forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - aparat dla amatora (rozwojowy)

wojtarr - Sro 28 Sty, 2015
Temat postu: aparat dla amatora (rozwojowy)
Cześć,
szukam uniwersalnego aparatu, który będzie uwieczniał wakacyjne wypady w góry oraz typowe imprezy domowe - sztuczne światło, nie zawsze dobrze oświetlone pomieszczenia. Fajnie jeśli nie będzie rozmazywał obiektów w ruchu (zdjęcia z zawodów).
Ogólnie chciałbym, aby robił przyzwoite zdjęcia w deflautowym ustawieniu - auto, to dla mojej dziewczyny, która na pewno nie będzie grzebać w ustawieniach. Z drugiej strony, ja, z czasem chciałbym nabrać trochę doświadczenia, i mieć możliwość manipulowania ustawieniami.
Do tej pory zainteresowały mnie 2 modele:
Nikon coolpix 7700 / 7800 (wizjer nie jest mi niezbędny do szczęścia)
Sony DCS-HX20V - ten akurat ma mój znajomy i faktycznie foty i filmy super!
dzięki!

Jar - Sro 28 Sty, 2015

Coolpix 7700/7800 a DSC-HX20V to aparaty zupełnie różnej klasy. Na korzyść Nikona masz większą matrycę (1/1.7" vs 1/2.3") oraz jaśniejszy obiektyw. To zapewni przewagę w pomieszczeniach i w terenie przy słabym świetle. Inną zaletą jest rozbudowana guzikologia, m. in. masz osobne pokrętło korekty ekspozycji. Dziewczyna po prostu nie skorzysta, a Tobie się przyda.
Na korzyść Sony działa jedynie szerszy szeroki kąt (odpowiednik 25mm vs. 28 w Nikonie) no i wieelki zoom (czyli w praktyce długaśne tele). To ostatnie jest przydatne do specyficznych zastosowań (ptaki, drobna fauna), czy właśnie sport, ale biorąc pod uwagę kompromis na jasności obiektywu i wielkości matrycy -szczególnie w tym ostatnim zastosowaniu korzyść wątpliwa. Też masz spore możliwości ingerencji w ustawienia aparatu, ale bardziej niż w Nikonie będziesz musiał przełączać w menu. A, Sony jest mniejszy i nieco lżejszy
Zupełnie się nie orientuję, jak wygląda porównanie tych aparatów pod kątem filmowania (jeśli ta kwestia jest ważna), nie znam się na tym bo sam robię tylko zdjęcia. Tu niech doradza kto inny lub poczytaj testy. Oba aparaty były testowane na optycznych, sprawdź też może dpreview.com
Pozdrawiam
-J.

wojtarr - Czw 29 Sty, 2015

dzięki wielkie za pomoc!
Testy czytałem, niestety w większości to dla mnie zbyt techniczna gadka.

LEX - Czw 29 Sty, 2015

Sony DCS-HX20V faktycznie kręci ładne filmy.
Coolpix 7800 też świetny aparat ale możesz rozważyć LX7 i RX100 te same pieniądze z tym,ze jesli chodzi o filmy to lx7 jest na pierwszym miejscu.
wojtarr napisał/a:
Fajnie jeśli nie będzie rozmazywał obiektów w ruchu (zdjęcia z zawodów).

Tu nie ominie nauka pewnych technik http://www.fotografuj.pl/...ramowanie/id/30
https://www.szerokikadr.p...e-panoramowanie
Możesz zainteresować się FZ200 filmy podobnie jak lx7 + 24-krotny superzoom ze stałą jasnością f/2.8