|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon czy Canon setki opini lecz na co postawić ?
vakoss - Pon 24 Mar, 2008 Temat postu: Nikon czy Canon setki opini lecz na co postawić ? Witam serdecznie jest to mój pierwszy temat na tym forum.
Przymierzam sie do zakupu mojej pierwszej lustrzanki w grę wchodza dwie marki Nikon i Canon. Przeczytałem sporo tematów dotyczących tych marek.Kwota którą moge narazie przeznaczyc to około 3500 do 4000 zł. Zastanawiałem sie na poczatku nad nikonem d80 w werski kit z obiektywem 18-70mm.Lecz gdy tak wertowałem tematy zaczolem zastanawiać się czy jest to dobry wybór.Wiele osób jest niezadowolonych z powodu szumów jakie występują przy większym iso , inni narzekają na przestarzałą technologię (matryca CCD).
Ciężko jest cos wybrać jedni zachwalaja nikona inni canona. Skłaniam sie bardziej ku nikonowi dlatego, ze dotychczas w rękach miałem aparaty tylko tej marki.
Chcę dokonąć dobrego wyboru bo aparat ma mi słuzyć przez kilka lat.
Ktos moze zapytac sie do czego bedzie mi potrzebny odpowiadam ,że w sumie do wszystkiego gdyz jestem studetem grafiki a w pracach przewijają sie rózne tematy zaczynając od portretu , przez architekturę kończąc na krajobrazach.
Dlatego pytam sie co wybrać ? Jakie aparaty polecacie w tym zakresie cenowym co bedzie lepszym wyborm?
Arek - Pon 24 Mar, 2008
Po cashbacku około 3000 zł wyniesie Cię Canon 40D. Do tego trzeba dorzucić ponad 1000 zł na obiektyw klasy Sigmy 17-70 lub Tamrona 17-50 i masz zestaw aż miło popatrzeć, który
MZ będzie znacznie lepszy od D80 z analogicznymi szkłami. Druga opcja to czekanie na następcę D80, który pewnie
pojawi się w wakacje. Pytanie tylko czy warto i ile ujęć Ci w tym czasie ucieknie.
vakoss - Pon 24 Mar, 2008
Z zakupem mam jeszcze troche czasu az tak bardzo nie pili ale z przyzwyczajenia wole sie wczesniej rozgladnąć jak sprzęt jest preferowany i polecany niz iśc do sklepu kupić a potem pluć sobie w brodę.Poczeka jeszcze trochę moze w ciągu 2 lub 3 miesięcy ten zestaw cos jeszcze spadnie.A co do obiektywów czy bezproblemowo sprawdzaja sie z canonem o ponoć były przypadki odsyłania obiektywów do serwisu aby poprawić jakies wady tylko nie pamietam czy chodziło konkretnie o te modele które podałeś.
mavierk - Pon 24 Mar, 2008
nie opłaca się czekać na cokolwiek - ile chwil nie utrwalisz, ile warsztatu przez ten czas sobie poprawisz - kupuj co Ci radzą i to jak najprędzej
Arek - Pon 24 Mar, 2008
vakoss napisał/a: | A co do obiektywów czy bezproblemowo sprawdzaja sie z canonem o ponoć były przypadki odsyłania obiektywów do serwisu aby poprawić jakies wady tylko nie pamietam czy chodziło konkretnie o te modele które podałeś. |
Może grozić Ci wysłanie korpusu z obiektywem do serwisu Sigmy w celu kalibracji w AF. Całe zamieszanie trwa tydzień, wszystko odbywa się na koszt serwisu. Problem jest trochę demonizowany, bo takie same kalibracje robi się na obiektywach Canona w serwisie Canona, który ma ostatnio opinię gorszą niż serwis Sigmy.
vakoss - Pon 24 Mar, 2008
Rozglądałem się cenowo kosz takiego kompletu jaki mi proponujecie to około 5000 zl tak w zaokragleniu a jak ma sie sprawa z nikonem d80 czy w jego przypadku tez nalezy odsylać go do serwisu w przypadku zakupu obiektywu sigmy czy Tamrona.Gdybym przykladowo zakupił juz canona z któryms z obiektywów to czy takiej kalibracji dokonaja mi tez w salonie canona pomimo ze nie jest to ich obiektyw i czy po takiej kalibracji nie bedzie problemów jak dokupie kiedys inny obiektyw .
Ostegolectric - Pon 24 Mar, 2008
Kalibracja dotyczy obiektywu i z tego co wiem nie wymaga ingerencji w korpus aparatu. tak wiec problemów po zakupienu innych obiektywów nie powinno być
MM - Wto 25 Mar, 2008
Zdecydowanie Canon 40D i zdecydowanie Tamron 17-50/2.8. Mój przyjaciel bawi się właśnie tym "tamim" na 20D i jest wniebowzięty Koszt takiego zestawu to około 4200 zł.
vakoss - Wto 25 Mar, 2008
powiadasz ze koszt to około 4200 amożesz zapodać mi ewentualnie w jakich sklepach patrzyłeś ze za takowa cene mozna zakupic taki zestaw, bede bardzo wdzięczny.
arietiss - Pią 28 Mar, 2008
Pozostaje jeszcze wybór takiego zestawu: Canon 400D + Tamron 17-50/2,8.
Oczywiście wiem, że to jakby oczko niżej, ale i cena za koplet 3000, a jeszcze 215 zwrotu z Canona.
Sam mam od dopiero co! Chodzi wszystko elegancko!
|
|