|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - MOJE PIERWSZE ZDJĘCIA
dcs - Sob 10 Sty, 2015 Temat postu: MOJE PIERWSZE ZDJĘCIA MOJE PIERWSZE ZDJĘCIA
przełam nieśmiałość, pokaż swoje zdęcia
tu komentujący wykazują się dużą wyrozumiałością i służą cennymi radami
Zapraszamy
90s - Sob 10 Sty, 2015
dcs, No to śmiało wstawiaj swoje pierwsze zdjęcie
Wojmistrz - Sob 10 Sty, 2015
90s, temat jest głównie dla naszych koleżanek i kolegów, którym pomogliśmy w zakupie sprzętu.
90s - Sob 10 Sty, 2015
Wojmistrz, domyślam się, ale nic nie stoi na przeszkodzie by dcs w końcu coś własnego opublikował:)
nawet zwyczaj wymaga że jak ktoś temat zakłada to czyni honory jako pierwszy:)
Wujek_Pstrykacz - Sob 10 Sty, 2015
A co nasi nowi - koleżanki i koledzy, boją się wstawiać zdjęcia do wątków tematycznych
Trzeba im zakładać nowy temat?
To bezpośredni odzew na to co napisał kolega komor napisał/a: | Zdjęciami chwalimy się w dziale „Nasze zdjęcia”, ale najlepiej powstrzymać się z tym przez pierwszy okres używania aparatu. | , a to jest właśnie na te pierwsze.
mozer - Sob 10 Sty, 2015
1.
komor - Sob 10 Sty, 2015
dcs napisał/a: | przełam nieśmiałość, pokaż swoje zdęcia |
Nie wiem czy ta literówka to sarkazm zamierzony czy nie ale co tam, wstawię jedne ze swoich pierwszych. Oczekuję cennych uwag, szczególnie co do kadrowania oraz balansowania światła błyskowego z zastanym.
pes - Sob 10 Sty, 2015
Dobry temat To ja pierwsze, które miało być z takich fotek "na serio" nawet jeszcze z okresu pre-"ruszczanka" post-proces jest
3.
arietiss - Sob 10 Sty, 2015
komor, ładny kołnierzyk...!
90s - Sob 10 Sty, 2015
komor, oczy są nieostre;)
mozer, ciasteczko ucięte w pasie
T.B. - Sob 10 Sty, 2015
komor napisał/a: | wstawię jedne ze swoich pierwszych. |
To Ty komor? Masz fajne zdęcie
4. Pierwszego w życiu nie mam ale z 30D mogę pokazać
Adameck - Sob 10 Sty, 2015 Temat postu: Moje pierwsze zdjęcie cyfrówką z 2001 roku! To naprawdę moje pierwsze zdjęcie zrobione cyfrówką Olympus C-2100, kupioną w listopadzie 2001 roku, a więc ponad 13 lat temu! Aparat natłukł już ponad 30 tysięcy zdjęć i wciąż jest w użyciu. Zdjęcie zrobiłem z ręki z czasem 1/4 sekundy a więc już w 2001 Olympus miał patent na bardzo skuteczną stabilizację! Poza tym możemy się dowiedzieć, że przez 13 lat cena pewnego popularnego napoju praktycznie nie uległa zmianie
5.
maziek - Sob 10 Sty, 2015
Komor, stara fota rzeczywiście, nice selfie jak to mówią .
Tutejszyn - Nie 11 Sty, 2015
"Pierwsze zdjęcia" - fajny pomysł. Wstawiane są pierwsze próby, z których autor jest dumny, tylko boi się zapytać...
Jednak temat pojechał w stronę fotograficznego żaru.
Jaki jest sens pokazywać trzynastoletnią fotę parapetu?
Wojmistrz - Nie 11 Sty, 2015
Raczej ma ośmielić naszych nowych kolegów i koleżanki.
masza - Nie 11 Sty, 2015
Myślę, że fotograficznym żar(t)em pojechał już dcs, tworząc temat. Chyba że zmieni się tytuł na "Beka z początkujących jeszcze większa niż w dziale Nasze zdjęcia". Albo można jeszcze namnożyć wątków: "Moje pierwsze zdjęcia i sam(a) wiem, że są do d..., "Moje pierwsze zdjęcia takie sobie, choć wszyscy mówią, że do d..." oraz "Moje pierwsze zdjęcia całkiem fajne, choć i tak połowa znajomych uważa, że do d...".
Wojmistrz - Nie 11 Sty, 2015
Oj ludzie, ludzie... jak wy potraficie każdą rzecz ...
muzyk - Nie 11 Sty, 2015
Ojp!
maziek - Nie 11 Sty, 2015
Musze pogrzebać, ale pewnie znajdę, to jak wstawię to będziecie mogli ze mnie łacha pociągnąć. Pierwsze zdjęcia to mam takie zwykłe "turysta z małpką wśród ludzi" - na I komunię dostałem Certo 110 SL na film 36 mm i zdjęć zawsze robiłem sporo (jak na tamte warunki - aparat był na kasety szybkiego ładowania, chyba 20 zdjęć o formacie 24x24 mm wchodziło). Musiało to być koło 1974 roku, panie. Ale wstawię takie pierwsze "świadome" - jak to w liceum sobie robiłem artystyczne autoportrety w ozdobnym lustrze oświetlając scenę jedną świeczką. Albo to była Exa, albo Exakta - tego to już nie pomnę. Albo Ljubitiel (socjalistyczna odpowiedź na kapitalistycznego Rolleiflexa ). W każdym razie efekt na pewno będzie piorunujący .
mozer - Nie 11 Sty, 2015
6. Mam jeszcze dzieło architektoniczne
ophiuchus - Nie 11 Sty, 2015
Ło! To jest temat dla mnie zwłaszcza w obliczu fotograficznej stagnacji, której ostatnio doświadczam Pierwszego zdjęcia "w ogóle" raczej nie odnajdę, ale pochwalę się pierwszymi fotkami lotniczymi, które zrobiłem przeciekającym Zenitem z Gieliosem 58mm w 1999 roku, i jedną z pierwszych fotek jakie zrobiłem sprzętem cyfrowym (2006). Ach człowiek był wtedy piękny i młody... Nie to co teraz.
7.
P-51, B-17 by niechtoszlag, on Flickr
8.
USAF Thunderbirds by niechtoszlag, on Flickr
mozer - Nie 11 Sty, 2015
10. Moja pierwsza obróbka
moronica - Nie 11 Sty, 2015
wrzesien 1999, jeszcze nie mialam wlasnego aparatu ale po wysluchaniu krotkiego wykladu nt zaleznosci przyslona-czas naswietlania-czulosc filmu dane mi bylo pobawic sie lustrem owczesnego chlopaka
11
pes - Nie 11 Sty, 2015
mozer, przebijam mój pierwszy "pseudo-hdr"
12.
lcf - Nie 11 Sty, 2015
Jak wszyscy, to wszyscy . Jedno z pierwszych własnych ujęć, które mi się w miarę podobało - fragment tatowej kolekcji słoników, 2006 .
13.
FuzBal - Nie 11 Sty, 2015
Ehhh nie mogę znaleźć już moich pierwszych zdjęć ze sportu, jeszcze Pentaxem K-x z zapiętym 100/2.8 To też jest z K-x ale z 50-200 (?) To chyba było 2 wydarzenie sportowe jakie robiłem (1 to właśnie był ten mecz B klasy obleciany na 100mm )
14.
15.
16. I mój pierwszy kombinowany na maxa HDR
Sabathovka - Pon 12 Sty, 2015
A ja uważam, że temat pomocny dla początkujących Oby tylko poszedł w dobrą stronę
Poniżej moje jedne z pierwszych zdjęć na ustawieniach manualnych. Niedawno nabyłam Canona 500d i wciąż bardziej skupiam się na opanowaniu parametrów niż na szukaniu fajnych kadrów. To była lekcja nr. 2 - zdjęcia w ruchu, jak widać. Trochę sPSocone (jak kto woli zPSute ) - wstawiam, spuszczam pokornie głowę i przyjmuję wszystko co konstruktywne na klatę
17.
mozer - Pon 12 Sty, 2015
Sabathovka, mogłaś spokojnie to dać do fotografii zwierząt. Wg mnie przesadziłaś z winietą, bo zjadła połowę pesa
pes - Pon 12 Sty, 2015
To prawda hardcoreowa winieta nie pomaga temu pesu
nienietaktak - Pon 12 Sty, 2015
pesu już nic nie pomaga, a oprócz winiety fot spoko.
Sabathovka - Pon 12 Sty, 2015
Dzięki chłopaki. Po spojrzeniu "na świeżo" na zdjęcie, też mnie walnęła po oczach winietka
pes - Pon 12 Sty, 2015
ratuj pesa
multics - Pon 12 Sty, 2015
18. Jedno z moich pierwszych zdjęć (wczesniejszych nie moge znaleźć), dzień po kupieniu pierwszego w życiu aparatu
niron - Nie 18 Sty, 2015
Witam.
Ładna pogoda więc chciałem sobie dzisiaj popstrykać ale... zadowolony nie jestem niestety
Mam jakieś problemy z ostrością i "przejrzystością" zdjęć.
Aparat to Canon 40d, obiektyw kit 18-55 III
Możę ktoś coś podpowie co robie źle.
19.
1/320 f5,6 iso 100, styl obrazu krajobraz, balans bieli lampa flesz( zapomnialem zmienic :/)
20.
1/250 f5,6 reszta jak wyżej.
21.
1/400 f4,5 iso 100, balans AWB ,styl obrazu krajobraz
22.
1/500 f 9.0, iso 100,
Wszystko jest strasznie nie ostre, jakieś "szumiące" mydlane :/
kojut - Nie 18 Sty, 2015
niron, przejdź z trybów automatycznych do półautomatycznych (PAS), gdzie masz wpływ na poszczególne parametry ekspozycji, to raz. Dwa- dowiedz się na co mają wpływ poszczególne nastawy (czas, przysłona, iso) i jak je dobierać w zależności od tematu fotografii (np. dla krajobrazu niskie iso i mały otwór przysłony, a dla szybkich akcji krótki czas otwarcia a co za tym idzie podniesienie iso i/lub otwarcie przysłony). I trzy- rób w raw'ach, które można łatwiej obrobić (zmienić balans, podostrzyć itp).
niron - Nie 18 Sty, 2015
Ale to jest robione na preselekcji przysłony jako tako rozumiem jak ustawiać poszczególne parametry. Ale po rozmowie w SB już wiem w czym tkwi problem. Aparat sam wybierał punkty AF przez co źle ostrzył. Od teraz będę pracował na centralnym punkcie. Zdjęcia są robione w rawach ale zawiele nie idzie ich wyostrzyć aby nie było to "chamskie"
jaad75 - Nie 18 Sty, 2015
niron, nie rób na centralnym, tylko ręcznie wybieraj punkt AF najbliższy obiektu, tak by przekadrowanie było jak najmniejsze.
BTW, łabądź jest przepalony, trzeba bylo korygować ekspozycję.
niron - Nie 18 Sty, 2015
łabądź jest nie ostry to jego największy problem. jak sie przybliży foto to widać że jest mocno mydlany.
Co do ręcznego punktu- a co robić w trakcie fotografowania np latającego modelu helikoptera ? Nie dam rady wybierać punktu i jeszcze nadążyć za aparatem za nim ;p
Wywołałem Raw w PS i jakoś lepiej moim zdaniem wychodzą niż w LR
19b.
jaad75 - Nie 18 Sty, 2015
niron napisał/a: | łabądź jest nie ostry to jego największy problem. jak sie przybliży foto to widać że jest mocno mydlany. | Lepiej byłoby jakbyś pokazał crop 1:1. Na miniaturze wygląda na FF.
niron napisał/a: | Co do ręcznego punktu- a co robić w trakcie fotografowania np latającego modelu helikoptera ? Nie dam rady wybierać punktu i jeszcze nadążyć za aparatem za nim ;p | Helikopter ma być w jakimś konkretnym punkcie kadru (najczęściej jednak nie centralnym, bo wygląda to słabo), wybierasz punkt AF, który jest najbliżej pożądanej pozycji helikoptera i ostrzysz. Możesz to zrobić nawet na pojedynczym przeostrzając szybko, ale lepiej wybrać ciągły, a jeszcze lepiej rozpiąć sobie AF ze spustu i ostrzyć ciągłym przy użyciu tylnego przycisku AF, przerywając ostrzenie, gdy zajdzie taka potrzeba.
niron napisał/a: | Wywołałem Raw w PS i jakoś lepiej moim zdaniem wychodzą niż w LR | PS używa ACR do wołania RAW-ów, ten sam ACR jest podstawą Lightrooma. Krótko mówiąc, Lightroom i jego moduł Develop, to to samo, co ACR.
komor - Nie 18 Sty, 2015
Helikopter można próbować śledzącym AF z automatycznym wyborem pól, ale przy pomocy kitowego 18-55 nie należy spodziewać się cudów. Łabędzia, jak Jaad pisze, wybrać któryś punkt boczny tak, żeby kadr był zgodny z ogólnymi zasadami (centralny niekoniecznie). Łabędź zasadniczo nie ucieka z kadru, więc można to na spokojnie zdążyć ustawić, jak się nabierze jako takiej wprawy.
Pumeks - Pon 19 Sty, 2015
23.
24.
To moje pierwsze fotki jakie popełniłem z lustrzanki
Jestem świadomy że sporo błędów
paul80 - Pon 19 Sty, 2015
Pumeks, mnie się podobają, tylko troszkę za ciemne te fotki
jaad75 - Pon 19 Sty, 2015
Pumeks, zwłaszcza drugie jest ładne, choć nad kolorem i ekspozycją dobrze byłoby popracować.
W przypadku pierwszego masz stały błąd początkujących (i nie tylko), czyli oczy za nisko w kadrze - staraj się kadrować tak, żeby były wyraźnie powyżej połowy.
W każdym razie nie jest źle.
Pumeks - Wto 20 Sty, 2015
jaad75 napisał/a: | Pumeks czyli oczy za nisko w kadrze - staraj się kadrować tak, żeby były wyraźnie powyżej połowy.
|
Dzięki ! Bardzo cenne uwagi które postaram sie poprawić .
Co do cytatu , fotografowałem stałką , powinienem się bardziej odsunąć i oczy podnieś ponad połowę? Czy przycięcie głowy od góry będzie błędem ?
jaad75 - Wto 20 Sty, 2015
Pumeks napisał/a: | Czy przycięcie głowy od góry będzie błędem ? | Nie będzie, jeśli będzie to celowe, zdecydowane cięcie. A jeśli nie chcesz ciąć głowy, to powinieneś się nieco odsunąć i uchwycić szerszy kadr.
dj crazy - Nie 01 Lut, 2015
Dzisiaj już ciemno, a chciałem porobić zdjęcia i próbowałem długiego naświetlania, nie mam statywu to zdjęcie robione z parapetu Nie chodzi w zdjęciu o kadr a o obróbkę... Bawiłem się photoshopem daje zdjęcia zastane, surowy stan i po obróbce.
Może ktoś mi podpowiedzieć w jaki sposób usuwać prześwietlenia np w oknach ?
25.
muzyk - Nie 01 Lut, 2015
Nieźle... W Canonie poległ z ciągnięciem z cieni
Wojmistrz - Pon 02 Lut, 2015
Etam poległ...
dj crazy - Pon 02 Lut, 2015
Do czyjego zdjęcia te komentarze?
komor - Pon 02 Lut, 2015
No właśnie, przypominam, że zdjęcia w poszczególnych wątkach działu „Nasze zdjęcia” numerujemy. Numeracja ciągła w wątku, czyli patrzymy jaki numer miało poprzednie zdjęcie w wątku i nasze numerujemy n+1. Poprawiłem te zdjęcia, które były nieponumerowane w tym wątku.
muzyk, przecież kolega dj crazy kupił Nikona D7000 czy D7100 w końcu, więc z definicji nie mógł polec.
dj crazy, skoro robisz już zdjęcia z parapetu, na długim czasie, to nie ma sensu robić takiej czarnej klatki i potem wyciągać tego w Photoshopie. Po prostu ustaw odpowiednio długi czas ekspozycji, żeby zdjęcie wyglądało normalnie (drabinka ekspozycji w okolicach zera), a w postprocesie co najwyżej popraw detale, kontrast czy balans bieli. Co do przepaleń w oknach to są nie do uniknięcia przy tak dużej dynamice, jaką stanowi jasne okno w otoczeniu nocy.
