forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Nissin Di622 Pentax K5

Intimate - Pią 09 Sty, 2015
Temat postu: Nissin Di622 Pentax K5
Z tego co wyczytałem lampa która posiada TTL powinna współpracować z automatyką Canona, Nikona i Pentaxa (mają te same stopki).
Ale przeglądając ogłoszenia często natykam się na takie opisy:
Cytat:
NISSIN Di622 Dyfuzor gratis

Sprzedaję cały sprzęt do CANON

NA POZOSTAŁYCH AUKCJACH INNE SPRZĘTY Z ZESTAWU CANON

POWÓD SPRZEDAŻY ZMIANA SYSTEMU NA PENTAX

To jak ? Jednak nie współpracuje ? Czy współpracuje ale gorzej ?
Jestem na 80% pewny, że powinno to działać ale są to za duże pieniądze aby poprostu nie spytać na forum. Także będę wdzięczny za pomoc.

cybertoman - Pią 09 Sty, 2015

Nie ma Di622 dla Pentaxa = Nie bedzie dzialac.

[ Dodano: Pią 09 Sty, 2015 16:48 ]
compatibilitychart

[ Dodano: Pią 09 Sty, 2015 16:54 ]
Nissin_Compatibility_Chart.pdf

jaad75 - Pią 09 Sty, 2015

Intimate napisał/a:
mają te same stopki
Mają różne stopki. Nie będą działać, poza ewentualnie wyzwoleniem ze środkowego pinu.
cybertoman - Pią 09 Sty, 2015

jaad75 napisał/a:
poza ewentualnie wyzwoleniem ze środkowego pinu.
Inne lampy pewnie tak, ale Di622 nie. Przynajmniej wersja C.
Intimate - Sob 10 Sty, 2015

No to nieźle. Dzieki za informację. Czyli jak juz miałbym szukać lampy to tylko takiej z dopiskiem Pentax ?
Dżozef - Sob 10 Sty, 2015

Intimate napisał/a:
No to nieźle. Dzieki za informację. Czyli jak juz miałbym szukać lampy to tylko takiej z dopiskiem Pentax ?

Ewentualnie posiadającej "TTL własny lampy" - bardziej kłopotliwe ale w typowych warunkach nie robi różnicy.

jaad75 - Sob 10 Sty, 2015

Dżozef napisał/a:
Ewentualnie posiadającej "TTL własny lampy"
Czegoś takiego akurat nie ma - TTL oznacza pomiar Through The Lens (aparatu), a tu chodzi o tzw. automatykę własną lampy, czyli tryb A, zwany kiedyś tyrystorowym.
komor - Sob 10 Sty, 2015

cybertoman napisał/a:
Inne lampy pewnie tak, ale Di622 nie. Przynajmniej wersja C.

Z tego właśnie powodu tę lampę sprzedałem. Ale jeśli dobrze pamiętam, to późniejsze jej wypusty (wersja 2) już miała wyzwalanie na środkowym pinie.

Intimate, lampy z jakąkolwiek automatyką TTL muszą być dopasowane do konkretnego systemu, i owszem, stopki są różne, jak napisał Jaad. Tak więc – podobnie jak z obiektywami firm niezależnych – są często dostępne dla kilku systemów, ale przy zakupie trzeba wybrać mocowanie (w przypadku lamp – stopkę) do konkretnego systemu.

Intimate - Nie 11 Sty, 2015

No to sobie jednak daruję. Pozatym, ceny tych żarówek z kondensatorem są wręcz złodziejskie. Obiektyw już jest drogi ale tam w grę wchodzi precyzja więc po części można to zrozumieć (ale tylko po części).
Ostatnia deska ratunku. Pomysł : naświetlam wbudowanym flashem, wypełniam poodbijanym ile się da manualnym - jest sens ?

jaad75 - Nie 11 Sty, 2015

Intimate napisał/a:
żarówek z kondensatorem
Palnik ksenonowy, to nie żarówka, a lampa nie składa się tylko z tych dwóch elementów. :wink:
Intimate napisał/a:
Pomysł : naświetlam wbudowanym flashem, wypełniam poodbijanym ile się da manualnym - jest sens ?
W tym zdaniu, nie bardzo. :razz:
Ale rozumiem, że chodzi Ci o mieszanie błysku wbudowanej z zastanym - o ile mieszanie błysku z zastanym ma sens w części przypadków, to błysk wbudowanej, nie bardzo nadaje się do czegokolwiek, poza ewentualnie sterowaniem zewnętrznymi lampami, ale do tego i tak trzeba systemowych lamp zewnętrznych.

