forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetki ze szkłami Zeissa np. Tento

marcinzulek - Sro 28 Sty, 2015
Temat postu: Lornetki ze szkłami Zeissa np. Tento
Witam,
Czy któryś z kolegów zna marki lornetek do których wsadzano legendarne szkła z Jenny?
wiem ,że takie szkła można spotkać w lornetach rosyjskich firmy TENTO
Pozdrawiam

kivirovi - Czw 29 Sty, 2015

Moim zdaniem to bajeczki sprzedawców z allegro
Abs - Czw 29 Sty, 2015

Wiem, że kiedyś (lata 80-te, może wcześniej?) była współpraca na linii USSR/Jena NRD w ramach wspólnego bloku krajów socjalistycznych. Być może efektem tej współpracy były bardzo dobre konstrukcje lornetek BPC. Moim zdaniem jest to prawdopodobne ale nic pewnego nie wiem. Lornetki BPC wcale nie były w owych czasach tanie - słuszny kawałek pensji trzeba było wygospodarować co także świadczy o ich jakości.
Arek - Czw 29 Sty, 2015

kivirovi napisał/a:
Moim zdaniem to bajeczki sprzedawców z allegro

Dokładnie tak. Jena trzepała tyle lornetek, a zapotrzebowanie na nie było tak duże, że pozwolono Japończykom robić podróbki. Nie mieli ani czasu ani możliwości robić szkieł do tak samo masowo produkowanych lornetek CCCP. Oczywiście rosyjscy optycy pełnymi garściami czerpali z rozwiązań i patentów zagrabionych w Jenie, ale to nie znaczy, że rosyjskie Tento mają szkła Zeissa.

marcinzulek - Czw 29 Sty, 2015

Bardzo dziękuje za pomoc może ktoś jeszcze dorzuci coś w tym temacie?
Qbutek - Sob 31 Sty, 2015

Witam,

A to nie było przypadkiem tak, że radzieccy towarzysze spakowali fabrykę Zeissa na pociągi i razem z inżynierami "zaimportowali" do siebie? Zrobiono tak z szeregiem zakładów przemysłowych w Niemczech, z tego co pamiętam niektórzy z niemieckich inżynierów w "kluczowych" dziedzinach przemysłu wrócili z ZSRR dopiero po śmierci Stalina czy jakoś tak...

Arek - Sob 31 Sty, 2015

Qbutek, pewnie częściowo było. Zapakowali trochę maszyn, schematów i ludzi. To jednak niczego nie zmienia. Bo w latach 70-80tych XX wieku skąd pochodzi większość BPC na aukcjach już szkieł Zeissa ukradzionych w latach 40-tych nikt nie używał.
Abs - Sob 31 Sty, 2015

W szkła Zeissa tez nie chce mi sie wierzyć ale konstrukcja i mechanika BPC niczym Zeissowi nie ustępowała. Sowiecka myśl techniczna? Dla mnie mało prawdopodobne.
jacek struski - Sob 31 Sty, 2015

Ja miałem doctera 10x40 i Zeis Jena 10x50 docter był o niebo lepszy i czym tu się podniecać.