|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Canon Speedlite 580EX II
Swierzynka - Nie 18 Sty, 2015 Temat postu: Canon Speedlite 580EX II Cześć. Na początku jako swieżynka na tym forum witam wszystkich milo i serdecznie
Zamierzam w najbliższym czasie zakupić lampę błyskową do Canona 70D. Zdecydowałam się na zakup lampy Canon Speedlite 580 EX II. I tutaj pojawił się problem. Czy prawdą jest, iż jest ona już dawno nie produkowana? Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Sunders - Nie 18 Sty, 2015
W marcu 2012r. rozpoczęto produkcję Speedlite 600EX-RT, a produkcję Speedlite 580EX II zakończono.
Swierzynka - Nie 18 Sty, 2015
Dziękuję za informacje. Czy lampa YONGNUO YN-568EX II E-TTL/II byłaby dobrym zamiennikiem? Niestety Speedlite 600EX-RT za droga...
Wojmistrz - Nie 18 Sty, 2015
Swierzynka, jeśli nie szukasz oryginału, to warto zerknąć na MeiKe MK-600.
Sunders - Nie 18 Sty, 2015
Swierzynka napisał/a: | Czy lampa YONGNUO YN-568EX II E-TTL/II byłaby dobrym zamiennikiem? |
Tak.
Wojmistrz - Pon 19 Sty, 2015
Obecnie pojawiła się druga podróba najmocniejszej lampy Canona czyli 600EX-RT. Klony Yongnuo YN600EX-RT ciężko dostać, ale ich dostępność stale rośnie. Na brytyjskim Amazon można kupić już poniżej £120. Na rynek pragnie się wedrzeć firma Shanny z modelem SN600. Do Canona występuje w kilku wariantach, ale najlepiej oczywiście jest kupić najmocniejszy model, czyli SN600EX-RT. Przyszłościowo dla ciebie, jest kompatybilna z transmiterem ST-E3-RT aktualnie produkowanym przez wszystkie trzy firmy, ale różniące się znacznie ceną. Przykładowe ceny:
Canon ST-E3-RT £239.00
YONGNUO YN-E3-RT £81.99
SHANNY SN-E3-RT £74.99
Swierzynka - Pon 19 Sty, 2015
Dzieki za wszystkie pomocne informacje. Dzisiaj otrzymałam maila ze sklepu Conrad, iż lampa Canon Speedlite 580 EX II została dla mnie zamówiona. Nie mam pojęcia jakim cudem, skoro jest już dawno nie produkowana, ale powinnam się jutro dowiedzieć... Jeśli faktycznie jakimś cudem będzie dostępna, to czeka mnie dylemat miedzy Canonem a YN-568EX II E-TTL/II . Canon droższy ale jednak wychodzę z założenia, iż co oryginał to oryginał. No i podobno jakościowo wykonanie tej drugiej pozostawia nieco do życzenia. Kurcze doradźcie proszę...
Sunders - Pon 19 Sty, 2015
Swierzynka napisał/a: | Dzisiaj otrzymałam maila ze sklepu Conrad, iż lampa Canon Speedlite 580 EX II została dla mnie zamówiona. Nie mam pojęcia jakim cudem, skoro jest już dawno nie produkowana |
Być może mają zapasy magazynowe. W sklepach w PL raczej jej już nie uświadczysz.
Swierzynka napisał/a: | czeka mnie dylemat miedzy Canonem a YN-568EX II E-TTL/II . Canon droższy ale jednak wychodzę z założenia, iż co oryginał to oryginał. No i podobno jakościowo wykonanie tej drugiej pozostawia nieco do życzenia. Kurcze doradźcie proszę... |
Jak starczy Ci kasy kupuj oryginał. Posiadam go i sobie chwalę.
Jaka jest dokładna różnica w cenie między nimi w UK?
Swierzynka - Pon 19 Sty, 2015
Nie mam niestety pojęcia jaka jest różnica w UK. Lampę zamówiono w Conradzie w Niemczech, wiec jak tylko się dowiem jak wygląda sytuacja cenowa to dam znać.
Sunders - Pon 19 Sty, 2015
Swierzynka napisał/a: | Lampę zamówiono w Conradzie w Niemczech |
Myślałem, że chodzi o sklep o tej samej nazwie w UK. Daj znać jak poznasz ceny.
Swierzynka - Wto 20 Sty, 2015
No i okazało się, iż babka w sklepie coś źle wstukała i zamówiła Canona 430ex :/ 580 niestety niedostępny... Pozostaje mi YN-568EX II. Pozdrawiam
Sunders - Wto 20 Sty, 2015
Swierzynka napisał/a: | 580 niestety niedostępny... Pozostaje mi YN-568EX II. |
Czekamy na wrażenia z użytkowania
Wojmistrz - Wto 20 Sty, 2015
Swierzynka, przemyśl w takim razie zakup Yongnuo YN600EX-RT zamiast YN-568EX II. Wyzwalania bezprzewodowego nie musisz teraz używać, ale lampy oparte na sterowaniu Canon ST-E3-RT i klonach, będą się pojawiać coraz to nowsze, tak więc będzie to najprawdopodobniej kompatybilne przez następnych kilka lat.
seban4 - Sro 28 Sty, 2015
ja ma Canona Speedlite 580 EX II jak by ktoś chciał:)
|
|