forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Alternatywa dla LX7

pstr - Wto 13 Sty, 2015
Temat postu: Alternatywa dla LX7
Cześć,
Szukam aparatu do konkretnego zastosowania a mianowicie robienia zdjęć kilku miesięcznego dziecka w pomieszczeniu, również wieczorem przy świetle lamp domowych,bez używania lampy błyskowej.
Dziecko jak dziecko macha rękami i nogami :/ Zdjęcia do ramek, albumu, przeglądania na kompie nic wielkoformatowego.
Dodatkowo przyda się kręcenie filmów FHD wystarczy 30 klatek (filmy po parę minut jako pamiątka).

Najpierw szukałem czegoś w okolicy 1500zł, zawęziłem wybór do tych 3:
- Olympus XZ-2 (wątpię żeby jeszcze się udało kupić)
- Panasonic LX-7
- Sony RX100
I następnie wybrałem LX-7 (czy słusznie ?) ze względu na szkło i filmy.

Teraz pytanie czy jest sens dla moich potrzeb kupować taki aparat ? Na pewno nie będę używał zapisu do RAW, najprawdopodobniej zdjęcia będą robione w trybie auto. Czy jest jakaś tańsza alternatywa ?

dcs - Wto 13 Sty, 2015

Dobry wybór.

Nie ma prostszego aparatu z tak jasnym obiektywem i dużą matrycą.
...chyba że RX100 (ale ma zooma od 28mm)

muzyk - Wto 13 Sty, 2015

Cytat:
Czy jest jakaś tańsza alternatywa ?

Na pewno, tylko czy będzie lepsza w jakości zdjęć...

Co do rawów - nie byłbym na Twoim miejscu taki pewny. Są możliwości w tej materii i któregoś dnia spodoba Ci się fotografia na tyle, że LX7 będzie całkiem niezłym początkiem.

pstr - Wto 13 Sty, 2015

Dzięki za szybkie odpowiedzi.
Tak też myślałem, że taniej mi się nie uda, a mój portfel miał taką nadzieje :P
Poczekam jeszcze parę dni może temat się rozwinie ale w tym tygodniu muszę dokonać zakupu.

[ Dodano: Wto 13 Sty, 2015 19:45 ]
Znalazłem sklep, który najprawdopodobniej ma na stanie XZ-2 i teraz się głowie czy aby LX-7 jest lepszym wyborem ?

elvplus - Wto 27 Sty, 2015

pstr napisał/a:

[ Dodano: Wto 13 Sty, 2015 19:45 ]
Znalazłem sklep, który najprawdopodobniej ma na stanie XZ-2 i teraz się głowie czy aby LX-7 jest lepszym wyborem ?

Witam

Co kolega w końcu kupił?

Ja też potrzebuje aparatu do zdjęć głównie małego dziecka w pomieszczeniach bez lampy, co również ważne z dobrym nagrywaniem wideo.

Też się cały czas zastanawiam nad Panasonic LX7. Można go dostać za około 1400zł.
Czy w tym momencie jest jakiś inny dostępny aparat w cenie do 1500zł, który będzie się do tego nadawał?
Czy LX7 to nadal dobry wybór po takim czasie od premiery?

pstr - Sro 28 Sty, 2015

Cześć,
Ja kupiłem jednak LX7 i jestem zadowolony (ale nie mam do czego porównywać więc niedużo to mówi).

Z tego co czytałem o tych aparatach to przekonały mnie filmy i lepsza optyka zwłaszcza do robienia zdjęć w pomieszczeniach (szeroki kąt 24mm i f1.4)

Jest jeszcze Sony rx100, który ma dużo większą matryce co będzie rekompensować ciemniejszą optykę ale jego ogniskowa rozpoczyna się od 28mm i nagrywa gorsze filmy. Tutaj porównanie filmów:
https://www.youtube.com/watch?v=0yFeb94HK94
https://www.youtube.com/watch?v=Z2frl-OmWzU

Jakbyś się zdecydował na Panasonica (jakiegokolwiek) to tutaj jest super instrukcja nagrana, akurat do FZ200, ale prawie wszystko jest takie same w obu aparatach.
https://www.youtube.com/w...7DlBdZsMcAkWvot