forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka czy bezlusterkowiec? (do 1400zł)

krafftówna - Czw 08 Sty, 2015
Temat postu: Lustrzanka czy bezlusterkowiec? (do 1400zł)
Cześć! L czy B?
Ja osobiście chcę przejść na poziom wyższy niż pstrykanie zdjęć aparatem komórkowym i mam budżet 1400zł. I Koledzy Drodzy nie potrafię przejść na żadną ze stron. Lustrzanki niby klasa, ale chyba dla zaawansowanych, a bezlusterkowce to wymysł koncernów fotograficznych? Chyba nie do końca. Podpowiedzcie.
Cel mój to fotografia głównie podróżnicza - architektura, krajobrazy, ludzie. I kwota na aparat około 1400zł, który wystarczy na najbliższe lata.

mozer - Czw 08 Sty, 2015

krafftówna, chcesz mieć lżej w kieszeni i plecaku, czy nie ma to znaczenia? ;)
To jest podstawowe pytanie jakie należy sobie zadać.

Wojmistrz - Czw 08 Sty, 2015

Zerknij do tematu http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=26499. Bardzo interesująca cena. Jeszcze by na jakąś torbę starczyło czy obiektyw 50mm f/1.8
krafftówna - Czw 08 Sty, 2015

Właśnie nie napisałam o tym. Fakt, ciężar na trasie daje się we znaki, więc lekkość jest jak najbardziej pożądana. Ale jeśli to ma być kosztem obrazu to przeboleję. Chociaż czy laik jest w stanie zauważyć różnice?
Wojmistrz - Czw 08 Sty, 2015

Wielki plus lustrzanki, to że na 1 niewielkiej baterii robisz do x5 więcej fotek niż bezlustrem, więc na wypady tydzień bez prądu, tylko lustrzanka :) Jeśli zaś masz gdzie ładować... bezlustro lekkie :)
mozer - Czw 08 Sty, 2015

Obecne bezlustra dają bardzo dobrą jakość obrazu, ale nie wiem czy w tym zakresie cenowym...
Jar - Czw 08 Sty, 2015

Krafftówna,
Jeśli priorytetem są małe gabaryty i waga sprzętu (turystyka, podróże) przy zachowaniu dobrej jakości zdjęć oraz możliwości adaptacji sprzętu do różnych zadań (różne obiektywy), to zdecydowaną przewagę mają bezlusterkowce. Miej jednak świadomość, że skompletowanie sprzętu wyjdzie drożej niż analogicznego zestawu lustrzankowego. Trzecia opcja, to zaawansowany kompakt z dużą matrycą i b. jasnym obiektywem. Ten wariant ma sens jeśli zadowala Cię niewielki zakres ogniskowych na tele (co jest możliwe przy podanych przez Ciebie priorytetach).
Ja ze względów "gabarytowych" wybrałem właśnie bezlustra, konkretnie m4/3.
Wg. mojego subiektywnego rankingu polecałbym:
-m4/3 (wsio ryba, Olympus czy Panasonic) -bo małe i dobre, spory wybór obiektywów
-Samsung -tanie obiektywy systemowe
-Sony E -dobre matryce i ogólnie niezłe aparaty (dotyczy współczesnych korpusów, pierwsze NEX-y był dość koszmarne), do niedawna był ograniczony wybór obiektywów, ale to już chyba przeszłość
Nie polecałbym (subiektywnie, to nie znaczy, że to są bezwzględnie "złe" aparaty):
-Nikon 1 -najmniejsza matryca (1") wśród liczących się obecnie bezluster, co daje duże ograniczenia jeśli ktoś się chce bawić głębią ostrości, za to brak dużych ograniczeń w zabawie z manualnymi obiektywami od kamer TV z mocowaniem C (to raczej bez znaczenia dla Ciebie i większości użytkowników, ale kto wie)
-Canon M -b. ograniczony zestaw obiektywów, a same aparaty nie wyróżniają się na tle konkurencji, to na razie propozycja głównie dla kogoś, kto ma zestaw obiektywów od lustrzanek Canona i będzie z nich korzystał przez przejściówkę
Pozdrawiam
-J.

muzyk - Pią 09 Sty, 2015

Do 1400 zł polecam zainteresować się Panasonikiem g5.
Wizjer, obrotowy ekran i dotykowy ekran, w tym obojętnie w którym miejscu wybierany punkt AF, cicha migawka, małe gabaryty, bdb ergonomia, niezłe zdjęcia,
szybki AF.

