|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pierwsza lustrzanka do 1800zł
kopier212 - Sro 14 Sty, 2015 Temat postu: Pierwsza lustrzanka do 1800zł Witam,nie długo przylatuje mój malutki siostrzeniec(2 lata) i mam zamiar kupić lustrzankę do jego przyjazdu.
Lustrzanka będzie używana do krajobrazy,budynki,portrety,czasami jakiś film a kiedyś macro a na dniach do fotografowania dzieciaczka.
Ogólnie mam 2000 ale chciałbym kupić góra do 1800zł chociaż im mniej tym lepiej.200zł chcę zostawić na kartę i jakąś torbę.
Najpierw celowałem w coś do 1000 żeby poznać się ogólnie z lustrzanką,ale doszedłem do wniosku że nie będę jej sprzedawał i od razu kupował lepszy model więc chce kupić raz a porządnie a potem dokupywać tylko obiektywy względem moich planów.
Chciałbym żeby była nowa lub używana z gwarancją.
Chciałem pentaxa k-50 lecz pentax podobno ma mniejszy wybór obiektywów niż nikon lub canon.
Myślę teraz nad nikonem d5100 z 18-105 lub jakimś canonem 600d lub 650d o ile by się trafił.
Jednak wolę się zapytać na forum gdzie ludzie mają większą wiedzę niż ja.Jaką lustrzankę polecicie mi do 1800 w ostateczności 2000zł?
dj crazy - Sro 14 Sty, 2015
Ja Ci mogę polecić temat niżej, masz tam wszystkie odpowiedzi na swoje pytania, przeczytasz wszystkiego się dowiesz.
Też szukam czegoś i wybieram pomiędzy d 5200 i K50.
WojciechW - Sro 14 Sty, 2015
Z Pentaxów to może K-S1, bo świecące diody na pewno zainteresują twojego siostrzeńca i będzie lepiej pozować. A tak nawiasem mówiąc to masz w nim szanse na znacznie lepsze zdjęcia niż w przypadku K-50.
A z Nikonów to nie odrzucaj z góry D3300. Ja na pewno kupiłbym go zamiast D5100.
Mam pewną wątpliwość, bo z jednej strony słusznie wolisz aparat nowy, co osobiście podzielam, a z drugiej strony chcesz kupić aparat przestarzały, który już dawno wyszedł z produkcji. Jest nim w szczególności d5100, którego następcami były d5200 i d5300, a teraz wszedł d5500.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciecgW
jaad75 - Sro 14 Sty, 2015
WojciechW napisał/a: | A tak nawiasem mówiąc to masz w nim szanse na znacznie lepsze zdjęcia niż w przypadku K-50. | Co za bzdura...
jaad75 napisał/a: | WojciechW napisał/a: | A tak nawiasem mówiąc to masz w nim szanse na znacznie lepsze zdjęcia niż w przypadku K-50. | Co za bzdura... |
Wg testu zamieszczonego na optyczne.pl i paru innych, które przeczytałem, K-S1 ma wyraźnie lepszą rozdzielczość. A dla mnie to zawsze było najważniejsze. A rady staram się zawsze udzielać zgodnie ze swoim przekonaniem. Dla mnie aparat zapewniający lepszą rozdzielczość będzie zawsze lepszy.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
Niewiele lepsza rozdzielczość, wyższe szumy, niższy DR. AF też wypadł nieco gorzej, ale z innym szkłem, a że to ten sam moduł, to pomińmy. Do tego kiepska ergonomia i beznadziejny bufor. Rzeczywiście "lepszy" aparat.
Wiesz w jakich warunkach fotografuje się zazwyczaj dwulatka?
komor - Sro 14 Sty, 2015
WojciechW, nie ma co ukrywać, źe Jaad ma rację. W sytuacjach jak wyźej większa rozdzielczość będzie wynikać z lepszej pracy AF i lepszego obiektywu, rozdzielczość matrycy będzie tutaj akurat najmniej ważna.
Sunders - Sro 14 Sty, 2015
kopier212 napisał/a: | Myślę teraz nad nikonem d5100 z 18-105 lub jakimś canonem 600d lub 650d o ile by się trafił. |
Jeśli miałby być nowy Canon, to najlepsze co możesz kupić z zakładanym budżetem, to Canon EOS 600D + EF-S 18-55 IS II kit.
kopier212 - Sro 14 Sty, 2015
WojciechW napisał/a: | Z Pentaxów to może K-S1, bo świecące diody na pewno zainteresują twojego siostrzeńca i będzie lepiej pozować. A tak nawiasem mówiąc to masz w nim szanse na znacznie lepsze zdjęcia niż w przypadku K-50.
A z Nikonów to nie odrzucaj z góry D3300. Ja na pewno kupiłbym go zamiast D5100.
Mam pewną wątpliwość, bo z jednej strony słusznie wolisz aparat nowy, co osobiście podzielam, a z drugiej strony chcesz kupić aparat przestarzały, który już dawno wyszedł z produkcji. Jest nim w szczególności d5100, którego następcami były d5200 i d5300, a teraz wszedł d5500.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciecgW |
Tak ale d5100 mogę dostać z 18-105 w tej cenie.A d5200 za bardzo nie widziałem w tej cenie nawet używanego.:) Pentaxy są fajne ale boję się trochę o wybór obiektywów .
kopier212 napisał/a: | boję się trochę o wybór obiektywów | A konkretnie czego Ci brakuje, że się boisz?
