forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Canon IXUS 265 HS

lukaszz - Pon 05 Sty, 2015
Temat postu: Canon IXUS 265 HS
Mam zamiar kupić mały aparat kompaktowy Canon IXUS 265 HS, jako że jestem bardzo zadowolony ze starego wysłużonego już IXUS 70 kupionego w 2008 roku pomyślałem, że kolejnym aparatem może być też IXUS w cenie do 700 zł.

Rok temu dostałem w prezencie Canon PowerShot A2500, ale jak dla mnie ten aparat robi zbliżone zdjęcie do starego już IXUS 70, a czasem wydaje mi się że radzi sobie z trybem automatycznym o wiele gorzej, a jakość zdjęć jest lepsza na IXUS 70. Wiadomo, że za nieco ponad 200 zł nie można wymagać nie wiadomo czego.

Wracając do tematu, zdjęcia były by robione w trybie automatycznym, tak aby można było szybko zrobić jakieś fajne zdjęcie przeze mnie czy dziewczynę przy różnych okazjach. Ma to być aparat, który robi lepsze zdjęcia od PowerShot A2500 :)

Jestem ciekaw opinii osób posiadających ISUX 265 HS. Czy jesteście zadowoleni ?
A może ktoś mnie namówi na jakiś inny podobnej wielkości kompaktowy aparat ;)

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Wojmistrz - Wto 06 Sty, 2015

Ten ISUX 265HS, pomimo matrycy CMOS, może robić tak samo "słabe" zdjęcia, albo i gorsze. Problem jest w tym, ze obie matryce w nich są wielkości małego paznokcia ... u nogi :) 1/2.3" to mikroskopijna wielkość matryc, wszechobecna w sporej części kompaktów. A2500 ma matrycę w innej technologii - to CCD, ale za to odrobinkę jaśniejszy obiektyw, a 265 ma matrycę BSI CMOS i powiedzmy że jako plus - większa krotność zooma. IXUS 70 posiadał tylko 7,1Mpx przy jeszcze mniejszej matrycy (CCD 1/2.5") ale suma summarum same piksele były większe, a optyka była lepsza od obu wymienionych, przez co oglądany obraz w pełnym powiększeniu, może wydawać się lepszy na staruszku. Nie wiem czy warto wydać 700zł na takie zabawki. Jeśli upierasz się na kompakt, to szukaj przynajmniej z matrycą 1/1.7" i jasnym obiektywem, np f/1.8-xxx. Czasami warto dołożyć troszkę kasy i kupić coś fajniejszego, szczególnie jeśli mógłbyś rozważyć aparat nieco większy.
lukaszz - Wto 06 Sty, 2015

Dziękuje za odpowiedź. Dała mi wiele do myślenia.
Poszukam aparatu z lepszą matrycą i jaśniejszym obiektywem, niekoniecznie marki Canon.

[ Dodano: Czw 08 Sty, 2015 01:46 ]
Sprawdziłem aparaty moich znajomych: Olympus SP-610 UZ oraz Nikon Coolpix P530 i miały one rozdzielczość matrycy 1/2.3", a robiły bardzo fajne zdjęcia, choć aparaty te są większe od IXUS 265 HS.

Ogólnie to ciężko znaleźć aparat z matrycą 1/1.7" do 1000 zł.

Znalazłem coś ciekawego co można jeszcze kupić: Panasonic Lumix DMC-LX2 z matrycą 1/1.65" CCD, Canon PowerShot S95 z matrycą 1/1.7" CCD, Olympus XZ-1 z matrycą 1/1.63" HS CCD.

Zna ktoś nowsze modele aparatów kompaktowych z dobrą matrycą (1/1.7") i światłosiłą do 1000 zł ?

[ Dodano: Nie 11 Sty, 2015 01:23 ]
Zdecydowałem się na zakup Canon PowerShot S200.
Czy ktoś z forumowiczów posiada ten aparat, może podzielić się opinią ?

Wojmistrz - Nie 11 Sty, 2015

Całkiem ciekawy wybór, ale dokup od razu zapasową baterię - nawet byle podróbkę.