Jeśli jeszcze coś mniejszego, to GX1, tyle, że do niego trzeba osobno kupić wizjer, a to podraża imprezę.
Nie ma obrotowego ekranu, jest wykonany solidniej niż g5.

krafftówna - Pią 09 Sty, 2015

Wsłuchując się w Wasze porady przejrzałam sieć i pojawiły mi się pierwsze typy. Który według Was byłby lepszy?
1. Olympus E-PL5 z 14-42 II R
2. Olympus E-PM2 z 14-42 II R
3. Panasonic G5 z 14-42
4. Sony NEX 3NL z 16-50
W ogóle dobre wybory?

muzyk - Pią 09 Sty, 2015

Na pewno E-Pl 5 nieznacznie lepiej obrazuje od G5.
Pytanie tylko, czy warto kupować epl5 który ma moim zdaniem gorszą ergonomię, guzikologię i menu od G5.

Owszem, epl5 ma stabilizację, jednak kierując się wyborem między g5 a epl5 nie "umierałbym" za nią.

Zaproponowałbym do tego zamiast ciemnego zooma, ns który jesteś w tej kwocie skazany, Panasonic 20 1.7 l lub ll, bądź Sigmę 19 2.8.
Co prawda stałki, ale jasne i dające bdb jakość obrazu.

Sam mam GX1 który jest jakby g5 tylko w innej obudowie, lepiej wykonanej a bez wizjera, cichej migawki.

P.S. Sony nex 3 nie kupiłbym, mimo, że apsc, ze względu na mierną guzikologię.
Jeśli już Sony to coś ala nex 6, 7 bądź a6000.

WojciechW - Pią 09 Sty, 2015

Kupno Olków bez kitowego zooma nie ma specjalnie sensu. Raz, że samo body jest zwykle oferowane po niewiele tańszej, a czasami nawet po droższej cenie, a dwa, że są sytuacje gdy nawet ciemny zoom jest praktyczniejszy od stałki (np. na większości wycieczek). Ale stałkę dokupić warto, tyle że obok, a nie zamiast kitowego zooma.

Różnica między E-PL5 a E-PM2 polaga na pewnym uproszczeniu tego drugiego, który nie ma odchylanego ekranu i pokrętła zmiany trybów. Konsekwencją jest trudniejsze dojście do niektórych funkcji, ale żyć z tym można. Ja zresztą wybrałem E-PM2 by był mniejszy i lżejszy, bo ma zastępować mi kompakt. Ale ruchomego ekranu trochę żałuję.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

Sunders - Pią 09 Sty, 2015

krafftówna napisał/a:
pojawiły mi się pierwsze typy. Który według Was byłby lepszy?

1. Olympus E-PL5 z 14-42 II R

muzyk - Pią 09 Sty, 2015

Wojciech.
Wszystko zależy jednak od tego co kto fotografuje i czy w tym jest się w stanie obejść z jedną jasną stałką na początek, czy bez ciemnego tzw. stabdardowego zooma nue wyobraża sobie życia.

dcs - Pią 09 Sty, 2015

Budżet:1400zł
...i ma starczyć na najbliższe lata.

WojciechW - Pią 09 Sty, 2015

W 1400 to nawet na dodatkową Sigmę (19/2.8) może nie starczyć.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

RB - Pią 09 Sty, 2015

muzyk napisał/a:

Owszem, epl5 ma stabilizację, jednak kierując się wyborem między g5 a epl5 nie "umierałbym" za nią.