jaad75 napisał/a: | kopier212 napisał/a: | boję się trochę o wybór obiektywów | A konkretnie czego Ci brakuje, że się boisz? |
Pierwszym obiektywem jakim bym kupił po kitcie była by zapewne stałka 50mm do nikona wybrałbym pewnie Nikon 50 mm f/1.8 G AF-S który kosztuje 700zł.U pentaxa też jest podobna stałka w podobnej kwocie ale podobno ma fatalny autofocus więc rosądną stałką jest Pentax fA f/1,4 50mm który kosztuje drugie tyle co nikonowski(wiem że jest lepszy optycznie i że ma lepsze światło ale nie chciałbym tyle wydać na stałkę).Na razie jeśli bym chciał dokupowac jakieś obiektywy to chciałbym żeby każdy mieścił się w granicy 1000zł.Słyszałem o kompatybilności pentaxa do starszych obiektywów ale one znowu są manualne a mi by zależało na auto focusie.I naczytałem się że pentax ma mniejszy wybór obiektywów i że są droższe.
kopier212 napisał/a: | U pentaxa też jest podobna stałka w podobnej kwocie ale podobno ma fatalny autofocus | Zdania są podzielone, ale raczej więcej jest pozytywów od jej użytkowników.
kopier212 napisał/a: | więc rosądną stałką jest Pentax fA f/1,4 50mm który kosztuje drugie tyle co nikonowski | Kosztuje podobnie jak nikonowski 50/1.4.
kopier212 napisał/a: | nie chciałbym tyle wydać na stałkę | To są zazwyczaj najtańsze systemowe szkła obok 35-tek (nie liczę ciemnych kitowych zoomów, czy plastikowych pseudotele). Zastanów się, czy w ogóle chcesz pakować się w lustrzanki, bo żeby mieć szkło AF dobrej klasy trzeba najczęściej wydać duużo więcej, zarówno w Pentaksie, jak i w Canonie, czy Nikonie.
kopier212 napisał/a: | I naczytałem się że pentax ma mniejszy wybór obiektywów i że są droższe. | W tym zakresie cenowym, to są akurat podobne lub wręcz tańsze jeśli uwzględnisz starsze używane AF. A wybór nie jest wcale aż tak mały jak niektórzy (zazwyczaj) nieużytkownicy wciąż sugerują. Owszem, ofert jest mniej, ale sprawdź, czy po prostu możesz kupić to, co chcesz i na co Cię stać.
Znaczy nie chodzi mi oto że będę kupował tylko szkła do 1000 ale chodziło mi oto że moje pierwsze np:2 szkła które kupie od zakupu lustrzanki będą raczej do tej kwoty potem można już z czymś więcej zaszaleć jeśli moja pasja się rozkręci.W sumie to na razie myślałem nad stałką a potem jakieś tele np: 50-200. A w dalszej przyszłości wymienił bym kita na coś lepszego.
[ Dodano: Sro 14 Sty, 2015 17:20 ]
a co myślicie o tym: http://allegro.pl/show_it...b6d91f2d6ed1ca0 + http://allegro.pl/pentax-...4973302736.html + http://allegro.pl/pentax-...4974335823.html + http://allegro.pl/pentax-...4987411052.html . Dobry pomysł czy tylko się wygłupiłem i wybrałem słabe obiektywy i starą lustrzankę?
komor napisał/a: | WojciechW, nie ma co ukrywać, źe Jaad ma rację. W sytuacjach jak wyźej większa rozdzielczość będzie wynikać z lepszej pracy AF i lepszego obiektywu, rozdzielczość matrycy będzie tutaj akurat najmniej ważna. |
Ale mówimy o porównaniu KS-1 i K-50, które jak to jaad75 potwierdził mają ten sam moduł AF, a obiektywy mogą mieć dokładnie takie same. Natomiast na pewno znaczący wpływ na jakość zdjęć będzie miała rozdzielczość matrycy, która wg. tutejszych testów jest od 15% do 35% większa dla K-S1, co wynika nie tylko z większej pojemności ale i z braku filtra AA. To jest całkiem sporo.
I tak to wyglądają te rzekome moje bzdury.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
komor - Sro 14 Sty, 2015
WojciechW, Jaad wskazywał na to, że teoretyczny przyrost rozdzielczości w warunkach idealnych (aparat na statywie, wstępne podnoszenie lustra w celu wyeliminowania drgań, obiektyw przymknięty do optymalnej dla niego przysłony, bazowe ISO, dobre oświetlenie) nie ma takiego znaczenia w praktyce, gdzie inne czynniki mają sumarycznie większy wpływ na finalną rozdzielczość zdjęcia.
Jeśli wykonujesz swoje zdjęcia dokumentacyjne w warunkach zbliżonych do ww. idealnych, to oczywiście dla Ciebie przyrost rozdzielczości matrycy ma kluczowe znaczenie. Dla większości z nas – nie aż takie znowu duże.
Choć przyznać trzeba, że fiksacja Jaada na ciągnięcie cieni w obróbce ma na pewno wpływ na jego sposób oceny tego, czy te matryce 24mpix są sumarycznie lepsze czy gorsze od tych 16 mpix. Ale ja tam bardziej skłaniam się do jego wersji niż Twojej.
WojciechW napisał/a: | Natomiast na pewno znaczący wpływ na jakość zdjęć będzie miała rozdzielczość matrycy, która wg. tutejszych testów jest od 15% do 35% większa dla K-S1 | Tyle, że wynik ten uzyskano dla minimalnej czułości, użyto bardzo ostrego obiektywu, statywu, wstępnego podniesienia lustra i wybrano najlepsze próby.
Dlatego pytam, czy miałeś kiedykolwiek do czynienia z fotografowaniem dzieci w podobnym wieku?
Wpływ na jakość zdjęć będzie miało przede wszystkim trafienie AF i zamrożenie ruchu, a dopiero potem rozdzielczość obiektywu i na końcu ta stosunkowo niewielka różnica ilości megapikseli.
