forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Dylemat czy kupic aparat

mickol - Pią 23 Sty, 2015
Temat postu: Dylemat czy kupic aparat
Witam. Zacznę od tego, że jestem studentem i z racji na ograniczony budżet nie mogę kupić takiego sprzętu, jaki bym chciał.

Ojciec ma w domu dwa kompakty:
- Lumix DMC-TZ8
- Lumix DMC-FZ18

Czy do kwoty 500zł kupię aparat, którym będe w stanie zrobic lepsze zdjęcia niż którymś z tych dwóch wyżej wymienionych?
Chciałbym pouczyć się trochę nt. ustawien aparatu, zeby w przyszłosci wiedziec już co i jak gdy kupię jakąs lustrzankę. Trochę bawiłem się juz tymi dwoma aparatami, ale niestety nie są moje i nie mam możliwosci ciągłego testowania ich.
Nowy aparat dobrze zeby mial odpcję zapisu w RAW, bo interesuje mnie obróbka zdjęć.
Co byście polecili w tej cenie? Będe wdzięczny za wszelkie rady

LEX - Pon 26 Sty, 2015

Po pierwsze dylemat to : sytuacja wymagająca wyboru między dwiema różnymi możliwościami a nie jak w temacie - "Dylemat czy kupic aparat" bezsensu,jesteś studentem ?

Ojciec to nie obca osoba aby ci nie dała na dłuższy czas aparat tym bardziej jak ma dwa.

Kupując lustrzanke też możesz zacząć się uczyć a za 500zł co kupisz będzie dobre + raw jak interesuje cie obróbka.

mickol - Wto 27 Sty, 2015

Po pierwsze. Dylemat: "Kupić czy nie kupic"? Chyba jasno z treści postu to wynika.
Po drugie. Nie każdy studiuje polonistykę. Więc nawet gdybym popełnił błąd to mam do tego prawo, jak każdy inny człowiek.
Po trzecie. Dzięki za odpowiedz, choć i tak mi w niczym nie pomogła.
Pozdrawiam

lcf - Wto 27 Sty, 2015

mickol za 500-600zł jakąś lustrzankę sprzed kilku lat z kitem też możesz kupić: Canon 20D lub 350D, Nikon D70, Pentax K10D, Olympus E-520. Jak upolujesz taką używaną przez amatora z niewielkim zapałem, to może jeszcze trochę posłużyć. Obraz na pewno będziesz miał lepszy, niż z kilkuletnich kompaktów, i przy okazji lepiej poznasz ten rodzaj sprzętu :) .
mickol - Sro 28 Sty, 2015

Dzięki za odpowiedz.
Właśnie miałem takie przeczucie, że starsza lustrzanka będzie lepszym rozwiązaniem. Tylko nie znając się za bardzo na optyce ciężko będzie mi ocenić stan takiego sprzętu. Będę musiał się zaznajomić z poradnikami czym się kierować przy zakupie takiego, używanego aparatu.
Chyba faktycznie kupno nowego kompaktu z niskiej półki nie ma najmniejszego sensu.
Pozdrawiam