|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Jak wybrać dobrą lornetkę z zoomem?
Escalon - Nie 25 Sty, 2015 Temat postu: Jak wybrać dobrą lornetkę z zoomem? Zastanawiam się nad kupnem dobrej lornetki z zoomem. Do obserwacji turystycznych lub miejskich. Czy taka lornetka się do czegoś nadaje?
http://fotozakupy.pl/olym...oom-dps-i/3110s
Tylko nie wiem jak zniesie wilgoć i parowanie bo widze ze specyfikacji że nie ma wypełnienia gazami.
Czy możecie polecić coś lepszego?
septimanus79 - Nie 25 Sty, 2015
niedrogi zoom to porażka ! Po co ci w ogóle zoom ? Do jakich zastosowań chcesz lornetkę i jaki masz budżet ?
Abs - Pon 26 Sty, 2015
Jeżeli nie sięgamy po zoom z najwyższej pułki np. http://cokupic.pl/produkt/Leica-Duovid-1015x50 to decydujemy się na daleko posunięty kompromis, którego skutkiem jest pogorszenie właściwości optycznych względem lornetki stałoogniskowej. Jeśli koniecznie zależy ci na zoomie to trudno będzie znaleźć coś lepszego w umiarkowanej cenie niż ten Olympus ale będzie tak "ostry" jak np. 10x42.
Jar - Pon 26 Sty, 2015
Śmiem twierdzić, że najlepszym wyborem jeśli chodzi o lornetkę zoom jest wybór lornetki bez zooma. I piszę to bardzo serio.
Dlaczego, to napisano już wyżej. Ja dodam, że w przypadku wyrobów dobrej jakości ten zoom będzie zwykle i tak niewielki.Jego przydatność, uwzględniając wzrost ceny lornetki, pewne kompromisy optyczne i mniejszą potencjalnie trwałość/bezawaryjność jest wątpliwa. W lunetach jest inaczej, ale te są po prostu z definicji używane do obserwacji ze statywu, co nadaje sens użyciu zmiennych (i dużych) powiększeń o sporym zakresie. W lornetce ich nie wykorzystasz bez statywu, co na ogół kompletnie się mija ze specyfiką użytkowania typowej lornetki -jako sprzętu bardziej lub mniej podręcznego.
Pozdrawiam
-J.
goornik - Wto 27 Sty, 2015
Zapomnij o lornetkach z zoomem!
Do turystyki weż małą dachówkę klasy 8x30 - 10x32 i to będzie wszystko, czego potrzebujesz.
Lorneki z zoomem w porównaniu do "stałek" wyróżniają się:
- kiepską ostrością obrazu
- małym polem widzenia
- małym odsunięciem źrenicy wyjściowej
- słabą transmisją i oddaniem kolorów
- problemami z jakością mechaniki
kivirovi - Wto 27 Sty, 2015
Jako były posiadacz lornetki Fokus 8-20x50 polecam zakup lepszej i tańszej, np. DO Silver 10x50, Nikon Action EX 10 lub 12x50, Olympus expsi 12x50.
kot Sylvester - Sro 28 Sty, 2015
Escalon jest jeszcze jedna ale za to zasadnicza kwestia związana z zoomem w lornetce. To różnica w jasności obrazu pomiędzy mniejszym (jaśniejszym) a większym (ciemniejszym) powiększeniem. W przypadku tego Olympusa 8-16x40 sprawa wygląda tak; jeżeli przyjmiemy że powiększenie 8x to 100% jasności to dla powiększenia 16x jest 25% jasności różnica naprawdę spora i widoczna. Plus fakt że 16x to drżenie rąk a więc ruchomy obraz.
Escalon - Sro 28 Sty, 2015
Bardzo wam wszystkim dziękuje za informacje. Miałem wątpliwości a wy je mi potwierdziliście. Lornetkę 10x32 mam i jestem zadowolony, ale myślałem że można mieć coś z większym przybliżeniem. Miałem kiedyś starą japońską lornetkę wojskową z zoomem i była świetna pod względem ostrości i światła. Ale widzę że technika nie poszła aż tak do przodu aby się ładować w takie rozwiązanie. Przez te minusy pewnie dlatego jest ich tak mało na rynku. Produkt obliczony na złapanie mało obeznanego na gadżet"powiększenie".
kivirovi - Czw 29 Sty, 2015
Zdecydowanie jest to często tylko gadżet-zabawka. Z większych warto kupić nawet średnia 10x50 albo nieco lepsza 12x50 - tak jak wymienilem. Skoro juz masz 10x32 to przydalaby się większa - nocna, właśnie 10x50. Jak budzet ok.2000 to i z wyzszej polki 12x56. Nie sugeruje się tym, że juz masz przybliżenie 10x bo to będzie naprawdę zupełnie inna bajka.
Arek - Czw 29 Sty, 2015
Escalon napisał/a: | Czy możecie polecić coś lepszego? |
W zasadzie nie możemy.
Rozsądne zoomy to poziom cenowy 3000-4000 zł np. Eschenbach farlux selector V 8-15x35 B, którego kiedyś nawet przetestowałem. A jak chcesz coś bardzo dobrego to musisz wziąć Leikę Duovid.
widoczek - Czw 29 Sty, 2015
Arek, ale w teście tego Eschenbach farlux selector V 8-15x35 B jest chyba błąd, on ma indywidualne ostrzenie prawego okularu tylko go nie odkryłeś bo pewnie wtedy jeszcze nie znałeś takiej opcji że główna śruba jest przesuwna
|
|