|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Wymiana systemu m4/3 na Nikona
siwex13 - Nie 04 Sty, 2015 Temat postu: Wymiana systemu m4/3 na Nikona Witam, niedawno zakupiłem sobie Panasonica G5 - zakup był przemyślany, jednak nie przewidziałem (a wręcz założyłem, że tak nie będzie), że kiedyś zachce mi się kupić do niego dodatkowy obiektyw (a nawet więcej). W związku z tym rozważam przesiadkę na lustrzankę Nikona 5100. I tutaj mam kilka pytań:
1. Czy mnożnik matrycy (w G5 x2, w 5100 x1,5) oznacza, że obiektyw m4/3 14-140 (po wymnożeniu 28-280) jest niemal identyczny do takiego do 5100 z ogniskową 18-200 (po wymnożeniu 27-300)? Konkretnie czy fotografując takimi dwoma zestawami ten sam obiekt na maksymalnym zoomie będę miał podobny obraz w kadrze?
2. Na ten moment chciałbym dysponować 3 obiektywami - kitowym (14-42 dla G5 i 18-55 dla 5100), superzoomem (14-140 vs 18-270) oraz jasnym stałym (w obu przypadkach chyba 50/1.8). W tym momencie mam G5 z kitem. Poszukałem na necie, że dokupienie 2 obiektywów do G5 wyjdzie drożej, niż jego sprzedaż i kupienie (lekko używanego) 5100 z kitem + 2 obiektywy dokupione osobno (to już nowe). Nie mówiąc już, że jeśli w przyszłości jeszcze bardziej chciałbym zwiększać liczbę obiektywów, to do nikona są one praktycznie zawsze tańsze i jest ich więcej. Co myślicie o takim zabiegu? Szczególnie chodzi mi o:
2a. Sens takiego zabiegu
2b. Jakość zdjęć G5 vs 5100
Dodam, że na ten moment (i nie wiem czy kiedyś to się zmieni:)) jestem amatorskim fotografem. Nie chcę na sprzęt wydawać zbyt dużo. Podobnie nie lubię (a już tym bardziej moja żona) zmieniać obiektywów, stąd super-zoom uważam za konieczność. Aparatu używamy do wszystkiego - od zdjęć małego dziecka (jeszcze nie chodzi, ale mam nadzieję, że kiedyś zacznie, a wtedy bez zoomu będzie ciężko:)), poprzez łażenie po mieście i parku i robienie zarówno "widoczków", jak i portretów, aż po wycieczki w góry / nad morze / gdziekolwiek.
Z góry dzięki za pomoc i opinie
P.S. Nie wiedziałem, czy bardziej pytanie pasuje do działu lustrzanek czy bezlusterkowców. Więc dałem losowo do lustrzanek:)
dcs - Nie 04 Sty, 2015
Tak. Jakość z D5100 będzie lepsza.
Jak rozmiary i waga nie grają roli to ma to sens.
Dobrze przeliczyłeś ogniskowe.
muzyk - Nie 04 Sty, 2015
siwex13 napisał/a: | Sens takiego zabiegu |
Jeśli dużo nie tracisz, wymień lepiej na coś ala d7000 a nie jednokółkowe body z 95% pokrycia kadru w wizjerze.
siwex13 napisał/a: | Poszukałem na necie, że dokupienie 2 obiektywów do G5 wyjdzie drożej, niż jego sprzedaż i kupienie |
Jakie to obiektywy?
Wymiana m4/3 z ciemny szkłem i kupno d5100 również z ciemnymi szkłami...
Chyba jeszcze nie doceniłeś wszystkich zalet g5...
RB - Pon 05 Sty, 2015 Temat postu: Re: Wymiana systemu m4/3 na Nikona
siwex13 napisał/a: |
2. Na ten moment chciałbym dysponować 3 obiektywami - kitowym (14-42 dla G5 i 18-55 dla 5100), superzoomem (14-140 vs 18-270) oraz jasnym stałym (w obu przypadkach chyba 50/1.8)......
2a. Sens takiego zabiegu
|
To nie jest obiektywne i wymierne, jeśli Ty widzisz sens wymiany to już jest wystarczający powód do wymiany.