Sunders - Pon 02 Lut, 2015
komor napisał/a: | dj crazy kupił Nikona D7000 |
Itak nie wiem z czego się śmiejecie ...
Dzięki komor za podpowiedź spróbuję. Tyle,że czas naświetlania wynosił 30s, a pierwsze zdjęcie jest tylko, żeby pokazać jak było na zewnątrz, dla Was to pewnie normalne, dla mnie takie łał jakie zdjęcie w ciemności można zrobić.
jaad75 - Pon 02 Lut, 2015
komor napisał/a: | skoro robisz już zdjęcia z parapetu, na długim czasie, to nie ma sensu robić takiej czarnej klatki i potem wyciągać tego w Photoshopie. | To raczej nie było w ten sposób zrobione. Gdyby było, to nie miałby problemu z przepałem.
komor napisał/a: | Co do przepaleń w oknach to są nie do uniknięcia przy tak dużej dynamice, jaką stanowi jasne okno w otoczeniu nocy. | Są do uniknięcia właśnie jeśli naświetli okna do końca pojemności matrycy, a cienie pociągnie w postprocesie lub jeśli złoży HDR-a.
Tutaj dodatkowym problemem są te sodówki, które mają tak marne widmo, że dostać z tego sensowne kolory jest zawsze ciężko.
jaad75 napisał/a: | To raczej nie było w ten sposób zrobione. Gdyby było, to nie miałby problemu z przepałem. |
No dobrze mówisz. 30s naświetlania było.
jaad75 napisał/a: | Tutaj dodatkowym problemem są te sodówki, które mają tak marne widmo, że dostać z tego sensowne kolory jest zawsze ciężko. |
Tak znajduje się od razu obok domu i psuje cały efekt zdjęcia lewa strona jest prześwietlona cała.
dj crazy napisał/a: | a pierwsze zdjęcie jest tylko, żeby pokazać jak było na zewnątrz | Tak właśnie myślałem, zwłaszcza, że kadr jest inny.
dj crazy napisał/a: | dla Was to pewnie normalne, dla mnie takie łał jakie zdjęcie w ciemności można zrobić. | Z długim czasem, na niskiej czułości można takie zdjęcie zrobić czymkolwiek, nawet kompaktem. To co daje Ci ta matryca, to możliwość ciągnięcia z cienia w postprocesie (oczywiście przy założeniu, że robisz w 14-bitowym NEF), czyli jeśli tylko nie przejarasz świateł (naświetlisz je możliwie wysoko, ale nie przepalisz), to cały cień możesz rozjaśnić w ACR z umiarkowaną stratą jakości.
Intimate - Pon 02 Lut, 2015
Moim zdaniem efekt niezły jak z prawie kompletnej ciemności wychodzi...dzień.
dj crazy koledzy nabijają się z Canona... ponieważ ma mały zakres dynamiczny ( czy jak to się tam zwie) i zawsze stosunkowo mocno szumi w cieniach - ciężko cokolwiek wyciągnąć później z cieni u Canona.
Intimate, nie doczytałeś, nie o to tu chodziło.
muzyk - Wto 03 Lut, 2015
komor napisał/a: | muzyk, przecież kolega dj crazy kupił Nikona D7000 czy D7100 w końcu, więc z definicji nie mógł polec. |
i tak wolę Canona - na razie...
dj crazy napisał/a: | Bawiłem się photoshopem daje zdjęcia zastane, surowy stan i po obróbce. |
Popatrz... nie zajrzałem do EXIFA i dałem się naciąć...
jaad75 napisał/a: | Z długim czasem, na niskiej czułości można takie zdjęcie zrobić czymkolwiek, nawet kompaktem. |
No właśnie...
a ja myślałem, że on z pierwszego z cieni wyrwał...
co za wstyd
sokarsg-1 - Pią 03 Kwi, 2015
26
MO by sokarsg1, on Flickr
Jak zwykle proszę o konstruktywne opinie. Największej wady tego zdjęcia jestem świadomy.
kojut - Pią 03 Kwi, 2015
sokarsg-1 napisał/a: | 26
Największej wady tego zdjęcia jestem świadomy. |
Jakiej? Można było się pokusić o trochę inny kadr (imho przyciąć górę do kwadratu-spróbuj), ale i tak kompozycja i światło na prawdę świetne.
sokarsg-1 - Sob 04 Kwi, 2015
No w kategorii optycznych to jak nic niebo przepalone, chociaż tak to mniej więcej właśnie wyglądało jak się stało w tym zacienionym miejscu.
mozer - Sob 04 Kwi, 2015
sokarsg-1, oczywiście, że fajnie by było jakby się dało nie przepalić, ale to już trzeba by trochę pokombinować. Dla mnie przede wszystkim trochę za dużo elementów jest na tym zdjęciu. Odbicie z pewnością zasługuje na większe wyeksponowanie. Można by trochę kontrast poprawić na drugim planie - zwłaszcza lokalny, wtedy lepiej by te promienie się uwidoczniły.
Lukasz580 - Nie 05 Kwi, 2015
27
Book by Łukaszlewandowski, on Flickr]
Stary dobry helios.
28.
Red light by Łukaszlewandowski, on Flickr
Prosił bym o jakąkolwiek krytykę.
maziek - Wto 07 Kwi, 2015
Odnośnie do 28 to całkiem dobre zdjęcie. Trochę zdaje mi się horyzont leci w prawo, widać też, że sztucznie obniżyłeś lokalny kontrast (zdjęcie jest "spłaszczone", "wyprane"). Troszkę skorygował bym kompozycję. Prędzej czy później natkniesz się na hasło "mocne punkty", przeważnie sprowadzane do geometrycznego prostactwa, ale jest coś w tym, że położenie najważniejszego punktu w kadrze trzeba przemyśleć. Dla mnie jest za dużo "ziemi".
Trudno mi ocenić na ile manipulowałeś suwaczkami "bo są" - ja bym kręcił albo mniej, albo więcej.
Pomysł zdjęcia mi się podoba. Wreszcie ktoś nie załatwia problemu pt. "mieszanie światła zastanego i sztucznego kolorowego" w jedyny słuszny sposób, tzn. robiąc b/w .
piootrj - Wto 07 Kwi, 2015
Moje pierwsze "zabawy" z Zenitem-E. Jak patrzę na Wasze zdjęcia to zazdroszczę
kopier212 - Wto 07 Kwi, 2015
29.malowanie światłem moje 1780 zdjęcie
IMGP1780 by Cysiuś, on Flickr
30.
IMGP9251 by Cysiuś, on Flickr
31.łabądek 8029 zdjęcie
IMGP802921 by Cysiuś, on Flickr
kurcze aparat kupiony nie całe 4 miesiące temu a już ma ponad 9000 zdjęć chyba trzeba się ograniczyć
Kurcze coś źle wkleiłem zdjęcia. To jeszcze raz Moje pierwsze próby z Zenitem-E. Proszę o łagodne traktowanie, bo jestem totalnym amatorem
32
imm011_11 by piotr.jedrusik, on Flickr
33
imm028_33 by piotr.jedrusik, on Flickr
34
imm031_36 by piotr.jedrusik, on Flickr
35
imm022_27 by piotr.jedrusik, on Flickr
36
imm020_25_new by piotr.jedrusik, on Flickr
komor - Wto 07 Kwi, 2015
kopier212, 29 fajne. Można popracować trochę nad lepszym ułożeniem obiektu (w tym przypadku chodzi mi o kabel) i następnie popróbować jeszcze lekkie dodatkowe doświetlenie z drugiej strony (ale krótsze niż główne), żeby lepiej wydobyć kontury.
piootrj, fajna zabawa. 32 – zwracamy uwagę na nieucinanie kończyn w połowie, palców itd. 34 – fajnie plastyczne (magia pełnej klatki, hehe ).
komor napisał/a: | kopier212,
piootrj, fajna zabawa. 32 – zwracamy uwagę na nieucinanie kończyn w połowie, palców itd. 34 – fajnie plastyczne (magia pełnej klatki, hehe ). |
ooo dzięki zwrócę uwagę na to ucinanie kończyn oj ogarnąć to wszystko i jeszcze zrobić dobre zdjęcie - masakra
dcs - Wto 07 Kwi, 2015
Wizjer Zenit E pokazuje tylko ~70% tego co znajdzie się potem na zdjęciu
więc...
mozer - Wto 07 Kwi, 2015
dcs, ale jak nie utniesz w wizjerze, to tym bardziej nie utniesz na kliszy...
dcs - Wto 07 Kwi, 2015
Pisze tylko że to raczej celownik a nie wizjer.
mozer - Wto 07 Kwi, 2015
dcs, wizjer to poprawny termin.
dcs - Wto 07 Kwi, 2015
"Wizjer
– część przyrządu optycznego (np. aparatu fotograficznego) służąca do określenia granic kadru, celownik pozwalający na wybór i ustalenie obiektu zdjęcia." http://pl.wikipedia.org/wiki/Wizjer
Viewfinder
In photography, a viewfinder is what the photographer looks through to compose, http://en.wikipedia.org/wiki/Viewfinder
mozer - Wto 07 Kwi, 2015
Myślałem że się czepiasz, że po polsku powinno być 'celownik' a nie 'wizjer'
Lukasz580 - Sro 08 Kwi, 2015
maziek napisał/a: | Odnośnie do 28 to całkiem dobre zdjęcie. Trochę zdaje mi się horyzont leci w prawo, widać też, że sztucznie obniżyłeś lokalny kontrast (zdjęcie jest "spłaszczone", "wyprane"). Troszkę skorygował bym kompozycję. Prędzej czy później natkniesz się na hasło "mocne punkty", przeważnie sprowadzane do geometrycznego prostactwa, ale jest coś w tym, że położenie najważniejszego punktu w kadrze trzeba przemyśleć. Dla mnie jest za dużo "ziemi".
Trudno mi ocenić na ile manipulowałeś suwaczkami "bo są" - ja bym kręcił albo mniej, albo więcej.
Pomysł zdjęcia mi się podoba. Wreszcie ktoś nie załatwia problemu pt. "mieszanie światła zastanego i sztucznego kolorowego" w jedyny słuszny sposób, tzn. robiąc b/w . | ]
Tak już znam określenie "mocne punkty" Fakt bawiłem się trochę suwaczkami, to miał być eksperyment. A co do uciekania horyzontu to wydaje mi się, że mam jakieś problemy ze statywem.
37.
DSC_0036 by Łukaszlewandowski, on Flickr
JAndo - Nie 19 Kwi, 2015
Witam,
To ja się przyłącze z moim pierwszym (z którego jestem zadowolona) zdjęcia wraz z jego przerobieniem. Aparat jaki użyłam to... Sony Cyber-shot DSC-W180 - tak wiem śmiech na sali
38.
maziek - Nie 19 Kwi, 2015
Dobra praca. Dla mnie troszkę za dosłowne, ale OK . Za to kompletnie nie wiem, o co chodzi w zdjęciach, które wrzuciłaś do sportu .
JAndo - Nie 19 Kwi, 2015
Kendo to sport pochodzący z kraju kwitnącej wiśni był to wstep do zawód (ukłon, rozmowa i takie tam), mogę zaraz poszukac zdjęć z walk "pokazujących" trochę akcji ale niestety nie będą moje - ale tez sie tam dzieje
maziek - Nie 19 Kwi, 2015
Domyśliłem się po tych pałach, że to coś takiego, ale w sumie nie wiadomo, co chciałaś pokazać . Zawodników nie widać, o co chodzi nie widać, jakieś pały leżą . Ty wiesz co fotografujesz, a Twój "widz" na ogół nie .
Preskaler - Pon 20 Kwi, 2015
W sumie to też chodzi o to, żeby trochę pogłówkować.
Co peta miał na myśli pisząc... Tfu! Co fotograf chciał pokazać?
JAndo - Pon 20 Kwi, 2015
Preskaler napisał/a: | Tfu! Co fotograf chciał pokazać? |
Przypomina mi to te cudowne zdanie z j.polskiego: "drogie dzieci! Jak myslicie, co autor mial na mysli?"
Te "kije"to bambusowy miecz, zwany shinai. Tym wlasnie sie bijemy. A sfotografowalam Mena (helm) i shinaia, bo bardzo ladnie to wygladalo wraz ze stojacymi w oddali zawodnikami. Co chaialam pokazac? Chyba nic, po prostu ja tu widze ladnie "ulozone" rzeczy/przedmioty/ludzi.
WojciechW - Sob 25 Kwi, 2015
Jednak trudno mi o zachwyty nad 38, ale muszę zacząć od tego, że (też?) zupełnie nie wiem o co Pani Autorce chodziło. Czy to ma być groza pożaru w suchym doku, czy może raczej ubolewanie nad upadkiem naszej floty, powodującym to, że nasze statki przeszły do obcych amatorów, a ich portami macierzystymi dawno już przestały być Gdynia i Gdańsk?
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
cobalt - Nie 26 Kwi, 2015
WojciechW napisał/a: | Jednak trudno mi o zachwyty nad 38, ale muszę zacząć od tego, że (też?) zupełnie nie wiem o co Pani Autorce chodziło. Czy to ma być groza pożaru w suchym doku, czy może raczej ubolewanie nad upadkiem naszej floty, powodującym to, że nasze statki przeszły do obcych amatorów, a ich portami macierzystymi dawno już przestały być Gdynia i Gdańsk?
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW |
Nie ma to jak zasypać autorkę 100 pytaniami. Po nich już nic nie wrzuci na forum. Tak Trzymać !
To temat MOJE PIERWSZE ZDJĘCIA. I jak ktoś może coś podpowiedzieć, to niech nie zadaje pytań tylko napisze jak zrobić lepiej.
Użalanie się nad stanem polskich stoczni nic nie pomoże. Grecy swego czasu też swoje zamykali, a są większą potęgą niż my.
No i już nie wiem o co kakan: "nasze statki przeszły do obcych amatorów". A już się bałem, że chodzi o ARMATORÓW. Amatorzy nie są groźni. Statku nie zbudują .
Jak musi być "idowo" w B&W to niech już sobie będzie. Czerwień pewnie miała wzmocnić przekaz. Ja natomiast postarałbym się o staruszka z wnuczką na dole, którzy podziwiają statek. Ale to tylko moje prywatne zdanie.
Tutejszyn - Nie 26 Kwi, 2015
cobalt napisał/a: | I jak ktoś może coś podpowiedzieć, to niech nie zadaje pytań tylko napisze jak zrobić lepiej. | OK, nie zadajemy pytań, tylko od razu zabieramy się za poprawianie sztuki. cobalt napisał/a: | Ja natomiast postarałbym się o staruszka z wnuczką na dole, | Hmm.. a nie lepszy byłby zastęp pionierów z kwiatami w dłoni?
T.B. - Nie 26 Kwi, 2015
Ja bym wolał panią skąpo odzianą
WojciechW - Nie 26 Kwi, 2015
cobalt Myśle, że każdy ma prawo zadać pytanie o przesłanie zdjęcia, którego nie rozumie. Wyjaśnienie przesłania być może podniosło by mój entuzjazm do omawianego zdjęcia.
Natomiast to co napisałem w ostatniej części postu to interpretacje zdjęcia, które mi się ad hoc nasunęły. I nie było tam nic o upadku przemysłu stoczniowego, a tylko upadku floty, co oczywiście wynikało z egzotycznego portu macierzystego na rufie sfotografowanego statku.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
T.B. - Nie 26 Kwi, 2015
Popieram zdanie przedmówcy.
Napisanie co ja, autor, miałem na myśli, ma obustronnie korzystne działanie. Dla mnie, autora zdjęcia, też może być cenna chwila zastanowienia się, dlaczego chcę komuś pokazać to właśnie zdjęcie? Jakie emocje towarzyszyły mi w chwili naciskania spustu migawki?
