forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pentax K 5II vs Canon 60d

prophet - Sob 17 Sty, 2015
Temat postu: Pentax K 5II vs Canon 60d
Czołem!

Co warto kupić, Pentaxa K5II czy Canona 60D ? Oba z obiektywem kitowym 18-55 i ... chyba tak zostanie.

Zastosowanie bardzo ogólne.

jaad75 - Sob 17 Sty, 2015

K-5II jest słabszy tylko w jednej rzeczy - w filmowaniu.

[ Dodano: Sob 17 Sty, 2015 19:58 ]
BTW, z tak marnymi obiektywami nie wykorzystasz w pełni ani jednego, ani drugiego korpusu.

Sunders - Sob 17 Sty, 2015

Pentaxa K 5II.

No dobra, a jakby kita zastąpić Sigma 17-50 2.8 ? Generalnie to aparat dla koleżanki. Nie przewiduje ze będzie bawić się w przyszłości w żonglerke słoika mi 😁

prophet napisał/a:
a jakby kita zastąpić Sigma 17-50 2.8
To bardzo dobry pomysł.
Sunders - Sob 17 Sty, 2015

prophet napisał/a:
a jakby kita zastąpić Sigma 17-50 2.8 ?

To lepszy wybór i nadal z Pentaxem K 5II.

Jaad, a w przypadku tej Sigmy Pentax tez będzie lepsza puchą ?

[ Dodano: Sob 17 Sty, 2015 20:34 ]
Dzięki Sanders, uprzedził es mnie :mrgreen:

A D7000 w porównaniu do K5ii ? Obiektyw Sigma.

prophet, 60D nie stanie się "lepszą puchą" jak podepniesz mu inny obiektyw, a zwłaszcza jeśli porównywanemu z nim K-5II również podepniesz to samo szkło. :smile:
prophet napisał/a:
A D7000 w porównaniu do K5ii ? Obiektyw Sigma.
Też K-5II IMHO.
muzyk - Sob 17 Sty, 2015

Cytat:
Też K-5II IMHO.

Popieram.

Ugeneralnię. W formacie apsc DSLR Pentax, modelami k5II/s/ewentualnie 3 (choć obsługa jest moim zdaniem lepsza niż k5II/s) są tymi aparatmi, które warto mieć.
Nikon i Canon to raczej w formacie FF, zwłaszcza Nikon - pokazują "pazury", choć w przypadku Nikona trochę przytępione różnymi wpadkami, a to z brudzącą się matrycą w d600, czy blikami w d750, ewentualnie AF w d800, który ponoć też czasem jakiś problemy miał.
Z kolei Canon, został w tyle z DR.

komor - Nie 18 Sty, 2015

muzyk, a co to DR? :) Nie warto używać skrótów w wątkach dla początkujących.
muzyk - Nie 18 Sty, 2015

komor napisał/a:
Nie warto używać skrótów w wątkach dla początkujących.

Masz rację.

Chodziło mi o to, że Canon nie ma tak fajnie oprogramowanej matrycy/nie ma tak fajnej matrycy, która generuje tak fajne rawy (surowe pliki), z których w późniejszej obróbce (jeśli ktoś nie opiera się tylko na gotowcach z puszki - jpg) da się wyciągnąć ze świateł, a zwłaszcza cieni tyle co u Nikona, Pentaxa czy nawet Sony (notabene producenta matryc...).
Ta niefajność matrycy Canona uwidacznia się najbardziej w kontrastowych scenach.

Mimo to, jeśli się zna ograniczenia z tego płynące i Canonem da się fajne zdjęcia zrobić. :wink:

prophet - Nie 18 Sty, 2015

Dzięki Panowie :grin:

A wracając jeszcze do kitowca. Jak wypada 18-55 al wr, warto go na początek kupić ? Lepszy jest od kita do Canona ?

Prawda to ze kitowy 18-55 AL II był lepszy od powyższego ?

Sunders - Nie 18 Sty, 2015

prophet napisał/a:
Jak wypada 18-55 al wr, warto go na początek kupić ?

Warto.

prophet napisał/a:

Od AL WR nie.

prophet napisał/a:
Lepszy jest od kita do Canona ?

Zależy od którego?

jaad75 - Nie 18 Sty, 2015

prophet napisał/a:
Jak wypada 18-55 al wr, warto go na początek kupić ?
IMHO, nie.
prophet napisał/a:
Lepszy jest od kita do Canona ?
Generalnie porównywalny. Wszystkie te szkła są porównywalne. Kiedyś 18-55 Pentaksa wyróżniał się optycznie na tle reszty, ale obecnie wszyscy mają podobny poziom. Teraz Pentax "wyróżnia" się chyba tylko śrubokrętem. No i WR, ale to akurat na plus.
prophet napisał/a:
Optycznie to dokładnie to samo, tyle, że w innej obudowie.
akira - Nie 18 Sty, 2015

Skoro rozważa pracę tylko z kitowym obiektywem 18-55 to podważa sens zakupu tak zaawansowanego korpusu jak K5IIs.