Natomiast sugeruję przemyślenie sensu posiadania standardowego zooma i superzooma (zaczynających się z dołu na tej samej ogniskowej, co więcej...). Po co Ci oba? Mimo wszystko ten standardowy zoom tez coś tam kosztuje i za ileś tam można go sprzedać. Standardowego będziesz miał za element wypełnienia szafy, popielniczkę czy łotewer?
fatman - Pon 05 Sty, 2015
Ja masz zdrowe plecy i mozesz duzo dźwigac to kupuj lustrzanki.
Zatęsknisz za chwilą, kiedy mogłeś u4/3 schować do kieszeni i po prostu w kurtce iść na miasto bez plecaka...
siwex13 - Pon 05 Sty, 2015
muzyk napisał/a: |
Jakie to obiektywy?
Wymiana m4/3 z ciemny szkłem i kupno d5100 również z ciemnymi szkłami...
|
Obiektywy które planowałem kupić do:
Do G5 - panasonic 14-140 (chyba wersja starsza czyli 4-5,6 bo nowsza to wydatek o około 700zł więcej, co jeszcze bardziej podraża całą "akcję") oraz jakiś 45/1.8 - nie szukałem dokładnie, który pasuje - chyba tylko samyang ma coś w tym stylu do m4/3
Do 5100 - Tamron AF 18-270mm f/3.5-6,3 Di II VC LD Asp. [If] Makro Nikon oraz Nikon Nikkor AF 50mm f/1.8 D
Wiem, że ten zoom jest ciemny, ale wychodzę z założenia, że będę używał go praktycznie tylko na dworze - do domu ma być 50/1.8. Poza tym nie chcę wydawać kasy na podobny zoom jasny (o ile w ogóle takie są), bo kosztowałby pewnie z jedną cyfrę z tyłu więcej.
Obiektyw kitowy zasadniczo ma być tylko jako "backup" i ewentualnie na wyjścia, kiedy ewidentnie waga dużego byłaby za duża. Faktycznie przez większość czasu będzie leżał. Zastanawiam się cały czas czy z niego nie zrezgygnować, ale kupując (szczególnie używany) od razu, wychodzi dopłata do body rzędu 200zł, więc nie wiem czy nie warto.
muzyk napisał/a: |
Chyba jeszcze nie doceniłeś wszystkich zalet g5... |
O jakich zaletach mówisz? Właśnie po to napisałem na forum, żeby zweryfikować swój pomysł, więc jestem otwarty na inne punkty widzenia:) Zdaję sobie sprawę, że waga istotnie wzrośnie, szczególnie z dużym obiektywem. Nad tym się jeszcze zastanowię, pytanie jakie są inne, istotne różnice.
fatman - Pon 05 Sty, 2015
Obiektywy które planowałem kupić do:
Do G5 - panasonic 14-140 (chyba wersja starsza czyli 4-5,6 bo nowsza to wydatek o około 700zł więcej, co jeszcze bardziej podraża całą "akcję") oraz jakiś 45/1.8 - nie szukałem dokładnie, który pasuje - chyba tylko samyang ma coś w tym stylu do m4/3 | .
NIE KUPUJ starszej wersji 14-140 !!!
Ma spore CA, szczególnie na brzegach i nie będziesz tego lubił, uwierz mi.
Tylko nowa wersja, ta czarna.
Do tego 45/1.8 Olympusa albo naleśnik 20/1.7 (bardziej uniwersalny).
RB - Pon 05 Sty, 2015
siwex13 napisał/a: | oraz jakiś 45/1.8 - nie szukałem dokładnie, który pasuje - chyba tylko samyang ma coś w tym stylu do m4/3
............
- do domu ma być 50/1.8. |
Oj, 45/1.8 to na m4/3 jest krótkie tele. Do wnętrz to raczej celuj w ogniskowe od 17 do 25 mm. Tyle, ze obiektywy ze światłem 1.7 -1.8 to bedą tu kosztowały jakieś 1600 PLN.
