|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka do videobloga + obiektyw
Pszecineg - Czw 08 Sty, 2015 Temat postu: Lustrzanka do videobloga + obiektyw Czesc, nagrywam videoblog, do tej pory robiłem to telefonem, jednak z przypływem oglądalności należy zaopatrzyć się w lepszy sprzęt. Ogarnąłem mniej więcej czego potrzebuje i oto to, co udało mi sie wyszukać, dowiedzieć się:
set który sobie upatrzyłem
canon 600d + szkiełko 50mm 1.8
Potrzebuje tego do nagrywania siebie, do tej pory stałem w odległości około pół merta, może troche mniej od kamery. Ewentualnie czasem wyjde z domu nagrać coś w plenerze, jednak żadnych zoomów czy wielkiego zasięgu nie potrzebuje.
Dysponuje budżetem około 2tys, jednak im taniej wyjdzie, tym więcej lamp, softboxów, statywów i innych takich rzeczy będę mógł sobie kupić
Prosze o jakieś propozycje alternatywne do tego, co napisałem. Pozdrawiam
ps.: pomijam kwestie audio, do tej pory nagrywałem mikrofonem pojemnościowym z ustawionym kierunkiem w moją strone w domu. do lustrzanki myśle o jakimś rode
muzyk - Czw 08 Sty, 2015
Pszecineg napisał/a: | Dysponuje budżetem około 2tys, jednak im taniej wyjdzie, tym więcej lamp, softboxów, statywów i innych takich rzeczy będę mógł sobie kupić
|
To może naciągnąwszy budżet nieco Canon 650D w kicie 18-55 IS z STM?
Do video będzie bdb.
dcs - Czw 08 Sty, 2015
EOS M z18-55 za 1000zł (nowy)
muzyk - Czw 08 Sty, 2015
dcs napisał/a: | EOS M z18-55 za 1000zł (nowy) |
Owszem, ale by był II wersji.
Pszecineg - Czw 08 Sty, 2015
muzyk napisał/a: |
To może naciągnąwszy budżet nieco Canon 650D w kicie 18-55 IS z STM?
Do video będzie bdb. |
Myślałem o 650 lub 700D ale zszedłem do 600D dlatego, że ze wszystkich stron słysze narzekania na kitowy obiektyw canona, wiec wolałbym uniknąć tych obiektywów
dcs - Czw 08 Sty, 2015
Pszecineg, eos m daje jakość wideo 650d za 1000zl.
Po co ci lustrzanka?
Lustrzanka jest mi potrzebna dzięki możliwości wymiennych obiektywów. Gdy poczuje przypływ gotówki, dokupie do niej kilka różnych szkiełek i akcesoriów, dzięki czemu będe bardziej wszechstronnym twórcą video i bardziej atrakcyjnym obiektem dla przyszłych reklamodawców
//edit
a jeżeli pytasz o ogół, to do videobloga + pomniejszych akcji reklamowych czy nagrywek w plenerze
muzyk - Czw 08 Sty, 2015
Pszecineg napisał/a: | Lustrzanka jest mi potrzebna dzięki możliwości wymiennych obiektywów. |
W EOS-M też możesz wymieniać obiektywy i adaptować te EF i EF-S.
dcs - Czw 08 Sty, 2015
Pszecineg, czyli lustrzanka nie jest ci potrzebna.
W twoim przypadku zresztą lustro pewnie ześniedzieje w górnej pozycji przyklejone do matówki.
Wojmistrz - Czw 08 Sty, 2015 Temat postu: Re: Lustrzanka do videobloga + obiektyw
Pszecineg napisał/a: | do tej pory stałem w odległości około pół merta, może troche mniej od kamery. | I teraz na 600D z ogniskową 50mm dającą kąt widzenia dla tego aparatu 30° też chcesz się nagrywać z pół metra? Ciekawy jestem efektów tego videobloga.
Pszecineg napisał/a: | Dysponuje budżetem około 2tys, jednak im taniej wyjdzie, tym więcej lamp, softboxów, statywów i innych takich rzeczy będę mógł sobie kupić | Dlaczego lustrzanka, a nie kamera lub najtańszy bezlusterkowiec? Przecież spokojnie można kupić za tę kasę kamerę i powinno zostać jeszcze na resztę studia z pomocą chińczyków
Pszecineg napisał/a: | pomijam kwestie audio, do tej pory nagrywałem mikrofonem pojemnościowym z ustawionym kierunkiem w moją strone w domu. do lustrzanki myśle o jakimś rode | Szkoda że pomijasz Swoją drogą rekorder pokroju zoom czy tascam i shotgun powyżej 30cm potrafi zaskoczyć. O dziwo znowu małe żółte rączki (nie)zaskakują. Mam na stanie takie 36cm wynalazki jak HT-81 i tłumienie boków jest zaskakujące.
Pszecineg - Czw 08 Sty, 2015 Temat postu: Re: Lustrzanka do videobloga + obiektyw Nie jestem uparty na lustrzanke. Jak polecisz jakas fajna kamere w tej cenie to chetnie. A odnosnie bezlusterkowcow: nie jestem przekonany co do jakosci nagran z nich. Zdjecia jakotakie wychodza spoko, ale nie widzialem jeszcze zadnego milego dla oka nagrania z nich. Ale jezeli podeslasz linka z jakims sample video to chetnie sie przekonam
Wojmistrz - Czw 08 Sty, 2015
Pszecineg, ale to właśnie bezlusterkowce są lepiej przygotowane do filmowania niż lustrzanki
muzyk - Czw 08 Sty, 2015
Napisano.
Eos m daje taką sam jakość video, co 650D.
dcs - Czw 08 Sty, 2015
Obejrzalem cos z EOS M. Jakie szkielko do tego? Te kitowe? I czy ten aparacik ma wyjcie na jacka?
dcs - Czw 08 Sty, 2015
Ma jacka.
mozer - Czw 08 Sty, 2015
Pszecineg, http://lmgtfy.com/?q=eos+m+specyfikacja
Wojmistrz - Czw 08 Sty, 2015
No akurat EOS M do filmowania polecić mogę Na adapterze chodzi z każdym szkłem do Canona no i oczywiście brak problemów z obiektywami (z wiadra) od analogów z mocowaniem M42 czy T2.
muzyk - Pią 09 Sty, 2015
Wojmistrz napisał/a: | M42 czy T2. |
Jakimkolwiek, grunt żeby z wiadra.
Pszecineg - Pią 09 Sty, 2015
Hej, bardzo mnei przekonaliście do EOS'a M. Problem w tym, że canon go już nie prodokuje i powoli znika ze sklepów. Więc mam pytanko: jakie są odpowiedniki bezlusterkowców z podobnym sprzętem co canon eos m, tylko innych producentów?
dcs - Pią 09 Sty, 2015
I dlatego jest w tak atrakcyjnej cenie.
Za ile?
Pszecineg - Pią 09 Sty, 2015
tak jak poprzednio 1 - max 2k
dcs - Sob 10 Sty, 2015
http://www.optyczne.pl/po...=1823&add4=1659
|
|