No ale daleki jestem od tego, żeby uważać to za obowiązkowe. Dialog miedzy wójtem, a plebanem równie dobrze może wyglądać tak:
- dlaczego opublikowałeś to zdjęcie?
- bo tak
- aha.
No i dobrze
sokarsg-1 - Nie 26 Kwi, 2015
39. Życie wracające na bagna.
bagno by sokarsg1, on Flickr
40. Młodszy Bartek
MłodszyBartek by sokarsg1, on Flickr
Jak zwykle proszę o kompetentne uwagi.
kopier212 - Nie 26 Kwi, 2015
41.Staruszkowie wracający na ławki
[img] IMGP7949-4 by Cysiuś, on Flickr[/img]
42.Kiciuś
[img] Cat by Cysiuś, on Flickr[/img]
mozer - Nie 26 Kwi, 2015
sokarsg-1 napisał/a: | Jak zwykle proszę o kompetentne uwagi. |
Kompetentni to raczej mogą być oceniający
Z pierwszego zdjęcia można by coś zrobić sensownego, gdybyś stanął tak, żeby nie było widać na pierwszym pranie tych chaszczy i brzegu oraz skupił się na odbiciu w wodzie. W obecnej postaci zbyt duży chaos tu panuje.
[ Dodano: Nie 26 Kwi, 2015 22:33 ]
kopier212, jest ok. Może trochę za dużo przestrzeni nad kotem.
sokarsg-1 - Pon 27 Kwi, 2015
Co do 39 to nie mam niestety takiego kadru o jakim piszesz (mam jedynie z większą ilością góry), ale może za niedługo wrócę w to miejsce. Niestety chaszczy z pierwszego planu nie da rady usunąć bo to park narodowy. Natomiast nie wiem czy ucinanie linii brzegowej ma sens, nie lubię takich zdjęć bez pierwszego (nie wodnego planu) bo zawsze wydają mi się zawieszone w powietrzu ( a raczej ja nie umiem pewnie tak skadrować aby zdjęcie nie wyglądało na zawieszone w powietrzu).
A co do 40 to kadr słaby czy ogólnie zdjęcie słabe (światło itp.) mimo w miarę kadru? Pytam bo na razie za cel sobie postawiłem robienie w miarę poprawnych kadrów. A zasada czym mniej rzeczy na zdjęciu tym lepiej jest strasznie trudna do zrealizowania w warunkach nie górskich, choć się na pewno da.
mozer - Pon 27 Kwi, 2015
sokarsg-1, ja tylko mogę powiedzieć swoją wizję. Jeśli z brzegiem to jakoś inaczej trzeba by to zaplanować, żeby nie wyglądał przypadkowo.
Co do 40 to chyba widzisz, że światło jest słabe. Kadr ok, ale pytanie czy drzewo samo w sobie jest jakoś specjalnie ciekawe?
Tutejszyn - Pon 27 Kwi, 2015
40 jest OK. Zdjęcie robi ławeczka i ten daszek na drugim planie. Bez tego zdjęcie by nie istniało. Drzewo stanowi tło. Szeroki obiektyw, wykrzywiona przez to perspektywa, powodują, że zdjęcie ma jakąś wartość. Nie jest to arcydzieło, ale fajnie się na nie patrzy.
WojciechW - Wto 28 Kwi, 2015
sokarsg-1 39 mnie się podoba takie jak jest, a 40 raczej jako zdjęcie miłego miejsca w lesie niż samego drzewa (domyślam się, że dębu).
kopier212 41 sympatyczne, a kot jaki jest, każdy widzi.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
sokarsg-1 - Wto 28 Kwi, 2015
42. Zachód
ZachodWBPK by sokarsg1, on Flickr
Dół rozjaśniać jak sądzicie (zielona przycięta trawa)?
witkot - Wto 28 Kwi, 2015
Rozjaśnienie dołu nic do tego zdjęcia nie wniesie.
Jedyne co ciekawe to chmury więc kadrowałbym ciaśniej z tym kościołem w planie.
T.B. - Sro 29 Kwi, 2015
Sprawdziłem, co kryje się w tym cieniu - nic ciekawego.
Dla mnie lepiej więc wygląda ten ciemny kontur, tylko jest go za dużo. Poniżej jedno z możliwych rozwiązań (chyba zgodne z tym, co mówi witkot?).
Wojmistrz - Sro 29 Kwi, 2015
T.B., tak lepiej.
niron - Pią 01 Maj, 2015
Moje pierwsze starcie z panoramowaniem
Celem powiększenia klikamy w obrazek
44. Bmw
Wojmistrz - Pią 01 Maj, 2015
niron, 200x86, nie dało się większego?
niron - Pią 01 Maj, 2015
Ah chciałem oszczędzić forumowe miejsce na serwerze i podlinkowałem z zewnątrz ale już się poprawiam w takim razie
Proszę
Edit: tak teraz patrze i chyba ciut za ciemno
mozer - Pią 01 Maj, 2015
niron, całkiem spoko
niron - Pią 01 Maj, 2015
Nie spodziewałem się że będzie ok
Napstrykałem z 200 fotek ale z tej wyjątkowo się ucieszyłem
mozer - Pią 01 Maj, 2015
niron, mógłbyś obróbką jeszcze je ulepszyć - rozciągnąć dynamikę tonalną.
niron - Pią 01 Maj, 2015
44 Poprawione
matys - Pią 01 Maj, 2015
Dla mnie druga wersja znacznie lepsza. Więcej światła by wpadło gdybyś nie przymknął tak mocno obiektywu. Dobre początki kolego
komor - Pią 01 Maj, 2015
Gdyby tak nie przymknął to nie byłoby panoramowania. I tak wyszedł czas 1/125 s.
mozer - Pią 01 Maj, 2015
komor, przecież mógł zostawić ten sam czas, a otworzyć trochę przysłonę... komor
komor - Sob 02 Maj, 2015
NIe wiem czy ciemnica wynikała z obróbki, czy ze zbyt przymkniętej przysłony. Jeśli to drugie to oczywiście masz rację.
niron - Sob 02 Maj, 2015
dziękuje za komentarze. Ciemnia wyszła z powodu za mocnego skrecenia przysłony. Tak naprawdę improwizowałem i nie miałem pojęcia jakich czasów się łapać w trakcie panoramowania no ale potęga zapisu do RAW pozwala na szczęście poprawić foto
Tak patrze patrzę i to chyba moje 1 w miarę udane foto jest postęp i to mnie cieszy
PS: fajnie kierowcy reagują na widok aparatu przy drodze, wszyscy nagle jadą przepisowo ;p
mozer - Sob 02 Maj, 2015
niron, no patrz, nie dość, że nauka, to jeszcze służba publiczna
matys - Sob 02 Maj, 2015
niron napisał/a: | dziękuje za komentarze. Ciemnia wyszła z powodu za mocnego skrecenia przysłony. Tak naprawdę improwizowałem i nie miałem pojęcia jakich czasów się łapać w trakcie panoramowania no ale potęga zapisu do RAW pozwala na szczęście poprawić foto
Tak patrze patrzę i to chyba moje 1 w miarę udane foto jest postęp i to mnie cieszy
PS: fajnie kierowcy reagują na widok aparatu przy drodze, wszyscy nagle jadą przepisowo ;p |
Uczyłem się w ten sam sposób jak ty i również zaobserwowałem poprawę zachowań u kierowców
sokarsg-1 - Nie 03 Maj, 2015
45 Kwitnie coś.
kwitnie by sokarsg1, on Flickr
Czy takie umieszczanie głównego motywu na tle trzech różnych planów (w tym wypadku trawy, lasu i nieba) jest dopuszczalne czy raczej należy tego unikać? Na pewno jest wtedy trudniej z obróbką ale mi tu chodzi o poprawne kadrowanie?
Wersja T.B. mojego 42 zdjęcia chyba jednak najlepsza.
T.B. - Nie 03 Maj, 2015
Wieloplanowość zdjęcia działa na jego korzyść.
Ale - tak w kwestii czysto formalnej - ja tu widzę tylko dwa plany: drzewo na pierwszym planie i las na drugim. Trawy i nieba już bym nie nazywał kolejnymi planami.
WojciechW - Pon 04 Maj, 2015
Może chodzi o uschnięte łodygi za drzewem, jako odrębny plan?
Mnie trochę przeszkadza zlewanie się sporej części szczegółów drzewa ze znajdującym się z tyłu lasem.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
witkot - Pon 04 Maj, 2015
Osobiście gdy chcę pokazać drzewo jako temat główny szukam takiego "samotnika" na szczerym pustkowiu by cała uwaga widza skupiła się tylko na tym jednym.
Gdy w tle jest zbyt dużo innych "krzaków" myślę że zbyt mocno rozpraszają uwagę.
Oczywiści to tylko moja wizja
cybertoman - Wto 05 Maj, 2015
Postarałeś się, by uniknąć standardowych komentarzy... Nie leci w prawo ani w lewo. Matryca nie jest brudna. Linia pnia coś między złotym podziałem a 1/3. Dolna i górna linia lasu również. I nic nie jest tak blisko krawędzi, by kogoś mogło to drażnić. Ale żarty na bok... Zakladając, że o drzewo tu chodzi, poprę przedmówcę w kwestii mało wyrazistej separacji głównego motywu. Dopuszczalne natomiast jest wszystko, co prowadzi do celu.
sokarsg-1 - Wto 05 Maj, 2015
Dziękuje za merytoryczne komentarze. Po prostu chodziło mi na tym zdjęciu o pokazanie białych kwitnących kwiatków i nie do końca mi się to udało ale nie wiem czy bardziej przez kadr czy przez słabą obróbkę? Kolory na tym 45 nie przesadzone bo saturacje(polski odpowiednik tego to?) podbiłem o jakieś 30%.
A takie coś udało mi się dziś z rana złapać, co sądzicie?
46
Wschódv3 by sokarsg1, on Flickr
WojciechW - Wto 05 Maj, 2015
Kto rano wstaje temu Pan Bóg daje - zdjęcie nie takie złe. Może troszkę na środku przepalone. A saturacja to po polsku nasycenie.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
sokarsg-1 - Wto 05 Maj, 2015
To jeszcze się dopytam, taki efekt jak tu:
http://forum.optyczne.pl/...hp?pic_id=10338
i tu:
http://forum.optyczne.pl/...hp?pic_id=10343
czyli taką ,,miękkość'' kontur, obrazu ze mgłą to jak uzyskać? To kwestia obróbki czy np. długiego naświetlania ze statywu, gdzie ruch mgły ,,rozmazuje'' obraz?
Podobne pytanie odnośnie kolorów na tych przytoczonych zdjęciach czy to kwestia tylko odpowiedniego czasu i światła czy to też trochę rola obróbki.
Pytam bo bym chciał spróbować pociągnąć 46 (na próbę) w stronę tych przytoczonych zdjęć z galerii.
cybertoman - Wto 05 Maj, 2015
sokarsg-1, 1/30 i 1/125 to czasy naswietlania tych zdjec. Co do pozostalych pytan to proponuje wybrac kadr, ktory ci sie podoba, pojsc tam przed wschodem slonca ustawic aparat na statywie i zrobic serie zdjec co kilka minut. Jak masz czas i samozaparcie, to nawet do poludnia. Wieczorem tez mozesz powtorzyc. Poogladaj i porownaj te zdjecia ze soba i zobacz, czym sie roznia.
niron - Wto 05 Maj, 2015
Miękkość konturu robi też chyba delikatniejsze światło niż na Twojej fotce Kolego słońce dopiero co zaczynające świecić jeszcze na czerwono oświetla delikatniej tak samo jak i zachodzące Chętnie bym złapał kadry wschodu ale chyba bardziej sobie cenie sen ;p
witkot - Wto 05 Maj, 2015
Proponuję tylko wschód.
W 100 procentach jest wtedy lepsze światło.
Statyw,dobre miejsce,szara połówka i właściwa obróbka ta klucz do sukcesu.
T.B. - Wto 05 Maj, 2015
A dałoby się powiedzieć - tak w ze trzydziestu słowach - co w tym wypadku oznacza właściwa obróbka?
niron - Sro 06 Maj, 2015
Panowie i Panowie potrzebuje pomocy.
Próbowałem dzisiaj popstrykać zdjęcia zachodowi słońca i nie bardzo wyszło
47.
Pierwszy mój bład to pomiar światła matrycowi zamiast punktowy na słońce ( zgadza się ?),
Czy powinienem użyć np filtra szarego ? Kolejny problem to problem sprzętowy - przy wodzie widoczne "kółeczko" takie cuś robi obiektyw
Canon 40d + 18-55 III
T.B. - Sro 06 Maj, 2015
niron napisał/a: | Pierwszy mój bład to pomiar światła matrycowi zamiast punktowy na słońce ( zgadza się ?), |
Od końca:
- na niebo obok słońca, jeśli rezygnujesz ze szczegółów na pierwszym planie (co jest wskazane).
Matrycowy, czy punktowy ma mniejsze znaczenie, chociaż lepiej punktowy.
Filtr szary - jaki i w jakim celu?
niron - Sro 06 Maj, 2015
T.B. napisał/a: | Filtr szary - jaki i w jakim celu? |
Nie wiem To było pytanie- aby zmniejszyć "moc" słońca i nieba ?
Czy to kolorowe cus odbicie światła czy inny problem z obiektywem jest w jakiś sposób do usunięcia czy ten typ tak ma ?
Jak oceniasz samego pstryka ?
Pozdrawiam
witkot - Sro 06 Maj, 2015
T.B. napisał/a: | A dałoby się powiedzieć - tak w ze trzydziestu słowach - co w tym wypadku oznacza właściwa obróbka? |
Książki piszą a ty chcesz w 30 słowach no.....chyba że szukasz pretekstu do kolejnej dyskusji na forum
Jak się mylę to sory.
niron--Szara połówka to podstawa przy wschodzie i zachodzie.
maziek - Sro 06 Maj, 2015
A nie masz filtra UV nakręconego? Wygląda to na flarę na UV (symetrycznie względem osi optycznej).
Pomiar na słońce spowoduje, że reszta będzie ciemna. Przy przejrzystym powietrzu raczej nie naświetlisz dobrze i słońca i otoczenia, jeśli to kiedy słońce już będzie rzeczywiście zachodziło.
Przy zdjęciach słońca raczej żaden pomiar sam w sobie nie będzie dobry, lepiej robić zdjęcia i patrzeć w LCD co wychodzi, czasem lepiej mierzyć centralnie ważonym i manipulować korektą EV a czasem lepiej jechać na manualu, kontrolując efekty na LCD. Ta ostatnia metoda jest najpewniejsza, tylko trzeba trochę potrenować.
komor - Sro 06 Maj, 2015
witkot napisał/a: | niron--Szara połówka to podstawa przy wschodzie i zachodzie |
Z naciskiem na: połówka, a nie pełny filtr szary, niron.
T.B. - Sro 06 Maj, 2015
niron napisał/a: | Jak oceniasz samego pstryka ? |
Dobrze oceniam. Całkiem fajne zdjęcie. Nie mów o swoich własnych zdjęciach "pstryki". Zostaw to innym.