Zwazywszy, że najprawdopodobniej będzie tu na stałe zamontowany obiektyw zestawowy, to G5 też ma stabilizację. Obiektywu. Podobnie jak i NEX3N.

muzyk napisał/a:

Sam mam GX1 który jest jakby g5 tylko w innej obudowie,

tak po prawdzie GX1 to G3 w innej obudowie. Z różnymi tego faktu konsekwencjami...

muzyk napisał/a:
Sony nex 3 nie kupiłbym, mimo, że apsc, ze względu na mierną guzikologię.

W zasadzie akurat tu ta matryca jakiejś dużej przewagi nad proponowanymi m4/3 nie daje.

Nie dzieliłbym włosa na formaty i modele, bo wszystkie za ca. 1400 beda moim zdaniem i według mojego oglądu działać dość podobnie.
Kup ten który Ci się podoba. Zwracam uwagę, na wizjer w g5. to jest fajna, istotna i moim zdaniem naprawdę przydatna cecha tego aparatu. Inne tego nie mają. Niestety (stety?) - jest przez to większy.

Jar - Pią 09 Sty, 2015

Ze swej strony zdecydowanie unikałbym aparatów z ograniczoną guzikologią = grzebanie w menu. W turystyce/podróży sytuacje foto zdarzają się często nagle i trwają krótko. Czyli w parze E-PL5 vs E-PM2 zdecydowanie ten pierwszy. Seria G Panasonica jest pod tym względem "wszystkomająca" plus oczywiście chwyt jak w lustrzance i wizjer.
ALE: nie lekceważyłbym kwestii stabilizacji w korpusie. Chodzi o to, że małe jasne stałki w tym systemie (nie tylko Olka, także te ze stajni PanaSłoika) generalnie nie mają stabilizacji. Czyli funkcjonalność np. takiego 20/1.7 czy 14/2.5 będzie zupełnie inna na korpusie Olego niż na Panasonicu (pomijam GX7, który niestety przekracza budżet z tego wątku ponad 2x). Mam na myśli zastosowania w słabym świetle -głownie b. ciemne wnętrza, co akurat często się zdarza przy zwiedzaniu. Od zabytkowych świątyń, muzeów, przez kopalnie i jaskinie do kazamat fortecznych :razz: Temat znam z praktyki. Jest to często być albo nie być w kwestii uwolnienia się od statywu w takich miejscówkach bez podbijania ISO powyżej np. 800.
Pozdrawiam
-J.

krafftówna - Sob 10 Sty, 2015

Okay, dzięki wielkie za pomoc. Podotykałam każdy z nich i najbardziej mi leży Panasonic. Stawiam na Tolka Banana G5! thx
WojciechW - Sob 10 Sty, 2015

Jar napisał/a:
Ze swej strony zdecydowanie unikałbym aparatów z ograniczoną guzikologią = grzebanie w menu. W turystyce/podróży sytuacje foto zdarzają się często nagle i trwają krótko. Czyli w parze E-PL5 vs E-PM2 zdecydowanie ten pierwszy.

Zgadzam się z tą radą, ale ponieważ sam wybrałem E-PM2, to muszę w jego obronie powiedzieć, że nie jest to aż tak straszne, bo dostępność typowych trybów, np. potrzebnych w czasie wycieczki jest dość łatwa i wcale nie mam na myśli fotografowania w trybie auto.

Używam też aparatu, który określiłbym jako nieco trudniejszy w obsłudze od Olka pomimo posiadania pokrętła zmiany trybów, a mianowicie kompaktu F550EXR. W menu ma on dużo niezbyt przejrzystych zakładek, a dodatkowo otwiera się na ogniskowej, która jest za krótka do fotografowania ludzi, bo zniekształca twarze. Ustawienie odpowiedniej ogniskowej wymaga już pewnej uwagi i zręczności. I między innymi z tego ostatniego powodu, ale nie tylko, uważam zakup bezlusterkowców za lepszy od kompaktów.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

Lucas1981r - Pon 12 Sty, 2015

Wojmistrz napisał/a:
Zerknij do tematu http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=26499. Bardzo interesująca cena. Jeszcze by na jakąś torbę starczyło czy obiektyw 50mm f/1.8

Wolalbym a3000, a nie Canon 1200D i najgorzej wykonana jakosciowo 50mm chyba ze wszytskich systemow.

mozer napisał/a:
Obecne bezlustra dają bardzo dobrą jakość obrazu, ale nie wiem czy w tym zakresie cenowym...

