie 04 Sty, 2015

MegM, do 1200zł to król jest jeden- DA55-300/4-5.8. Żadne tamrony czy inne sigmy do tego szkieła nie podskoczą ;-)
Tu masz trochę sampli do pooglądania http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=29892

dcs - Nie 04 Sty, 2015

Cytat:
do 1200zł to król jest jeden- DA55-300/4-5.8

-w porownaniu z Tamronem VC za 1400 to pastuszek.

kojut - Nie 04 Sty, 2015

dcs, ten tamron to leży i kwiczy w porównaniu z pentaxem :razz:
dcs - Nie 04 Sty, 2015

:lol:

I gdzie ten wybór dobrych obiektywów do Pentaxa :?:

MegM - Nie 04 Sty, 2015

Jeszcze dokładnie się nie zdecydowałam który aparat wybiorę, dlatego się pytam człowieczku :razz:
dcs - Nie 04 Sty, 2015

Patrz na oceny rozdzielczości:
very good, good, far

http://www.photozone.de/p...300_458?start=1
http://www.photozone.de/c...eosapsc?start=1

wartości pozostałych pomiarów można porównać wprost

MegM - Nie 04 Sty, 2015

Proszę o rozjaśnienie tematu, bo jak powszechnie już wiadomo, dużych wiadomości na te tematy nie mam :D
jaad75 - Nie 04 Sty, 2015

dcs napisał/a:
wartości pozostałych pomiarów można porównać wprost
A rozdzielczość na K10D i 50D niby można porównywać wprost... :lol:

MegM, DA55-300 jest niezłym szkłem jak na tę kategorię cenowo jakościową. Na pewno lepszym niż stara wersja tego Tamrona, czy podobnej Sigmy, ale cudów nie ma się co spodziewać, to tylko budżetowe ciemne zoomy.

dcs - Nie 04 Sty, 2015

"ex" -excellent -znakomity
"very good" -bardzo dobry
...
:lol:

a reszta to wady optyczne -więc bliżej zera to lepiej, większa wartość gorzej

[ Dodano: Nie 04 Sty, 2015 23:20 ]
jaad75, napisałem na co zwrócić uwagę.
Starzejesz się.

dcs napisał/a:
jaad75, napisałem na co zwrócić uwagę.
Nie da się porównywać tych testów. Kropka. Naciągasz fakty pod swoją tezę, która brzmi: Pentax jest "be" i ma mało szkieł, a te które ma też są "be". :roll:
dcs - Nie 04 Sty, 2015

Pewnie ten P 55-300 dostaje skrzydeł na 16mpix :lol:
jak na Ka-dyszce na 300mm ostro nie wyrabia.

Próbujesz podważać że Tamron VC jest dużo lepszy :?:

MegM - Nie 04 Sty, 2015

Sądzę, że jak admin forum pentaxa zaakceptuje moje konto to sprawa się wyjaśni :)

jaad75, nie oczekuje super rewelacji za tą cenę, ale dla mnie 1300 zł to naprawdę dużo biorąc pod uwagę, że nie pracuje.. a mamusia gubi się już w zeznaniach czy mi się dołoży, czy nie :D ..

Ale tak czy siak muszę zapytać :D .. czy za tą cenę jest coś lepszego od DA55-300 :D ?

MegM napisał/a:
Sądzę, że jak admin forum pentaxa zaakceptuje moje konto to sprawa się wyjaśni :)
Pierwsze słyszę, że konto musi być akceptowane, ale może zwyczaje się zmieniły...
MegM napisał/a:
Ale tak czy siak muszę zapytać :D .. czy za tą cenę jest coś lepszego od DA55-300 :D ?
W Pentaksie IMHO nie, przynajmniej jeśli chodzi o szkła, które możesz kupić nowe.

