forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa Yongnuo

semen - Wto 20 Sty, 2015
Temat postu: Lampa Yongnuo
Witam wszystkich,
Zastanawiam się nad zakupem flesza do A33. Znalazłem lampę Yongnuo YN560 II. Na pewno jest sporo tańsza od dobrego Nikona czy Canona i na pewno odbiega jakością, parametrami pewnie też, ale może na początek dla amatora spokojnie wystarczy? Macie jakieś doświadczenia z tą lampką?

Wojmistrz - Wto 20 Sty, 2015

To lampa manualna i do tego całkiem mocna. Jak byś poczytał w tym dziale, to byś wiedział, że jak to określiłeś
semen napisał/a:
Na pewno jest sporo tańsza od dobrego Nikona czy Canona i na pewno odbiega jakością, parametrami pewnie też
ma się nijak. Yongnuo robi świetne klony lamp Canona i jeśli nie potrzebujesz automatyki błysku to zakup godny polecenia. Lampa ma ten sam żarnik, co Canon 580EX, więc wszelkie dyfuzory kupujesz jak dla tej właśnie lampy. Swoją drogą, możesz dokupić przejściówkę ISO, np Yongnuo YN-H3 z Sony na Canona i montować nawet super tanie i mocne lampy z pełną automatyką.
jaad75 - Wto 20 Sty, 2015

Wojmistrz napisał/a:
Lampa ma ten sam żarnik, co Canon 580EX
Żarnik, czy może raczej palnik? Zapytałbym skąd masz takie informacje, gdyby w rzeczywistości nie chodziło Ci o głowicę... :razz:
cybertoman - Wto 20 Sty, 2015

Przecież wiadomo, o co chodziło...
jaad75 - Wto 20 Sty, 2015

cybertoman, skoro to forum techniczne, to używajmy w miare poprawnych określeń, nawet jeśli slangowych. Palnik, to też nie żarnik, tak jak świetlówka, to nie żarówka, a chodzi o rozmiar głowicy, bo rozmiar palnika może być różny, ale bezpośrednio na niego dyfuzorów nie zakładamy.
semen - Wto 20 Sty, 2015

Pomijając techniczną poprawność stylistyczną rozumiem, że na chinolca można się na początek pokusić :wink:
Wojmistrz - Sro 21 Sty, 2015

jaad75, forum, to to jest, ale optyczne :mrgreen: , a to, że staramy się podchodzić do zagadnień w sposób techniczny to inna sprawa. Jeśli chodzi o nazewnictwo, to głowica głowicą, czyli elementem lampy... bla bla, a to o czym mowa to prawidłowo obudowa reflektora głowicy, bo to na nią zakłada się ewentualne filtry, dyfuzory itd. Jak już
cybertoman napisał/a:
Przecież wiadomo, o co chodziło...
, więc dajmy spokój, OK?
semen, to wszystko w Chinach produkują :mrgreen: Jeśli nawet nie montują ich w samych Chinach to pewnie co najmniej 95% podzespołów wykonały jakieś małe żółte rączki. Czasami mam wrażenie, że pierwsza zmiana w fabryce produkuje dla jednej marki, a druga i trzecia leci bez etykietek :) Spokojnie jak kupisz "chinola" to nie powinieneś żałować. Ja z oryginalnymi lampami Canona skończyłem (kupionych za własne pieniądze) ze 3 lata temu.

semen - Sro 21 Sty, 2015

Ok, dzięki za poradę. W takim razie zamawiam na alle.
Ramzes85 - Sro 11 Mar, 2015
Temat postu: Youngnou 560 II Działanie
Witam wszystkich serdecznie, jestem posiadaczem lampy YN 560 II i mam pytanie czy wy również macie problem z przyciskiem PILOT/TEST bo dość ciężko chodzi. Czy jest to typowe dla tego modelu lampy czy po prostu wadliwy egzemplarz mi się trafił. Proszę o odpowiedź posiadaczy tych lamp. Pozdrawiam serdecznie
komor - Sro 11 Mar, 2015

Mam pierwszą wersję tej lampy i u mnie ten przycisk też ciężko chodzi. Nawet początkowo myślałem, że nie działa, ale z racji tego, że używam jej głównie z radiem, nic z tym nie robiłem.
Ramzes85 - Sro 11 Mar, 2015

To widzę, że ten typ po prostu tak ma. I wysłanie na gwarancje nic nie da bo mogą dostać podobny egzemplarz. Taki urok lampy. Dziękuję za odpowiedź
Wojmistrz - Sro 11 Mar, 2015

Ramzes85, Yongnuo chodzą dość twardo. Dla porównania w MeiKe potrzebuję około połowy tej siły by wcisnąć diodę, no chyba, że starasz się wcisnąć plasticzek poniżej - ten jak nie złamiesz, nie wgniata się wcale :)
Ramzes85 - Pon 16 Mar, 2015

Wojmistrz Dzięki za info, na szczęście tego na dole - od oszczednosci baterii bodajze nie wciskam hehe. Pozdrawiam

[ Dodano: Pią 15 Maj, 2015 08:50 ]
I jeszcze jedno pytanie czy u Was również słychać ciche buczenie w lampie błyskowej Yongnuo. Wygląda mi to na kondensator i pytanie czy to normalne????