Większy wpływ na jakość nie będzie miała sama rozdzielczość, a brak filtra AA, dzięki czemu nie trzeba stosować presharpeningu, co z kolei wpływa poziom szumu, tyle, że to dla kogoś kto użyje RAW i będzie wiedział jak wykorzystać jego potencjał.
Co do dwuletnich dzieci - to owszem czasami je fotografowałem, a sprzęt bywał różny. Flexaret VI, Pentaconsix, Practica L (te dwa ostatnie to w przypadku mojej własnej pociechy). Użyłem nawet komórki i smartfona.
No a przecież te diody w K-S1 to chyba coś idealnego przy fotografowaniu dwulatków, a fotografujący ma szansę zostać najulubieńszym wujaszkiem.
Jednak muszę stwierdzić, że te wszystkie czynniki, o których piszecie, że mogą obniżyć jakość zdjęć K-S1, mogą tak samo obniżyć jakość zdjęć K-50.
Zupełnie się nie martwię o wyprzedaż zapasów K-50, ale uważam, że K-S1 mógłby mieć nieco lepszą prasę, na którą moim zdaniem zasługuje.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
K-s1 jakoś mi nie pasuje z wyglądu i tez nie widziałem go za 1900 z obiektywem a chciałbym mieć jakąś stówkę na kartę.
WojciechW napisał/a: | Jednak muszę stwierdzić, że te wszystkie czynniki, o których piszecie, że mogą obniżyć jakość zdjęć K-S1, mogą tak samo obniżyć jakość zdjęć K-50. | Owszem, tyle, że rola tych czynników rośnie wraz ze wzrostem upakowania.
WojciechW napisał/a: | Zupełnie się nie martwię o wyprzedaż zapasów K-50 | Ja też nie.
WojciechW napisał/a: | K-S1 mógłby mieć nieco lepszą prasę, na którą moim zdaniem zasługuje. | Nie bardzo. Ta konstrukcja, to obniżka formy Pentaksa - zdecydowanie wolałbym, żeby tworzyli puszki na poziomie nie niższym niż K-50. Choćby i z 24-megapikselowymi matrycami, choć wolałbym, żeby pakowali tam coś lepszego.
jaad75 napisał/a: |
Owszem, tyle, że rola tych czynników rośnie wraz ze wzrostem upakowania.
|
No jednak to upakowanie nie jest aż tak duże większe, bo przecież wzrost rozdzielczości to również wynik usunięcia filtru AA.
A matryca zastosowana w K-S1, choć nie odpowiada moim ideałom, może mieć jeszcze dalszą sensowną przyszłość.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
Co myślicie o tym obiektywie Pentax DA 50-200mm f/4-5.6 ED WR ?
kopier212 napisał/a: | Co myślicie o tym obiektywie Pentax DA 50-200mm f/4-5.6 ED WR ? | Plastikowe dziadostwo. Tyle, że uszczelniane, jeśli komuś na tym zależy.
Czy jest jakiś rozsądny tele do pentaxa ? Chodzi mi o coś do 1000-1500 oczywiście nie zaraz po zakupie lustrzanki ale rozgladam się co oferuje Pentax.Ciekawy tez jestem czy sigma lub tamron oferują cos w tej cenie do pentaxa
kopier212 napisał/a: | Czy jest jakiś rozsądny tele do pentaxa ? Chodzi mi o coś do 1000-1500 oczywiście | Czytałeś w końcu ten wątek obok? DA55-300.
kopier212 napisał/a: | Ciekawy tez jestem czy sigma lub tamron oferują cos w tej cenie do pentaxa | Z sensownych, za niewiele więcej możesz kupić używkę Tamrona 70-200/2.8:
http://pentax.org.pl/ads_item.php?id=21608
Trochę przeczytałem,ale nie miałem dzisiaj za dużo czasu,przepraszam.jutro przeczytaj wszystko.
muzyk - Sro 14 Sty, 2015
kopier212 napisał/a: | Najpierw celowałem w coś do 1000 żeby poznać się ogólnie z lustrzanką,ale doszedłem do wniosku że nie będę jej sprzedawał i od razu kupował lepszy model więc chce kupić raz a porządnie a potem dokupywać tylko obiektywy względem moich planów. |
Twój wybór K50 był trafny. Trzymaj się tego. Nie znajdziesz w tym budżecie lepszego/ciekawszego/bardziej zaawansowanego aparatu*
Kup taki z 18-55 WR a później nawet coś manualnego - Pentax jest bardzo w temacie manualnych szkieł pomocny.
* - niepotrzebne skreślić.
paul80 - Czw 15 Sty, 2015
kopier212, Pentaxy, to bardzo dobre aparaty, jeżeli nie masz znajomych z Nikonami,Canonami, to wybór jest oczywisty - Pentax a jeżeli masz znajomych od których mógłbyś pożyczać obiektywy, lampę błyskową, to sprawa wymaga przemyślenia. W moim przypadku zaważyło to na Canonie a chciałem Nikona, chodź do Nikona też były możliwości. Natomiast jak pogadałem jakiś czas temu z jadd75, to chciałbym Pentaxa
muzyk - Czw 15 Sty, 2015
paul80 napisał/a: | Pentaxy, to bardzo dobre aparaty, jeżeli nie masz znajomych z Nikonami,Canonami, to wybór jest oczywisty - Pentax a jeżeli masz znajomych od których mógłbyś pożyczać obiektywy, lampę błyskową, to sprawa wymaga przemyślenia. |
Opieranie się na tym, że znajomi mają to czy tamto nie jest rozsądnym pomysłem.
"Spółka jednemu służy".