Jeszcze raz podlinkuję bardzo fajną ofertę z fotozakupy na Pentax K-50 + Tamron 17-50/2.8 + Torba Pentax + Karta Sandisk 16GB + 3 lata gwarancji
Wyjdzie jakieś 100-200 zł taniej niż gdybyś próbował kupić taki zestaw luzem (osobno body, osobno obiektyw).
Ten Tamron to znane i lubiane szkło. Obrazkiem nie ustępuje Sigmie.
Myślę, że różnice pomiędzy K-50 i K-5IIs będą nie do wychwycenia dla osoby, która planowała pozostać przy obiektywie kitowym.
Polecam rozważyć taki właśnie duet bo K-50 to również bdb propozycja, będzie zadowolona :)

akira napisał/a:
Myślę, że różnice pomiędzy K-50 i K-5IIs będą nie do wychwycenia dla osoby, która planowała pozostać przy obiektywie kitowym.
Jakość pracy AF w słabym świetle będzie bez problemu "do wychwycenia". Ergonomia korpusu jest też zauważalnie lepsza, równiaż dla laika, podobnie jak jakość RAW-ów, choć to ostatnie dopiero po opanowaniu warsztatu.
akira - Nie 18 Sty, 2015

jaad75 napisał/a:
Jakość pracy AF w słabym świetle będzie bez problemu "do wychwycenia". Ergonomia korpusu jest też zauważalnie lepsza, równiaż dla laika, podobnie jak jakość RAW-ów, choć to ostatnie dopiero po opanowaniu warsztatu.

Zanim to napisałem, również pomyślałem, że chyba najszybciej praca AF w gorszych warunkach. Przy czym K-50 ma również całkiem sprawny autofokus, który znasz przecież z K-5.
Na amatorskie potrzeby jest bardzo ok. Oczywiście, że lepiej byłoby mieć ten K5IIs z wszystkimi jego zaletami w stosunku do tańszego K-50.
Jednak zdecydowanie wolałbym K-50 z Tamronem niż KIIs z kitowym 18-55, a tu widzę bardziej chodzi o dobre domknięcie budżetu niż takie niuanse jak brak filtra AA z których nie wiadomo czy nabywczyni kiedykolwiek skorzysta.
Z postów jasno wynika, że pierwsze szkło będzie tu zakupem decydującym na dłuższy czas.

O IIs poki co nie było mowy, tylko o zwykłej II. K-50 ma owszem sprawny autofokus, ale tę różnicę pewności w słabszym świetle naprawdę czuć.
W moim przypadku, różnica ilości trafionych zdjęc na koncertach, czy nawet studyjnych, jest wyraźna. W przypadku IIs nietrafienie, to rzadkość, w przypadku staszej K-5 aż tak dobrze nie było.

akira - Nie 18 Sty, 2015

Jestem pewien, że masz tutaj rację.
K-5II + Sigma 17-50/2.8 to na pewno będzie lepszy zestaw, jeśli tylko mieści się w budżecie.
Natomiast duet K-50 + Tamron 17-50/2.8 uważam za lepszy wybór niż K-5II + DA 18-55 WR. Zwłaszcza, że autor wątku już w pierwszym poście zaznaczył, iż nie planuje dodatkowych inwestycji w szklarnię.

prophet - Pon 19 Sty, 2015

Jeszcze raz dziękuję Panowie za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno, ostatnie pytanie :)

Jak sytuacja wygląda ze starymi szkłami Pentaxa. Wszystkie podłącze do K5 bez przejściówek ?

muzyk - Pon 19 Sty, 2015

prophet napisał/a:
Wszystkie podłącze do K5 bez przejściówek ?

Tak.

jaad75 - Pon 19 Sty, 2015

prophet napisał/a:
Jak sytuacja wygląda ze starymi szkłami Pentaxa. Wszystkie podłącze do K5 bez przejściówek ?
Wszystkie na bagnet K. Do szkieł 645 i 67 potrzebujesz przejściówkę, podobnie jak do starych szkieł m42 Pentaksa (czyli Takumarów).

Dzięki !

A jak wygląda sprawa z potwierdzeniem ostrości, przy szkłach manualnych z bagnetem K, zawsze będzie czy uzależnione jest to od jakichś czynników ?

Tak dopytuje bo patrząc na zdjęcia z Pentaxa sam zastanawiam się czy nie kupić K3 , a pogonic 40D.

prophet napisał/a:
A jak wygląda sprawa z potwierdzeniem ostrości, przy szkłach manualnych z bagnetem K, zawsze będzie czy uzależnione jest to od jakichś czynników ?
Jest zawsze, ale w najstarszych szkłach tylko na centralnym punkcie.

Rozumiem. Wielkie dzięki za pomoc :)
muzyk - Pon 19 Sty, 2015

prophet napisał/a:
Tak dopytuje bo patrząc na zdjęcia z Pentaxa sam zastanawiam się czy nie kupić K3 , a pogonic 40D.

Jeśli masz taką możliwość... to się nie zastanawiaj, acz...
k5II też by Ci dał frajdę.

Podzwonie troszkę. Jak dostane dobra cenę na dwa korpusy K5II, to wezmę K5II, a jak.nie to zapoluje na K3.

Spodobało mi się w pentaxie się to, że jest dostęp do starych dobrych szkiel i to, że można je podłączyć bez żadnych ceregieli.

Są też przejściówki na M42, a w szufladzie zalega Pentacon 30 mm.

prophet napisał/a:
Spodobało mi się w pentaxie się to, że jest dostęp do starych dobrych szkiel i to, że można je podłączyć bez żadnych ceregieli.

Są też przejściówki na M42, a w szufladzie zalega Pentacon 30 mm.
Tylko czy z tego powodu warto zmieniać system?

W moim przypadku to nie problem. Mój "system", na dzień dzisiejszy, to body 40D i dwa szkła, słabe szkła. Juz jakiś czas temu myślałem o zmianie i cześć gratów poszła do ludzi.

[ Dodano: Wto 20 Sty, 2015 12:53 ]
Jeszcze jedno. Jak wygląda sprawa filtra AA, mocno przeszkadza, da się ewentualnie jakoś go wyłączyć ?