|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aparat rodzinny do 2500 zł
mac82 - Sro 07 Sty, 2015 Temat postu: Aparat rodzinny do 2500 zł Witam wszystkich,
Przeglądam forum testy (już mi się zaczeło mieszać od natłoku wad i zalet różnych aparatów) i do końca nie jestem pewny tego co spełniłoby moje oczekiwania które wyglądają następująca:)
Szukam aparatu do powyższej kwoty który będzie uniwersalnym aparatem dla mojej rodzinki na różnego rodzaju wyjazdach, zdjęciach rodzinnych (dużo zdjęć robimy naszej córce w domu, przedszkolu czy innych sytuacjach) i ogólnie takich rodzinnych zastosowaniach np.wakacje w grecji itp.
Zdjęcia głównie do albumu czy fotoksiążki, czasami jakiś większy obrazek 40x50.
Praktycznie 95% zdjęć , a może i więcej jest robiona na trybie auto i szukam aparatu z dobrym trybem AUTO, z AF lepszym niż w Panasonicu GX1 (miałem taki aparat ale w pomieszczeniach wychodziło 30% zdjęć, miał problem z ustawieniem ostrości na twarz itp, i zdjęcia wychodziły rozmazane, a ponadto miałem wrażenie że obiektyw 14-42 Power Zoom jest dosyć ciemny) i fajnie by było aby jego wielkość nie porażała i aby zrobić fajne zdjęcie zbliżone jakością do lustrzanki.
Dobrze by był gdyby jego tryb filmowania pozwoliłby mi nagrywać dobre filmiki (te z GX1 były Ok, ale aparat juz miał swój staz rynkowy) tak abym nie musiał zawsze brać kamery (jakość z kamery jest i tak dużo lepsza ale nie musze je miec zawsze przy sobie)
Zastanawiam się poważnie na kompaktami PREMIUM które poniżej wymieniłem tylko nie wiem czy spełnią moje oczekiwania, będę wdzięczny również za inne sugestie.
Co sądzicie o tych aparatach:
Canon G7x
Sony RX100 m2
Sony RX100 m3 (nie wiem czy jest sens naginać budżet dla najnowszego modelu)
Panasonic LX100 (martwi mnie wysoka cena i brak wbudowanej lampy bo to zawsze dodatkowe akcesoria ale z drugiej strony opinie ma dobre)
Fujifilm X20 (tego aparatu zupełnie nie znam)
Nikon Coolpix A
Canon g1x mk2
To są propozycje z dobrych kompaktów bo może te aparaty w przypadku mojego zastosowania (filmy, zdjecia rodzinne i bardzo dobry tryb AUTO) będą najlepszym wyborem. Chyba że jest aparat który spełni moje wymagania ale nie umieściłem go na liście.
Będę wdzięczny za wszelkiego rodzaju sugestie i pomoc w wyborze, poprzedni aparat sprzedałem więc będę musiał cos w najblizszym czasie kupić..
komor - Sro 07 Sty, 2015
Drogi mac82, skoro tyle przeglądasz forum, to czemu posta dałeś w złym dziale? Mamy specjalny dział „Pomagamy w wyborze…”, gdzie modele takie jak RX100 II i III, G1X czy ostatnio LX100, były wielokrotnie omawiane. Mam nadzieję, że otrzymasz jeszcze jakieś dodatkowe porady od osób, które miały do czynienia z tym sprzętem.
mac82 - Sro 07 Sty, 2015
Przepraszam z góry za zły dział, siedziałem wczoraj do 5 rano i czytałem co tylko mogłem aby dowiedzieć się więcej ale teraz mam tylko mętlik w głowie i podkrążone oczy:)
Dziękuje za zwrócenie uwagi, obiecuję poprawę:)
Będę wdzięczny za wszelkiego rodzaju podpowiedzi czy sugestie.
Sunders - Sro 07 Sty, 2015
mac82, z tych, które wymieniłeś wybrałbym Canona PowerShot G1 X Mark II.
dcs - Sro 07 Sty, 2015
Sunders, on jest powolny.
Ja z powyższych bym wybrał G7x.
mac82 - Sro 07 Sty, 2015
Poważnie zastanawiam się właśnie nad tym canonem G7x, biorę pod uwagę tez SONY Rx100 m2 lub m3 (nie wiem czy warto dopłacić do m3).
Chyba, że poczekać może ceny trochę spadną i kupić panasonica lx100 (ma dobre recenzje tylko ta lampa dokładana jest dla mnie problemem, bo w GX1 musiałem jej często używać przy kiepskim oświetleniu - tylko nie wiem czy mogę porównać te dwa aparatydo siebie).
Aparat sprzedany, został mi tylko 5 letni kompakt Sony (gubi trochę ostrość ale jakoś jeszcze chodzi jako aparat awaryjny).
Bo przy bezlusterkowcach pewnie będe musiał pchać się w dodatkowe obiektywy a tego za bardzo nie chcę:)
dcs - Sro 07 Sty, 2015
mac82, g7 nie jest idealny http://youtube.com/watch?...player_embedded
obejrz moje linki w temacie o rx100 iii. http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=25139
dwójki bym nie brał
adriana - Sro 07 Sty, 2015
mac82, spójrz jeszcze na fujifilm x30.
mac82 - Czw 08 Sty, 2015
Wydaje się być OK... pytanie tylko dlaczego aż taka duża różnica w cenie w stosunku do rx100 mkIII??
Na pewno jest większy ale to nie jest aż tak istotne, przeczytałem test i ogólnie pisza o nim dobrze... więc czy warto dopłacać do rx100?? A może fuji x100 (ale chyba nie ma wbudowanej lampy i nie kręci full hd) w cenie w okolicach sony.
Gdybym miał możliwość kupna rx100 III w cenie ok.2400-2500 to wtedy warto?? Czy może skierować się w inną stronę?
[ Dodano: Czw 08 Sty, 2015 17:01 ]
Jeszcze mam pytanko odnośnie porównana jakości zdjęć,AF, automatyki,matrycy czy obiektywu do mojego poprzedniego aparatu jakim był PANASONIC GX1 z obiektywem POWER ZOOM 14-42mm to czy będę widział różnicę w jakości zdjęć, szybkości czy celności AF oraz działania automatyki.
Zwyczajnie zastanawiam się czy warto było pozbywać się GX1 na rzecz czegoś innego (nie chciałem bawić się w dodatkowe obiektywy, zdjęcia robiłem głównie na AUTO).
Będę wdzięczny za odpowiedzi i pomoc.
|
|