[ Dodano: Nie 04 Sty, 2015 23:41 ]
dcs napisał/a:
Pewnie ten P 55-300 dostaje skrzydeł na 16mpix :lol:
jak na Ka-dyszce na 300mm ostro nie wyrabia.
Jest spora różnica rozdzielczości między tymi matrycami, a co do max rozdzielczości na danym body - przeczytaj procedurę PZ.
dcs napisał/a:
Próbujesz podważać że Tamron VC jest dużo lepszy :?:
Nic nie próbuję podważać. Stwierdzam fakt. Pomijając już, że ta kategoria obiektywów zwisa mi i powiewa.
MM - Pon 05 Sty, 2015

kojut napisał/a:

Leży i kwiczy to twój obiektywizm i wiedza o optyce.
Tak to jest jak się porządnego tele w ręku nie miało. Taki system - niestety.

dcs - Pon 05 Sty, 2015

jaad75 napisał/a:
Naciągasz fakty pod swoją tezę

Test wykazał że Pentax 55-300 jest słaby.

Nie podobają Ci się procedury na photozone?

A to ty odsyłałeś mnie tam żebym zobaczył jakie dobre są obiektywy Pentax FA Limited i że to dowód że optyczne.pl testowało trefne ich egzemplarze...

Jak widać jesteś w stanie podważać różne portale testujące w zależności jak ci jest wygodnie, żeby tylko Pentax był na wierzchu.

To jest żałosne.
:sad:

MegM - Pon 05 Sty, 2015

Zaczynacie robić offa, a ja przez to mam mętlik w głowie.

W takim razie ... lepiej wziąć N D5200 i obiektyw tamrona (ten z opisu)?

jaad75 - Pon 05 Sty, 2015

dcs napisał/a:
Test wykazał że Pentax 55-300 jest słaby.
Test wykazał jak w podsumowaniu:
Cytat:
The Pentax SMC DA 55-300mm f/4-5.8 ED is a viable choice when it comes to an affordable long range tele lens. The resolution figures are pretty decent and in field conditions it shines with a snappy contrast characteristic.

Tylko tyle. Nikt z tego nie robi super obiektywu.
dcs napisał/a:
Nie podobają Ci się procedury na photozone?
Przeczytałeś? To powinieneś wiedzieć, dlaczego nie można porównywać tak, jak to usiłujesz wmówić.
dcs napisał/a:
A to ty odsyłałeś mnie tam żebym zobaczył jakie dobre są obiektywy Pentax FA Limited i że to dowód że optyczne.pl testowało trefne ich egzemplarze...
Na dowód, że egzemplarze Optycznych odbiegały od normy, to ja mam swoje egzemplarze i kilka innych, które przeszły przez moje ręce i z których sample nie raz pokazywałem.
dcs napisał/a:
Jak widać jesteś w stanie podważać różne portale testujące w zależności jak ci jest wygodnie, żeby tylko Pentax był na wierzchu.
To gdzie procedury PZ są wątpliwe, wiadomo od lat, tu nie chodziło o chwalenie procedur, a pokazanie, że są różne egzemlarze/partie obiektywu i wnioski z jego testu mogą być diametralnie odmienne. Ja wiem jak zachowują się te obiektywy w praktyce i czy testowany egzemplarz odpowiadał mniej więcej tym, które miałem/mam, a Ty?
dcs napisał/a:
To jest żałosne.
Żałosnym jest to, że odzywasz się zawsze w temacie systemu, o którym wielkiego pojęcia nie masz i z którym do czynienia masz głównie czytając fragmenty pasujące do Twoich teorii. Przypomina to nieco Twoją obsesję na punkcie udowadniania światu, jak Fuji, MFT (czy co tam ostatnio masz na tapecie) są kiepskie, a ich pozytywne testy są częścią "wielkiego spisku". :razz:
dcs - Pon 05 Sty, 2015

Porównaj na pz wyniki z K5 i K10
Są zbieżne (może za wyjątkiem 43/1.9)

jaad75 napisał/a:
że są różne egzemplarze/partie obiektywu...

-czyli u Pentaxa jest słaba kontrola jakości stąd te rozrzuty :?:

Zaraz, ale ty też kwestionowałeś reprezentatywność dla całej produkcji innych egzemplarzy testowych: m.in. zoomów f/2.8...
Bardzo dużo z testowanych obiektów Pentax było nie najlepszych.

