|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - WI-Fi a NFC
pawelq65 - Pon 02 Lut, 2015 Temat postu: WI-Fi a NFC Czym różni się wi-fi od nfc. Do czego służy jedno a do czego drugie i jak ewentualnie duplikują swoje zadania.
[ Dodano: Pon 02 Lut, 2015 20:37 ]
chodzi mi o usystematyzowanie bo ogólniki o bezprzewodowym przesyłaniu zdjęć czy zdalnym sterowaniu znam
hijax_pl - Pon 02 Lut, 2015
Wifi - interfejs komunikacyjny
NFC - interfejs (w zasadzie)i konfiguracyjny
Usjwo - Wto 03 Lut, 2015
Nie zupelnie interface, interface to jedno z zastosowan.
Near Field Communication - komunikacja na bliska odleglosc
http://en.wikipedia.org/w...d_communication
http://technologie.gazeta...tach__FAQ_.html
hijax_pl - Pon 09 Lut, 2015
Usjwo, w zastosowaniach fotograficznych kojarzy mi się tylko konfiguracja. Nowe karty toshiby przekażą też miniaturki zdjęć, a inne zastosowania? Chyba nie płatności elektronicznie
Usjwo - Wto 10 Lut, 2015
A dlaczego nie? Karta która płace za metro, autobus, taxi działa w technologii NFC. Mam tez kartę do drzwi, windy, furtki która działa zblizeniowo. Zegary rejestrujące prace. Zastosowań jest mnóstwo.
T.B. - Sro 11 Lut, 2015
hijax_pl napisał/a: | Chyba nie płatności elektronicznie |
Jak nie, jak tak? Karty płatnicze zbliżeniowe są już przecież czymś zwyczajnym.
komor - Sro 11 Lut, 2015
Hm…
hijax_pl napisał/a: | Usjwo, w zastosowaniach fotograficznych kojarzy mi się tylko konfiguracja. |
Wyboldowałem kluczowy fragment…
hijax_pl - Sob 14 Lut, 2015
Usjwo, kartę do drzwi masz na NFC? Serio? Mozesz podać jakies szczegóły, markę, itp? Bo chyba to nie zwykła komunikacja indukcyjna....?
Usjwo - Nie 15 Lut, 2015
hijax_pl napisał/a: | Usjwo, kartę do drzwi masz na NFC? Serio? Mozesz podać jakies szczegóły, markę, itp? Bo chyba to nie zwykła komunikacja indukcyjna....? |
No mam. Nie podam Ci jednak zadnych szczegolow, poniewaz ich nie znam. Nie ma na niej zadnych oznaczen (ze wzglegdow bezpieczenstwa), ot zwykla biala karta, dosc elastyczna, ciensza o plolowe od karty kredytowej. Takie karty uzwane czasami w hotelach, gdzie nie wkladasz jej do czytnika w zamku, tylko zblizasz do zamka.
Takich kart uzywam sporo, chociaz kazda jest innego typu. Do windy, do drzwi domu, do drzwi w pracy, do metra/autobusu/taxi. To wszystko sa karty zblizeniowe, wiec NFC.
To faktycznie nie sa fotograficzne zastosowania, ale chyba nie tylko o takie pytal OP.
matys - Nie 15 Lut, 2015
Usjwo, to wszystko to karty RFID
Często jest to mylone z NFC. Ponieważ NFC ma dwa podstawowe tryby pasywny i aktywny.
W pasywnym wystarczy jedno urządzenie aktywne a drugie pasywne. Właśnie jak w RFID czyli: karta(pasywny) czytnik przy drzwiach(aktywny).
W NFC jest np tak:
Twój telefon(aktywny) a pasywny to np "tagi" które możesz sobie położyć na biurku, łózku itp
W pasywnym jest antena, cewka indukcyjna i mały układ "identyfikator".
Teraz przykładasz telefon do "taga" który leży na biurku za pomocą pola elektromagnetycznego(indukcja elektro magnetyczna) tag jest zasilany bezprzewodowo, dzieki temu przez chwle telefon "widzi" ten tag i odbiera od niego sygnał i np w telefonie zmienia Ci się profil na "biuro".
Jak idziesz spać i kładziesz telefon na "tagu" koło łóżka to przełącza się w tryb "cichy".
Komunikacja między urządzeniami które mają NFC nie polega na wysyłaniu danych np całych zdjęć, tylko danych które pomagają urządzeniom się zidentyfikować, połączyć np:
masz drukarkę i aparat z NFC+WIFI
Dane jakie wyślą do siebie poprzez NFC wyglądają mniej/wiecej tak(łopatologicznie mówiąc):
-Jestem drukarka nr 12345 możesz mnie znaleźć w sieci WiFi: XXXXOOO, mój adres to 198.168.0.2, hasło autoryzacji to XOXOXO..
-Jestem aparat nr 54321 łącze się z siecią XXXXOOO, mój adres to 198.168.0.3, użyje hasła XOXOXO do przesłania zdjęć nr 1,2,3,4,5
Później następuje połączenie poprzez WiFi i tam odbywa się cała reszta a ty możesz położyć aparat z dala od drukarki i czekać na wydrukowane zdjęcia. Oczywiście ta cała "komunikacja" którą opisałem wyżej, po NFC trwa ułamki sekund no i odbywa się w "komputerowym" języku.
111lisu - Sob 21 Lut, 2015
Coś tu Panowie kombinujecie.
Przede wszystkim NFC rożni się od WiFi zasięgiem i to w stopniu znacznym
Kolega nie pytał o RFID (najczęściej zbliżeniowe karty dostępu np: w korporacjach)
Tylko o NFC (najczęściej karty zbliżeniowe do płatności np: bankowych)
Swoją drogą podobnie działa immo w samochodach
A WiFi to już sam nie wiem po co jest, niebawem będzie w szczoteczce do zębów.
Ile to uciechy było jak się miało Lapka z podczerwienią a teraz karta SD ma nawet wbudowane Wifi ech...
Pewnie ma w telefonie i się głowi po co to?
matys - Sob 21 Lut, 2015
Jak to po co
Masz telefon z NFC i siedzisz z kumplem w barze, zamiast szukać siebie na wzajem w sieci WiFi albo bluetooth to przykładasz telefony do siebie(pod warunkiem że oboje macie NFC) i juz możecie sobie przesyłać co tylko chcecie albo grać razem bez zbędnej konfiguracji.
Idziesz do kochanki i kładziesz tel u niej na biurku(gdzie jest tag NFC) a twój telefon automatycznie blokuje przychodzące rozmowy od żony i "chowa" jej zdjęcia, a na tapecie pojawia się fotka twojej kochanki, wszystko bez zbędnej konfiguracji.
Wracasz do domu kładziesz telefon na swoim biurku i pojawia się żona na tapecie w raz z "listą do zrobienia" specjalnie dla Ciebie idziesz dalej, do lodówki przykładasz telefon a ona "mówi" Ci że nie ma piwa i musisz iść do sklepu, przy okazji dorzuca Ci listę zakupów pozostawiona przez żonę. I wszystko to bez zbędnej konfiguracji
hijax_pl - Pon 23 Lut, 2015
matys napisał/a: | bez zbędnej konfiguracji. | Bo po NFC leci tylko konfiguracja, a reszta już po WiFi...
matys - Pon 23 Lut, 2015
hijax_pl, lepiej się tego nie dało ująć
|
|