Jak nie wiesz to po co piszesz? -> http://www.dxomark.com/Ca...0___940_906_851

[b]krafftówna, system micro 4/3 czyli Panas/Olympus bedzie najmniejszy - ale cena obietywow wieksza.
w tej cenie mzoesz wyrwac Samsung NX300m + 16-50 , Fuji X-m1 , czy ten Soniak a3000 (za ta cene chyba najlepszy obrazek daje) - ale najwiekszy bedzie (zawsze zostaje jeszcze a5000.[/b]

Wojmistrz - Pon 12 Sty, 2015

Lucas1981r napisał/a:
Wolalbym a3000, a nie Canon 1200D i najgorzej wykonana jakosciowo 50mm chyba ze wszytskich systemow.
A ja bym nie wolał. Rozwojowo i tak liczą się tylko dwie firmy, a jak zakup jednorazowy to Pentax.
Lucas1981r - Wto 13 Sty, 2015

Wojmistrz, bhuaha....tak tak...a samochody to tylko niemieckie :D komentarz w stylu to co bylo kiedys dobre to napewno teraz tez jest :D LOL
Wojmistrz - Wto 13 Sty, 2015

Jasne Lucas1981r, ale w tym przypadku, porównując do aut, to raczej nie marka, czy kraj pochodzenia, a diesel czy benzyna. Po mieście, możesz mieć i elektryka, ale na wyprawę dookoła świata...
WueN - Wto 13 Sty, 2015

Z moich ubiegłorocznych spotkań/obserwacji wynika, że w podróż dookoła świata jedsie się starą Toyotą lub Ładą Nivą, a fotografuje się Sony RX100 lub Lumixem GH 3 :wink:
RB - Wto 13 Sty, 2015

Lucas1981r napisał/a:

w tej cenie mzoesz wyrwac Samsung NX300m + 16-50 ,

Przepraszam, a nx300 z tym obiektywem to gdzie i za ile?

Wojmistrz - Wto 13 Sty, 2015

WueN, ale to nigdy nie problem, miec czym fotografowac. Problem stanowi pozniejsze rozbudowanie zestawu, np dokupienie jak kogos poniesie, a tak bywa dosc czesto, zestawu lamp i wyzwalaczy z obsluga -ttl, czy zwykla kolezenska przechadzka i wymienianie sie obiektywami. Po prostu latwiej to zrobic przy N i C, bo te marki ma znaczna wiekszosc. Ktos decydujacy sie na niszowy sprzet, musi sie liczyc z pewnymi komplikacjami w przyszlosci.
Lucas1981r - Wto 13 Sty, 2015

Wojmistrz napisał/a:
Jasne Lucas1981r, ale w tym przypadku, porównując do aut, to raczej nie marka, czy kraj pochodzenia, a diesel czy benzyna. Po mieście, możesz mieć i elektryka, ale na wyprawę dookoła świata...

W Polsce to moze elektryczne tylko po centrum ale na zachodzie juz sie to zmienia...u nas tez juz powoli powstaja SuperChargery Tesli np. :)
a dookola swiata to przydalaby sie puszka z dobrymi uszczelnieniami jak i takze obiektywy :) czyli na pewno cos z C i N...LOL :mrgreen:

RB napisał/a:

Przepraszam, a nx300 z tym obiektywem to gdzie i za ile?

niestety nie wiadomo dlaczego w Polsce dostepny an razie jest tylko Nx3000, ale u sasiadow jest -> http://www.amazon.de/s/re...=nx300m%2016-50

RB - Wto 13 Sty, 2015

Lucas1981r napisał/a:

niestety nie wiadomo dlaczego w Polsce dostepny an razie jest tylko Nx3000, ale u sasiadow jest -> http://www.amazon.de/s/re...=nx300m%2016-50

A jakieś takie 1 sortu, w niepogiętych opakowaniach i bez "Kleinere optische Mängel" są gdzieś może?