Gdybyś zapytała, co bym zmienił. to odciąłbym z dołu całą rzekę i pomanipulował resztą tak, żeby uzyskać bardziej wyraziste, ostre niebo, a na dole tylko ciemny kontur tego co tam jest. To w przypadku tego, konkretnego zdjęcia.
niron - Sro 06 Maj, 2015
Cytat: | Z naciskiem na: połówka, a nie pełny filtr szary, niron. |
Tak właśnie myślałem na połówką
Cytat: | A nie masz filtra UV nakręconego? Wygląda to na flarę na UV (symetrycznie względem osi optycznej). |
I po takim pytaniu można poznać że są na tym forum ludzie doświadczeni ! Mam nakręcony UV jutro go ściągnę i pojadę łapać zachody raz jeszcze ( na wschody jestem za leniwy ;p)
Cytat: | Dobrze oceniam. Całkiem fajne zdjęcie. Nie mów o swoich własnych zdjęciach "pstryki". Zostaw to innym. |
Dziękuje. Mówię pstryki bo wyskoczyłem dosłownie na 20 min po"pstrykać" rzeczka jest nie daleko
T.B. - Sro 06 Maj, 2015
Chyba coś pokręciłem z "pcią" - zmęczony jestem.
niron - Sro 06 Maj, 2015
wybaczalne nawet nie zauważyłem jak czytałem
T.B. - Sro 06 Maj, 2015
witkot napisał/a: | .....chyba że szukasz pretekstu do kolejnej dyskusji na forum
Jak się mylę to sory. |
Mylisz się, ale skoro już, to szukanie na forum dyskusyjnym pretekstu do dyskusji byłoby błędem?
maziek - Czw 07 Maj, 2015
niron napisał/a: | I po takim pytaniu można poznać że są na tym forum ludzie doświadczeni ! Mam nakręcony UV jutro go ściągnę i pojadę łapać zachody raz jeszcze ( na wschody jestem za leniwy ;p) | Żadna wiedza tajemna , każdy ma takie pierwsze zdjęcie i się zastanawia, a ktoś z boku pyta "a nie masz UV nakręconego...".
Nawiasem mówiąc, każdy filtr oparty o płaską szybkę taki efekt da, więc fotografując słońce blisko osi optycznej trzeba się liczyć z zajączkiem do usunięcia później. A jak się fotografuje na długiej ogniskowej i centralnie to moim zdaniem efekt ten jest co prawda niewidoczny (zajączki od lewej strony słońca są na obrazie jego prawej itd) ale na pewno psuje kontrast i rozmywa obraz. Przypuszczalnie im lepszy filtr, tym mniejszy problem.
Drugim nawiasem chciałem sobie kupić na wschody taki filtr o sporszej gęstości ale to zjawisko mnie powstrzymało. Obecnie kombinuję, czy nie rozwiązałoby sprawy zamontowanie go jakoś z lekkim przekrzywieniem (nieprostopadle do osi optycznej).
witkot - Czw 07 Maj, 2015
T.B. napisał/a: | witkot napisał/a: | .....chyba że szukasz pretekstu do kolejnej dyskusji na forum
Jak się mylę to sory. |
Mylisz się, ale skoro już, to szukanie na forum dyskusyjnym pretekstu do dyskusji byłoby błędem? |
Nie mówię że szukanie dyskusji jest czym złym ale znając realia tego forum wolę być ostrożny bo nigdy nie wiadomo kto naprawdę chce kulturalnie rozmawiać a kto prowokuje do burzliwej czasem zaczepnej dyskusji.
Wszyscy wiemy że obróbka jest bardzo ważna więc proszę nie zadawaj takich pytań bo sam dobrze wiesz że to ciężki temat i kwestia indywidualnych upodobań.
Pozdrawiam.
ps.jak chcesz dalej pisać to proponuję PW bo to nie dział do tego typu dyskusji.
niron - Nie 10 Maj, 2015
48.Schody-Foto z wypadu na zamek w miejscowości Łapalice Pomorskie
49.Okno- Foto z wypadu na zamek w miejscowości Łapalice Pomorskie
Co myślicie ?:)
T.B. - Nie 10 Maj, 2015
Zdjęcia tego typu jak 48. cieszą się nawet powodzeniem tu i ówdzie, ale ja właśnie z tego powodu czuję już lekki przesyt. Spirala schodów w dół, spirala schodów w górę, niebo przez dziurę w dachu, czy coś w tym rodzaju itd.
Natomiast okno na 49. jest zapewne Twoim odkryciem i dlatego jest ciekawe. Ja bym tylko zrobił krok albo pół kroku w lewo, żeby było idealnie symetryczne. Spróbowałbym też np. przykucnąć i złapać tylko wieże, bez tego czegoś pomiędzy nimi. Ale może Ty zrobiłeś kilka zdjęć w tym miejscu i uznałeś, że to jest najlepsze.
PS
Oczywiście, że łatwiej jest powiedzieć, niż zrobić. Moje dyski są zapchane banalnymi zdjęciami, zachodów słońca nie wyłączając
niron - Nie 10 Maj, 2015
Dziękuje za komentarz co do 49. Problem był z wyśrodkowaniem bo po prawej jest jeszcze jedna wieża i jej połowa wchodziła by w kadr dlatego te wyszło tak. Ale jestem troche zły bo mogłem właśnie lekko kucnąć i zrobić same wieże bez kawałka ścian. Próbowałem też złapać całe belki ale wtedy znowu w kadrze był by kawałek nieciekawej ściany. Wyszło jak wyszło
Może dodam jeszcze jedno foto.
50- krzywy kadr nie umiałem go poprawnie wyprostować Dodatkowo ktoś mądry musiał pomazać sprejem ścianę- ale co zrobić nie można mieć wszystkiego
90s - Nie 10 Maj, 2015
niron, schody bardzo fajne, szkoda że nie ma ostrości od pierwszego stopnia i obróbka nie podkreśla potencjału ujęcia.
49. byłoby też dużo ciekawsze jakbyś obróbką zaakcentował planowość ujęcia.
niron - Nie 10 Maj, 2015
90s napisał/a: | byłoby też dużo ciekawsze jakbyś obróbką zaakcentował planowość ujęcia. |
Coś więcej ? Bo obróbka to u mnie leży
90s - Nie 10 Maj, 2015
Dachy mogą być czarne a te elementy pod nimi białe. Niebo też widzę że się da uratować i wyciągnąć z niego coś więcej a i drzewami mógłbyś poeksperymentować w którą stronę iść.
Sama rama w której umieściłeś widok też mogłaby się cechować większym kontrastem i ostrością.
niron - Nie 10 Maj, 2015
Dziękuje- musze sporo poczytać o obróbce bo na chwilę obecną sprowadza się to u mnie do zabawy suwaczkami. Co do ramy, zdjęcie zrobione na f3,5 więc chyba tutaj ostrości nie odratuje ale może ktoś bardziej wtajemniczony dał by rade No nic- czas leci trzeba pstrykać- jak się zmotywuje to odwiedzę dziś opuszczony schron przeciwlotniczy więc pierwsze zabaw z ( niestety wbudowaną) lampą
Pozdrawiam
dexdorma310878 - Sob 16 Maj, 2015 Temat postu: Zdjęcia z Aparatu kompaktowego Witam.
Chciałem założyć temat, ponieważ "kompakty do tez aparaty cyfrowe", i też można pochwalić się umiejętnościami.
Kompakty też mają dużo ustawień, a nie które naprawdę nawet sporo.
Ważne jest by człowiek zaczynał od podstaw, a nie rzucał od razu się na lustrzanki za 5 tyś.
Oczywiście też kiedyś mam zamiar mieć LUSTRO:).
Oto kilka moich zdjęć.Proszę o porady, i konstruktywną krytykę.
Świerzak ze mnie.
[ Dodano: Sob 16 Maj, 2015 11:37 ]
Kilka jeszcze
Canon G7 X
[ Dodano: Sob 16 Maj, 2015 11:45 ]
Długa droga przede mną, ale najważniejsze że chcę
T.B. - Sob 16 Maj, 2015
Organizacyjnie naprostuje Cię dyrekcja - albo i nie.
3., 4. i 5. kupuję - fajne.
2. - zły pomysł na kompozycję. Zdjęcie odstępu pomiędzy kwiatkami.
Pozostałe - zdjęcia, jak zdjęcia. Ani złe, ani dobre. Pomysłem wyróżnia się 9.
(Z podpisów na zdjęciach zrezygnuj - taka jest moja rada.)
Tutejszyn - Sob 16 Maj, 2015
dexdorma310878, skoro kompakty, to też aparaty, to dlaczego zakładasz osobny wątek, tak jakby kompakty były produktami aparatopodobnymi?
Usjwo - Sob 16 Maj, 2015
Tutejszyn ale tu panuje totalny mix (czytaj balagan). Sa watki tematyczne i watki techniczne. I fotografia smartfonowa tez jest, wiec nie ma powodu dyskryminowac kompaktow.
Tutejszyn - Sob 16 Maj, 2015
Usjwo napisał/a: | ale tu panuje totalny mix (czytaj balagan). | To samo napisałem wcześniej, tylko nie opublikowałem. Tylko zamiast "bałagan" użyłem słowa "burdel"... ale w końcu napisałem to, co widać.
dexdorma310878 - Sob 16 Maj, 2015
T.B. napisał/a: | Organizacyjnie naprostuje Cię dyrekcja - albo i nie.
3., 4. i 5. kupuję - fajne.
2. - zły pomysł na kompozycję. Zdjęcie odstępu pomiędzy kwiatkami.
Pozostałe - zdjęcia, jak zdjęcia. Ani złe, ani dobre. Pomysłem wyróżnia się 9.
(Z podpisów na zdjęciach zrezygnuj - taka jest moja rada.) |
Dlaczego.Czy tego nie można robić(podpisywać sie?)
[ Dodano: Sob 16 Maj, 2015 13:42 ]
A porady odnośnie wykonywania zdjęć....
Coś ktoś doradzi
Założyłem wątek, bo nie ma co porównywać Kompakta z 1 calową matrycą do Lusterek.
A nawet mniejsze matryce też coś potrafią
janqseven - Sob 16 Maj, 2015
dexdorma310878 napisał/a: | bo nie ma co porównywać Kompakta z 1 calową matrycą do Lusterek.
|
Moim zdaniem dzisiejsze kompakty dają dobre zdjęcia podobne do lustrzanek: rozdzielczość, dobra ostrość. Jedyna większa różnica to głębia ostrości.
Poza tym zamiast lampy błyskowej mógłbyś zastosować dużą blendę, albo zewnętrzną lampę błyskową ustawioną w wybranym miejscu
Na YouTube jest dużo filmów jak robić sesje https://www.youtube.com/watch?v=8AiFauv2kSU
Usjwo - Sob 16 Maj, 2015
dexdorma310878 napisał/a: |
Dlaczego.Czy tego nie można robić(podpisywać sie?) |
Mozna, ale nawet tu obowiazuja zasady.
- mlodzi adepci fotografi modla sie codzienie zeby ich zdjecie komus sie spodobalo i ukradl go nam, czyli nielegalnie wykorzystal. W tym okresie podpisywanie jest zabronione. Zreszta jest nielogiczne, bo podpisne zdjecie jest mniej wartosciowe dla zlodzieja.
- kiedy ukradna nam pierwsze zdjecie, ciezszymy sie w samotnosci ze swego sukcesu. Publicznie jednak palamy pelnym oburzeniem, zlorzeczac na spoleczenstow ze nie chce placic za sztuke wyzsza i ma w nosie artystow.
- Na uwagi forumowiczow na temat podpisu, kierujemy ich do watku w ktorym odsadzilismy od czci i wiary tych ktorzy ukradli nasze zdjecie, za ktore moglismy byc ustawieni do konca zycia.
- po tym zdarzeniu mamy pelne prawo podpisywac zdjecia.
dexdorma310878 napisał/a: |
Założyłem wątek, bo nie ma co porównywać Kompakta z 1 calową matrycą do Lusterek.
A nawet mniejsze matryce też coś potrafią |
Taki klimat. Wszyscy mowia ze dobry fotograf zrobi bardzo dobre zdjecie nawet pudelkiem od butow, ale jak sie pochwali ze to nie lustrzanka, to nikt mu nie przyzna racji
dexdorma310878 - Sob 16 Maj, 2015
janqseven napisał/a: | dexdorma310878 napisał/a: | bo nie ma co porównywać Kompakta z 1 calową matrycą do Lusterek.
|
Moim zdaniem dzisiejsze kompakty dają dobre zdjęcia podobne do lustrzanek: rozdzielczość, dobra ostrość. Jedyna większa różnica to głębia ostrości.
Poza tym zamiast lampy błyskowej mógłbyś zastosować dużą blendę, albo zewnętrzną lampę błyskową ustawioną w wybranym miejscu
Na YouTube jest dużo filmów jak robić sesje https://www.youtube.com/watch?v=8AiFauv2kSU |
Ja własnie myślałem o tym gdzie popełniłem błąd:
ustawiałem lampę na maksa,a powinienem raczej osłabić.
no ale więcej tam było traw niż słońca więc wszystko było ciemne, inaczej na morzem gdzie to słonce zaczyna się od kolan i już mozńa ten klimat utrzmać
janqseven - Sob 16 Maj, 2015
Metodą prób i błędów się nauczysz, na pewno dasz rade na następnej sesji. Ogólnie to polecam fotografować na plaży http://nietechnologiczni....i-osob-na-plazy
T.B. - Sob 16 Maj, 2015
dexdorma310878 napisał/a: | nie ma co porównywać Kompakta z 1 calową matrycą do Lusterek. |
Uwierz mi na słowo, bo nie będę tego udowadniał.
Ostatnio poznałem fotografa, który skutecznie konkuruje z posiadaczami najnowszych i największych matryc w swoich lustrzankach, fotografując kompaktem z 2009 roku i z matrycą 1/2.33 cala. Sam się tym miło zdziwiłem. No, być może konkurował, bo od tego roku pokazuje już zdjęcia z OMD E-M5. Ale to przecież nadal tylko "matrycka" 4/3 cala - jak mawiają niektórzy.
komor - Sob 16 Maj, 2015
Złączyłem nowy wątek kolegi dexdorma310878, gdyż kompaktowe czy nie, to jednak kwalifikują się do tego właśnie wątku, zgodnie z ostatnimi ustaleniami poczynionymi przez starszyznę wioski.
Co do sensu istnienia osobnego wątku na zdjęcia kompaktowe, to moim zdaniem nie kwalifikuje się. Fotografia smartfonami nie jest wbrew pozorom wątkiem czysto technicznym. To taki rodzaj fotografii, którego wyznacznikiem nie jest tylko fakt użycia smartfona i jego bardzo małej (choć często zaskakująco dobrej) matrycy i optyki, ale także (lub przede wszystkim) pewna spontaniczność i natychmiastowość. Najbliżej temu do fotografii ulicznej, impresji, reportażowi. Oczywiście możemy o tym podyskutować i podjąć inną decyzję.
JAndo - Sob 16 Maj, 2015
Witam,
Wróciłam po chwili nieobecności (wraz z zakupionym nowym sprzętem ). Poczytałam oraz pooglądałam filmiki na temat obróbki zdjęć HDR. Co sądzicie na pierwsze zdjęcie?
56.
dexdorma310878 - Nie 17 Maj, 2015 Temat postu: Kolejne z Kompaktu Kilka foteczek
Jedno Smartfonem.
Są każde komentarze pomocne
T.B. - Nie 17 Maj, 2015
JAndo napisał/a: | Co sądzicie na pierwsze zdjęcie?
56. |
Sądzę, że jest super. Zarówno jako HDR, jak i temat oraz realizacja.
[ Dodano: Nie 17 Maj, 2015 13:14 ]
dexdorma310878,
Numeruj zdjęcia - nie po swojemu, tylko tak jak wszyscy, narastająco.
Nie pokuszę się o ogólną ocenę Twoich zdjęć, napiszę tylko taką względną. Z tych trzech najciekawsze jest to ze smartfona. To z trawą - nie za bardzo rozumiem, o czym ono opowiada? Jeśli chodzi o to z niebem - lubię zdjęcia tego typu, czyli czarny kontur czegoś i kolorowe niebo. Ale na Twoim zdjęciu za dużo jest tego czarnego konturu, a za mało tego kolorowego. Moim skromnym zdaniem.
niron - Nie 17 Maj, 2015
56. Super, wygląda jak wizualizacja stworzona w programie graficznym przez architekta podoba sie
dexdorma310878 - Nie 17 Maj, 2015 Temat postu: Fotki.Kompakt Kolejne, proszę o konstruktywną krytykę
Wojmistrz - Nie 17 Maj, 2015
dexdorma310878, nie rozwalaj numeracji.
Umyj szybę, bo głupio te kropki wyglądają. Bardzo nieinteresujące kadry. Tej samotnej trzeba było chociaż usunąć ten płatek.
dexdorma310878 - Pon 18 Maj, 2015
Wojmistrz napisał/a: | dexdorma310878, nie rozwalaj numeracji.
