|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Fujinon 23mm f/2 vs Fujinon 18mm f/2
motoluka - Sro 28 Sty, 2015 Temat postu: Fujinon 23mm f/2 vs Fujinon 18mm f/2 Koledzy zdecydowałem się ostatecznie po weekendowych testach na aparat Fuji. Matryca a co za tym odzie jakość zdjeć mnie zauroczyła. Mam do Was jeszcze jedno pytanie, który z wymienionych w temacie obiektywów jest lepszy optycznie? Troszkę bardziej skłaniam się w stronę 18mm w Fuji X-M1 ze względu na fotografie krajobrazu ale z drugiej strony nie wykluczam 23mm w x100s bo mam tam tryb panoramy, który mogę w krajobrazie wykorzystać.
[ Dodano: Sro 28 Sty, 2015 20:25 ]
Jakoś skłaniam się ku 18mm z body X-M1 ze względu na szerszy kat i cenę. Używany zestaw kupię poniżej 2000PLN a za X100S trzeba będzie wyłożyć 3000.
mavierk - Sro 28 Sty, 2015
Wg opinii w necie 18 jest gorsza od 23. Ale cena + kąt to dość istotne parametry, więc bierz co uważasz za słuszne . Polecam wątek na nikoniarzach, gdzie możesz dowiedziec się sporo na ich temat.
RB - Sro 28 Sty, 2015
mavierk napisał/a: | Wg opinii w necie 18 jest gorsza od 23. Ale cena + kąt to dość istotne parametry, więc bierz co uważasz za słuszne . Polecam wątek na nikoniarzach, gdzie możesz dowiedziec się sporo na ich temat. |
mavierk, chodzi Ci, że 18/2 z bagnetem XF jest gorsze od 23/2 przymocowanego na stałe do X100s (o które jak mniemam pytano) czy też, że gorsze od 23/1.4 z bagnetem XF?
Na problem co wybrać sugeruję popatrzeć również z perspektywy możliwości zmiany obiektywu od czasu do czasu. X100s to tylko przyspawane 35mm, szerzej sobie panoramę z tego nawet sklecisz, ale karajobraz to sie - bywa - i na 100 mm robi...
Jedna dość jasna stałka to fajna rzecz, ale do krajobrazu to dość ascetyczny wybór. A wybór obiektywu 18 czy 23 mm do tego celu bo jeden od drugiego cośtam lepszy to jednak moim zdaniem lekkie nieporozumienie. Chyba, ze oczywiście któryś się po prostu do niczego nie nadaje (co w tym wypadku zdecydowanie nie zachodzi).
Przy okazji - gdy ciasno z budżetem (jeśli...) to wybór systemu Fuji to IMO rzut na bardzo głęboką wodę. O ile w zasadzie nie istnieje naprawdę tani system bezlusterkowy to akurat Fuji znajduje się jakoby po przeciwnej stronie taniości. To też w kontekście nie tyle tego co matryca potrafi ile ceny tego dynksa doczepianego od przodu...
dcs - Sro 28 Sty, 2015
Wystarczy przeliczyć LWPH z testu rozdzielczosci x100s na lpmm i porównać z wynikami testu XF 18/2.
RB - Sro 28 Sty, 2015
A swoją drogą. gdzie za 2 tys. secondhandowe XM1 z 18/2? W zasadzie to tyle w naszej pieknej Republice sama 19 kosztuje...
motoluka - Sro 28 Sty, 2015
No mam ofertę za 1900 + przesyłka. Co do ceny to nie nie gra aż takiej roli ale jeśli np. Nie widać różnicy to po co przepłacać to tak wprost co da lepszy obrazek? Czy matryca w X100S jest Nacznie lepsza? To druga generacja? Czy AF w X100S jest znacznie lepszy?
[ Dodano: Czw 29 Sty, 2015 12:45 ]
Nie wiecie koledzy czy dodadza tryb panoramy w nowym oprogramowaniu bo słyszałem takie głosy na zagranicznych blogach.
mavierk - Czw 29 Sty, 2015
RB napisał/a: | mavierk, chodzi Ci, że 18/2 z bagnetem XF jest gorsze od 23/2 przymocowanego na stałe do X100s (o które jak mniemam pytano) czy też, że gorsze od 23/1.4 z bagnetem XF? | Nie umiem czytać
W takiej opcji jasną sprawą jest, że 18tka, nawet jeśli płaska
|
|