|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filmowanie cyfrowe - Sony Alfa 58 - mora przy filmowaniu
mundurek314 - Sro 21 Sty, 2015 Temat postu: Sony Alfa 58 - mora przy filmowaniu Witam,
czy Ktoś wie jak pozbyć się problemu mory przy filmowaniu Alfą 58?
Zmiana obiektywu nic nie daje, może cos w ustawieniach trzeba zmienić. Wyczytałem że w tym modelu producent nie zainstalował odpowiedniego filtra.
Roy_v_beck - Czw 22 Sty, 2015
Jak wyłączysz stabilizację, to będzie mniej widoczna.
ale ogólnie to nie ma członka we wsi, w tym modelu na większości obiektywach będzie mora, mniej lub bardziej widoczna w zależności od ogniskowej, bo to po prostu kiepski aparat. Obczajałem obiektywy Minolty, Tamrona, Sony i dopiero na Heliosie 44M to wygląda elegancko, sam materiał możesz zobaczyć poniżej:
https://www.youtube.com/watch?v=B2_CMeaEEG4
te sekwencje gdy muzycy grają kręcone są Heliosem, a wywiad już nie. Wszystko oczywiście A58 przy wyłączonej stabilizacji.
mundurek314 - Czw 22 Sty, 2015
Dzięki za odpowiedź.
Mam jeszcze jedno pytanko, ten Helios to może na gwincie M42?
Pozdrawiam.
P.s. fajna muza
Roy_v_beck - Czw 22 Sty, 2015
Tak, polecam ogólnie obiektywy na gwincie M42 do alfy, bo dzięki focus peakingowi łatwiej jest ustawić ostrość niż w Canonie. A ten Helios 44M to drugi M42, jaki mi się trafił i ogólnie to jest ostrzejszy niż Sony 50/1.4, także polecam.
mundurek314 - Pią 23 Sty, 2015
Dzięki za info. Chętnie podyskutuje na temat M42 bo właśnie zacząłem w tym systemie działać , ale może nie dzisiaj bo późno.
Pozdrawiam.
[ Dodano: Pią 23 Sty, 2015 21:29 ]
Witam, a jeszcze mam pytanko o którą wersję Heliosa chodzi?
P.S. Faktycznie po wyłączeniu stabilizacji mora jest mniej widoczna.
|
|