Umyj szybę, bo głupio te kropki wyglądają. Bardzo nieinteresujące kadry. Tej samotnej trzeba było chociaż usunąć ten płatek. | ....
Jak to usunąć Ps mógłby sobie z tym nie poradzić, tak wygląda bardziej naturalnie...
WojciechW - Pon 18 Maj, 2015
JAndo Podzielę opinię kolegi Tutejszyna - jest OK.
Ciekawe czy ta rozbudowana administracja zmieściła się już całkowicie na twoim zdjęciu (ale jest to oczywiście ciekawość pozamerytoryczna)?
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
JAndo - Pon 18 Maj, 2015
WojciechW napisał/a: | JAndo Podzielę opinię kolegi Tutejszyna - jest OK.
Ciekawe czy ta rozbudowana administracja zmieściła się już całkowicie na twoim zdjęciu (ale jest to oczywiście ciekawość pozamerytoryczna)?
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW |
Niestety chcialam cala uchwycic, ale budynek jest baaaaaardzo dlugi. Na pewno sprubuje jeszcze raz!
Dziekuje za pozytywne komentarze!
Pozdrawiam,
PS przepraszam za brak znakow jak i zla pisownie, ale naprawde dlugo nie uzywalam jezyka polskiego.
T.B. - Pon 18 Maj, 2015
WojciechW napisał/a: | Podzielę opinię kolegi Tutejszyna |
Jeśli mówisz przypadkiem o zdjęciu 56., to cóś nie umiem znaleźć opinii kolegi Tutejszyna.
A tak poza tym - gadacie o czymś, o czym ja nie wiem. Co to za administracja, co to za budynek? Jakiś sławny?
JAndo - Pon 18 Maj, 2015
T.B. napisał/a: | WojciechW napisał/a: | Podzielę opinię kolegi Tutejszyna |
Jeśli mówisz przypadkiem o zdjęciu 56., to cóś nie umiem znaleźć opinii kolegi Tutejszyna.
A tak poza tym - gadacie o czymś, o czym ja nie wiem. Co to za administracja, co to za budynek? Jakiś sławny? |
Ups
A budynek to zwykły urząd gminy/miasta. Ale jest bardzo ciekawie zaprojektowany. Niedługo na pewno zrobie wiecej zdjęć
dexdorma310878 - Pon 18 Maj, 2015 Temat postu: Sama jak palec
Wojmistrz napisał/a: | dexdorma310878, nie rozwalaj numeracji.
Umyj szybę, bo głupio te kropki wyglądają. Bardzo nieinteresujące kadry. Tej samotnej trzeba było chociaż usunąć ten płatek. |
No i bez ogonka.
Chyba lepiej:)
JAndo - Nie 24 Maj, 2015
Wczorja próbowałam zdjęcia nocą. Wiem, że może i ekspozycja nie jest super, ale bardziej zależało mi na potrenowaniu zdjęć a potem ich obrobieniu.
witkot - Nie 24 Maj, 2015
A mogę zapytać co próbowałaś potrenować na tych nocnych zdjęciach
JAndo - Nie 24 Maj, 2015
Ogólnie jak zrobić zdjęcie nocą
janqseven - Nie 24 Maj, 2015
64 ładne. Jak robić tak dobre fotografie?
JAndo - Nie 24 Maj, 2015
janqseven napisał/a: | 64 ładne. Jak robić tak dobre fotografie? |
Nie wiem jak mam doradzić, więc powiem co zrobiłam :
1. Zdjęcie robione było około godziny 22 - więc w Polsce podobne niebo będzie około godziny 21.
2. Potrzebny na pewno jest statyf, bo musiałam długo naświetlać.
3. Zdjęcie 64 robione jest: ISO 100 5s f/5.6.
4. Ważne żeby zapisac w RAW - bo wtedy zdjęcie ma więcej w sobie informacji niż JPG.
5. Zapisane zdjęcie obrabiam w Capture One a potem w Photoshopie - poczytaj sobie lub pooglądaj filmiki na YT na temat zdjęć HDR. Naprawdę fajne filmiki i poradniki można tam znaleźć, a dzięki nim mozna się też nauczyć obrabiać zdjęcia tak, żeby wyglądały podobnie jak moje
6. Ćwiczyć, ćwiczyć i ćwiczyć
No i ustawienia aparatu też robią swoje. Ja robiłam to zdjęcie na programie manualnym ale jeszcze bawie się z małymi ustawieniami jak contrast, ostrość i tym podobne. Nie powiem, że warto czasem poświęcić czas na samej "zabawie" z aparatem i samemu dobrać odpowiednie dla siebie ustawienia.
Zdjęcie orginalne:
janqseven - Nie 24 Maj, 2015
JAndo, czyli to jest zdjęcie HDR! Dzięki za wyjaśnienie
sokarsg-1 - Nie 24 Maj, 2015
66 Pandora
komary by Jan Kowalski, on Flickr
Jak zwykle uwagi co poprawić mile widziane. Chyba trochę za dużo góry jak tak teraz patrze?
mozer - Pon 25 Maj, 2015
JAndo, powalcz z poświatą nad dachem domu.
bambo1983 - Sro 27 Maj, 2015
Nie mogę dojść do ładu z tym zdjęciem, cały czas mam wrażenie, że 'coś jest nie tak'
67.
T.B. - Sro 27 Maj, 2015
bambo1983 napisał/a: | 'coś jest nie tak' |
Moim skromnym zdaniem:
- niedobre kadrowanie,
- ta megawinieta, czy coś,
- brak koloru też.
Trudno się zorientować, co jest tematem zdjęcia. Kłódkowy zwyczaj, krajobraz z mostem w roli głównej, czy może ta para na moście? Najwięcej na zdjęciu jest nawierzchni mostu. Ale zdjęcie nie jest do wyrzucenia. Samo tylko przekadrowanie może dużo zmienić na lepsze.
janqseven - Sro 27 Maj, 2015
Jak dodać zdjęcie...
RB - Sro 27 Maj, 2015
bambo1983 napisał/a: | Nie mogę dojść do ładu z tym zdjęciem... |
przede wszystkim to już chyba nie ten dział...
Poza tym, cóż... to jest już taki poziom, że szlifować swój pomysł możesz tylko sam.
A jak Cię interesuje, co mi się nie podoba, to ja nie lubię aż takiej winiety. Ale ona nie przeszkadza drastycznie.
Ale fotka zwraca uwagę, i to pozytywnie. Moim zdaniem sensowny kadr z dość prostą, ale pomysłowo podaną historią. Z tym, ze ja się na robieniu zdjęć raczej nie znam.
A jak się czepiać... to wytnij tą antenkę po lewej tuż przy krawędzi
sokarsg-1 - Czw 04 Cze, 2015
68 Widok zza domu.
HDR by Jan Kowalski, on Flickr
Zdjęcie ma słaby kadr ale ja nie o tym. Jest to mój pierwszy HDR ale ja tworzeniem takowych nie specjalnie jestem zainteresowany za to co chciałem osiągnąć to nauczyć się łączyć dwa zdjęcia o różnym naświetleniu (na niebo i dół) w jedno. I tak się zastanawiam jaka jest tego kolejność czy najpierw walczy się oddzielnie z obydwoma zdjęciami (poziomy, kolory, wyostrzenia) i dopiero dwa obrobione zdjęcia się łączy, czy najpierw łączyć i pracować później z wynikowym zdjęciem? Pytanie też odnośnie samego łączenia, nie ma na to jakiegoś sprytnego sposobu, programu, bo walka ręcznie, znaczy myszką, jest z góry skazana na porażkę, to znaczy zostają jasne albo ciemne obwódki wokół kontrastowych elementów. Czy do tego właśnie potrzebny jest tablet graficzny, którego nie mam?
Tutejszyn - Czw 04 Cze, 2015
sokarsg-1 napisał/a: | jaka jest tego kolejność czy najpierw walczy się oddzielnie z obydwoma zdjęciami (poziomy, kolory, wyostrzenia) | Nie ma jednego sposobu na uzyskanie pożądanego efektu. Trzeba kombinować... Zakładam, że nie mówimy teraz o tworzeniu HDRów, a o osobnej obróbce dla nieba i osobnej dla ziemi. Na dwóch kopiach zdjęcia pracuje się w zasadzie tylko przy wołaniu RAW. Ponieważ wołarki RAW nie mają warstw, pozostaje wtedy wywołać dwa razy zdjęcie, raz dla nieba, raz dla ziemi, a potem się łączy. Tak można robić, ale zwykle wystarczy jedno wołanie, a potem na warstwach odpowiednio maskować poszczególne fragmenty fotografii.
Nie wydaje mi się, aby fotografia powyżej wymagała jakichś specjalnych zabiegów. Wystarczy odpowiednie wołanie i potem ewentualnie przymaskowanie nieba, albo ziemi. sokarsg-1 napisał/a: | Pytanie też odnośnie samego łączenia, nie ma na to jakiegoś sprytnego sposobu, programu, bo walka ręcznie, znaczy myszką, jest z góry skazana na porażkę, to znaczy zostają jasne albo ciemne obwódki wokół kontrastowych elementów. | Cóż... pozostaje praca myszką, jednak to nieprawda, że rzecz z góry skazana jest na porażkę. Ja najwięcej pracuję właśnie myszką i to lewą ręką (a jestem praworęczny), a tabletu używam tylko kiedy potrzebuję płynnych, odręcznych kresek.
Sama fotografia bardzo udana. Cięcie horyzontem przez środek nie jest błędem, dobrze jednak wiedzieć, że zasady kompozycji mówią o tym, aby ciąć raczej w jednej trzeciej obrazu.
sokarsg-1 - Czw 04 Cze, 2015
69 Przepraszam ale nie mogłem wyedytować 68.
HDR by Jan Kowalski, on Flickr
Jest to wersja trochę poprawiona z miększymi przejściami między niebem a ziemią. Ogólnie to coś na mniejsze drżenie rąk przy tym maskowaniu trzeba wziąć.
Tutejszyn - Czw 04 Cze, 2015
sokarsg-1 napisał/a: | Ogólnie to coś na mniejsze drżenie rąk przy tym maskowaniu trzeba wziąć. | Wystarczy odpowiednio duży pędzel, malutkie krycie, zerowa twardość i średni przeplot
niron - Nie 07 Cze, 2015
70. Chrześnica wpadła w odwiedziny do wujka
Ręka nie załapała się w ostrość troszkę ubolewam
T.B. - Nie 07 Cze, 2015
W tym przypadku dobrze, że ręka jest nieostra.
Ja kadrowałbym znacznie ciaśniej, obcinając prawą stronę i górę.
niron - Pon 08 Cze, 2015
Rozumiem, mała nie siedzi w miejscu sekundy więc z jakimś konkretniej zaplanowanym kadrem ciężko w moim przypadku. Z czasem pewnie prawidłowe kadry staną się odruchem
Dziękuje za komentarz
T.B. - Pon 08 Cze, 2015
niron napisał/a: | Z czasem pewnie prawidłowe kadry staną się odruchem |
Wtedy to już będzie super.
Ja na razie miałem na myśli obcinanie podczas obróbki zdjęcia.
komor - Pon 08 Cze, 2015
T.B. napisał/a: | Ja kadrowałbym znacznie ciaśniej, obcinając prawą stronę i górę. |
A ja nie, moim zdaniem trochę kontekstu jest przydatne. Natomiast winieta zbyt agresywna wg mnie.
niron - Pon 08 Cze, 2015
@Komor- zgadzam się, po obróbce spojrzałem na to i też mi jednak nie siada tak mocna ale co zrobić, dodatkowo ta przepalona niebieska muszelka ale mleko się rozlało, następnym razem będzie lepiej
BTW: Jak ogarniacie przepalone miejsca w trakcie wywoływania w PS? Próbowałem się bawić tymi korektami miejscowymi zmieniając ekspozycje, przyciemniając białe itp i słabo mi to wychodziło.
Pozdrawiam
sokarsg-1 - Pon 08 Cze, 2015
71
Łąka2 by Jan Kowalski, on Flickr
72
Łąka3 by Jan Kowalski, on Flickr
Któryś z tych kadrów się do czegoś nadaje?
A jeszcze takie kolorek mi się udało złapać prawda, że fajny?
73
Bagno by Jan Kowalski, on Flickr
niron - Pon 08 Cze, 2015
73 - moim zdaniem ( ale co ja sie tam znam) lepiej by było jakby ostrość łapała już od powalonych konarów i ten 1 konar bym wykadrował bo i tak go zbytnio nie widać.
T.B. - Pon 08 Cze, 2015
niron napisał/a: | moim zdaniem ( ale co ja sie tam znam) |
Jesteś odbiorcą i każdy normalny twórca/wytwórca czegokolwiek powinien liczyć się z Twoim zdaniem.
Dolby - Wto 09 Cze, 2015
Przepraszam, że się wtrącę...
Ale skoro to jest dział, moje pierwsze zdjęcie, (post skierowany jest do tych "doświadczonych") to jaki cel jest w tym aby faworyzować i przekonywać do zdjęć obrabianych?
Może i się czepiam, ale uważam, że początki powinny być ze znikomym wpływem na zdjęcie w post procesie. Dlaczego tak uważam? Ano sam się złapałem w pewnym momencie na tym, że w każdym zdjęciu zaczynałem się bawić suwaczkami. Nie, to nie jest rozwiązanie. Zdjęcie powinno być przynajmniej "OK" w odbiorze w stanie surowym. W innym wypadku będzie rosło pokolenie grafików komputerowych a nie fotografów. Ja wszystko rozumiem. Kadrowanie, podostrzanie i wyciąganie z cieni.
Ale ludzie...
"duży pędzel, malutkie krycie, zerowa twardość i średni przeplot" - przepraszam autora za cytowanie.
Chciał dobrze, ale tego uczyć się powinno kogoś, kto wie co robi i potrafi zrobić nadający się do tego materiał. A z tego co widzę, to ważne, żeby ostrość była, a resztę się w photoshop'ie zrobi...
sokarsg-1 - Wto 09 Cze, 2015
niron napisał/a: | 73 - moim zdaniem ( ale co ja sie tam znam) lepiej by było jakby ostrość łapała już od powalonych konarów i ten 1 konar bym wykadrował bo i tak go zbytnio nie widać. |
Ano nowy obiektyw, którego nie nauczyłem się jeszcze obsługiwać, muszę sobie wydrukować kartkę z hiperfokalną. A może polecacie jakiś sensowny program na Androida, kalkulator hiperfokalnej?
Tutejszyn - Wto 09 Cze, 2015
Dolby napisał/a: | Chciał dobrze, ale tego uczyć się powinno kogoś, kto wie co robi... | Autorowi dobrze wyszło, poza tym chciał to zrobić, więc w czym problem?
chester - Wto 09 Cze, 2015
@Dolby.
Tak jak dopełnieniem sztuki w fotografowaniu analogowym jest samodzielne wywołanie materiału światłoczułego i ew. wykonanie odbitek, tak w cyfrze prócz zafoczenia masz processing (fuj anglicyzm, ale nie mam ładnego i jednego słowa na podorędziu). Ostatecznie liczy się produkt finalny, na który patrzysz, a i tak obróbką (o to właśnie to słowo nie nadrobisz wszystkich mankamentów ekspozycji. Bez zdrowej obróbki to, co wypluwa matryca jest mdłe i mydlane. Zresztą nawet świetna obróbka nie pomoże wiele fatalnemu skadrowaniu.
Dolby - Wto 09 Cze, 2015
Ano żaden problem, po prostu moja opinia
@Chester
Ależ oczywiście, tylko nie należy popadać w skrajność.
Wiem także, że dawne powiedzenie "fotografowi wolno wszystko dopóki nie widać tego na zdjęciu", już wyszło z użytku. Ważne by osoba podkręcająca miała świadomość, że wie co robi i czasem należy się wstrzymać ze strzałem.
Pozdro
Mam tylko nadzieję, że nikogo nie uraziłem poprzednim postem.
Może faktycznie zbyt agresywnie podszedłem do tematu.
komor - Wto 09 Cze, 2015
Nikogo nie uraziłeś, opinie można wyrażać, nie zawsze trzeba się zgadzać. Choć sam zawsze obrabiam zdjęcia to uważam, że dążenie do jak najmniejszej obróbki jest dążeniem szlachetnym, jeśli ktoś tak lubi.
chester - Wto 09 Cze, 2015
@Dolby, ani agresji ani urażania nie było. Wyrażamy opinie. I to, że obróbka "po" jest czymś naturalnym, tak samo naturalne jest, by z nią nie przeginać. Zresztą podobnie jak z kadrowaniem. Ideałem jest wypuścić z puszki 100% kadru, bez późniejszego przycinania
I przy okazji "moich pierwszych..." Tak samo można kogoś pouczyć/ zostać pouczonym w kwestii kadrowania czy doboru kadru, jak i parametrów ekspozycji czy obróbki danych z matrycy. Tak a propos, jakakolwiek konwersja z RAW będzie już obróbką, chyba, że zgodzimy się na umówiony zestaw exposure/tint/temp/contrast/lightness i co tam jeszcze jest na etapie wywołania RAW.
niron - Wto 09 Cze, 2015
Jako stawiający pierwsze kroki w fotografii wypowiem sie- Często z uwagi na ograniczenia np obiektywu nie mogę złapać kadru jak bym chciał w takim wypadku wole zrobić szerzej i dociąć. Kolejną sprawa są barwy, ostrość. Jedna osoba posiada już mega obiektywy, cała gamę filtrów i może pozwolić sobie na wypuszczenie foty bez obróbki bo jest ona dobra natomiast ja z moim kitowym słoikiem muszę ją nieco podkręcić, wyostrzyć. Więc do czasu jak nie wklejam postaci na zdjęcia mała obróbka chyba jest okej Głupi suwaczek o nazwie "przejrzystość" potrafi tak odmienić zdjęcie że aż chce się patrzeć na nie. Po to wymyślono Rawy aby z tego korzystać, swoją drogą współczesna fotografia cyfrowa potrafi wybaczyć naprawdę wiele. Od tyle mojego wywodu.
Pozdrawiam, miłego dnia!
komor - Wto 09 Cze, 2015
niron, jeśli chodzi o moją opinię, to w pełni się zgadzam z tym, co napisałeś. Oczywiście wszystko bez przesady.
Dolby - Wto 09 Cze, 2015
"Jedna osoba posiada już mega obiektywy, cała gamę filtrów i może pozwolić sobie na wypuszczenie foty bez obróbki bo jest ona dobra"
Dobrze, że nie jestem uszczypliwy...
Tutejszyn - Wto 09 Cze, 2015
Ja z kolei lubię zmieniać, wklejać, kolorować. Lubię zdjęcia pozowane i kreowane. Lubię realizować konkretny temat, albo wymyślać to, co chciałbym zobaczyć na zdjęciu. Bardzo lubiłem nasze konkursy fotograficzne, gdzie trzeba było w dwa tygodnie zrobić konkursową fotografię na konkretny temat. "100% z puszki", to dział do którego nie zaglądam
niron - Wto 09 Cze, 2015
DOlby - co masz na myśli ?:) Tutejszyn, Co kto lubi
Tak btw to nasza dyskusja zalatuje offtopem ale są w niej moderatorzy - czuje się usprawiedliwiony ;p
T.B. - Wto 09 Cze, 2015
sokarsg-1 napisał/a: | A może polecacie jakiś sensowny program na Androida, kalkulator hiperfokalnej? |
HyperFocal Pro
sokarsg-1 - Nie 28 Cze, 2015
74 Motylanoga
motylanogamaly by Jan Kowalski, on Flickr
Dolby - Wto 30 Cze, 2015
74 dość ciekawe, ostrość złapana wyżej niż na środku ale nie przeszkadza.
Osobiście uciąłbym górę tak, by motyle szły z jednego rogu zdjęcia do drugiego.
BeautySensitive - Pią 17 Lip, 2015
75.
chester - Pią 17 Lip, 2015
75 - fajnie ujęcie, ale to przekrzywienie kadru dla mnie przekombinowane, zmusza wręcz do przekrzywienia głowy by zobaczyć sedno - ten hipnotyzujący łyżkę wzrok malucha.
Tutejszyn - Sob 18 Lip, 2015
75. Rodzinny pstryk. Raczej nie do pokazywania na forum. Fotograficznie - mało ciekawe, przypadkowe oświetlenie. Wydaje mi się, że można by ująć w post procesie trochę czerwieni.
Wojmistrz - Sob 18 Lip, 2015
Tutejszyn, to dział "MOJE PIERWSZE ZDJĘCIA"
komor - Sob 18 Lip, 2015
Jak na ten dział to moim zdaniem spoko. Sam na początku drogi byłbym dumny z takiego zdjęcia. Kadr ryzykowny, jak napisał chester, trzeba też – niestety – zwracać uwagę na takie detale jak smarki pod nosem, bo nie dodają uroku. Domyślam się, że to nie smarki tylko resztka papu, ale sprawia wrażenie takie, więc trzeba to mieć na uwadze i sprawdzać jak chce się zrobić fajną fotę swojemu lub czyjemuś bobasowi.
Tutejszyn - Sob 18 Lip, 2015
Wojmistrz, nie uważam, aby moje uwagi były nieodpowiednie w tym dziale, "Moje pierwsze zdjęcie" to też pierwsze zderzenie z rzeczywistością, pierwszym widzem, pierwszą krytyką. To pierwsze wskazówki, choć z tym, to rzeczywiście ostrożnie... Zawsze sobie myślę o tym, że byłoby bardzo źle, zepchnąć na drogę typowej, poprawnej fotografii jakiegoś samorodka, jakiś cudowny nieodkryty talent, który nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, co w nim drzemie.
Są jednak uwagi ogólne.. bezpieczne, takie jak:
- zdjęcia rodzinne tylko w rodzinnym albumie
- zwracać uwagę na światło
- właściwa obróbka fotografii
Lukasz580 - Sob 25 Lip, 2015
76.
DSC_0881 by Łukasz Lewandowski, on Flickr
77.
Okno by Łukasz Lewandowski, on Flickr
78.
11731853_1000731389972328_7525628730175825002_o by Łukasz Lewandowski, on Flickr
T.B. - Sob 25 Lip, 2015
76. robi na mnie bardzo dobre wrażenie.
77. byłoby super, gdyby było dokładnie centralnie skadrowane oraz zrobione prosto i prostopadle. A gdyby jeszcze w odbiciu nie było znaku drogowego, to już byłoby idealnie.
sokarsg-1 - Pią 31 Lip, 2015
79 Z Jagnięcego.
Jagniecy by Jan Kowalski, on Flickr
Pierwsza panorama chyba nie najgorsza?
Dolby - Sro 05 Sie, 2015
76 - trzeba delikatnie wyprostować i będzie tip-top
77- Tak jak mówił T.B., to widać że fota nie była robiona centralnie na wprost.
78 - po prostu moment, byłem na takich imprezach i wiem, że zrobienie czegoś więcej nie jest łatwe
79 - W zasadzie nie ma się do czego przyczepić, za mocny w plenerach nie jestem ale jakbym musiał coś napisać to te skrawki szczytów na dole zdjęcia powinny zniknąć.
BeautySensitive - Pon 10 Sie, 2015
Krytyka co do 75 przyjęta. Dzięki. Co do obróbki to taj jak fotografii tak i obróbki się uczę a ciężej jest ze z kolorami to jest problem ;]
80.
vannolot - Pon 10 Sie, 2015
81. Tak się zastanawiam, jak odpowiednie zdjęcia przerabiać, żeby nie przesadzać z kolorami. Jakieś rady?
Tutejszyn - Pon 10 Sie, 2015
Przy 81 ostrość poszła na firankę. Nieostrość głównej postaci sprawia wrażenie, jakby pomarańczowy, lewitujący ludek był wklejką.. vannolot napisał/a: | jak odpowiednie zdjęcia przerabiać, żeby nie przesadzać z kolorami. Jakieś rady? | A co można doradzić? Po prostu nie przesadzaj z kolorami.
[ Dodano: Pon 10 Sie, 2015 12:09 ]
Ciarki mnie przechodzą, jak sobie pomyślę, że stalowa konstrukcja podpierająca, nie wytrzyma i złamie się gdzieś pod pachą pomarańczowego ludka. Przecież urwie mu w tym momencie całą łapę...
jerkey - Wto 11 Sie, 2015
82. W parku
komor - Wto 11 Sie, 2015
jerkey napisał/a: | Czy do Google Drive nie można wklejać linków? |
Linki do strony z obrazkiem można, ale bezpośredniego URL do samego obrazka – nie ma chyba takiej opcji w usługach Google Drive.
Po kliknięciu https://drive.google.com/file/d/0B-BD7lz3aiBfSmhMM3RLNnVpV3c/view można obejrzeć w osobnym oknie/zakładce.
sokarsg-1 - Pią 14 Sie, 2015
83 Morze z falami.
chmury
[ Dodano: Pią 14 Sie, 2015 23:47 ]
84 Ciemno to widzę.
ciemno_to_widze
Trochę łatałem to zdjęcie nie wiem czy widać?
[ Dodano: Pią 14 Sie, 2015 23:53 ]
O nie mogę edytować postu po dosłownie 5 minutach bo:
..Nie możesz juz zmienić swojego postu. Post można zmieniać przez 60 minut, Od momentu jego wysłania''.
Chyba się zegarek forum popsuł.
Jeszcze raz:
84 Ciemno to widzę.
ciemno_to_widze
Trochę łatałem to zdjęcie nie wiem czy widać?
fatman - Pon 17 Sie, 2015
sokarsg-1, byłem na Zlocie w tym roku ale... ten nasz nie był w górach.
PiotrWozny - Pon 17 Sie, 2015
84
T.B. - Pon 17 Sie, 2015
84. wystrzałowe
PiotrWozny - Pon 17 Sie, 2015
T.B akurat udało się uchwycić wybuch jestem początkującym fotografem i dużo szczęścia miałem
sokarsg-1 - Pon 17 Sie, 2015
fatman napisał/a: | sokarsg-1, byłem na Zlocie w tym roku ale... ten nasz nie był w górach. |
Nie kumam?
T.B. - Pon 17 Sie, 2015
A ja myślałem, że tylko ja nie kumam
Frazel - Sro 19 Sie, 2015
Hejka , widzac, jakie sa tutaj zdjecia az wstyd mi udostepniac moje, bo osoby tez dopiero zaczynajace potrafia robic cos co jest nieporywnywalne z moimi , ale jednak chce je pokazac, zeby sie dowiedziec co poprawic . Dopiero zaczalem zmieniac "zwykle pstryki" w troche bardziej kreatywne cusie, dlatego bylbym wdzieczny za wszelkie porady .
85.
86.
Tutejszyn - Sro 19 Sie, 2015
85 mokry chodnik na pierwszym planie i rynek zasnuty deszczem wyglądają ciekawie. Trochę jak na fotografiach pochowanych gdzieś w kartonowych pudełkach, do których wraca się z sentymentem. Szkoda, że rynek nie zajmuje większej części fotografii, a zamiast niego mamy czarną plamę.
86 Nie sądzę, że pójście z obróbką w tym kierunku było dobrym pomysłem. Na zdjęciu nie ma nic. Null, zero, klapa, figa, niewypał..
Frazel napisał/a: | widzac, jakie sa tutaj zdjecia az wstyd mi udostepniac moje | trochę więcej wiary w siebie
Frazel - Sro 19 Sie, 2015
Dzieki , ogolnie te 86 mi sie spodobalo, ale bylo zbyt ciemne na pierwszym planie, wiec koniec koncow wyszlo jak wyszlo :c. Tak to jest jak sie proboje ratowac zle zdjecie... A powiedz mi jakby najlepiej bylo w tym wypadku zrobic te zdjecie, zeby wyszlo dobrze? Ustawiajac matrycowy, wyszla lekka klapa, biorac znowu punktowy to albo nie bylo widac tla albo ludzie
Dolby - Czw 20 Sie, 2015
sokarsg-1 - Myślę, że Ty nie musisz już być w temacie pierwszych zdjęć
Od razu zastrzegam sobie, że co jest napisane poniżej to "jak ja bym to widział". Nie są to opinie autorytatywne więc powinny być traktowane z przymrużeniem.
83 - Generalnie moment fajny. Choć ja albo całkiem bym usunął szczyt z prawego dolnego, albo pokazał go więcej. Teraz trochę wygląda jakbyś nie miał wyboru.
84 - w zasadzie nie ma się do czego przyczepić. Taką miałeś wizję, i gra gitara bo fota jest ok. Ale... Teraz się czepiam, bo skoro umieszczasz tu foty, to znaczy że czujesz, ze coś nie gra Nie jestem fanem umieszczania drogi w kadrze. Bo to zawsze wygląda jakby Ci się nie chciało. To nie jest moja opinia, po prostu wiele razy taki komentarz osobiście dostałem i ja się z tego wyleczyłem, Ty nie musisz:)
PiotrWozny
84 - Moment Ale tu przydałby się szerszy kadr zdecydowanie.
Frazel
85 - potrzeba duuużo więcej prawej strony. Minimum zamienione proporcje "niczego" z "czymś".
86 - Nie...
A co do pomiaru światła. Nie znam się więc się wypowiem.
Tego nie pomalujesz tak jak byś chciał... W takich wypadkach, to ja wypełniam kadr tym co ma być naświetlone poprawnie, blokada ekspo, i wtedy kadrowanie.
sokarsg-1 - Czw 20 Sie, 2015
Dolby dzięki za opinie. Masz racje zarówno na 83 jak i 84 coś mi nie pasuje kadrowo i nie bardzo wiem co. Na 84 tak jakby ciężar zdjęcia był za bardzo po lewej.
[ Dodano: Czw 20 Sie, 2015 11:44 ]
87 Poprawka do 84 Ciemno to widze.
CiemnoToWidze2
[ Dodano: Czw 20 Sie, 2015 11:45 ]
Chyba doszedłem do ładu z tym zdjęciem, znaczy tak je chciałem zrobić.
[ Dodano: Czw 20 Sie, 2015 11:56 ]
87 Poprawka do 84 Ciemno to widze.
CiemnoToWidze2
chester - Czw 20 Sie, 2015
Frazel, 85 lepsze od 86. 86 ma coś z klimatu starych fotek, byłaby pocztówka gdyby nie taka wielka czarna plama. A na 86 wkurza ta grupa Laokona po lewej. Są jakieś sylwetki, ale co robią i ile tego tam jest, to ni chu chu.
Frazel - Pią 21 Sie, 2015
Hejka znowu , mam tez wersje "2" 85, ale sami zobaczycie, dlaczgo wlasnie wolalem zostawic wiecej czarnej paci .
88.
Przynajmniej dla mnie, jakos ten znak taki ... "nieprzekonywujacy" , a co Wy myslicie?
T.B. - Pią 21 Sie, 2015
Frazel napisał/a: | 88.
Przynajmniej dla mnie, jakos ten znak taki ... "nieprzekonywujacy" , a co Wy myslicie? |
Znak w niczym nie przeszkadza. Przeszkadza niedobra kompozycja kadru, oraz - niewielkie, ale jednak - skrzywienie kadru.
Poza tym, wyświetl sobie to zdjęcie na czarnym tle, co jest częstą praktyką w różnych galeriach. Co wtedy widzisz? Jest to chyba ten wyjątkowy wyjątek, w przypadku którego byłbym za dodaniem do zdjęcia jasnej ramki.
Frazel - Pią 21 Sie, 2015
Mnie tam osobiscie wlasnie kole w oczy ten znak i to bardzo xD, ale ogolnie dzieki wielkie za porady , jutro mam dzien wolny to sprobuje cos na psztrykowac , jak zawsze bedzie 500 zdjec, 4 wybrane, 1 dodane xD, ale w sumie wierze w zdobywanie doswiadczenia i moze akurat cos wyjdzie , albo bede mial szczescie
[ Dodano: Nie 23 Sie, 2015 22:43 ]
Nie da sie edytowac to dam jeszcze jedna wiadomosc :p, licze na to, ze ktos je polaczy w jedno czy cus . Wydaje mi sie, ze te zdj moze byc malym krokiem w przod, a jak Wy uwazacie ?