:idea: Może masz rację -Pentax robi świetne obiektywy, ale polski dystrybutor handluje wybrakowanymi odrzutami :?:

kojut - Pon 05 Sty, 2015

MM napisał/a:
kojut napisał/a:

Leży i kwiczy to twój obiektywizm i wiedza o optyce.

Temat jest "Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD z mocowaniem do PENTAX". To teraz podepnij do puszki pentaxa najpierw DA a potem tego tamrona i zobacz w którym będzie szybszy i celniejszy AF, albo który wygeneruje lepszy obrazek. Mogę się założyć o mój dom, żonę, dzieci i wszystkie klamki, że DA zmiażdzy tamrona w każdej kategorii :razz:
MM napisał/a:
Tak to jest jak się porządnego tele w ręku nie miało. Taki system - niestety.

A po jaką cholerę miałbym to "porządne tele" brać do ręki? To ma być dla mnie jakiś wyznacznik przydatności danego systemu? Mam FA100-300 i jak dla mnie jest to sprzęt praktycznie bezużyteczny- podobnie jak wszystkie długie canony czy nikony. Nie wiem czym się tu podniecać.

komor - Pon 05 Sty, 2015

MM, zdaje się, że kolega kojut w sposób zawoalowany przypomina Ci, że Tamron 70-300 VC nie istnieje z mocowaniem Pentax, stąd każdy inny obiektyw będzie „lepszy” od tego Tamrona – na Pentaksie.

Bardzo proszę dyskutujących o powstrzymanie się z enigmatycznymi aluzjami nie wprost, szczególnie zaś w wątkach zakładanych przez osoby początkujące. Nie dość, że „świeżaków” atakujemy jakimiś GO, DoF, stałkami, stabilkami, ogniskowymi i tępimy „zoom”, to jeszcze dochodzą do tego niekoniecznie czytelne dla innych insynuacje i docinki. To nie pomaga. Lepiej napisać wprost i użyć paru wyrazów więcej niż mniej.

MM - Pon 05 Sty, 2015

komor napisał/a:
Tamron 70-300 VC nie istnieje z mocowaniem Pentax, stąd każdy inny obiektyw będzie „lepszy” od tego Tamrona – na Pentaksie.

Czyli mam rozumieć, że nie da się kompletnie porównać optyki z różnych systemów? Sorry. Lubię Pentaxa, nie lubię zakutych łbów z różnych systemów.

Jak ktoś chce mieć dobry aparat a lubi dłuższą optykę to ja zawsze będę namawiał do Canona lub Nikona.

[ Dodano: Pon 05 Sty, 2015 13:38 ]
kojut napisał/a:
A po jaką cholerę miałbym to "porządne tele" brać do ręki? To ma być dla mnie jakiś wyznacznik przydatności danego systemu?

Bo to są zabawki dla facetów a nie dla dzieci i jak najbardziej jest to wyznacznik systemu. Dla wielu to wybór wręcz podstawowy bo pracują tylko na długim tele. Do tego szybkim i precyzyjnym. Są ludzie robiący dużo szybkich zdjęć a nie cyzelujący godzinę kadr na szerokim kącie.

Do autorki wątku. Kupno korpusu Nikona i do niego tele to świetny wybór. Oprócz lepszej stabilizacji w szkle, lepszego AF-u i dużego wyboru obiektywów mamy świetnie oprogramowane matryce (lepsze niż w Canonie).