Dżozef - Nie 11 Sty, 2015

jaad75 napisał/a:
Dżozef napisał/a:
Ewentualnie posiadającej "TTL własny lampy"
Czegoś takiego akurat nie ma - TTL oznacza pomiar Through The Lens (aparatu), a tu chodzi o tzw. automatykę własną lampy, czyli tryb A, zwany kiedyś tyrystorowym.

To cały czas jest tryb tyrystorowy niezależnie od nazwy, a zdziwił byś się ile trybów automatyki ma systemowa lampa, oczywiście pomijam Penax bo to raczej stan umysłu niż system

Tryb tyrystorowy, czyli A, korzysta z czujnika lampy, tryb TTL korzysta z czujnika aparatu - to kompletnie różne sposoby pomiaru światła.
A lampy Pentaksa, mają ogólnie tyle samo trybów, co inne.

A co tak młodemu wodę mącisz?. Lampa za kilkadziesiąt złotych może mu sprawić sporo frajdy i zapewnić prawidłowe oświetlenie kadru.
W typowych warunkach wolę automatykę lampy bo efekt ten sam ale za to:
-brak przed błysku więc mniej zamkniętych oczu
-pomiar w czasie rzeczywistym więc uwzględnia też ew. inne błyski
-w zgodnym systemie odczytuje też nastawy z puszki
-w niezgodnym ważne że w ogóle automatyka działa i działa :lol:

Dżozef, to Ty mieszasz, pisząc o "TTL własnym lampy". TTL oznacza korzystanie z czujnika aparatu. Zawsze. I wtedy lampa musi być kompatybilna z systemem.
Lampa, która posiada A może być wyzwalana środkowym pinem w dowolnym systemie ze stopką ISO.
Tyle, że pytanie było o konkretnego Nissina, który trybu A nie ma... :roll:

jaad75 napisał/a:
Dżozef, to Ty mieszasz, pisząc o "TTL własnym lampy".

Oj tam, taki skrót myślowy :oops: Różnica tylko którego czujnika się użyje do pomiaru, tyrystor i reszta jest ta sama.
Myślę że to mocno niedoceniana opcja lampy zwłaszcza że stopka nie ma tu kluczowego znaczenia.

komor - Pon 12 Sty, 2015

Dżozef napisał/a:
Myślę że to mocno niedoceniana opcja lampy

Czy ja wiem? Jak taki tryb jest nawet w stanie uwzględnić czułość i przysłonę ustawioną w aparacie, to słabo to się ma do pomiaru TTL, który po prostu analizuje konkretny kadr widoczny przez konkretną ogniskową, a nie jakiś ogólny stan światła w pomieszczeniu. Przy dzisiejszej fotografii to może mieć spore znaczenie.

Dżozef napisał/a:
brak przed błysku więc mniej zamkniętych oczu

Z tym się zgodzę, to bywa problemem.

jaad75 - Pon 12 Sty, 2015

komor napisał/a:
a nie jakiś ogólny stan światła w pomieszczeniu
Ale w A lampa analizuje tylko ilość światła odbitego z błysku (wracającego do jej sensora) i na podstawie zadanej czułości i przysłony określa kiedy go przerwać. To jest świetne i genialnie proste rozwiązanie, którego nie oszukuje nic po drodze i praktycznie w każdych warunkach daje przewidywalną ekspozycję błyskowego. To, gdzie się nie będzie dobrze sprawdzało, to przede wszystkim wszelkie półautomatyczne i automatyczne tryby w aparacie, gdy użytkownik nie określi poprawki naświetlania i używanie modyfikatorów, które zaświetlają lub zasłaniają czujnik lampy.
Dżozef - Pon 12 Sty, 2015

komor napisał/a:
Czy ja wiem?

Nic prostszego :
-Bierzesz np. 580EXII + 650D
-w opcjach C.Fn 5 lampy wybierasz 2 (pomiar zewn:Auto)
- w nastawach lampy zewnętrznej wybierasz Ext.A (aut.pomiar błysku z lampy zewn.)

Jeśli lampa jest w sankach to wszystkie nastawy puszki widzi tak samo jak przy e-TTLII

Jeśli weźmiesz inną puszkę do tej lampy to w nastawach C.Fn 5 wybierasz 3 (pomiar zewn.:Ręcznie) ,wtedy wszystkie nastawy puszki trzeba wklepywać do lampy ręcznie.
jaad75 napisał/a:
To, gdzie się nie będzie dobrze sprawdzało, to przede wszystkim wszelkie półautomatyczne i automatyczne tryby w aparacie, gdy użytkownik nie określi poprawki naświetlania

Wszystkie tryby półautomatyczne działają normalnie przy opcji automatycznie odczytującej nastawy.
Tryb zielony (aż sprawdziłem :lol: ) niestety, automatycznie przełącza lampę na e-TTLII

Intimate - Wto 13 Sty, 2015

Cytat:
Ale w A lampa analizuje tylko ilość światła odbitego z błysku (wracającego do jej sensora) i na podstawie zadanej czułości i przysłony określa kiedy go przerwać.