89.
BeautySensitive - Nie 30 Sie, 2015
Pierwsze próby
90.
bassotronic - Pon 31 Sie, 2015
90.
Pierwsze próby czego ? zrobienia zdjęcia, sesji ?
Jedna z pierwszych moich uwag to kadrowałbym ciaśniej.
WojciechW - Sob 12 Wrz, 2015
Frazel Niby wszystkie elementy zdjęcia są interesująca, ale dla mnie kompozycja "z oknem wychodzącym z pleców Dostojnego Krakowiaka" jest zupełnie nieakceptowalna.
BeautySensitive Niezależnie od kadrowania to te tak strasznie koślawie ustawione nogi chłopca sprawiają naprawdę bardzo przykre wrażenie. Niektóre osoby mogą zresztą być na coś takiego dodatkowo uczulone.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
maziek - Nie 13 Wrz, 2015
A ja uważam, że 90 jest świetnie złapane, dynamiczne i wzrok skupiony tam gdzie trzeba. Faktycznie, można skadrować, sam bym to przyciął i sprowadził do pionu - albo, co może i ciekawsze, jeśli masz więcej tego zdjęcia (szerszy kadr niż wkleiłeś) to bardzo ciekawy zdaje mi się ptak po prawej, wprowadza odrobinę zamieszania interpretacyjnego, tylko chyba trzebaby latarnię usunąć.
BeautySensitive - Pon 14 Wrz, 2015
Dzięki za komentarze.
WojciechW zdjęcie jedno z serii i chyba najlepsze i w miarę ostre. Chciałem żeby frisbee było jak najdalej od chłopaka. Na technikę rzutu mam znikomy wpływ - jak rzuca to zamiast używać więcej nadgarstka robi duży wymach ręką za plecy stąd to skoślawienie i bardziej pionowy lot kółka ;]
maziek niestety to jest cały kadr wiec chyba jeszcze wywalę tego ptaka. Co do pionowego kadru to sam nie wiem ale po ucięciu zdjęciu zaczyna czegoś brakować... takie mam odczucia.
Forneus - Sob 03 Paź, 2015
Witam, dopiero teraz zauważyłem, że jest dział dla początkujących, przepraszam zatem za wstawienie jakiś czas temu swojego nazwanego tu "bohomaza" do działu krajobrazu.
Kolejne wstawiam już prawidłowo. Każda opinia mi się przyda
91.
maziek - Sob 03 Paź, 2015
To jest bardzo dobre zdjęcie mimo niedociągnięć warsztatowych, o których bym nie wspomniał przepełniony zachwytem nad trafnością ujęcia, ale skoro przyda się każda opinia - to mogłeś poczekać na ciemniejsze niebo, bo jest ono IMO nazbyt biało-świecące. Wolałbym też w tym wypadku widzieć ostro i twarz, i kwiat (choć to może już licentia poetica?).
WojciechW - Sob 03 Paź, 2015
Niezłe i ogólnie na czasie.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
Lukasz580 - Nie 11 Paź, 2015
Dolby napisał/a: | 76 - trzeba delikatnie wyprostować i będzie tip-top
78 - po prostu moment, byłem na takich imprezach i wiem, że zrobienie czegoś więcej nie jest łatwe
|
Najgorsze jest to, że nigdy sie nie wie kiedy pirotechnicy odpalą ładunki
Usjwo - Pon 12 Paź, 2015
maziek napisał/a: | Wolałbym też w tym wypadku widzieć ostro i twarz, i kwiat (choć to może już licentia poetica?). |
... i sluchaj tego goscia...
Lukasz580 - Czw 12 Lis, 2015
92.
DSC_0216 by Łukasz Lewandowski, on Flickr
93.
DSC_0085 by Łukasz Lewandowski, on Flickr
94.
DSC_0225 by Łukasz Lewandowski, on Flickr
WojciechW - Czw 12 Lis, 2015
92 i 94.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
-pawlo111 - Sob 20 Lut, 2016
01
WojciechW - Nie 21 Lut, 2016
Oj, ale zdjęcie nie daje się otwierać.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
-pawlo111 - Nie 21 Lut, 2016
95
WojciechW - Pon 22 Lut, 2016
Całkiem sympatyczny zachód Słońca (bo to chyba raczej nie Księżyc w pełni).
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
vonorlik - Czw 21 Kwi, 2016 Temat postu: ehh kadry do poprawy... 96
[ Dodano: Czw 21 Kwi, 2016 22:53 ]
97
[ Dodano: Czw 21 Kwi, 2016 22:53 ]
98
[ Dodano: Czw 21 Kwi, 2016 23:02 ]
Za wszystkie cenne uwagi z góry bardzo dziękuje.
T.B. - Pią 22 Kwi, 2016
Pies, jak Kot z Cheshire zaczyna znikać od ogona. Jeśli chodziło o taki efekt, to udał się. Ja bym zrobił zdjęcie tak, żeby było widać całego psa - bo umiem
Na początek spróbuj też stosować te szkolne zasady kadrowania. Bo - póki co - nie wydaje mi się, żeby zostały one złamane twórczo. Pozwoliłem sobie pokazać na obrazkach o co mi chodzi. Kolorowego psa przerobiłem w dwóch wariantach, które różnią się rozłożeniem akcentów. Ze zdjęcia z psem w odcieniach szarości usunąłem też nogę od krzesła. Przeszkadzajkę w lewym górnym rogu zostawiłem, bo równoważy obrazek.
Zajrzałem też do danych EXIF, żeby sprawdzić, jaki to aparat i zobaczyłem dziwną rzecz w zdjęciu na ławce. Niby zrobione z priorytetem przysłony tylko - czyli resztę załatwia automatyka - ale czy coś, na przykład ISO nie zostało przyblokowane? No bo ISO jest podwyższone, a czas jednocześnie ekstremalnie krótki i jeszcze korekta ekspozycji na minus.
Ale na jakość zdjęcia to nie wpłynęło - aparat daje świetny obrazek.
vonorlik - Sob 23 Kwi, 2016
Hej T.B. , dziekuje za poprawki wyszło dużo lepiej zgubiłem się przy kadrowaniu...
co do:
T.B. napisał/a: | Zajrzałem też do danych EXIF, żeby sprawdzić, jaki to aparat i zobaczyłem dziwną rzecz w zdjęciu na ławce. Niby zrobione z priorytetem przysłony tylko - czyli resztę załatwia automatyka - ale czy coś, na przykład ISO nie zostało przyblokowane? No bo ISO jest podwyższone, a czas jednocześnie ekstremalnie krótki i jeszcze korekta ekspozycji na minus.
Ale na jakość zdjęcia to nie wpłynęło - aparat daje świetny obrazek. |
Było to jedne z pierwszych zdjęć jakie zrobiłem po zakupie aparatu.
Sprzedawca poinstruował mnie, abym na początku działał na:
Aparat tryb P
Obiektyw tryb A - Po zrównaniu punktu „A” na skali przysłony ze
wskaźnikiem przysłony aparat przechodzi w tryb
automatycznej przysłony i samodzielnie dostosowuje
ekspozycję. Można wtedy wyregulować ilość
światła, obracając pierścieniem przysłony między
wartościami f/1.4 a f/16.
ISO mam regulować z ręki by uzyskać najlepszy efekt.
I tak zrobiłem, tylko ISO regulowałem z ręki.
Zakładam, że ta fotka wyszła właśnie z takiej kombinacji.
Kółko Ekspozycja -0,3 też z zalecenia sprzedawcy, według niego ładniejsze zdjęcia - ale czytając opis parametru A ustawionego na obiektywnie, nie wiem czy ma znaczenie co jest na kółku od eskpozycji ustawione...
T.B. - Sob 23 Kwi, 2016
vonorlik napisał/a: | ISO mam regulować z ręki by uzyskać najlepszy efekt.
I tak zrobiłem, tylko ISO regulowałem z ręki. |
OK. Ale ISO podwyższa się wtedy, gdy światła brakuje - dosłownie, albo np. przez konieczność użycia bardzo krótkiego czasu. A tutaj światła było aż za dużo, a "obiekt" nie uciekał
ISO, tak ogólnie rzecz biorąc, powinno być najniższe możliwe.
vonorlik napisał/a: | Kółko Ekspozycja -0,3 też z zalecenia sprzedawcy, według niego ładniejsze zdjęcia - ale czytając opis parametru A ustawionego na obiektywnie, nie wiem czy ma znaczenie co jest na kółku od eskpozycji ustawione... |
Ma znaczenie.
Po prostu ekspozycja zostanie skorygowana w stosunku do tego, co by było, gdybyś tego kółka nie ruszał. Tyle tylko, że wykonałeś działania wzajemnie sprzeczne - podnosząc ISO i jednocześnie obniżając ekspozycję. No i akurat w przypadku tego konkretnego zdjęcia aparat nie zrobił już nic, bo mógł tylko wydłużyć czas migawki, ale krótszego niż 1/8000 sekundy w Twoim aparacie już nie ma.
vonorlik - Sob 23 Kwi, 2016
ISO, tak wiem o co chodzi, jak wspomniałem, to był pierwszy lub jeden z pierwszych dni z zabawą "tak zaawansowanym" zestawem foto.
Aktualnie w dzień, staram się utrzymywać ISO na poziomie (50).
Prawdopodobnie zdjęcie "ławka" zostało zrobione przy ustawieniach, które zostały mi z testów ISO, kiedy testowałem zakres ISO 50-800.
T.B. Dzięki wielkie !
Dzięki za sprostowanie info o kółku ekspozycji.
[ Dodano: Nie 24 Kwi, 2016 00:00 ]
99.
zdjęcie nocne, Warszawa/Ursynów, blok, 13 piętro, całkiem spoko widok mam z balkonu, miedzy innymi na Okęcie
Dziś troszkę się nasiedziałem na balkonie, próbując różne ustawienia aparatu
Proszę o uwagi do załączonej fotografii, proszę nie komentować kadrowania, bardziej chodzi mi o ustawienia przysłony oraz czasy.
W tym konkretnym ujęciu miałem następujące ustawienia:
Czas 30 / przysłona 5 / ISO 50
Czy zdjęcie wygląda ok ? czy mam coś poprawić, bardzo jasne wyszły punkty blisko ulicy, bardzo rażące... ale może tak musi być przy tak długich nocnych czasach?
Zamieszcza również link do JPG w pełnym rozmiarze.
https://zapodaj.net/4989a65636cfa.jpg.html
Z góry dziękuje za podpowiedź.
[ Dodano: Nie 24 Kwi, 2016 00:02 ]
wydaje mi się, że zdjęcie jest za jasne... czego dałem za dużo**
Bardzo dziękuje za odpowiedź.
[ Dodano: Nie 24 Kwi, 2016 00:06 ]
zdjęcie wykonane ok. godziny 23.30
[ Dodano: Nie 24 Kwi, 2016 09:11 ]
ok, żeby się nie rozwodzić, czy zdjęcia nocne, bezwzględnie powinienem robić na maksymalnej przysłonie 16 ?
[ Dodano: Nie 24 Kwi, 2016 12:36 ]
hmm
[ Dodano: Nie 24 Kwi, 2016 12:38 ]
[ Dodano: Nie 24 Kwi, 2016 12:41 ]
kurka nie wiem co się stało z tym postem, ale jakoś przestał się updatowac, piszę cały czas jako kontynuacja pierwszego ostatniego wpisu... nie mogę nic edytować ;(
muzyk - Nie 24 Kwi, 2016
vonorlik napisał/a: | nie mogę nic edytować |
Masz 60 min. na edycję.
Dawaj numery zdjęć.
To nocne z Ursynowa - warto mniejsze przysłony wykorzystać np. f8-10.
T.B. napisał/a: | Przeszkadzajkę w lewym górnym rogu zostawiłem, bo równoważy obrazek.
|
Resztki gratów z prawej też zostały.
Z tym psem ewentualnie można przyciąć by jeszcze w kwadrat, albo w ostateczności bez zachowania proporcji 3:2, czy 4:3 - ewentualnie w pionie.
vonorlik - Nie 24 Kwi, 2016
Numery zdjęć daje, ale nie mogłem napisać nowej informacji, wszystko wpadalo mi w stary post, zerknij na godziny wpisów...
Czemu tak ?
Dziś testuje f8 - f16 + Bulb, zacznę od 45sec.
Dzięki
muzyk - Pon 25 Kwi, 2016
Bo tak jest skrypt ustawiony, by nie mnożyć nowe posty.
vonorlik - Pon 25 Kwi, 2016
ok, dzięki za info.
T.B. - Pon 25 Kwi, 2016
vonorlik napisał/a: | Dziś testuje f8 - f16 + Bulb, zacznę od 45sec. |
Jeśli dobrze zgaduję, chcesz wszystko ustawiać ręcznie.
Jest to bardzo ambitne, ale można sobie skrócić cierpienia, przynajmniej na początku. Jeśli nie będziesz fotografował w egipskich ciemnościach, tylko na oświetlonych ulicach (albo oświetlone ulice, tak jak na zdjęciu Ursynowa), to możesz zrobić tak:
- zablokować ISO na 100 lub 200 (wypróbuj, co lepsze),
- wybrać priorytet przysłony, z którą to przysłoną sobie kombinujesz (mocno przymknięta robi fajne rzeczy z latarniami),
- ustawienie czasu pozostawić automatyce.
Ma się rozumieć - oprócz statywu masz wężyk, lub opóźniasz otwarcie migawki przy pomocy samowyzwalacza, np. o 2 sekundy od zabrania rąk od aparatu. Stabilizację wyłączasz.
Gwarantowane prawidłowe naświetlenie i brak szumu. Tylko nad balansem bieli będziesz musiał popracować przy obróbce (albo i nie, bo musi, to na Rusi).
maziek - Pon 25 Kwi, 2016
muzyk napisał/a: | ... by nie mnożyć nowe posty... | Uu, muzyk Szekspirem mówi, rocznica była, ale żeby aż tak się wczuć ...
muzyk - Pon 25 Kwi, 2016
Cytat: | Jest to bardzo ambitne, ale można sobie skrócić cierpienia |
Rozumiem, że Ty cierpiałeś robiąc w ten sposób
T.B. napisał/a: | - ustawienie czasu pozostawić automatyce. |
I wówczas zrobi się jasno jak w dzień
T.B. napisał/a: | oprócz statywu masz wężyk, lub opóźniasz otwarcie migawki przy pomocy samowyzwalacza, np. o 2 sekundy od zabrania rąk od aparatu. Stabilizację wyłączasz. |
Lustro można wstępnie podnieść
maziek napisał/a: | ale żeby aż tak się wczuć ... |
Hmm zauważ, że forma owa, acz zapewne niepoprawna, w swej niepoprawności poprany wydźwięk ma.
T.B. - Pon 25 Kwi, 2016
muzyk napisał/a: | Lustro można wstępnie podnieść |
Zwłaszcza w bezlusterkowcu.
Co do moich cierpień i "jasno jak w dzień" - kiedyś podobało Ci się moje zdjęcie zrobione w ten sposób. Są dowody na piśmie. Ale rozumiem - nerwy.
vonorlik,
nie słuchaj bredni, inżynierowie z Sony nie są idiotami, nie będzie jasno jak w dzień, zdjęcie będzie prawidłowo naświetlone.
Ale gdybyś chciał, żeby było "ciemno jak w nocy", to musisz pokombinować inaczej.
muzyk - Pon 25 Kwi, 2016
T.B. napisał/a: | Zwłaszcza w bezlusterkowcu.
|
ah... w tym to w ogóle można wyjąć
T.B. napisał/a: | kiedyś podobało Ci się moje zdjęcie zrobione w ten sposób. Są dowody na piśmie. Ale rozumiem - nerwy. |
Dawaj
T.B. - Pon 25 Kwi, 2016
Indianie na wegetarian mówią "za głupi, żeby polować".
Nie umiesz sam sobie odnaleźć, muzyk? To łatwe.
muzyk - Pon 25 Kwi, 2016
T.B. napisał/a: | nie słuchaj bredni, inżynierowie z Sony nie są idiotami |
Zatem niech vonorlik sam się przekona co znaczy robić zdjęcia nocne decydując samemu ile czasu potrzeba do naświetlenia, a co oznacza, gdy automatyka za niego to zrobi.