Jak sobie wyobrażasz na dłuższą metę pożyczanie szkieł od "znajomych"?
paul80 - Czw 15 Sty, 2015
muzyk, masz rację, ja tylko podkreśliłem taką ewentualność do rozważenia i ja na tym skorzystałem wiele razy
Sunders - Czw 15 Sty, 2015
kopier212 napisał/a: | Trochę przeczytałem,ale nie miałem dzisiaj za dużo czasu,przepraszam.jutro przeczytaj wszystko. |
kopier212, z tej dyskusji wyłonił się niezły zestaw:
K-50
Pentax smc DA 18-55 mm f/3.5-5.6 AL WR
Pentax SMCP-FA 50 f/1.4 Autofocus
Pentax HD DA 55-300 f/4-5.8 ED WR
Sprawdź ile trzeba wydać i gdzie można to kupić.
kopier212 - Czw 15 Sty, 2015
Znajomi raczej nie mają lustrzanek. Będę w tym temacie Kolumbem
jaad75 - Czw 15 Sty, 2015
paul80 napisał/a: | Natomiast jak pogadałem jakiś czas temu z jadd75, to chciałbym Pentaxa | Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek namawiał Cię, czy sugerował zmianę systemu.
Wręcz pamiętam, że pisałem, że canonowa skóra, z którą tak walczyłeś, to żaden wielki problem...
[ Dodano: Czw 15 Sty, 2015 08:59 ]
Sunders napisał/a: | Pentax smc DA 18-55 mm f/3.5-5.6 AL WR
Pentax SMCP-FA 50 f/1.4 Autofocus
Pentax HD DA 55-300 f/4-5.8 ED WR | Moim zdaniem, starą FA50/1.4 można tu śmiało zastąpić tańszą DA50/1.8.
WojciechW - Czw 15 Sty, 2015
jaad75 napisał/a: |
...niższy DR....
|
W testach, które znalazłem, K-S1 ma rzeczywiście DR troszeczkę (5%) niższy niż K-50 dla jpg, ale wyraźniej (10%) wyższy w przypadku RAW konwertowanych do TIFF.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
WojciechW, a wziąłeś pod uwagę zmianę procedury testowej między testem K-50, a K-S1?
Nie było to na optycznych.pl. O zmianie procedur nikt nie wspominał, a odniesienia do innych aparatów świadczą, że raczej nie były zmieniane. Natomiast testujący na pewno nie był szczególnym entuzjastą K-S1.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
WojciechW napisał/a: | Nie było to na optycznych.pl | Zalinkuj w takim razie.
Na techradar.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
WojciechW, skoro używają DxO Analizera, to może warto sięgnąć do źródeł:
http://www.dxomark.com/Ca...-K-50___971_890
kojut - Czw 15 Sty, 2015
kopier212 napisał/a: | U pentaxa też jest podobna stałka w podobnej kwocie ale podobno ma fatalny autofocus |
A gdzie taką bzdurę słyszałeś? AF jest głośniejszy, ale z k-30 w miarę szybki i praktycznie bezbłędny. Jedyne do czego można się przyczepić, to jakość wykonania. Ale jak dla mnie, to ta jakość jest jak najbardziej odpowiednia- cenię sobie wagę konstrukcji i wiem, że dużo wytrzyma (mam podobnie wykonanego unlimiteda od pnad dwóch lat i nic a nic się z nim nie dzieje a zawsze jest podpięty do jakiegoś korpusu).
kopier212 napisał/a: | więc rosądną stałką jest Pentax fA f/1,4 50mm |
No, nie wiem... AF ten sam (śrubokręt), lepiej wykonany i otwór 1.4, ale czy Ci to potrzebne i chcesz płacić ponad 2 razy więcej? DA50/1.8 jakością optyczną nie odbiega od FA, na głębi nie za bardzo zyskasz a żeby użyć iso 16000 musi być już na prawdę ciemno.
Dziękuje za link, którym przetestowałem również swoje inne aparaty. Najbardziej mnie zadziwiło to, że ISO200 w moim EP2 odpowiada w rzeczywistości ISO100. K-S1 nie wychodzi tak źle, więc będę obserwował ceny. Starszemu panu do pstryknięcia paru fotek naprawdę nie jest potrzebny uszczelniony korpus, a małe wymiary puszki są dla niego cenniejsze od ergonomicznego uchwytu. A jak bym kupił takiego w morskiej kolorystyce, to może już nikt by nie zauważył diod.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
kojut napisał/a: | A gdzie taką bzdurę słyszałeś? | Przeczytał w teście na Optycznych.
kojut napisał/a: | lepiej wykonany i otwór 1.4 | Umówmy się, że wykonanie tego szkła akurat pozostawia sporo do życzenia, a f/1.4 jest generalnie mało używalne.
kojut napisał/a: | DA50/1.8 jakością optyczną nie odbiega od FA | Tu bym się spierał, bo różne sample mówią różne rzeczy. Z calą pewnością stara FA ma ładniejsze bokeh.
kojut napisał/a: | żeby użyć iso 16000 musi być już na prawdę ciemno. | Bez przesady, kwestia potrzebnego czasu naświetlania. Pomijając już, że światła poniżej f/2 współczesne matryce i tak nie wykorzystują w pełni.
kojut napisał/a: | kopier212 napisał/a: | U pentaxa też jest podobna stałka w podobnej kwocie ale podobno ma fatalny autofocus |
A gdzie taką bzdurę słyszałeś? AF jest głośniejszy, ale z k-30 w miarę szybki i praktycznie bezbłędny. Jedyne do czego można się przyczepić, to jakość wykonania. Ale jak dla mnie, to ta jakość jest jak najbardziej odpowiednia- cenię sobie wagę konstrukcji i wiem, że dużo wytrzyma (mam podobnie wykonanego unlimiteda od pnad dwóch lat i nic a nic się z nim nie dzieje a zawsze jest podpięty do jakiegoś korpusu).