Jeśli ma to byc jak najtaniej to faktycznie systemy bezlusterkowe będą niezbyt konkurencyjne.
komor - Pon 05 Sty, 2015
siwex13 napisał/a: | Do 5100 - Tamron AF 18-270mm f/3.5-6,3 Di II VC LD Asp. [If] Makro Nikon oraz Nikon Nikkor AF 50mm f/1.8 D |
Pięćdziesiątka w wersji D nie będzie miała autofocusa z D5100. Musisz dołożyć do wersji G, która ma własny silnik AF. Ta uwaga będzie dotyczyła wszystkich pozostałych obiektywów Nikona, które uważałeś za tańsze niż w m4/3. To znaczy pewnie nadal będą tańsze, ale nie tak tanie jak zakładałeś.
muzyk - Pon 05 Sty, 2015
siwex13 napisał/a: | Do 5100 - Tamron AF 18-270mm f/3.5-6,3 Di II VC LD Asp. |
Jako spacerzoom hmm czemu nie?
Z drugiej strony do większości zastosowań - odradzam. Lepiej coś o mniejszych ogniskowych, czy stałkę i pozwolić sobie na odrobinę zabawy z mniejszą głębią ostrości.
Moje zdanie jest takie, że mając g5 nie kupiłbym lustra dXXXXX
G5 ma cichą migawkę np. co jest niekiedy bardzo przydatne.
siwex13 - Wto 06 Sty, 2015
Dzięki za uwagi odnośnie obiektywów - wezmę je pod uwagę. Brak AF w tym "domowym" obiektywie jestem w stanie przeżyć. Ogniskową 42 w domu robię teraz zdjęcia i jest ok, ale może faktycznie z czasem będzie to za duży zoom - przemyślę to jeszcze.
Co do nowej wersji 14-140 - jeśli jednak zdecyduję się na zostanie przy G5 to przemyślę. Chociaż różnica w cenie jest spora... No ale jeśli to ma być główny obiektyw, to faktycznie przemyślę to porządnie:)
A czy ktoś mógłby się pokusić o krótkie podsumowanie zalet (lub przewag) każdego z rozwiązań. Z tego co na razie wywnioskowałem to:
Przewagi G5
- waga i rozmiar (duża różnica)
- cicha migawka (faktycznie czasem mi się przydaje, ale akurat bez tego jestem w stanie żyć)
Zalety D5100
- wyższa jakość zdjęć
- cena
- większa dostępność i różnorodność obiektywów
[ Dodano: Wto 06 Sty, 2015 09:42 ]
muzyk napisał/a: | Lepiej coś o mniejszych ogniskowych, czy stałkę i pozwolić sobie na odrobinę zabawy z mniejszą głębią ostrości. |
Czy możesz proszę wyjaśnić mi to zdanie? Nie do końca rozumiem, rezultatem czego jest tutaj mniejsza głębia ostrości i jak się ma do niższych ogniskowych - czy masz na myśli robienie zdjęć z mniejszym zoomem i później ich przerabianie (w sensie cropowanie) do większego, co zmniejsza głębię? Czy to dwa niezależne tematy - chodzi o to, żeby poświęcić większy zoom na rzecz możliwości robienia zdjęć z mniejszą głębią?
Pytanie nie jest złośliwe:) Wynika po prostu z mojej małej (jeszcze:)) wiedzy o fotografii:)
muzyk - Wto 06 Sty, 2015
Rezultatem światłosiły obiektywu.
Preskaler - Sro 07 Sty, 2015
Tym mniejsza jest GO (może raczej większy BOKEH) im większa jest matryca, dłuższa ogniskowa i jaśniejszy obiektyw.
komor - Sro 07 Sty, 2015
Zaraz się zacznie.
fatman - Sro 07 Sty, 2015
Chyba już się zaczęło...
siwex13 - Sro 07 Sty, 2015
komor napisał/a: | Zaraz się zacznie. |
fatman napisał/a: | Chyba już się zaczęło... |
Nie wiem co ma się zacząć, ale już zrozumiałem odpowiedź:) Natomiast dalej czekam na opinie na temat przewag jednego rozwiązania nad drugim.
