|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - Fujifilm X30 - test aparatu
hijax_pl - Pią 09 Sty, 2015 Temat postu: Fujifilm X30 - test aparatu W imieniu całej Redakcji serdecznie zapraszam do lektury i dyskusji.
http://www.optyczne.pl/29..._X30_Wstęp.html
siosio - Sob 10 Sty, 2015
Bardzo przyjemny aparat z szybkim AF, najlepszym wizjerem w tej klasie (lepszym od Sony RX100 III). Jakoś miałem hunch'a, że otrzyma tytuł wybór redakcji .....
Preskaler - Sob 10 Sty, 2015
Aparat fajny, tylko.... cena nie jest fajna.
dcs - Sob 10 Sty, 2015
JPEGi z X30 wyglądają jak robione przez szybę mleczną
...jakby grubość tej szyby ze wzrostem czułości się zwiększyła
-nasycenie kolorów i ostrość spada.
Fuji X30 ISO100, Fuji X30 ISO200
Fuji X30 ISO800, (stary) Canon G15 ISO800
ISO 800: Fuji X30, Fuji X20
ISO 800:
Fuji X30, Olympus XZ-2
Canon G16., Pentax MX-1
WueN - Sob 10 Sty, 2015
To jeszcze starszy i niższy model z matrycą 2/3" - X-f1:
mig-37 - Sob 10 Sty, 2015
Tak się zastanawiam czy nie chodzi o idee-fixe Fuji czyli o naśladowanie filmu. Tam też że wzrostem czułości spadał kontrast i malało nasycenie kolorów...
urukhar - Nie 24 Maj, 2015
Witam wszystkich serdecznie.
Na miniaturkach w teście faktycznie rzuca się w oczy to że obraz jest jakby przez szybę (jak powyżej), ale na początku zrzuciłem to na karb sposobu testowania (robienie testu na najmniejszym wyostrzeniu gdzie inne aparaty już na tym ustawieniu ostrzą zdjęcie zdecydowanie mocniej niż x30 na najbardziej wyostrzonym – np. G16).
Jednak wydaje mi się, jakby wszystkie przykładowe zdjęcia jakie oglądałem w necie (i to nie te z tego portalu) robione były w czasie pochmurnej i dodatkowo mglistej pogody. Chodzi mi o to że kolory są jakby przytłumione a dodatkowo przy robieniu zdjęć w otwartej przestrzeni wszystko co znajduje się w dużej odległości (na przykład na horyzoncie) jest zamglone co potwierdza sytuację z miniaturkami,
I tu mam pytanie czy na forum jest może posiadacz X30 aby wypowiedzieć się o rzeczywistych kolorach na zdjęciach i czy ewentualnie można to skorygować odpowiednimi nastawami?
|
|