kopier212 napisał/a: | więc rosądną stałką jest Pentax fA f/1,4 50mm |
No, nie wiem... AF ten sam (śrubokręt), lepiej wykonany i otwór 1.4, ale czy Ci to potrzebne i chcesz płacić ponad 2 razy więcej? DA50/1.8 jakością optyczną nie odbiega od FA, na głębi nie za bardzo zyskasz a żeby użyć iso 16000 musi być już na prawdę ciemno. |
http://www.optyczne.pl/27...dsumowanie.html
kojut - Czw 15 Sty, 2015
WojciechW napisał/a: | Najbardziej mnie zadziwiło to, że ISO200 w moim EP2 odpowiada w rzeczywistości ISO100. | W EP2 iso200 odpowiada iso200. To co wyczytałeś nie ma nic wspólnego z pomiarem standardu iso12232 (i nie jest to żadne oszustwo czy nowość- sprawdź niektóre negatywy jakie miały "prawdziwe" czułości).
jaad75 napisał/a: | Tu bym się spierał, bo różne sample mówią różne rzeczy. Z calą pewnością stara FA ma ładniejsze bokeh. |
Tu powinienem napisać "nie bardzo odbiega"
jaad75 napisał/a: | Bez przesady, kwestia potrzebnego czasu naświetlania. Pomijając już, że światła poniżej f/2 współczesne matryce i tak nie wykorzystują w pełni. |
Chodziło o to, że jak przy f1.4 będzie musiał użyć tak ekstremalnej czułości jak iso12800, to przy f1.8 i 18000 nie będzie dużej różnicy
kopier212, tylko trudno powiedzieć, czy Optyczni mieli tak kiepski egzemplarz, K-5 (ich testy AF tego korpusu by to sugerowały, choć kiedyś tam Arek stwierdził, że szkła testowali na innym), czy też tak rozklekotany DA50/1.8 lub czy wady obywu nałożyły się. W każdym razie opinie większości użytkowników nie potwierdzają fatalnego zachowania AF, podobnie jak nie potwierdzają takiego zachowania inne testy.
czyli można spokojnie się nim zainteresować.
kojut - Czw 15 Sty, 2015
kopier212, nie wiem co powiedzieć... kupiłem ten obiektyw z amazon.co.uk, żadnego wybierania, odsyłania czy innych wymian i chodzi idealnie. Trafia za iażdym razem tam gdzie chcę i nie jest ważne czy to światło żarowe, świetlówki czy naturalne. Również na forum pentax@pl użytkownicy nie skarżą się na AF http://pentax.org.pl/view...ght=1.8&start=0 Tutaj AF dostał notę od użytkowników 9/10 http://www.pentaxforums.c...-50mm-f1.8.html
czyli możliwe że jaad ma racje i optyczne.pl dostało jakiś rozklekotany egzemplarz
kopier212, ja bardziej obstawiam ich egzemplarz K-5, choć możliwe, że sztuka DA50 też trafiła im się słaba. Tyle, że byłby to już kolejny nieudany egzemplarz obiektywu Pentaksa, który im się trafił - mieli np. totalnie skopane FA43 i FA31.
Sunders - Czw 15 Sty, 2015
jaad75 napisał/a: | możliwe, że sztuka DA50 też trafiła im się słaba. Tyle, że byłby to już kolejny nieudany egzemplarz obiektywu Pentaksa, który im się trafił - mieli np. totalnie skopane FA43 i FA31 |
jaad75, czy te obiektywy mają duży rozrzut jakościowy i trzeba je selekcjonować?
Sunders, DA50? Nie wiem. Ale patrząc na ich konstrukcję i cenę, nie zdziwiłoby mnie to. Limitedy FA składane w Wietnamie ewidentnie mają (miały?) spory rozrzut jakościowy - są sztuki działające tak, jak ich japońskie odpowiedniki, jak i bardzo słabe.
czy za 5 miesięczny k-50 1800-1850 zł to dobra cena?Aparat z obiektywem 18-55 i adapterem aa.
kopier212, przy tak niewielkiej różnicy, wolałbym nowy.
kojut - Czw 15 Sty, 2015
Trzyletnia gwarancja na sprzęt pentaxa obowiązuje dopiero od dwóch czy trzech miesięcy- ja bym wolał te dwieście złotych dopłacić do nowego sprzętu i mieć 1,5 roku dłuższe zabezpieczenie.
kojut, ale oni co chwilę mają tę promocję. Ja mam IIs z trzyletnią gwarancją, a kupowałem na początku 2013, więc możliwe, że ten też jest na trzyletniej gwarancji. Tyle, że taki zestaw można kupić już poniżej 2000, albo w bardziej renomowanych sklepach za 2100 z torbą/kartą, więc 1800 nawet za "młodą" używkę, to żadna okazja.
akira - Czw 15 Sty, 2015
Może budżet nie puszcza o te 300 zł, a wtedy to jednak dobra opcja.
akira napisał/a: | Może budżet nie puszcza o te 300 zł, a wtedy to jednak dobra opcja. |
Ogólnie,to mam 2000 i może jeszcze w skarpecie bym znalazł ale miałem plan kupić aparat do 1800 i do tego kartę i jakąś torbę.
kojut - Czw 15 Sty, 2015
http://fotozakupy.pl/prod/38717s
Kartę i torbę wolał bym wybrać oddzielnie.tutaj nic mi nie mówi torba Pentax i karta 16gb.
akira - Pią 16 Sty, 2015
Taka torba http://www.euro.com.pl/to...arny.bhtml#opis
Taka karta http://www.empik.com/kart...6,elektronika-p
Tu masz coolerską wersję białą z dostawą gratis, mniam
https://www.mall.pl/lustr...wr?param1=WHITE
muzyk - Pią 16 Sty, 2015
kopier212 napisał/a: | i torbę |
Po co Ci torba do jednego aparatu i szkła/góra dwóch?