W między czasie miałem okazję porównać zdjęcia z mojego G5 z Canonem 1200 - klasa podobna do D5100 (chociaż z tego co czytałem w testach, to jednak 5100 jest lepszy). Z moich obserwacji (a robiłem zdjęcia parami i później porównywałem obie wersje) to na pewno portrety lustrzanką wychodzą lepsze właśnie ze względu na mniejszą głębię. G5 z kolei dawał żywsze kolory (chociaż miałem wrażenie, że mniej naturalne - szczególnie pomarańczowy wyglądał na podkolorowany przez aparat, podczas gdy 1200 pokazywał rzeczywisty kolor). No i jednak było widać (chociaż nie jakoś drastycznie) różnicę pomiędzy matrycami - na 1200 było widać więcej szczegółów. I sama waga 1200 też nie była jakaś makabryczna. Chyba coraz bardziej skłaniam się do wymiany systemu, no ale jeszcze mam trochę czasu więc chętnie poczytam opinie osób trzecich:)
A z ciekawostek - wszędobylskie oko wielkiego brata (zaszyte w cookies) zobaczyło, że poszukuję jasnego obiektywu do m4/3 i w reklamach google pokazało mi olympusa zuiko 45 1.8 za w miarę przystępną cenę 1099zł - całkiem ciekawa opcja, gdybym jednak zdecydował się zostać przy tym systemie:)
Wujek_Pstrykacz - Czw 08 Sty, 2015
Tamron 18-270 to wielka kupa, choć nie chodzi o rozmiar. jakość obrazka powyżej 200mm jest delikatnie rzecz ujmując do pupy. Wiem bo kolega ma i często tym próbowałem się pobawić, ale mnie odrzucało nawet na zdjęciach typu "U cioci na imieninach"
muzyk - Czw 08 Sty, 2015
No wreszcie ktoś doprecyzował bezsens megazoomu.
Podejrzewm, że z innymi tego typu jest podobnie.
lcf - Czw 08 Sty, 2015
siwex13 mZD 45 to fajne szkiełko, klasyk u43 w rozsądnej cenie. Jeśli czasem masz ochotę na portretowe ujęcia, to na pewno się przyda. Mam, używam, polecam .
Z drugiej strony D5100 obrazuje nieco lepiej niż G5 i cenę ma całkiem atrakcyjną, więc jeśli ciut większa waga Ci nie przeszkadza, a do tego po prostu masz ochotę spróbować czegoś innego - to czemu nie, zawsze jakieś dodatkowe doświadczenie .
muzyk - Pią 09 Sty, 2015
Ergonomicznie jednak, d5100 wysiada przy g5, mimo, że ten drugi jest mniejszy.
No, ale to trzeba też samemu spróbować się przekonać.
Dla mnie, owszem obrazowanie serii d5XXX jest bdb, ale ergonomia, guzikologia.
Nie ta bajka.
Powiedziałbym, że nawet cztero, a zwłaszcza trzycyfrowe Canony takie jak 1200D, 650/700D mają lepszą ergonomię i guzikologię.
No, ale to też warto samemu porównać.
Wczoraj bawiłem się 700D. Nie wiem co oni porobili z tym uchwytem, ale trzyma się go wyraźnie lepiej niż d3XXX/5XXX.
siwex13 - Sob 10 Sty, 2015
No dobra, decyzja podjęta - będę zmieniał system. Rozważyliśmy wszystkie za i przeciw i przeważyło zdanie mojej żony, która stwierdziła, że "kupowaliśmy aparat, żeby robił jak najlepsze zdjęcia, a nie był mały i lekki"
Dla spokoju sumienia zostawimy sobie jednak canona powershot coś tam (kompakt), którego mieliśmy oddać komuś z rodziny. Przyda się na okazje, gdzie faktycznie lustrzanka będzie za duża (np. wyjazd na narty).
