|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Czas naświetlania a spust lampy
patos - Pon 24 Mar, 2008 Temat postu: Czas naświetlania a spust lampy Witam,
mam pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów
Interesuje mnie synchrnizacja lampy błyskowej ze spustem migawki - konkretnie dwie opcje:
- tzw slow-sync, czyli błysk lampy przy rozpoczęciu naświetlania
lub
- synchronizacja z kurtynką, czyli błysk przy zakończeniu naświetlania
Czy powyższe synchronizacje są programowane z poziomu aparatu czy z poziomu lampy błyskowej? Czy jest to możliwe tylko z zewnętrzną lampą błyskową, czy wbudowana, albo pierścieniowa może też być tak skonfigurowana?
W opcjach 350d i 400d nic z powyższych rozwiązań nie znalazłem.
Z góry dzięki za pomoc.
novy - Pon 24 Mar, 2008
Nie wiem czy powinienem się odzywać, bo nie wiem czy jestem bardziej doświadczonym forumowicz
W 400D jest coś takiego jak synchronizacja z otwarciem migawki (1st-curtain sync) i synchronizacja z zamknięciem migawki (2nd-curtain sync) można to znaleźć w funkcjach indywidualnych (funkcja nr 9). Z tym że przy włączonym 2nd-curtain sync lampa miga dwa razy - raz po otwarciu migawki i drugi przed zamknięciem, nie da się chyba tak zrobić żeby migała tylko zaraz przed zamknięciem. Funkcja ta na pewno działa z lampą wbudowaną, nie wiem jak z zewnętrzną bo takowej nie posiadam ale myślę że działa tak samo.
Pozdrawiam
Poprawka (26-03-2008): Wygląda jednak na to że przy 2-nd curtain lampa miga dwa razy ale pierwszy błysk jest przed otwarciem migawki i jest związany z pomiarem E-TTL.
patos - Wto 25 Mar, 2008
Tak, dokładnie o to chodziło!
Super, wielkie dzięki.
Teraz tylko jestem ciekaw jak to działa z podłączaną lampą błyskową, czy też pierścieniową Deltą.
Pozdrawiam!
|
|