Kup sobie dobry pasek.
Jeśli masz plecak, to najwyżej jakieś tanie "etui" na aparat, aby w normalnym plecaku się nie walał, tylko w "atłasach" sobie leżał. I grzejesz focić.
akira - Pią 16 Sty, 2015
Akurat torba, która pomieści lustrzankę z zapiętym szkłem i drugi słoik jest bardzo wygodnym rozwiązaniem.
muzyk - Pią 16 Sty, 2015
akira napisał/a: | Akurat torba, która pomieści lustrzankę z zapiętym szkłem i drugi słoik jest bardzo wygodnym rozwiązaniem. |
Taaa... i pięknie się w oczy rzuca.
A pasek standardowy...
kopier212 - Pią 16 Sty, 2015
Jakieś konkretne paski szukać czy może być cos takiego? http://bi-foto.pl/paski-d...lustrzanek.html
muzyk - Pią 16 Sty, 2015
Ten pasek, to nieporozumienie...
Dobra. Nie miałem proponować, bo Koledzy mnie zlinczują...
ale... niech tam :
http://www.sun-sniper.com...-steel-489.html
Nie trzyma się aparatu z przodu, tylko z boku, przykręcony do gwintu.
Gdy chcesz zrobić zdjęcie, po prostu podnosisz aparat i pstryk.
Nie będę wspominał o wygodzie noszenia, bo to oczywiste, a także to, że cały czas masz niejako rękę przy aparacie...
akira - Pią 16 Sty, 2015
muzyk napisał/a: | Taaa... i pięknie się w oczy rzuca.
|
Jest wersja biała z zimowym kamuflażem jeśli chcesz być niewidzialny
kopier212 napisał/a: | Jakieś konkretne paski szukać czy może być cos takiego? |
A ten w zestawie z aparatem to już masz zły?
Dosyć drogi ten pasek. A ten który jest w zastawie na początek nie wystarczy?
muzyk - Pią 16 Sty, 2015
kopier212 napisał/a: | Dosyć drogi ten pasek. A ten który jest w zastawie na początek nie wystarczy? |
Nie no, luz.
Próbowałem Ci podpowiedzieć, że jeśli masz zwykły plecak, to kup tylko tanie etui za 20 30 zł na lustrzankę i jedno szkło. I bierzesz tak lustrzankę do plecaka.
Nie potrzeba Ci specjalnej torby...
Akurat, trochę szajsu mam przeróżnego i żadnej torby nie potrzebuję.
Jedno szkło lustro tyle. Jeśli potrzeba, to drugie gdzieś tam i finito.
Pasek moim zdaniem to podstawa. Noszenie aparatu na brzuchu jest co najmniej uciążliwie...
jaad75 - Pią 16 Sty, 2015
muzyk napisał/a: | Pasek moim zdaniem to podstawa. Noszenie aparatu na brzuchu jest co najmniej uciążliwie... | Nie żebym twierdził, że ten pasek jest zły, bo być może jest całkiem wygodny, ale z własnego doświadczenia wiem, że ubiłbym tak noszony aparat z całą pewnością.
Oryginalny pasek jest na tyle długi, że bez problemu używasz go założonego diagonalnie (o ile oczywiście nie masz sporej nadwagi, czy nie jesteś wyjątkowo wysoki), a noszenie na szyi na brzuchu też ma swoje zalety. Wadą oryginalnego paska jest brak poduszek, ale przesadą jest twierdzenie, że boli od tego szyja - przecież nie chodzisz tak cały dzień, chodzi tylko o chwilowe zabezpieczenie/odwieszenie w trakcie robienia zdjęć, normalnie nosisz go w torbie/slingu/plecaku.
Jeśli chodzi o wygodę zmiany szkieł w locie, to IMHO nie ma nic wygodniejszego i bezpieczniejszego od torby fotograficznej (mimo, że za torbami nie przepadam).
Sam używam małego slinga który jest dobrym kompromisem między torbą, a plecakiem i na dobrą sprawę mógłbym zrezygnować z długiego paska na rzecz krótkiego, zapinanego przy gripie, ale właśnie ze względu na niewygodę zmiany szkieł przy slingu, zostawiłam długi pasek.
Pomijam już, że często nie sciągam szybkozłączki statywowej, nawet jak nie noszę statywu (zazwyczaj nie noszę), a w wypadku Sun-Snipera, czy paska przy gripie musiałbym ją zawsze odkręcać.
komor - Pią 16 Sty, 2015
muzyk, czemu uważasz, że torba na aparat i jeden obiektyw to coś złego? Jak ktoś kupuje swój pierwszy aparat to normalne jest, że chce o niego dbać, zabezpieczyć, mieć możliwość schowania w razie deszczu itd. A Ty proponujesz drogi pasek dla kogoś, kto waha się czy dołożyć 200 zł do 1800 zł czy jednak nie. Po co takie porady? Wątek ma tytuł „Pierwsza lustrzanka do 1800 zł”.
dj crazy - Pią 16 Sty, 2015
Zapytałem w moim temacie o to czy warto dołożyć do tej torby 160zl, ale po dodaniu czegoś do posta nie zmienia się data postu i pewnie nikt nie widział ze coś odpisałem. To zapytam tutaj...
muzyk - Pią 16 Sty, 2015
komor napisał/a: | czemu uważasz, że torba na aparat i jeden obiektyw to coś złego? |
To zbyteczny wydatek, gdy się kasy nie ma.
komor napisał/a: | Po co takie porady? |
Po to, żeby ktoś, kto prawie nic ze sobą nie będzie nosił nie wydawał od razu nie wiadomo ile pieniędzy na torbę. Najpierw niech kupi aparat, szkło/a i się sam przekona co potrzeba.