W związku z tym mam pytanie, na które już częściowo znam odpowiedź, ale jeszcze chciałem się poradzić - który aparat wybrać. Przeczytałem oba wątki dot. wyboru lustrzanki do 2000 i 2500zł i w grę wchodzą modele Nikon 5200 i pentax k-50 (ew. canon, chociaż w tamtych wątkach raczej w tej cenie przeważa 5200 - ale nie skreślam tej firmy). Ogólnie k-50 ma dużo lepsze opinie praktycznie w każdym wymiarze, tylko mam obawę co do obiektywów - żeby nie było tej samej sytuacji co z G5. Czy na prawdę tak słabo jest z obiektywami do tego aparatu? Sprawdzałem na allegro i rzeczywiście szału nie ma. Jeśli chodzi o jasną 50 (lub coś w tych okolicach) to jest tam sporo (i to nawet tanich - poniżej 200zł - manualne, ale to mi nie przeszkadza), ale nie wiem czy pasują, bo firmy są nic mi nie mówiące:)
P.S. W sumie, ponieważ używane body też wchodzą w grę, mogę też wziąć Nikona 7000, pytanie czy jest on lepszy niż 5200 (mniejsza matryca). Bo do 7100 to już chyba nie dozbieram:)
dcs - Sob 10 Sty, 2015
Jak już musisz to najlepszy w klasie jest ten http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=323
chyba że jednak 18-55 + 55-200 lub 55-300.
RB - Sob 10 Sty, 2015
Siwex, ne za bardzo rozumiem...
jak myślałem chcesz mieć superzooma i 50/1.8 za małe pieniądze. Po prostu sprawdź, czy Pentaxa czy Nikona w takiej konfiguracji kupisz taniej.
Do Pentaxa dołączysz przez przejściówkę (tanie) wszystko i będziesz z tym wszystkim miął potwierdzenie ostrości. Natywnie (bez przejściówki) pasują obiektywy z bagnetem K (są stare manualne), tyle, ze one raczej aż tak tanie to nie są...
Do Nikona... już tak łatwo z nie natywną optyką nie będzie - bez wchodzenia w szczegóły przejściówka powinna zawierać element optyczny.
muzyk - Nie 11 Sty, 2015
d7000 i coś jasnego do niego, a nie ciemne zumy.
siwex13 - Nie 11 Sty, 2015
RB napisał/a: | Siwex, ne za bardzo rozumiem...
jak myślałem chcesz mieć superzooma i 50/1.8 za małe pieniądze. Po prostu sprawdź, czy Pentaxa czy Nikona w takiej konfiguracji kupisz taniej. |
To jest stan na teraz - zestaw, który kupię w tym momencie po wyborze aparatu / systemu. Natomiast nie wykluczam, że w przyszłości na tyle się wciągnę, że będę chciał coś dokupić. Tak jak przy zakupie G5 byłem przekonany, że nie będę kupował obiektywów, tak teraz, nauczony doświadczeniem, chcę jednak bardziej uniwersalnie wybrać system, żeby w przyszłości znów go nie zmieniać. Stąd pytanie o dostępność obiektywów do k-50, ponieważ aparat sam w sobie ma lepsze opinie od wspomnianych wcześniej nikonów i canonów.
Rozumiem, że montowanie przez przejściówkę nie wpływa negatywnie na jakość zdjęć w przypadku k-50? A co nie działa przy przejściówce. Jak wcześniej się interesowałem przejściówkami do G5 to albo nie działało prawie nic co jest związane z obiektywem (przesłona, AF) albo (dla tych przejściówek, które miały elektronikę) kosztowały one około 1200zł.
I z ciekawości i zupełnie inne beczki - czy jest sens interesować się aparatami z matrycami Foveon X3? Wczoraj o nich przeczytałem, że mają lepszą jakość i znalazłem w dostępnej dla mnie cenie Sigmę SD15 - ale w teście na optycznych jest on opisywany raczej jako aparat dla analogowych amatorów, do których się nie zaliczam Pytanie zatem, czy jest sens interesować się tym rodzajem aparatów i czy w cenie w okolicach 2000zł jest jakiś sensowny?
Pisząc wcześniej o obiektywach do K-50 na allegro miałem na myśli m.in. taki: [klik]
Jest tego sporo (tutaj moje wyszukiwanie: [klik]), pytanie czy to się nadaje?
RB - Nie 11 Sty, 2015
To jest stan na teraz - zestaw, który kupię w tym momencie po wyborze aparatu / systemu. Natomiast nie wykluczam, że w przyszłości na tyle się wciągnę, że będę chciał coś dokupić. Tak jak przy zakupie G5 byłem przekonany, że nie będę kupował obiektywów, tak teraz, nauczony doświadczeniem, chcę jednak bardziej uniwersalnie wybrać system, żeby w przyszłości znów go nie zmieniać. Stąd pytanie o dostępność obiektywów do k-50, ponieważ aparat sam w sobie ma lepsze opinie od wspomnianych wcześniej nikonów i canonów. |
siwex, chodzi o ceny czy dostępnośc w końcu. Kupno ob. do m4/3 nie jest w końcu specjalnym wyczynem. Nawet w sklepach stacjonarnych.
Podobnie z Pentaxem. A czy ceny Tobie odpowiadają to popatrz choćby po allegro/ceneo/ebay
siwex13 napisał/a: | Rozumiem, że montowanie przez przejściówkę nie wpływa negatywnie na jakość zdjęć w przypadku k-50? A co nie działa przy przejściówce. |
Przy najprostszych nie działa nic ze sterowania obiektywem. Zresztą w takich obiektywach za grosze nic, żadnej elektroniki, nie ma.
siwex13 napisał/a: | Jak wcześniej się interesowałem przejściówkami do G5 to albo nie działało prawie nic co jest związane z obiektywem (przesłona, AF) albo (dla tych przejściówek, które miały elektronikę) kosztowały one około 1200zł. |
O właśnie...
Ten Chinon z allegro nie potrzebuje przejściówki do Pentaxa. Tylko, ze jak chyba rozumiesz to jest i tak całkowicie ręczny obiektyw.
RB napisał/a: | siwex, chodzi o ceny czy dostępnośc w końcu. Kupno ob. do m4/3 nie jest w końcu specjalnym wyczynem. Nawet w sklepach stacjonarnych.
Podobnie z Pentaxem. A czy ceny Tobie odpowiadają to popatrz choćby po allegro/ceneo/ebay |
Chodzi zarówno o ceny jak i dostępność - dostępność w sensie, powiedzmy, liczby obiektywów. Do Nikona i Canona jest (chyba) największa, bo poza samymi producentami produkują je też firmy niezależne. Do Pentaxa z tego co widzę jest tego mniej. I stąd moja obawa, czy przez to że jest ich mniej to czy ceny nie są istotnie wyższe (jak to jest w przypadku m4/3). Wiem że mogę sprawdzić ceny tych dwóch konkretnych, które interesują mniej na ten moment i to zrobiłem i dużej różnicy nie ma. Ale nie jestem w stanie przewidzieć co w przyszłości mogę chcieć kupić. Dlatego moje pytanie dotyczy raczej ogólnego poziomu cen obiektywów do Pentaxa vs Canon/Nikon. Tak jak pisałem - ogólnie obiektywy do m4/3 są droższe od tych dwóch, i to zauważalnie droższe. A jak to wygląda z Pentaxem?
RB napisał/a: |
Ten Chinon z allegro nie potrzebuje przejściówki do Pentaxa. Tylko, ze jak chyba rozumiesz to jest i tak całkowicie ręczny obiektyw. |
Tak, liczę się z tym, że ten obiektyw jest całkowicie ręczny. W tym przypadku jest to dla mnie ok. Rozumiem zatem, że z K-50 będzie działał normalnie? Bo jeśli tak, to wychodzi jeszcze taniej niż Nikon, więc decyzje miałbym podjętą (super zoom jest w podobnej cenie). No i tylko kwestia czy tą matrycą "trójwarstwową" jest sens się interesować?
RB - Nie 11 Sty, 2015
Daruj sobie Sigmę. Kup popularny aparat w miarę popularnego systemu i tyle.
A ceny obiektywów sobie możesz przecież sprawdzić niezależnie od tego czy wiesz co będziesz chciał, czy nie wiesz.
Nie za bardzo lapię co rozumiesz przez pytanie czy Chinon z bagnetem K na Pentaksie będzie działał normalnie. Po prostu go dokręcisz do korpusu bez przejściówki i będziesz mógł robić zdjęcia. Tam w obiektywie nic nie bedzie działało automatycznie, a pierścienie przysłony i ogniskowania się będa kręcić nawet bez korpusu czy tez nawet jak go do rury PCV dokręcisz.... Korpus pomierzy światło, wystabilizuje matrycę (jak mu określisz ogniskową w menu - tak w kazdym razie ze starszymi korpusami P było, chyba tego nie zmienili - to pytanie do Kolegów od Pentaksa), potwierdzi ostrość.
