forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - g16 vs x30

nep2n - Sob 10 Sty, 2015
Temat postu: g16 vs x30
witam .
posiadam canona d350.ale to wielki i nieporeczny klamot .niechec do niego spowodowala ze przestalem robic foty :(
czas zatem na kupno czego malego ale z mozliwosciami duzego :D
po wstepnej selekcji na placu boju pozostaly te dwa jak w temacie .
parametry prawie takie same wiec wybor trudny .

doradzicie cos ?

dcs - Sob 10 Sty, 2015

nep2n, w teście X30 czy G16 na drugiej pozycji podstaw ten drugi w czułości wybierz "wszystkie" i porównaj zdjęcia testowe. RAW czy/i JPEG -w zależności co będziesz robił.

Nie skreślałbym też LF1, P7800 czy bez wizjerów LX7, G7x czy RX100.

nep2n - Nie 11 Sty, 2015

po doswiadczeniach z ciemnym obiektywem tamrona 18-200 w d350 i jego problemami z ostrzeniem przy slabym swietle mam lekka jazde na tym punkcie .tak wiec sony i lf1 raczej odpadaja na starcie .
nikona tez bralem pod uwage ...wezme go jeszcze raz na tapete :D

[ Dodano: Wto 20 Sty, 2015 14:16 ]
dzis macalem oba aparaty i myslalem ze organoleptycznie cos mi sie rozjasni...ale nie do końca tak sie stalo .oba tak samo leza w rece .obudowa sie nie slizga .przyciski w miare fajnie rozmieszczone .
wg mnie duzy minus dla fuji za rolke zmiany ustawien .kreci sie bardzo luzno .jestem pewien ze w trakcie urzytkowania ustawienia beda sie zmieniac przez przypadek .u canona jest za to wyrazne klik klik klik
u canona minus za sposob montazu oslony przeciwslonecznej badz filtrow .trzeba zdjac oslone obiektywu,przykrecic specjalna tuleje do ktorej mozna dopiero mocowac akcesoria .u fuji jest poprostu gwint na obiektywie .

kurcze dalej niewiem co wybrac :(