Po co takie pytanie? Czy istnieje jakiś dogmat w sferze zakupów, że od razu musi być torba?
jaad75 napisał/a: | a w wypadku Sun-Snipera, czy paska przy gripie musiałbym ją zawsze odkręcać. |
To prawda, jest to dość wówczas uciążliwe, niemniej, pasek polecam - lub podobne, ponieważ jest to taki element całej układanki, który w zasadzie używa się tak często jak aparat.
jaad75 napisał/a: | normalnie nosisz go w torbie/slingu/plecaku. |
Normalnie, to mając aparat z boku pod ręką niejako, możesz go nieść dłużej i pozostaje niemalże niezauważony - nikt nie zwraca na to uwagi.
Ok, zależy też co kto chce focić. Podpowiadam tylko, jak było z czasem w moim przypadku, gdy z reguły noszę jedno, góra dwa szkła ze sobą, a mimo że moja puszka jest dość duża, to że mam ją z boku, nie wywołuje jakiegoś niepotrzebnego zainteresowania, co np. na ulicy jest pożądane.
Owszem, mam Crumplera plecak, jakąś torbę... najczęściej jednak mały pokrowiec w nim aparat i w zwykłym plecaku.
dj crazy napisał/a: | Zapytałem w moim temacie o to czy warto dołożyć do tej torby 160zl, |
Moim zdaniem, kup najpierw aparat i sam wkrótce zobaczysz, co Ci potrzeba.
Wypróbuj normalny pasek tak, aby nosić aparat z boku - jak ten Sniper na filmiku w linku.
Jeśli zaś masz parcie, że torba musi być, traktuj powyższe teksty jako niebyłe.
komor - Pią 16 Sty, 2015
muzyk, ale nie każdy nosi plecaki, to raz. Dwa, że komuś kto kupuje komplet aparat+obiektyw za 1800-2000 zł doradzasz pasek za 200 czy 400 zł?
muzyk napisał/a: | Czy istnieje jakiś dogmat w sferze zakupów, że od razu musi być torba? |
Ale pytający chce kupić torbę.
muzyk napisał/a: | Po to, żeby ktoś, kto prawie nic ze sobą nie będzie nosił nie wydawał od razu nie wiadomo ile pieniędzy na torbę. |
Na tę bardziej mu przydatną torbę wyda znacznie mniej niż na pasek Sun Snipera…
Przejdzie do mojego tematu jak możecie, zaproponowalem tam tanie etui, chodzi mi o to ze aparat na 100% będzie w plecaku, i nie chciałbym żeby bezpośrednio stykał się z innymi rzeczami tam.
muzyk - Pią 16 Sty, 2015
dj crazy napisał/a: | Przejdzie do mojego tematu jak możecie, zaproponowalem tam tanie etui, chodzi mi o to ze aparat na 100% będzie w plecaku, i nie chciałbym żeby bezpośrednio stykał się z innymi rzeczami tam. |
Bingo.
muzyk, nie wiem czy takie "bingo". To mało wygodne rozwiązanie w porównaniu choćby z plecakiem foto.
dj crazy napisał/a: | Przejdzie do mojego tematu jak możecie, zaproponowalem tam tanie etui, chodzi mi o to ze aparat na 100% będzie w plecaku, i nie chciałbym żeby bezpośrednio stykał się z innymi rzeczami tam. |
Chodzi ci o to http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=4908544657 .Fajne,ciekawe jak z jakością.
muzyk - Pią 16 Sty, 2015
Ależ luz! Ja twierdze tylko, że noszenie dużo szplajsu w plecaku foto jest mało wygodne. Ale to ja. Mam plecak owszem, przestałem korzystać na codzien. Jedno szkło, góra dwa, czasem tylko "wojtek" i 50tka...
Gdy potrzebuję na wyjazd, wówczas plecak foto.
Itp.
Ach, camera armor też w użyciu, z racji np. wypadów w teren i wożeniu puszki w plecaku rowerowym
P.S. Etui moje to jakieś coś najtańsze, miękkie w środku. Zdaje się Hama za coś 9 Euro.
komor - Pią 16 Sty, 2015
muzyk napisał/a: | Ja twierdze tylko, że noszenie dużo szplajsu w plecaku foto jest mało wygodne. |
Noszenie jest bardzo wygodne. Gorzej z wymianą obiektywu czy innymi operacjami. Stąd dla niezbyt dużej ilości tego szplajsu wymyślono skrzyżowanie torby i plecaka – sling. Używam z powodzeniem, ale przy 4 niezbyt miniaturowych obiektywach (plus piąte szkło na aparacie) i lampie tam schowanej – robi się już czasem niewygodnie przy wymianie. Natomiast nosi się też wygodnie.
komor napisał/a: | Natomiast nosi się też wygodnie. | Choć nie aż tak wygodnie jak plecak...
muzyk - Pią 16 Sty, 2015
Panowie. Naprawdę nikogo nie namawiam totalnie na rozwiązanie typu etui w zwykłym plecaku.
Kieruję się akurat w tym aspekcie (pominąwszy wiadra rupieci ) , że często mniej jest lepiej.
komor - Pią 16 Sty, 2015
Cytat: | Kieruję się akurat w tym aspekcie (…), że często mniej jest lepiej. |
Hm… Etui Hama, pasek Sniper, Camera Armour… To ma być mniej niż etui do aparatu za 30-50 lub 100 zł?