Chodziło mi o to, czy mocowanie tego obiektywu pasuje do K-50 Zatem już wiem że tak, i dzięki też za doprecyzowanie.
W takiej sytuacji jeszcze dzisiaj poszperam po ceneo i poczytam o obiektywach do Pentaxa, ale wszystko wskazuje na to, że zdecyduję się właśnie na K-50. Chyba, że jeszcze ktoś inny napisze jakiś istotny powód, dla którego jednak nie jest to dobry wybór
[ Dodano: Nie 11 Sty, 2015 23:04 ]
No dobra, po intensywnym porównywaniu, analizowaniu cen i w ogóle mój wybór padł na taki oto zestaw, obecnie w promocji: [link]
Wyszedłem z założenia, że taki zestaw pozwoli mi na sprawdzenie i porównanie, jak działają wszystkie obiektywy, które planuję kupić. Następnie dokupię sobie tą manualną i tanią 50 i porównam z tą, która jest w zestawie i zostawię sobie lepszą. Podobnie z zoomami - dokupię sigmę 18-200 i porównam jej jakość z tymi dwoma z zestawu i jeśli okaże się, że różnica jest dla mnie akceptowalnie mała, to zostawię sigmę, a jeśli za duża, to rozważę jej odesłanie.
Dzięki wszystkim za pomoc w wyborze. Na koniec jeszcze dam znać co ostatecznie sobie zostawiłem
Lucas1981r - Pon 12 Sty, 2015
siwex13, obstawiam ze zostaniesz przy 50 z AF tak samo zostawisz sobie kitowy zestaw niz tą sigme raczej jak juz zmieniac ten zestaw to na Pentaxa 18-135 WR albo cos jasniejszego np. Sigma 17-50/2.8
tu masz dosyc tani sklep:
-> http://fotozakupy.pl/apar...ge1,s-price-asc
muzyk - Wto 13 Sty, 2015
siwex13 napisał/a: | ew. canon, |
650D jeśli już.
Jeśli jednak nastawiłeś się na K-50, to kup samo body (choć z drugiej strony, jak widzę w linku, że w "kicie" jest taniej niż samo body...) i Sigmę 17-50 2.8 jeśli dasz radę - ale raczej nie.
Jeśli nie, skazany jesteś na "kit"- ale wtedy z WR.
Do tego jakieś manualne tele Pentaxa - polecam SMC 50-150 f4
http://www.ebay.pl/itm/SM...=item3cedc0b644
siwex13 - Sob 07 Lut, 2015
Ponieważ obiecałem, że na koniec dam znać z czym ostatecznie zostałem - tak też czynię:)
Otóż po zakupie wskazanego zestawu (K-50 + 18-55 + 50-200 + 50 1.8) postanowiłem wymienić 50-200 na jakiegoś superzooma. Udało mi się trafić na używanego pentaxa 18-250, a że Pan przyjmował w rozliczeniu sprzęt, to za jednym zamachem pozbyłem się 50-200 oraz całego zestawu panasonica G5
Do tego wczoraj dotarł do mnie Raynox 250, zrobiłem sobie samoróbkę dyfuzora do lampy do zdjęć makro (przed chwilą testowałem i wychodzi super - zdjęcia z ręki przy f/22 - ostre ).
50 faktycznie zostawiłem sobie z AF - jednak co wygoda to wygoda:)
Podsumowując - mam K-50, 2 obiektywy (+ kitowy 18-55 tak na wszelki wypadek) - jeden do zdjęć w domu/portretów, drugi do wszystkiego innego, i soczewkę makro. W moim przypadku, czyli fotoamatora, uważam że zestaw jest idealny A co przyniesie czas - zobaczymy
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc i opinie
muzyk - Sob 07 Lut, 2015
Graty!
I... czaskaj foty!
Wklej coś
|
|