forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Pytanie do uzytkownikow Sigmy 10-20

mszczyrek - Sro 26 Mar, 2008
Temat postu: Pytanie do uzytkownikow Sigmy 10-20
Witam,

Mam mozliwosc niedrogo kupic ten obiektyw, sytuacja jest jednak specyficzna (brak czasu) i nie bede go mogl porzadnie przetestowac. Czy ktos odkryl moze sposob na szybka eliminacje nieudanych sztuk? Moze felerne egzemplarze maja jakas specyficzna ceche ktorej mozna szukac(nr seryjny itp)?

Pozdrawiam,

fotokrak - Nie 30 Mar, 2008

Mam taki obiektyw, lecz mam też tylko canona D400, i dośc słabe doświadczenie, ale z tego co czytam i z tego co wywnioskowałem, jest to jedno z najlepszych szkieł i produktów jakie udało się Sigmie zrobić.
Jak nie będziesz miał możliwości testowania no cóż... nie masz wpływu, ale uważam że nie powinno być problemu

mszczyrek - Nie 30 Mar, 2008

Dzieki, obiektyw kupilem po kilku fotkach testowych w sklepie. Zrobilem testy po ludzku jeszcze raz w domu i jestem w pozytywnym szoku - cropy mizna zobaczyc w 2 watku o S10-20(problemy z ostroscia na d70s). Jestem zachwycony caloksztaltem, tylko wykonczenie bym zmienil (podejrzewam ze to sie szybko wytrze).

Pozdrawiam,

MC - Pon 31 Mar, 2008

mszczyrek, co do wykonczenia to nie bylbym pewien, ja mam od lipca, czesto podpinane i wyglada jak nowe. Ale w plecaku jest zawsze schowane w futerale.
koraf - Pon 31 Mar, 2008

mszczyrek napisał/a:
Dzieki, obiektyw kupilem po kilku fotkach testowych w sklepie. Zrobilem testy po ludzku jeszcze raz w domu i jestem w pozytywnym szoku - cropy mizna zobaczyc w 2 watku o S10-20(problemy z ostroscia na d70s). Jestem zachwycony caloksztaltem, tylko wykonczenie bym zmienil (podejrzewam ze to sie szybko wytrze).

Pozdrawiam,

Jeżeli będziesz właściwie dbał o obiektyw to nie ma obaw :mrgreen: , futerał obowiązkowo a ja jeszcze dodatkowo zalecam woreczek foliowy - żeby się mniej kurzył i nie wycierał :grin: .

olaieryk - Pon 31 Mar, 2008

Obiektyw jest dość dobrze wykonany (EX) więc można liczyć na małe odchyły pomiędzy egz.
Jeśli masz Canona to można sprawdzić BF i FF za pomocą nawet kartki w kratkę z jedną mocniejszą linią. kartkę należy fotografować pod kątem (choć przy takich ogniskowych BF i FF nie mają dużego znaczenia)
Co do obiektywu to jestem zadowolony bardzo! Za tą cenę chyba nie ma nic lepszego. Jak się ma 5.5 KPLN to można sobie 14-24 Nikkora sprawić :)
pzdr.

MC - Pon 31 Mar, 2008

No ale ten Nikkor na cropie to juz nie jest taki mega hiper szeroki :cry:
No i te wymiary. Chociaz szkielko swietne.

olaieryk - Pon 31 Mar, 2008

fakt, ale różnica w jakości zdjęc jest spora. Sigma ma swoje wady (największa do winietowanie, jest dość ciemna i ostrość znacznie spada w rogach kadru) Jest to bolęczka większości tej klasy obiektywów. Nikkor projektowany pod FF nie ma tych wad :)
MC - Pon 31 Mar, 2008

olaieryk, oczywiscie. Ale poki co wole Sigme z jej wadami, bo po przeliczeniu mam 15mm, a z tego Nikkora mialbym 21mm, a to olbrzymia roznica.
Co innego ten Nikkor + D3.