Jak to się stało, że o tych nieszczęsnych etui dyskutujemy w dwóch wątkach?
muzyk - Pią 16 Sty, 2015
Najtańsze ogniowo to etui.
akira - Pią 16 Sty, 2015
Zamykając wątek dodatków, myślę że te dołączane w ofertach (pasek, torba na dwa obiektywy oraz karta 16GB) są w sam raz na długi czas
A jeśli przyjdzie taka potrzeba to się będzie można zastanowić nad lepszą konfiguracją.
No ja zamierzam wozić aparat w plecaku takim rowerowym, mam tam chyba wszystko zawsze, a to trochę narzędzi, ciuchy, wszystko co przydatne w sumie Dlatego bez etui by był ładnie poobijany, albo bóg wie co jeszcze
Sunders - Pią 16 Sty, 2015
dj crazy będziesz na każdy dodatkowy obiektyw kupował następne etui?
Sunders napisał/a: | dj crazy będziesz na każdy dodatkowy obiektyw kupował następne etui? |
Nie wiem, na razie nie mam tyle kasy na coś porządnego trzeba ciąć koszty. Później pomyślę, nad czymś większym, na początek to mi musi wystarczyć... 30zł nie dużo zresztą.. Ta pentaxa nie cieszy się jednak dobrymi opiniami.
dcs - Pią 16 Sty, 2015
No i zaczęło się dziadowanie...
akira - Pią 16 Sty, 2015
dj crazy napisał/a: | Ta pentaxa nie cieszy się jednak dobrymi opiniami. |
Ja kupowałem w AB Foto i dostałem inną, mniejszą. Niestety mieści tylko aparat z kitowym obiektywem i chyba wolałbym tą Pentaxa, właśnie z uwagi na dość pozytywne recenzje co do pojemności. Wygląda na to, że jest w niej tak akurat miejsca na wszystko. Trochę szkoda, że głównej kieszeni nie można dodatkowo zabezbieczać zamkiem ale taki styl na messengera jest chyba całkiem ok w praktyce
http://www.amazon.co.uk/P...customerReviews
kopier212 - Sob 17 Sty, 2015
A więc tak,dzisiaj lub jutro zamawiam pentaxa k-50 z 18-55 a do tego dwie karty SanDisk Ultra SDHC 16 GB 40mb/s zapis i http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=4908544657 na aparat i obiektyw,jak będę miał już więcej obiektywów to dokupię drugą która bedzie pojemniejsza a ta będzie na jakieś wypady,na przykład w góry czy jakąś wycieczkę żeby nie targać ze sobą dużej torby.Dziękuje za pomoc i wytrwałość w odpowiadaniu mi
akira - Sob 17 Sty, 2015
Moja sugestia to K-50 w promocji z kartą i torbą ale bez obiektywu kitowego
http://fotostrada.pl/pl_PL/p/prod/288
a do tego weź sobie na raty 0% Sigmę 17-50/2.8
http://www.euro.com.pl/ob...sm-pentax.bhtml
Trochę taniej wyjdzie Cię zestaw z równie fajnym Tamronem 17-50/2.8
http://fotozakupy.pl/pent...17-50-28/40191s
Zostanę przy mojej decyzji.Ta torba mi się nie podoba i nie chce brać nic na raty.Przyjdzie i czas na tą sigmę.
akira - Sob 17 Sty, 2015
Spoko. Daj znać jak sprawdza Ci się ten tani pokrowiec Camrock, tak z ciekawości przeczytam ile to warte
Może pod koniec przyszłego tygodnia będę miał okazję obejrzeć promocyjną torbę Pentaxa to też coś skrobnę.
Nie ma sprawy,mam nadzieje że wszystko dojdzie do środy,czwartku
[ Dodano: Sob 17 Sty, 2015 21:01 ]
Jak jest z tą 3 letnią gwarancją wysyłam nazwę modelu, numer seryjny produktu, datę oraz miejsce zakupu. pisze że należy przedstawić kartę gwarancyjną apollo (skan?) i dowód zakupu (skan?) to wszystko wysyłam na ten email pentax3latagwarancji@apollo.eu ? Dobrze zrozumiałem? ktoś to rejestrował,potem przychodzi jakiś email z potwierdzeniem czy coś?
akira - Wto 20 Sty, 2015
Dorwałem dziś tą promocyjną torbę Pentaxa w swoje łapska
Moim zdaniem całkiem pojemna choć właśnie nie jest jakaś wybitnie gramotna.
To chyba zasługa tego, że w stosunku do innych które oglądałem jest sporo szersza.
Pod klapą główną są dwie klapki zabezpieczające, zamykane na rzep.
To akurat oceniam na plus bo znam sporo osób które po zmianie szkła nie znajdują przez dłuższą chwilę czasu aby zamknąć torbę na zatrzask czy zamek.
Tak poza tym wykonanie jest ok, chociaż faktycznie to nie jest torba na deszcz.
Przymierzyłem się i jest dosyć wygodna. Szybko się z niej operuje sprzętem i miejsca tak w sam raz - pomieści lustro z podpiętym kitowym i dodatkowo dwa szkła.
Trochę brakuje takiego permanentnego zamknięcia i pokrowca przeciwdeszczowego.
Natomiast bardzo fajna do streeta czy szybkiego reportażu.
Myślę, że jeśli nie traktujemy jej jako torby na wyprawy to do innych zadań sprawdzi się ok.
Na pewno nie jest warta tych 149 zł, które chce za nią euro rtv.
Cena na poziomie 70 zł wydaje się ok, patrząc na to co widziałem w sklepach.
Jako gratis całkiem spoko na początek ale szału nie ma.
jaad75 - Wto 20 Sty, 2015
kopier212 napisał/a: | przychodzi jakiś email z potwierdzeniem czy coś? | Tak.
|
|