|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Aberracja,ostrośc w centrum,ostrośc na brzegach
skoda02 - Nie 01 Lut, 2015 Temat postu: Aberracja,ostrośc w centrum,ostrośc na brzegach cześć
Chcę się dowiedzieć jaki wpływ ma aberracja na jakość zdjęcia.Bo ostrość w centrum i na brzegach to wiadomo a co z tym trzecim czynnikiem.Co jeszcze ,chodzi oczywiście o obiektywy do pełnej klatki. Pozdrawiam
Betelgeuse - Czw 05 Lut, 2015
AC to zjawisko polegające na tym, że układ soczewek nie ogniskuje poszczególnych kolorów w jednym punkcie - to tak tak w uproszczeniu. Jaki to ma wpływ na jakość zdjęcia - oczywiście kolorowe obwódki wokoło kontrastowych partii zdjęcia, a więc spadek kontrastu, spadek ostrości. Jak aberracja jest duża to można nawet się zwymiotować oglądając okolice np. liści na tle jasnego nieba
muzyk - Czw 05 Lut, 2015
skoda02 napisał/a: | Chcę się dowiedzieć jaki wpływ ma aberracja na jakość zdjęcia |
Taki, że otwierasz zdjęcie np. w Lightroomie i ją usuwasz.
Pewnie jakiś ślad pozostanie przy dużej, ale raczej nie ma się aż tak bardzo co przejmować.
kufel - Czw 05 Lut, 2015
muzyk napisał/a: | skoda02 napisał/a:
Chcę się dowiedzieć jaki wpływ ma aberracja na jakość zdjęcia
Taki, że otwierasz zdjęcie np. w Lightroomie i ją usuwasz. | Mam wrażenie, że pytanie jednak nie tego dotyczyło....
muzyk - Czw 05 Lut, 2015
kufel napisał/a: | Mam wrażenie, że pytanie jednak nie tego dotyczyło.... |
Cytat: | Pewnie jakiś ślad pozostanie przy dużej, ale raczej nie ma się aż tak bardzo co przejmować. |
kufel - Czw 05 Lut, 2015
muzyk napisał/a: | Pewnie jakiś ślad pozostanie przy dużej, ale raczej nie ma się aż tak bardzo co przejmować. | jakis ślad. chyba trochę zbyt ogólnikowo. skoda02 chyba oczekuje nieco bardziej precyzyjnych informacji, jak choćby to co napisał Betelgeuse.
muzyk - Czw 05 Lut, 2015
kufel napisał/a: | jakis ślad. |
Większy im większa aberracja. Najlepiej to widać w obróbce i sporym powiększeniu, kiedy miejsca dotknięte aberracją zostają "odkolorowane" z niepożądanych zafarbów.
Betelgeuse napisał/a: | Jak aberracja jest duża to można nawet się zwymiotować oglądając okolice np. liści na tle jasnego nieba |
Wow! To aż takie reakcje na aberrację?
Dziurawiec przed oglądaniem zaparzyć. Powinno pomóc
kufel - Czw 05 Lut, 2015
muzyk napisał/a: | kufel napisał/a:
jakis ślad.
Większy im większa aberracja | ale JAKI ślad? muzyk, jak doradzasz, wyjaśniasz, to rób to rzetelnie. bo merytorycznie wiele takie porady nie wnoszą.
jaad75 - Czw 05 Lut, 2015
kufel napisał/a: | ale JAKI ślad? | Teoretycznie, w postaci niższej rozdzielczości, w praktyce, niezauważalny przynajmniej w przypadku większości szkieł, które znam.
kufel - Czw 05 Lut, 2015
jaad ale ja to wiem mnie chodzi o bardziej konkretne doradzanie/wyjaśnianie , bo "jakiś ślad" dla laika może oznaczać wszystko.
[ Dodano: Czw 05 Lut, 2015 14:58 ]
krawędzie z których ja ściągam aberracje żylety nigdy nie mają. ale też nie posiadam jakichś wybitnych szkieł.
jaad75 - Czw 05 Lut, 2015
kufel, domyślam się, że wiesz. Muzykowi chciałem pomóc...
muzyk - Czw 05 Lut, 2015
kufel napisał/a: | ale JAKI ślad? |
Odaberruj, powiększ, to zobaczysz jaki.
|
|