dcs napisał/a:
-czyli u Pentaxa jest słaba kontrola jakości stąd te rozrzuty :?:
Jest. Ponoć za Ricoh się to poprawia, ale nie jestem przekonany. Wietnam, to Wietnam. Poprawili za to kontrolę jakości w Filipińskich fabrykach.
dcs napisał/a:
Zaraz, ale ty też kwestionowałeś reprezentatywność dla całej produkcji innych egzemplarzy testowych: m.in. zoomów f/2.8...
Nie doczytałeś. Jak pisałem wielokrotnie, pierwsze partie miały fatalne opinie i pewnie w większości nie powinny być dopuszczone do sprzedaży - sam miałem w ręce takie sztuki. Natomiast miałem okazję używać 16-50 (jednej sztuki) z bardzo niskim numerem seryjnym, który był naprawdę relatywnie niezły i gdybym trafił na taki egzemplarz, to być może bym go sobie swego czasu kupił. Kilka osób z polskiego forum też cieszy się niezłymi optycznie 16-50 i nawet, wbrew powszechnemu narzekaniu i obawom, nie wszystkim padł SDM. To szkło jest po prostu fatalnie nierówne, choć znowu podobno nowsze partie trzymały poziom. Podobno. Na jakość optyczną 50-135 raczej mało kto narzekał, krytykowany był głównie za powolny AF.
MM napisał/a:
Bo to są zabawki dla facetów a nie dla dzieci
Taa. Uwielbiam takie "prawdy życiowe" wygłaszane przez wiecznych chłopców. A do tego w wątku odnoszącym się do śmiesznego zoomika za 1000 z hakiem.
dcs - Pon 05 Sty, 2015

jaad75,
To jest znaczącą różnica między niewybrakowanymi zoomami f/2.8 Pentaksa a Tokinami?

dcs, nie porównywałem. Na pewno są gdzie indziej produkowane, mają inne powłoki, różnią się mechanicznie. Nie wiem też, jaka jest powtarzalność produkcji Tokiny.
kojut - Pon 05 Sty, 2015

MM napisał/a:
Bo to są zabawki dla facetów a nie dla dzieci

:mrgreen: toś mnie rozbawił :mrgreen: facecie!
MM napisał/a:
i jak najbardziej jest to wyznacznik systemu.

Dla Ciebie zapomniałeś dodać, a nie dla ogółu.
MM napisał/a:
Są ludzie robiący dużo szybkich zdjęć a nie cyzelujący godzinę kadr na szerokim kącie.

A ci drudzy to inny gatunek zwierząt od homo sapiens sapiens?
MM napisał/a:
Do autorki wątku. Kupno korpusu Nikona i do niego tele to świetny wybór. Oprócz lepszej stabilizacji w szkle, lepszego AF-u i dużego wyboru obiektywów mamy świetnie oprogramowane matryce (lepsze niż w Canonie).

Tu pełna zgoda ;-) N5200 i nikkor 70-300VR powinien wystarczyć na początek.

komor - Pon 05 Sty, 2015

Panowie, wystarczy!
MegM - Pon 05 Sty, 2015

komor, Proszę o zamknięcie tematu, kolegów o nie robienie zbędnego offtopa w podobnych tematach :D
Decyzja podjęta, Nikon D5200 (+ 18-105mm) , do tego tele 30-700 mm i będzie git! :)

W każdym razie dziękuję za pomoc :)

MM - Pon 05 Sty, 2015

kojut napisał/a:
Dla Ciebie zapomniałeś dodać, a nie dla ogółu.

Najwyższe modele tele to szczyt techniki i pokaz możliwości systemu. Nie masz o tym pojęcia bo nie masz w systemie takiej techniki. Wystarczy tydzień pracy na czymś takim by zrozumieć, jaka to jest różnica w klasie. Trzeba tylko mieć na to otwartą głowę a nie wsadzać ją do muszli z napisem PENTAX i do tego próbować na siłę zamknąć klapę...

[ Dodano: Pon 05 Sty, 2015 20:11 ]
MegM napisał/a:
tele 30-700 mm i będzie git!

Proponuję jednak 70-300 i wtedy będzie naprawdę git :wink:

Gratuluję świetnego wyboru.

MM napisał/a:
Najwyższe modele tele to szczyt techniki i pokaz możliwości systemu.
Dlatego właśnie Leica, P1, czy Hassel to systemy bez możliwości i techniki - nie mają długich tele "dla facetów"... :lol: