forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Aberracja,ostrośc w centrum,ostrośc na brzegach

skoda02 - Nie 01 Lut, 2015
Temat postu: Aberracja,ostrośc w centrum,ostrośc na brzegach
cześć
Chcę się dowiedzieć jaki wpływ ma aberracja na jakość zdjęcia.Bo ostrość w centrum i na brzegach to wiadomo a co z tym trzecim czynnikiem.Co jeszcze ,chodzi oczywiście o obiektywy do pełnej klatki. Pozdrawiam

Betelgeuse - Czw 05 Lut, 2015

AC to zjawisko polegające na tym, że układ soczewek nie ogniskuje poszczególnych kolorów w jednym punkcie - to tak tak w uproszczeniu. Jaki to ma wpływ na jakość zdjęcia - oczywiście kolorowe obwódki wokoło kontrastowych partii zdjęcia, a więc spadek kontrastu, spadek ostrości. Jak aberracja jest duża to można nawet się zwymiotować oglądając okolice np. liści na tle jasnego nieba :)
muzyk - Czw 05 Lut, 2015

skoda02 napisał/a:
Chcę się dowiedzieć jaki wpływ ma aberracja na jakość zdjęcia

Taki, że otwierasz zdjęcie np. w Lightroomie i ją usuwasz.
Pewnie jakiś ślad pozostanie przy dużej, ale raczej nie ma się aż tak bardzo co przejmować.

kufel - Czw 05 Lut, 2015

muzyk napisał/a:
skoda02 napisał/a:
Chcę się dowiedzieć jaki wpływ ma aberracja na jakość zdjęcia

Taki, że otwierasz zdjęcie np. w Lightroomie i ją usuwasz.
Mam wrażenie, że pytanie jednak nie tego dotyczyło....
muzyk - Czw 05 Lut, 2015

kufel napisał/a:
Mam wrażenie, że pytanie jednak nie tego dotyczyło....

Cytat:
Pewnie jakiś ślad pozostanie przy dużej, ale raczej nie ma się aż tak bardzo co przejmować.

kufel - Czw 05 Lut, 2015

muzyk napisał/a:
jakis ślad. chyba trochę zbyt ogólnikowo. skoda02 chyba oczekuje nieco bardziej precyzyjnych informacji, jak choćby to co napisał Betelgeuse.
muzyk - Czw 05 Lut, 2015

kufel napisał/a:
jakis ślad.

Większy im większa aberracja. Najlepiej to widać w obróbce i sporym powiększeniu, kiedy miejsca dotknięte aberracją zostają "odkolorowane" z niepożądanych zafarbów.
Betelgeuse napisał/a:
Jak aberracja jest duża to można nawet się zwymiotować oglądając okolice np. liści na tle jasnego nieba :)

Wow! To aż takie reakcje na aberrację? :razz:
Dziurawiec przed oglądaniem zaparzyć. Powinno pomóc :wink:

kufel - Czw 05 Lut, 2015

muzyk napisał/a:
kufel napisał/a:
jakis ślad.

Większy im większa aberracja
ale JAKI ślad? muzyk, jak doradzasz, wyjaśniasz, to rób to rzetelnie. bo merytorycznie wiele takie porady nie wnoszą.
jaad75 - Czw 05 Lut, 2015

kufel napisał/a:
ale JAKI ślad?
Teoretycznie, w postaci niższej rozdzielczości, w praktyce, niezauważalny przynajmniej w przypadku większości szkieł, które znam.
kufel - Czw 05 Lut, 2015

jaad ale ja to wiem ;) mnie chodzi o bardziej konkretne doradzanie/wyjaśnianie , bo "jakiś ślad" dla laika może oznaczać wszystko.

[ Dodano: Czw 05 Lut, 2015 14:58 ]
krawędzie z których ja ściągam aberracje żylety nigdy nie mają. ale też nie posiadam jakichś wybitnych szkieł.

jaad75 - Czw 05 Lut, 2015

kufel, domyślam się, że wiesz. Muzykowi chciałem pomóc... :razz: :wink:
muzyk - Czw 05 Lut, 2015

kufel napisał/a:
ale JAKI ślad?

Odaberruj, powiększ, to zobaczysz jaki. :razz: