forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Aparat dla amatora za około 1500zł-2000zł - lustro czy kompa

tchomikt - Pon 05 Sty, 2015
Temat postu: Aparat dla amatora za około 1500zł-2000zł - lustro czy kompa
Witam,

Od kilku ładnych lat miałem aparat KODAK Z7590 który zaczyna szwankować (czasami na LCD wskakiwały jakieś pasy. Głównie trzaskałem zdjęcia na trybie sport żeby obiekty nie były poruszone. Jak na taką popierdułkę zdjęcia robił całkiem ok.
Czytam od kilku dni intensywnie różne fora ale mam mętlik w głowie co kupić. Jestem amatorem i pewnie głównie będę trzaskał zdjęcia na trybie auto chociaż czasami będę chciał się pobawić. Potrzebuję aparatu w miarę uniwersalnego: wakacje, czasami foty w pomieszczeniach podczas zwiedzania lub w czasie szkolnych występów dzieci. Zoom nie jest najważniejszy choć przy filmach byłoby miło dać radę coś przybliżyć. Ale film to nie priorytet - priorytet to wysoka jakość zdjęć, w miarę ok zdjęcie przy mniejszym świetle oraz nie rozmyte zdjęcia w ruchu. Oto moi faworyci:

Sony A58 (proszę o ocenę przy podstawowym kicie - nie będę raczej dokupywał luster) - czy w ciemniejszych zdjęciach da radę? (bawiłem się w sklepie - wizjer i obsługa bardzo mi się spodobały)
Sony HX-300
Lumix FZ200 (podobno w ciemniejszych pomieszczeniach jest bardzo dobry)
Nikon Z5100

Wiem że porównuję lustrzanki z kompaktami ale jestem amatorem i nie wiem co będzie lepsze. Gdzieś czytałem że nawet w trybie auto te lustrzanki zrobią lepsze zdjęcia nie kompakty

muzyk - Pon 05 Sty, 2015

tchomikt napisał/a:
nie będę raczej dokupywał luster

:mrgreen: :wink:

Jeśli pozostaniesz przy jednym obiektywie, to lepiej pomyśl o dobrym kompakcie, ala
Olympus XZ2, Fuji X20, Panasonic LX7