forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetka Mark Scheffel 35x50

litschauer - Sob 10 Sty, 2015
Temat postu: Lornetka Mark Scheffel 35x50
Znalazłem na aledrogo taką lornetkę http://allegro.pl/jedyna-...4954064266.html - teraz pytanie czy się na nią skusić? Jest w miarę poręczna ale czy jej parametry to fakt czy zagranie marketingowe ze strony producenta.
Posiadam już lornetkę Berkut 20x50 i lunetę WO Swan 83 APO i z obu jestem zadowolony ale takiego wynalazku jeszcze nie widziałem. Średnica obiektywu jest bardzo mała 50mm, źrenica wyjściowa to ok 1,5mm to jakie pole widzenia będzie osiągalne w tej lornetce?
Jeśli powiększenie jest takie jak w informacji to obserwacja możliwa tylko ze statywu i tylko podczas dnia.
Co myślicie o tym wynalazku?

Arek - Sob 10 Sty, 2015

O dziwo parametry mogą być prawdziwe. Pole 1.6 stopnia, zgadza się mniej więcej z powiększeniem 35x i wielkością soczewek okularu. Tyle, że taka lornetka jest do niczego. Jasność powierzchniowa obrazu jest fatalna, bo wymuszają to parametry i stare powłoki, które dają pewnie mierną transmisję.

Ja bym nie ryzykował.

kivirovi - Sob 10 Sty, 2015

Tak jak napisał sprzedający - tylko na statyw. Myślę, że jednak największym problemem będą właściwości okularów tej lornetki: małą źrenica wyjściowa, mały odstęp, no i te maciupkie soczewki oczne...
Powyżej 20x chyba nie ma sensu. Cena będzie niska (300zł?) więc ryzyko też małe.

kot Sylvester - Sob 10 Sty, 2015

Litschauer przy tej źrenicy wyjściowej czyli 1,42 to raczej tylko podczas słonecznego dnia chociaż wyjątek stanowi księżyc w pełni bo z racji jego jasności to nawet przy źrenicy 1 można go oglądać. Jeżeli zamierzasz ją kupić to w opisie jest cytuję; niewielki nalot wilgoci wewnętrzy na powłoce i lekko na pryzmach widoczny pod światło, to mogą być początki grzyba a to nie wróży dobrze bo grzyb to jak wyrok.
DAREK P - Nie 11 Sty, 2015

Mam ten wynalazek. Lornetka ma powłoki tylko na obiektywach z jednej strony, na okularach pokryta jest również tylko jedna granica powietrze-szkło, pryzmaty nie pokryte. Deklarowane powiększenie wydaje się być prawdziwe, ale obraz jest fatalny,potężnie zamglony i nie da się go wyostrzyć, jest gorzej niż w tanich lornetkach z zoomem na maksymalnym powiększeniu, dużo gorzej.
Arek - Nie 11 Sty, 2015

I wszystko jasne...
kimek27 - Nie 11 Sty, 2015

Wow. Lornetka moze warta 50 zeta jesli w dobrym stanie. Ale ludzie daja sie robic w banie.
widoczek - Nie 11 Sty, 2015

Lornetka która jest właśnie atakowana przez grzyba, na dodatek bardzo słaba optycznie, a ludzie licytują i to już za trzycyfrową sumę... jednak magia cyferek działa, zobaczą 35x50 i głupieją
Arek - Nie 11 Sty, 2015

Dokładnie. I potem przychodzi rozczarowanie. Rzucają w kąt i nigdy więcej nie kupią lornetki. Bo skoro przez 35x50 widziałem słabo, to 10x50 to już w ogóle będzie bida z nędzą...
litschauer - Nie 11 Sty, 2015

I to właśnie potęga forum - po co popełniać błąd kupując ten wynalazek skoro można zapytać co o tym sądzą inni.
Dzięki za rady i sugestie a swoją drogą ciekawy jestem za ile pójdzie no i jaką minę będzie miał "szczęśliwy nabywca" po konfrontacji opisu z rzeczywistością.

Obserwatorek - Nie 11 Sty, 2015

Sie czepiacie ...

Boście jeszcze porządnej lornetki z porządnym powiększeniem i porządnym zoomem nie widzieli :

http://allegro.pl/lornetk...4905353229.html

:mrgreen: