forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Jaki aparat do 1500 zł?

bezor - Pon 02 Lut, 2015
Temat postu: Jaki aparat do 1500 zł?
Witam. Moja koleżanka szuka aparatu kompaktowego i poprosiła mnie o pomoc w wyborze. Stąd chciałbym was prosić drodzy forumowicze o pomoc w wyborze. Aparat będzie głównie jej służył do robienia zdjęć swojej dopiero co narodzonej córce, plus jakieś imprezy rodzinne. Zdjęcia będzie robiła na ustawieniach automatycznych. Jaki aparat polecacie w cenie do 1000zł i w cenie do 1500?.
Z tego co szukałem do znalazłem takie:
1. Do 1000zł: Olympus XZ-10, Canon PowerShot SX700 HS
2. Do 1500zł: Panasonic LX-7, Panasonic LF1

Sunders - Pon 02 Lut, 2015

bezor napisał/a:
Jaki aparat polecacie

bezor napisał/a:
Do 1000zł: Olympus XZ-10

bezor napisał/a:
Do 1500zł: Panasonic LX-7

:smile:

bezor - Pon 02 Lut, 2015

A czy warto dopłacać do tego LX7, czy nie będzie większej różnicy między Panasoniem a Olympusem?
Sunders - Pon 02 Lut, 2015

bezor napisał/a:
czy warto dopłacać do tego LX7

Dla początkującego amatora IMO nie.

WueN - Wto 03 Lut, 2015

Do 1000 złotych można znaleźć Canona S200.
W mojej ocenie XZ-10 ma kiepski tryb auto, w ocenie mojej Pani też - musiałem jej przełączyć tryb A, ustawiłem tryb auto iso w zakresie 100-1600 i jest prawie ok. Teraz jeszcze musi się nauczyć pamiętać o zmianie przysłony i filtrze ND (da się toto ustawić tak, żeby włączał się automatycznie?).

TomPL2 - Wto 03 Lut, 2015

W podobnym wątku obok:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=26653
jest też mowa o fajnym Fujifilm XF1 - tez w granicach 1000zł.

pstr - Wto 03 Lut, 2015

Jeżeli Twoja koleżanka będzie robić zdjęcia dziecka to najprawdopodobniej dziecko nie będzie do nich pozować (będzie się poruszać), dodatkowo lampa błyskowa zapewne odpada w tym przypadku, a najprawdopodobniej większość zdjęć będzie w pomieszczeniu. Poszukaj czegoś z jasną optyką/dużą matrycą, żeby nie rozmazywało zdjęć.