Jest jakieś określenie na lampy posiadające taki tryb "A" ? Są jeszcze produkowane ? Bo w sumie jest to półśrodek pomiędzy lampami manualnymi, a dedykowanymi z E-TTL,I-TTL,P-TTL itd.

jaad75 - Wto 13 Sty, 2015

Intimate, trzeba sprawdzać specyfikację i szukać trybu A.
Dżozef - Wto 13 Sty, 2015

Intimate napisał/a:
Jest jakieś określenie na lampy posiadające taki tryb "A" ?

Taak to "porządne lampy systemowe" :grin:
Intimate napisał/a:
Bo w sumie jest to półśrodek pomiędzy lampami manualnymi, a dedykowanymi z E-TTL,I-TTL,P-TTL itd.

Tak w starej lampie za kilka dych, ale nie w wypasionej lampie systemowej gdzie jest to jeden z wielu dostępnych trybów.
Generalnie jednak chodzi mi oto że tryb ten umożliwia współpracę różnych systemów z zachowaniem automatycznego błysku

komor - Sro 14 Sty, 2015

Dżozef napisał/a:
Intimate napisał/a:
Jest jakieś określenie na lampy posiadające taki tryb "A" ?

Taak to "porządne lampy systemowe" :grin:

O ile dobrze pamiętam (choć pewności nie mam), to z 580EX (wersja I) to wyrzucili, ale w wersji II przywrócili. Więc lepiej sprawdzać dokładniej w specyfikacji.

jaad75 napisał/a:
Ale w A lampa analizuje tylko ilość światła odbitego z błysku (wracającego do jej sensora) i na podstawie zadanej czułości i przysłony określa kiedy go przerwać. To jest świetne i genialnie proste rozwiązanie, którego nie oszukuje nic po drodze i praktycznie w każdych warunkach daje przewidywalną ekspozycję błyskowego.

Może przy szerokim kącie, kiedy nie jest tak istotne, co w zasadzie z tego odbitego światła mieści się w kadrze. Im dłuższa ogniskowa, tym większa jest szansa, że zawartość kadru niewiele ma wspólnego z mierzoną przez czujnik lampy odbitą ilością światła.

jaad75 - Sro 14 Sty, 2015

komor napisał/a:
Im dłuższa ogniskowa, tym większa jest szansa, że zawartość kadru niewiele ma wspólnego z mierzoną przez czujnik lampy odbitą ilością światła.
Teoretycznie masz rację, aczkolwiek przy używanych przeze mnie ogniskowych nie zauważyłem problemów. Być może, że musiałbym specjalnie sprowokować taki kadr, gdzie strzelam między bliżej położonymi obiektami, które mają wpływ na czujnik, tyle, że akurat najczęściej używam w tego typu sytuacjach TTL-a.
Tryb A fajnie sprawdza się też jako dławik z zdalnej lampie - skręca ją, gdy obiekt przesunie się bliżej.

komor - Sro 14 Sty, 2015

jaad75 napisał/a:
Tryb A fajnie sprawdza się też jako dławik z zdalnej lampie - skręca ją, gdy obiekt przesunie się bliżej.

O, to ciekawe zastosowanie.

Dla mnie tryb TTL ma tylko jedną wadę - podwójny błysk, który rzeczywiście u części osób wywołuje przymknięcie oczu. Trybu A nie zastosuję u siebie na niczym poza Canonem 580EX II, moje lampy manualne tego nie mają i żadne następne chyba nie będą miały.

jaad75 - Sro 14 Sty, 2015

komor napisał/a:
Dla mnie tryb TTL ma tylko jedną wadę - podwójny błysk, który rzeczywiście u części osób wywołuje przymknięcie oczu.
I ogólnie zwiększone opóźnienie wyzwolenia migawki, które powoduje, że "ten" moment może już nie być właściwym.
Dżozef - Czw 15 Sty, 2015

jaad75 napisał/a:
komor napisał/a:
Dla mnie tryb TTL ma tylko jedną wadę - podwójny błysk, który rzeczywiście u części osób wywołuje przymknięcie oczu.
I ogólnie zwiększone opóźnienie wyzwolenia migawki, które powoduje, że "ten" moment może już nie być właściwym.

Co szczególnie upierdliwe jest w TTL gdy mamy 1/60s i błysk na drugą kurtynę.

[ Dodano: Czw 15 Sty, 2015 10:09 ]
Ech te skróty myślowe... powinno być E-TTL

Samo "TTL" też jest w funkcjach lampy i oznacza "pomiar światła odbitego od filmu", a więc to pomiar bez przedbłysku.