Co zaś do bredni (tutaj uwaga do moderatora) - wypraszam sobie osobiste wycieczki.
W innym miejscu jesteś tak uczulony, że za napisanie prawdy co do użycia auta, zarzucasz jednemu koledze opluwanie, a tutaj sam zachowujesz się jak zwykły prostak.
T.B. - Pon 25 Kwi, 2016
muzyk napisał/a: | wypraszam sobie osobiste wycieczki. |
Co to jest osobista wycieczka też nie wiesz.
Naucz się odróżniać:
- jak najbardziej dopuszczalne "wypisujesz idiotyzmy"
od
- niedopuszczalnego "jesteś idiotą".
muzyk - Pon 25 Kwi, 2016
T.B. napisał/a: | Nie umiesz sam sobie odnaleźć, muzyk? |
Nie chce mi się grzebać w Twoich postach.
T.B. - Pon 25 Kwi, 2016
W moich?
muzyk - Pon 25 Kwi, 2016
T.B. napisał/a: | Naucz się odróżniać:
- jak najbardziej dopuszczalne "wypisujesz idiotyzmy"
od
- niedopuszczalnego "jesteś idiotą". |
Używając słowa brednie w tym kontekście zwyczajnie obrażasz.
Poza tym, jeśli na uwagę o tym, że ustawianie automatyczne czasu w fotografii nocnej jest rozwiązaniem nieodpowiednim w tego typu fotografii (po to jest bulb), piszesz, żeby "nie słuchać bredni" - znaczy, że piszesz bzdury.
T.B. - Pon 25 Kwi, 2016
No to czuj się obrażony. Nic nie poradzę, mogę tylko współczuć.
[ Dodano: Pon 25 Kwi, 2016 13:46 ]
muzyk napisał/a: | jeśli na uwagę o tym, że ustawianie automatyczne czasu w fotografii nocnej jest rozwiązaniem nieodpowiednim w tego typu fotografii, piszesz, żeby "nie słuchać bredni" |
W którym miejscu tak piszę
Sam nie znajdziesz, więc pomogę:
T.B. napisał/a: | nie słuchaj bredni, inżynierowie z Sony nie są idiotami, nie będzie jasno jak w dzień |
Tłumaczę:
- brednią jest twierdzenie muzyka, że będzie jasno jak w dzień.
Przypomnę też, że mowa była o fotografowaniu oświetlonych ulic.
Jest nawet taka technika filmowania, która się nazywa "noc amerykańska", a której podstawą (oprócz wszystkich innych "sztuczek") jest oświetlenie sceny światłem dużo jaśniejszym, niż światło otoczenia (naturalne). Wtedy nawet w dzień zdjęcia wychodzą jak w nocy.
[ Dodano: Pon 25 Kwi, 2016 14:10 ]
Dla vonorlika mogę jeszcze dodać, że przy opisanym przeze mnie sposobie fotografowania, ekspozycję należy ustawiać na światła (jasne miejsca, nie dosłownie na latarnie). Po to, żeby raczej przyciemnić te światła, a nie rozjaśniać cienie.
FotoVideo - Pon 25 Kwi, 2016
vonorlik jedno jest pewne masz swietny aparat w polaczeniu z jasnym obiektywem portretowym będziesz miał rewelacyjne zdjęcia ! Poczytaj o tym obiektywie Samyang 85 mm f/1.4 AS IF UMC Sony E
http://www.spidersweb.pl/...piders-web.html
vonorlik - Sob 30 Kwi, 2016
Witam ponownie,
Ostatni miałem bardzo mało czasu na zabawy z aparatem...
Bardzo dziękuje Wszystkim za zaangażowanie się w mój wątek.
Dziś zamieszczam fotografie wykonaną z zalecenia T.B. na automatycznym czasie.
Musze powiedzieć, że podoba mi się bardziej, niż ta która zamieściłem wcześniej, która była wykonana przy ustawieniu czasu naświetlania ręcznie...
( po prostu chyba przegiąłem z czasem... ) - może dzisiaj potestuje, czasy między 10-20 oraz przysłonę F8.
Tutaj znajdziecie link do JPGa
https://zapodaj.net/c7237545631ca.jpg.html
Użyłem przysłony F5, a czas aparat ustawił na 20. ISO 50.
FotoVideo dziękuje bardzo za sugestie !
Zapoznając się z artykułem i oglądając przykładowe foty, faktycznie zaproponowałeś mi naprawdę dobre szkiełko 85, ale... podobno, bardzo "trudne" w obsłudze
Cena jest bardzo zachęcająca do 1,5tyś.
Słyszałem też, że bardzo trudno jest trafić poprawny optycznie egzemplarz.
Także słyszałem, że mam większą szanse trafić na dobrą sztukę do SONY, niż posiadacze innych marek korpusów.
Serdecznie Wszystkich Pozdrawiam.
100.
FotoVideo - Sob 30 Kwi, 2016
vonorlik z czasem 20 sek wyszlo bardzo dobrze szkoda ze w tym czasie przejechalo tak mało samochodów rzeka swiatla dodala by większego uroku
Obserwuje od jakiegoś czasu zdjęcia z aparatów Sony A7... zrobione różnymi obiektywami jak na moje oko najbardziej plastyczny obraz portretowy powstaje wlasnie z tego Samyang 85 mm f/1.4 Sony 85 mm f/1.8 niestety nie ma tego czegos ! Samyang jest manualny ale w fotografii portretowej reczne ostrzenie to sama przyjemność !
Przyjrzyj się zdjęcia Pani Iwony zrobione pelna klatka Sony w polaczeniu z portetowka Samyang
https://www.flickr.com/photos/iwonapodlasinska/
vonorlik - Sob 30 Kwi, 2016
Dziękuje za ocene czasu FotoVideo,
Czy to prawda, że jest problem by dostać dobry optycznie obiektyw tej firmy, czy znasz jakiś sklep, który pomógłby w wyborze, i miał stock ?
P.S
Zdjęcia Pani Iwony wspaniałe !!!
Jestem pod wielkim wrażeniem.
Rozumiem, ze są to już "bardzo" z naciskiem na mega bardzo, obrobione zdęcia przez program graficzny ?
Ujęcia super, głębia ostrości miażdżąca !
Bajka
T.B. - Sob 30 Kwi, 2016
vonorlik napisał/a: | Rozumiem, ze są to już "bardzo" z naciskiem na mega bardzo, obrobione zdęcia przez program graficzny ? |
Nawet ta miażdżąca "płytka głębia" na niektórych zdjęciach wygląda mi bardziej na sztuczną mgłę
Ale uśmiecham się tylko. Nie mówię tego z przekąsem, ani tego nie krytykuję, bo zdjęcia są naprawdę super.
Matpol7 - Pią 13 Maj, 2016
Zdjęcie zostało wykonane aparatem Canon EOS 450D.
101.
michalina - Pią 13 Maj, 2016
Jestem nowa, przeczytałam ostatnie dwie strony i nie wiedziałam, że jest taki wątek.
Tu się wkleja zdjęcia ? Czy raczej się tylko kłócicie ?
witkot - Pią 13 Maj, 2016
michalina napisał/a: |
Tu się wkleja zdjęcia ? Czy raczej się tylko kłócicie ? |
Tak tu się wkleja zdjęcia tzw "moje pierwsze" i w zależności od humoru forumowiczów albo się je ocenie albo się na ich temat kłóci .
A tak na poważnie -wstawiaj,czekaj na opinie,wyciągaj wnioski,dyskutuj,pytaj....i tak w kółko.
Pozd.
Fawu - Nie 15 Maj, 2016
Matpol7 napisał/a: | Zdjęcie zostało wykonane aparatem Canon EOS 450D.
101. |
I co? Czym zrobiłeś fotkę to zainteresowani i tak podejrzą
To chyba pojazd z klocków? Coś dorzuć w tle, żeby pokazać,że taki mały itd. W takiej wersji fotka chyba tylko do prywatnego katalogu klocków
Matpol7 - Pon 16 Maj, 2016
Dzięki za podpowiedzi coś spróbuję zmienić. Chyba dodam terenowe tło. Kamienie, ziemia itp.
[ Dodano: Pon 16 Maj, 2016 18:26 ]
To zdjęcie jest poprawką zdjęcia nr. 101. Mam nadzieję że jest lepsze. Cytat: | Coś dorzuć w tle, żeby pokazać,że taki mały | niestety tego efektu nie uzyskałem. Postarałem się za to o tło i wybrałem kamienie. Piszcie co jeszcze trzeba poprawić.
102.
komor - Wto 17 Maj, 2016
Matpol7, przy takich zdjęciach dużą uwagę trzeba zwrócić na ustawienie ostrości. Przy zdjęciach o takim zbliżeniem zaczyna brakować głębi ostrości (to naturalne zjawisko optyczne) i jeśli widzę na takim samochodziku nalepki z napisami, to podświadomie zaczynam je czytać i jeśli są nieostre, to jest problem. Oczywiście jeśli nie da się zrobić tak, żeby całość zmieścić w głębi ostrości, to trzeba dokonać jakiegoś kompromisowego wyboru. Zdjęcie 102 jest znacznie lepsze, w przypadku 101 ostrość ustawiona dość blisko spowodowała, że większość pojazdu jest nieostra.
Matpol7 - Wto 17 Maj, 2016
102.
Bardziej chodziło mi u kadr czy tło. Przy następnej okazji do zrobienie tego zdjęcia z podobnym tłem może spróbuję bardziej z tylnej perspektywy wykonać ujęcie?
Zależało mi także na odpowiednim doświetleniu zdjęcia bo teraz właśnie uczę się robić jasne zdjęcia. Czy zdjęcie jest dobrze doświetlone? Aczkolwiek może uda mi się powtórzyć zdjęcie na tym tle i wtedy postaram się zrobić je z dalszej odległości i złapać całą ostrość a potem je zbliżę.
muzyk - Sro 18 Maj, 2016
komor napisał/a: | i jeśli są nieostre, to jest problem. |
I wówczas trzeba kupić Pentaxa
mozer - Sro 18 Maj, 2016
Matpol7, światło imho jest nijakie - niby ostre a zabawy cieniami nie ma. Co do kadru mogłeś zostawić więcej oddechu na brzegach i mam wrażenie, że powierzchnia jest nachylona.
chester - Czw 19 Maj, 2016
Kolego Matpol7, uwagi weź przemyśl, nie przejmuj się, jeśli wydadzą Ci się dosyć obcesowe. Najważniejsze jest jednakoż, że pierwszą uwagę przemyślałeś i poczyniłeś progres - bo zdjęcie z tłem jest o wiele ciekawsze, niż zdjęcie "na białym".
A teraz, prócz uwag technicznych kolegów powyżej (nie zapomnij o "pętaksie" , pomyśl, czy chciałbyś, by Twoja fotografia była w katalogu Lego - wtedy musisz odpowiednio to zdjęcie wykonać. A moźe to ma być "na śmieszno" i potrzebujesz zaaranżować jakąś sytuację na fotce (np żuczek wsiadający do terenówki)? A może to element plakatu do jakiejś kampanii i trzeba wpleść coś do kompozycji (np. terenówka jadąca po terenie z petów)? Może inaczej pobawisz się światłem, może w półmroku z ostrym bocznym oświetleniem? Może złamiesz coś w obróbce?
Grunt, żeby patrzenie na zdjęcie nie wiązało się z refleksją: "samochód... z klocków... no i fajnie". No bo nie fajnie będzie, jeśli Patrząc na fotkę nie zatrzymamy się na dłużej, o dzymś nie pomyślimy, coś nas nie przyciągnie. Inaczej to fotka do katalogu (pod warunkiem technicznej jakości) czy "na fejsa" - ktoś zalajkuje i zapomni.
Matpol7 - Nie 22 Maj, 2016
Dziękuję za porady dotyczące zdjęcia 102. To zdjęcie to moje pierwsze próby na trybie manualnym.
103.
przemox49 - Czw 02 Cze, 2016
Hej!
To moje pierwsze zdjęcie. Cenne uwagi wskazówki mile widziane, ponieważ dopiero zaczynam naukę
PS. Podrzucam link, ponieważ jako załącznik się nie mieści https://www.flickr.com/ph...6/shares/5G1637
witkot - Pią 03 Cze, 2016
przemox49-Tapeta ładna.
Jako zdjęcie reklamowe-może być
Innych ciekawszych tematów się nie doszukałem.
A co chciałeś pokazać?
fides - Pią 03 Cze, 2016
witkot, http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0
witkot - Pią 03 Cze, 2016
fides-Przecież pytam co jest tematem zdjęcia i wtedy ocenię -więc proszę nie odsyłaj mnie do startu bo wiem w jakim wątku piszę
komor - Sob 04 Cze, 2016
przemox49 napisał/a: | PS. Podrzucam link, ponieważ jako załącznik się nie mieści |
Flickr > wybrane zdjęcie > strzałeczka Share Photo w prawym dolnym rogu pod zdjęciem > BBCode > Large 1024 x …, a potem kopiujesz kod i wklejasz na forum.
przemox49 - Sob 04 Cze, 2016
Dzięki @komor, już zmieniam. W sumie sam nie jestem pewien co chciałem ukazać, chyba telefon miał być tematem zdjęcia ^^
[ Dodano: Sob 04 Cze, 2016 15:29 ]
Tutaj jest moje kolejne zdjęcie, którego tematem jest rysunek. Chętnie posłucham wszelkich komentarzy, które wskażą dobre strony i błędy
1.
Am I creative? by Dentaa, on Flickr
A tutaj to drugie zdjęcie
2. Samsung and Daenerys by Dentaa, on Flickr
vonorlik - Pon 01 Sie, 2016 Temat postu: Troszke z wakacji... 106
[ Dodano: Pon 01 Sie, 2016 23:40 ]
107
[ Dodano: Pon 01 Sie, 2016 23:40 ]
108
komor - Wto 02 Sie, 2016
vonorlik, fajne foty, ale brudna buzia na 107 jednak razi, tym bardziej, że reszta zdjęcia jest czysta.
vonorlik - Czw 04 Sie, 2016
komor napisał/a: | vonorlik, fajne foty, ale brudna buzia na 107 jednak razi, tym bardziej, że reszta zdjęcia jest czysta. |
Dzięki za opinie Komor, następnym razem zwrócę na takie rzeczy większą uwagę
Pozdrawiam !
[ Dodano: Pią 26 Sie, 2016 00:19 ]
110
[ Dodano: Pią 26 Sie, 2016 00:20 ]
110
[ Dodano: Pią 26 Sie, 2016 00:22 ]
109
[ Dodano: Pią 26 Sie, 2016 00:22 ]
110
[ Dodano: Pią 26 Sie, 2016 00:30 ]
Heha, na wstępie sorki za numeracje, zdjęcia kolejno to 109 i 110
Dwa pytanka :
1. Czy nie za dużo trawy na zdjęciu z 110 ? ( czy brać pół na poł czy przy fotografii takich obiektów jednak nieba więcej jest o niebo lepsze ?
2. Jaki obiekty byłby idealny do lepszego kadru z fotografii 109 ? ewidentnie zabrakło mi szerokości na tym zdjęciu, mam na myśli za mało wody udało mi się uchwycić
Z góry dziękuje Mistrzowie za komentarz
[ Dodano: Pią 26 Sie, 2016 00:35 ]
hmm
komor - Pią 26 Sie, 2016
Podbijam.
Roman1963 - Czw 08 Wrz, 2016
jedno z pierwszych zdjeć z cyfrowki minolta z1
[ Dodano: Pon 12 Wrz, 2016 16:30 ]
jedno z pierwszych zdjec z nicon p900
[ Dodano: Sro 14 Wrz, 2016 07:29 ]
113.to juz z canon80d,i trochę prób w DPP.
[ Dodano: Czw 15 Wrz, 2016 10:39 ]
114.
[ Dodano: Pią 23 Wrz, 2016 06:56 ]
z wycieczki na Czantorię
[ Dodano: Sob 01 Paź, 2016 10:53 ]
z ostatniego wypadu
|
|