|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Rozróżnienie lornetek Swarovski SLC 8x56
DWSD - Nie 01 Lut, 2015 Temat postu: Rozróżnienie lornetek Swarovski SLC 8x56 Witam wszystkich,
Chciałbym zakupić lornetkę Swarovski 8x56SLC. Na nową niestety mnie nie stać, więc szukam wśród używanych.
W związku z tym pojawia się problem - nie zawsze w ogłoszeniu jest zamieszczony rok produkcji i tak samo nie zawsze taka informacja jest podawana przez telefon(sprzedający nie pamięta, nie jest pierwszym właścicielem, itd).
Myślę, że po zdjęciach jest się wstanie dojść jaki jest to okres produkcji oraz jaka była gwarancja fabryczna.
Czy ktoś z was nie spotkał się z takim zestawieniem/porównaniem?
Lornetki które wstępnie mnie interesują to:
SLC 8x56
SLC 8x56 - 2
SLC 8x56 - 3
Podpowiedzcie jeszcze, czy wartość tych lornetek jest adekwatna do wieku?
a może lepszy będzie ten Zeiss?
Zeiss VICTORY B
Zastosowanie - myślistwo, nie upieram się na te lornetki, ale te są mi najbardziej polecane.
Myślałem w przyszłości dokupić do tego booster:)
Arek - Nie 01 Lut, 2015
Tu masz uszeregowane chronologicznie:
http://www.optyczne.pl/po...1=267&add2=1541
Przed 2006 rokiem było 8x56 B. W 2006 pojawiło się SLC New. Zmiany były kosmetyczne (lepszy pasek, ciut inna i lżejsza obudowa). W 2013 pojawiła się zupełnie przekrojektowana seria.
Każda z tych lornetek jest godna polecenia. To najwyższa jakość optyczna i mechaniczna.
macs - Nie 01 Lut, 2015
Popros sprzedawce o nr seryjny, albo chociaz 4 pierwsze cyfry. Moja 10x42 SLC ma nr D7829xxxxxx co oznacza ze byla wyprodukowana w 2008 roku (cyfra 8 za siodemka) w 29 tygodniu tego roku. SLC sprzed 2000 roku maja D6xxxxxxxxx.
Nowe SLC HD maja inne kodowanie niz to, ale nie wiem jakie.
[ Dodano: Nie 01 Lut, 2015 14:25 ]
w linku 1 i 2 widac nr seryjny - lornetki sa odpowiednio z 2000 i 1998 roku.
|
|