|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Zamiennik DMC LZ20/ Powershot A720
sztygar - Pon 19 Sty, 2015 Temat postu: Zamiennik DMC LZ20/ Powershot A720 Posiadam te dwa apraty:
- starucha A720 IS który już ledwo się trzyma kupy
- Panasonic DMC LZ20 który był w domyśle kupiony jako "następca" starego Canona
Niestety jakością Panasonica jestem rozczarowany gdyż w moim odczuciu robi gorsze zdjęcia niż stary Canon, w dodatku jakość filmów również jest niezadowalająca (brak zoom, "lipne HD"). Szczerze mówiąc ten Canon z jeszcze załadowanym CHDK bije na łeb na szyję Panasonica.
W związku z tym zastanawiam się czy dostanę coś do maksymalnego pułapu 800zł, co chociaż było by lepsze niż wspomniany przeze mnie Panasonic i przynajmniej niewiele gorsze od Canona?
Przeglądałem już chyba większość Powershotów, IXUSów i innych i jakoś ciężko coś sensownego wybrać.
W ostateczności chyba wybiorę coś z Canona, może SX700 (wiem, trochę przekracza budżet ale może stanieje), SX600 lub SX510. Sam nie wiem, mam niezły bałagan w głowie od tych modeli. Może wy mi coś doradzicie?
Sunders - Pon 19 Sty, 2015
Do 800złOlympus Stylus XZ-10
Powyżej 800zł Panasonic Lumix DMC-FZ72
sztygar - Pon 19 Sty, 2015
Dziękuję za radę, dobry człowieku.
Panasa odrzucam ale ten Olympus mnie dosyć zaciekawił. Czy samowyzwalacz ma możliwość ustawienia własnego czasu czy są to odgórnie zdefiniowane czasy? Znalazłem też poprzednika, w postaci modelu XZ-2, który co prawda jest starszy ale niektóre parametry ma lepsze, np. matryca. Czy warto się pakować w takiego staruszka (2012) czy lepiej trochę młodszego dziadka kupić?
Porównanie tych dwóch modeli: http://www.optyczne.pl/po...=1727&add1=1638
Sunders - Pon 19 Sty, 2015
sztygar napisał/a: | Czy samowyzwalacz ma możliwość ustawienia własnego czasu czy są to odgórnie zdefiniowane czasy? |
http://www.olympus.pl/sit...0_MANUAL_PL.pdf - str.23
sztygar napisał/a: | Znalazłem też poprzednika, w postaci modelu XZ-2, który co prawda jest starszy ale niektóre parametry ma lepsze, np. matryca. Czy warto się pakować w takiego staruszka (2012) czy lepiej trochę młodszego dziadka kupić? |
Może i warto, ale nowego to już chyba nie dostaniesz. 18 grudnia 2014 - został oficjalnie wycofany z produkcji.
|
|